Muzičari

Vida Pavlović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Ne postoje reči kojima bismo mogli da opišemo muzički talenat Vide Pavlović.

Za vreme svog života ona je harala muzičkom scenom, ostavljajuću iza sebe neobrisiv trag.

Kako je rano počela da se bavi pevanjem, njen život nije bio ni malo lak.

Bavićemo se pre svega njenim ogromnim uspehom, kao i njenim privatnim životom.

Počnimo prvo od njene biografije.

Vida Pavlović- Biografija

Jedvna od najvećih legendi, kada je romska muzika u pitanju, Vida Pavlović, rođena je 22. avgusta 1945. godine u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji, u mestu Futog, koje se nalazi u blizini Veternika, u Novom Sadu.

Još kao vrlo mlada oprobala se u pevanju, pridruživši se svom ujaku koji je bio kafanski muzičar. Sa svojim ujakom počela je da peva kada joj je bilo 14 godina, da bi se svega godinu dana kasnije udala za muzičara Aleksandra Pavlovića.

Nakon udaje, Vida odlazi da živi u Sarajevo sa svojim mužem, u kom počinje sa kafanskim pevanjem. Kako sama potiče iz muzikalne porodice, otac joj je svirao gitaru i veoma lepo pevao, njena majka je lepo pevala, nije ni čudo što su ona i sestra imale talenat za muziku.

Kraljica romske muzike nije imala sreće kada je ljubav u pitanju, ubrzo nakon udaje usledio je i razvod. Bila je nezadovoljna svojim brakom sa Aleksandrom, te ga je napustila i otišla za Beograd. Kako kaže sa sobom je nosila samo dva kofera.

U Beogradu ubrzo upoznaje svoju novu ljubav, takođe muzičara. Nije mnog prošlo od kada se rastala sa Aleksandrom.

Steva Jovanović i Vida Petrović su bili u braku skoro pune tri decenije, preciznije 27 godina. Međutim, ni u ovom braku se nije pronašla, Vida nije krila nezadovoljstvo svojim brakom, prvenstveno time što nije imala dece.

Nekon određenog vremena njihov brak se raspao, ali su doneli odluku da žive pod istim krovom, naravno svako u svom delu kuće.

Muzička karijera Vide Pavlović

Kako smo već pomenuli, sa samo 14 godina počela je da se bavi pevanjem, sa kojim ju je upoznao njen ujak, koji je takođe bio muzičar. Sa ujakom bi nastupala gde god bi joj se pružila prilika.

Vida je dugo pevala u restoranu “Romanija“, a takođe je nastupala u “Hamam baru“ koji je bio poprilično prestižno mesto. U njemu su mogli da borave samo biznismeni i uvažajne ličnosti. Kako kaže ona je nastupala u dugoj večernoj haljini, dok su oni bili u frakovima.

Veliki broj onih čija su imena imala značaja na muzičkoj sceni, dolazili su da slušaju Vidu. Među njima su bili Safet Isović, Zaim Imamović, kao i Zahra Deović, koje je ona jedva čekala da vidi i da čuje njihov komentar, kojim bi ispoljavali koliko su uživali u njenom glasu i pesmama koje izvodi.

Komentari koji su joj upućivani su uglavnom glasili: “Mala Vida je čudo!“, posle “Ilidže“ Vida kaže da nije bilo šanse da je ne posete neke od najvećih imena naše muzičke scene, kao što su Bora Spužić Kvaka i Toma Zdravković.

Iako je veoma mlada snimila svoju prvu ploču, do nje je čekala poprilično dugo. Nakon desetogodišnjeg pevanja po različitim kafanama, Vida snima svoju prvu ploču sa pesmom “Gledala sam sa prozora“ koja postiže ogroman uspeh među publikom. Njena prva ploča prodata je u tiražu od preko neverovatnih 500 000 primeraka.

Vida Pavlović postala je ekskluzivac PGP- a, ona je snimila hitove: “Došli dani tugom rasplakani“ i “Teku časi bola“. Vidina velika podrška bio je Budimir Jovanović, te dok je on bio živ, nije bilo potrebe da ona bira kompoziciju.

Budimir je znao tačno šta bi odgovaralo njenom glasu, šta je ono što bi ona najbolje iznela. Većina pesama koje je pevala svrstavale su se u takozvane “dvojke“, odnosno, to su bile lepe, lagane pesme koje, kako se govorilo, mogu da se otpevaju za stolom.

Za života je postigla ogroman uspeh, bila je hvaljena, tražena i obožavana među publikom. Vida Pavlović je objavila sledeće singlove: “Ljubav mi daj“ 1972. godine; “Ne lažimo jedno drugo“ iz 1976. godine, objavila je nakon toga “Aven, Aven, Romalen“ 1982. godine, kao i “Tužna majka“ 1986. godine.

Tokom svog višedecenijskog bavljenja muzikom učestvovala je na mnogim muzičkim festivalima, prvi put na Beogradskom saboru 1973. godine sa pesmom “Ljubav je devojački san“. Sledeće godine se pojavila na istom festivalu sa pesmom “Najlepši dar majci“. Godinama kasnije, pojavljivala se na Hit paradi, gde je učestvovala od 1975. godine do 1984. godine, uz preskakanje nekoliko godina.

S obzirom da na privatnom planu nije bila ni blizu ostvarena kao što je bila na poslovnom, Vida se često okretala alkoholu, koji joj je kasnije prouzrokovao zdravstvene probleme. Poslednjih godina svog života imala je dosta problema sa visokim pritiskom. Ova “Kraljica nad kraljicama“, kako su je mnogi zvali, preminula je 10. maja 2005. godine.

Ime i Prezime: Vida Pavlović

Datum i mesto rođenja: 22. avgust 1945.godine, DFJ, Futog

Zanimanje: pevačica

Datum i mesto smrti: 10. maj 2005. godine, Beograd

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...