Muzičari

Era Ojdanić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Era Ojdanić se smatra jednim od naših najpopularnijih pevača narodne i folk mzike, koji pored svog vokalnog taleta, veoma često svojom harizmom, i zanimljivim scenskim nastupima, ostavalja veliki trag na publiku.

Popularni pevač je takođe veoma poznat po svojim izjavama za medije, kao i šalama koje često upućuje na svoj račun.

Skoro punih pet decenija Era se nalazi na muzičkoj sceni, a tokom godina stekao je razna prijateljstva među kolegama, naravno postoje i oni koji ga ne simpatišu, ali uglavnom svi imaju lepu reč kada je on u pitanju.

Tokom svoje višedecenijske karijere snimio je veliki broj albuma, na kojima su se našli mnogobrojni hitovi, a neki od njih su: “Srešćemo se nekad u životu“; “Suze bi nas potopile“; “Oženjen sam kao momak živim“; “Godine su moje prošle“; “Oj Milice čobanice“; “Nisam majstor, da napravim bure“ i moge druge.

Bio je u braku sve do 2009. godine, kada mu je supruga Ljupka preminula, iz ovog braka ima troje dece, a takođe, ima još dvoje dece iz vanbračnih zajednica.

Andrija Era Ojdanić – Biografija

Popularni pevač je rođen kao Andrija Ojdanić 13. decembra 1947. godine, u selu Visoka koje se nalazi kod Arilja, gde je i završio osnovnu školu.

Nakon završenog osnovnog obrazovanja, Era se seli u Leskovac kako bi upisao srednju školu.

Još kao veoma mlad počeo je da se bavi pevanjem, a danas je poznato da se pored pevanja bavi i ugostiteljstvom, naime, poseduje motel- restoran koji nosi naziv “Era“, a koji se nalazi na Ibarskoj magistrali, u Lipovačkim šumama.

Pored pomenutog motela- restorana, Era poseduje brojne apartmane u Bečićima, Budvi, kao i u Crnoj Gori, koje izdaje turistima, a u kojima takođe uživa sa svojom porodicom tokom letnjih dana.

Za 45 godina, koliko se nalazi na muzičkoj sceni, uspešno je snimio 30 solističkih albuma, učestvovao je u brojnim muzičkim emisijama i festivalima, kao i u nekoliko reality programa, u reality “Parovi“, “Veliki brat“ i “Farma“.

Muzička karijera Ere Ojdanića 

Kao godina početka njegove karijere uzima se 1966. godina, od kada je aktivno na našoj muzičkoj sceni. Takođe je poznat kao velika pevačka zvezda kako u regionu, tako i u dijaspori.

Velike zvezde na našoj sceni poput Lepe Lukić, Vere Matović i Bore Drljače, veoma su dobri prijatelji Ere Ojdanića.

1973.godine objavio je svoju prvu ploču “Voleo sam jednu ženu“, na kojoj su se našla dva singla: “Moramo da se rastajemo“ i “Voleo sam jednu ženu“.

Godinu dana kasnije izdaje “Suze bi nas potopile“, na kom se pored naslovne numere nalazi singl “Oprosti mi zbog neverstva“.

U periodu od 1976. do 1977. godine, izdaje sledeće hitove: “Najdraži dan mog života“; “Šta je čovek bez voljene žene“; “Kakav otac, takav sin“; “Teraj mala, ovce preko brega“; i “Ljubila me Srbijanka“.

Godinu dana kasnije nastupio je sa numerom “Ja sam Era, Zlatiborac“, na poznatom muzičkom festivalu “Ilidža“, na kom je dobro prihvaćen od strane publike.

Era je iste godine izbacio singlove: “Ti si tako htela“; “Vetar duva, ljuljaju se ruže“; “Saloma, boginjo moja“; kao i “Neka, neka, moja drugarice“ i “Šta to radiš, Maro“, dve duetske pesme koje je snimio sa Mersom Miljković.

1979.i 1980. godine ponovo nastupa na pomenutom muzičkom festivalu, ovoga puta sa pesmama “Rado, lepa Rado“ i “Najdraža slika“.

1980.godine nastupa sa pesmom “Oj Milice čobanice“ na festivalu u Ivanjici, sa kojom je odneo pobedu, a ova pesma se smatra i dan- danas jednim od njegovih najvećih hitova.

Godinu dana kasnije izdaje album “Procvetala bela lala“, na kom su se pored naslovne numere našle sledeće pesme: “Vetar duva, ljuljaju se ruže“; “Ja sam Era Zatiborac“; “Sreli smo se u jesen“; “Šta to radiš Maro“; “Rado, lepa Rado“; “Sviraj, sviraj frulo“; “Mala soba puna je ćilima“; kao i “Ja sam ženjen sve devojke znaju“.

Iste godine izdaje album “Lako je tebi mala“, na kom su svoje mesto našle numere: “Lako je tebi mala moja“; “Moj sokole, moj drugaru“; “Volim majko bosanku kraj Drine“; “Jedna lepa Kata“; “Što odreza pletenice, Lelo“; “Pomrčina pala na sokake“; “Zelen Ora’ pao na oranje“; “Šta to radiš Maro“; i “Ja posadih jednu ružu belu“.

1982.godine izdaje album “Ti si moja Šljiva Ranka“, na kom su svoje mesto našle pesme: “Ti si moja šljiva Ranka“; “Ona sa Kozare, a ja Zlatiborac“; “Mala moja, mali vraže“; “Jelo, Jelo, jagnje moje belo“; “Zlatibre, visoka planina“; “Joj đavolčiću moj“; “Kućevnica stara“; “Pa zar tako“; i “Moja mala, vodo iz bokala“.

U periodu od 1983. do 1990. godine, Era izdaje sledeće albume: “Selo moje volim tvoje ime“; “Piši šta je pila žena prava“; “Era s ovog sveta“; “Na Uskrs sam se rodila“ i “Dvostruki pobednik“.

Od 1991. godine do danas, izdao je sledeće albume: “Šmeker“; “Kazanova“; “Pauk“, kao i “Da je život pametniji“.

Neki od najpoznatijih dueta koje je snimio su: “Jao mala, šta nam radiš“ i “Supermen“ sa svojim dobrim drugom i cenjenim kolegom, Borom Drljačom; sa Sandrom Afrikom “Lepotica i zver“; “Plavi slon“ sa grupom “Twins“ i pesmu “Mi smo narodnjaci“ sa Anna Zoricom.

Učešće Ere Ojdanića u reality programima

Pre taćno jedanaest godina, 2008. godine, popularni pevač, Era Ojdanić, pojavio se u svom prvom reality programu “VIP Veliki Brat“, u to vreme najpoznatijem show programu.

Tokom svog učešća u pomenutom reality programu, Era se združio sa poznatim pevačem Milićem Vukašinovićem. Takođe je ostao upamćen po tome što se za sve vreme učešća neprestano udvarao Slađani Pejić, lepoj manekenki.

Dve godine kasnije, Era ponovo ulazi u reality program, ovoga puta u “Kuću Velikog Brata“. Ovoga puta je za vreme učešća ostao upamćen po svojim svađama sa dugogodišnjom prijateljicom, Lepom Lukić, kao i sa pevačicom Anabelom Atijas.

Era Ojdanić pravi malu pauzu kada je učešće u reality programima u pitanju, naime, tek 2013. godine postaje učesnik novog reality programa “Farma“, u kom se nije dugo zadržao. Popularni pevač je morao veoma brzo da završi svoje učešće u pomenutom reality programu, s obzirom da se u to vreme teretio za aferu sa maloletnim licem.

Ovaj skandal punio je naslovne strane medija, koji su svakodnevno pisali o njegovoj aferi sa maloletnom devojčicom, koja je u to vreme pohađala sedmi razred osnovne škole, a njeni roditelji su Eri Ojdaniću najavili tužbu.

2015.godine ponovo se vraća na male ekrane, ovoga puta u reality show programu “Parovi“, u kom je ostao upamćen po veoma prisnom odnosu koji je imao sa Atinom Ferari, našom poznatom starletom. U medijima su često kružile informacije da je Atina nakon reality- a često boravila u Erinom motelu.

Pored ovakvog odnosa, ostao je upamćen i po sukobu sa svojom koleginicom, Saškom Karan, kao i po oštrim optužbama Marine Cvetković Barbi, koja je takođe bila učesnica, da ju je uznemiravao.

Privatni život Ere Ojdanića

Era je poznat kao pravi šmeker među pripadnicama lepšeg pola, koje je uvek umeo da očara svojim smislom za humor i harizmom koji su neosporan deo njegovog šarma.

Često je javno pričao o svojim ljubavnim “ispadima“, koje je imao i tokom svog dugogodišnjeg braka.

Svoju veliku ljubav Ljupku, oženio je davne 1966. godine, kada je on imao devetnaest, a ona svega sedamnaest godina. Sa svojom suprugom je živeo veoma skladno, te je često isticao kako je ona bila njegova najveća podrška tokom stvaranja muzičke karijere.

Sa svojom suprugom ima troje dece, najstariju ćerku Jasminu, nakon nje su dobili ćerku Milenu, kao i najmlađeg sina Dragutina. Par je u braku bio pune četrdeset i tri godine, sve do njene iznenadne smrti, koja ju je zadesila pre deset godina, tačnije 2009. godine.

Pevač je iz svojih ljubavnih afera dobio još dvoje dece, naime, ćerku Bjanku i sina Andreja, koje on u početku nije želeo da prizna, međutim, na inicijativu, nikog drugog do njegove venčane supruge, Ljupke priznao ih je svojom decom.

Era je u nekoliko navrata izjavio da ga njegova pokojna supruga nikada nije osuđivala za ono što je radio, kako kaže, on bi se uvek vraćao njoj jer ju je smatrao svojom jedinom ljubavi, a sve ostale smo avanturom.

Era Ojdanić je takođe poznat po tome što je uglavnom bio sa devojkama koje su dvadeset do trideset godina mlađe od njega.

Njegova poslednja “ozbiljna“ veza bila je sa trideset i dve godine mlađom pevačicom Dijanom Miladinović, koju je upoznao pre nešto više od dvadeset godina, tačnije 1997. godine, na jednom od svojih nastupa, ali se u emotivnu romansu upustio sa njom tek 2013. godine.

Novopečeni par je požurio sa svojom vezom, naime, Era i Dijana su se verili ubrzo nakon započete veze. Mađutim, s obzirom da je sve išlo isuviše brzo, par je veoma brzo okončao svoju veridbu i ostao u korektnim odnosima nakon iste.

Zajedno sa svojim najmlađim detetom, iz braka sa Ljupkom, sinom Dragutinom već dugi niz godina uspešno vodi svoj ugostiteljski posao u Stepojevcu, nadomak Beograda, reč je o već pomenutom motelu- restoranu “Era“.

Njegov sin Dragutin je svom sinu dao ime Andrija, po svom ocu, na šta je Era ponosan.

Danas često možemo videti šarmantnog pevača kako gostuje u brojnim televizijskim emisijama, kao i na nastupima širom naše zemlje i regiona.

Era Ojdanić se ponovo našao na meti medija, ovoga puta za nešto mogo gore, naime, pevač je javno podržao svog sina koji je pretukao svoju ženu. Ovakvo podržavanje strogo je osuđeno kako od strane njegovih kolega, tako i od strane njegovih fanova.

Nakon ovog fizičkog napada, Dragutinova žena je podnela zahtev za razvod.

Kada su ga u nekoliko navrata pitali ko su njegovi idoli, ako ih uopšte i ima, on je odgovorio da su to svakako Saša Popović i Željko Mitrović. Za njih dvojicu se odlučio, jer kako kaže oni su veoma uspešno uspeli da realizuju sve svoje jedinstvene ideje, te su na taj način ostavili upečatljiv trag za sobom.

Životni moto pevača Ere Ojdanića je “Treba raditi, ali i uživati“, kako kaže, voli da za sebe ima dovoljno, ali voli i da uživa u životu, te ne želi nikada da se odrekne svog “mladalačkog načina života“.

Danas, na raznim društvenim mrežama možemo naići na fotografije Ere sa svojom pratnjom, uglavnom su to veoma mlade devojke, upola mlađe od njega.

Pevač je jasno stavio do znanja da se nikada neće ponovo ženiti, jer u njegovom srcu ima mesta samo za njegovu najveću ljubav, njegovu pokojnu ženu Ljupku.

Ime i Prezime: Andrija Ojdanić

Nadimak: Era

Datum i mesto rođenja: 13. decembar 1947. godine, selo Visoka, Arilje

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...