Muzičari

Zorica Marković – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Zorica Marković je poznata srpska narodna i folk pevačica, koja je osamdesetih godina bila na vrhuncu popularnosti, a iako i danas peva, ona je postala jedan od najozbiljnijih „reality igrača“, što je dokazala učešćem u „Farmi“, kao i u prvoj i drugoj sezoni „Zadruge“ na TV „Pink“.

Zorica Marković – biografija

Poznata pevačica je rođena u selu Kosjerić 9. juna 1959. godine, i ne krije da je od malih nogu obožavala da peva te da je čuvajući ovce u svom rodnom selu naučila pevanje, a završila je samo osnovno obrazovanje, pre nego što je postala poznata kao pevačica narodne muzike.

Jednom prilikom je Zorica istakla da je za njenu karijeru najzaslužniji pevač Mitar Mirić, koji joj je omogućio da gostujući na njegovim nastupima, pokaže svoj raskošni talenat i da postane jedna od najcenjenijih ali i najuspešnijih pevačica u svojoj branši, sa preko pet miliona prodatih ploča, na vrhuncu svoje karijere osamdesetih godina.

Zorica je inače poznata i kao veliki ljubitelj sporta, što je javnosti možda manje poznato, te je kao mlada trenirala aktivno rukomet, ali kako danas ima određene tegobe sa srcem, povremeno kaže i džogira kako se ne bi previše opterećivala, ali kako bi na neki način ostala fizički aktivna i dalje dosledna sportu.

Inače, iz svoja prethodna dva braka, Zorica Marković ima sinove Dejana i Iliju, a vlasnica je pak i restorana „Lepeza“ u naselju Jajinci, u kome nastupaju brojne njene kolege pevači, te i ona sama, iako pevačica privatno uopšte i ne sluša muziku kojom se bavi, te su joj omiljene grupe „Pink floyd“ i „Korn“.

Muzička karijera Zorice Marković

Poznata pevačica se aktivno bavi muzikom još od 1984. godine,kada je učestvovala na festivalu „MESAM“ sa pesmom „Joj brko Radoje“, da bi potom uzela učešća i na „Hit Paradi“ 1985. godine, sa numerom „Tražim te, zumbuli cvatu“, pa opet na „MESAM“-u 1986. godine sa pesmom „Ej, bosanska tvrda glavo“.

1987. i 1988. godine, Zorica Marković je učestvovala na festivalu „Vogošća“ u Sarajevu, sa pesmama „Čuvaj se, čuvaj“ i „Hej, moj dragi, doveče mi dođi“, te je 1994. godine sa svojom hit pesmom „Mirno spavaj, nano“, pobedila na festivalu „MESAM“.

1995. i 1996. godine, Zorica je učetvovala na „Moravskim biserima“ sa pesmama „Srpkinja“ (duetska numera sa Srećkom Ćosićem) i „Hteo si mnogo više“, a potom je posle muzičke pauze učestvovala na „Grand festivalu“, 2010. godine sa pesmom „Sine Ilija“ i 2012. godine sa pesmom „Nemaš nerava“ (duet sa koleginicom Natašom Matić, koja je tad nastupala u njenom restoranu).

U svojoj bogatoj karijeri, Zorica je snimila veliki broj albuma i imala nebrojene hitove, među kojima su hronološki navedeni, sledeći njeni pevački uspesi:

1979. godine, Zorica Marković je snimila dve numere – „Zar sam kriva što sam lepa žena“, i „Koga volim njemu se predajem“, a potom 1980. godine ijoš dve numere – „Ne postoje više ograde ni međe“ i „Želim da te imam uvek pored sebe“;

Naredne 1981. godine, poznata pevačica je izdala dve singl pesme – „Ti si vatra ti si plamen“ i „Hej, čobane vragolane“, da bi 1982. godine izašao njen prvi solo album „Ako grešim, sama ću da platim“;

1983. godine izlazi i drugi album Zorice Marković „Rođen da me voli“, a zatim 1984. godine album „Nisi moj, ali ja sam tvoja“;

Uspešnu diskografiju Zorica nastavlja 1985. godine sa hit albumom „Zumbuli cvatu“, te 1986. godine sa albumom „Otrove moj“, a potom već 1987. godine izdaje album „Nema više ja i ti“;

1988. godine, izlazi hit album „Lijte kiše“ gde je naslovna numera postala pak jedan od najvećih hitova poznate pevačice, da bi već naredne 1989. godine izašao album „Svuda sa tobom“, a 1990. godine i album „Ljubila sam varalicu“;

1991. godine, Zorica Marković izdaje album „otrov i šlag“, te odmah 1992. godine i album „Kad me život zaboli“ koji se smatra jednim odnajboljih u njenoj karijeri;

1993. godine je izašao album „Putuj, srećo“, a 1994. godine i njen hit album „Živim život, tebi iz inata“, te 1996. godine „Zagrli me, pesmo“, a 1997. godine i album „Naša stvar“;

Naredne 1998. godine, Zorica Marković izdaje album „Pozdravi ga ti“, te 1999. godine album „Vreme je“, pa onda odmah 2000. godine album „Italija“ i 2001. godine „Novi album, za novi milenijum“;

2002. godine, izlazi album „Parižani“, 2003. godine album „Pečalba je tuga pregolema“, 2004. godine novi album poznaet pevačice „Vozi Miško“, a 2006. godine i album „Žena kavaljer“.

Pored brojnih hitova koje je imala u svojoj karijeri, smatra se da su dve najpopularnije pesme Zorice Marković, numera „Lijte kiše“ (koju je otpevala u filmu „Tesna koža 3“, te tako u svoju bogatu karijeru, uvrstila i jednu filmsku ulogu), i pesma „Mirno spavaj, nano“.

Privatni život Zorice Marković i njena „reality karijera“

Zorica Marković ima iza sebe dva braka, sa Kemalom i ugostiteljem Bracom Zatezalom, iz kojih je dobila sinove Dejana i Iliju, a poznato je da je tokom svog učešća u reality programu „Farma“, koleginicu Nelu Bijanić ona optužila za krah jednog od svojih brakova, te među njima postoji netrpeljivost koja je poznata u medijima.

Mada Zoricu mediji povezuju sa mnogim mlađim muškarcima, pevačica o svom privatnom životu javno ne govori, te ga vešto skriva od očiju javnosti.

Zorica se prvi put pojavila u reality programu „VIP Veliki Brat“, a bila j i deo „Parova“, ali je potom najveći trag ostavila učešćem u reality programu „Farma“ na TV „Pink“, kada je fizički nasrnula na starletu Staniju Dobrojević, zbog čega je i diskvalifikovana.
Međutim, kako je produkcija popularnog šou formata u Zorici prepoznala pravog majstora za igru, ona je ponovo pozvana na „Farmu“ 2016. godine, ali se i tada pak sukobila sa rediteljkom Jelenom Golubović, te od tada na TV „Pink“, nema reality formata koji može da se zamisli bez Zorice Marković.

Iako je omiljena među većinom takmičara, te i poštovana kao velika zvezda, Zorica se nikada ne pretvara da joj se neko dopada, pa je tako i u prvoj sezoni „Zadruge“, osudila postupak Lune Đogani, koja je ušla u vezu sa oženjenim Slobom Radanovićem, a kako su je Lunini roditelji u medijima „prozivali“, ona je odlučila da Anabelu Atijas i Gagija Đoganija tuži.

Zorica je ušla i u aktuelnu „Zadrugu 2“, u kojoj je takođe ponovo učesnica Luna Đogani, ali i starleta Stanija Dobrojević, te tek ostaje da se vidi kako će Markovićeva na dalje da reaguje, i kakve će sve situacije da se dogode tokom trajanja reality formata koji je tek počeo da se nedavno emituje.

Ime i Prezime: Zorica Marković

Nadimak: Zoka

Datum i mesto rođenja: 9. jun 1959. godine, Kosjerić, Srbija

Zanimanje: narodna i folk pevačica; ugostitelj; reality takmičar

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/ZoricaMarkovicOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/restoran.ognjiste/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...