Muzičari

Mirko Kodić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Mirko Kodić važi za jednog od najpoznatijih haronikaša na prostorima bivše Jugoslavije.

Tokom svoje višedecenijske karijere, sarađivao je sa brojnim poznatim pevačima, a neki od njih su kralj narodne muzike Šaban Šaulić i Miroljub Aranđelović Kemiš.

Svoj privatni život vešto krije od očiju javnosti, naime, sve što se zna o njemu je da je srećno oženjen već dugi niz godina.

Mirko Kodić zajedno sa svojom suprugom ima jedno dete.

Poznato je da je tokom mladosti bio sa brojnim pevačicama, ne želi da nevodi njihova imena, a jedina veza za koju se zna je ona sa popularnom pevačicom Zlatom Petrović.

Bio je veoma blizak sa, pokojnim, Arkanom, s obzirom da je njegovoj ženi pomogao da se probije u svet muzike.

Iza sebe ima veliki broj album i nagrada, a i dan- danas je rado viđen gos u brojnim muzičkim emisijama.

Bez obzira na godine radi svakodnevno i veoma je tražen na svadbama i veseljima.

Mirko Kodić – Biografija

Popularni harmonikaš, Mirko Kodić, rođen je 29. novembra 1957. godine u blizini Svilanjca, u malom selu Jasenovo.

Njegovi roditelji su primetili njegovu muzikalnost, te je veoma brzo Mirko u svojim rukama držao harmoniku, znajući tačno šta želi da postane kad poraste.

Njegov prvi učitelj, kasnije i veliki prijatelj, bio je Vitomir Životić koji je živeo u Oreovicima. Njegov učitelj je ostao veran stilu sviranja Mije Krnjevca, te je Mirko dosta dugo svirao taj stil muzike.

Nešto kasnije, počeo je samovoljno da se udaljava od ovakvog stila i počeo da razvija svoj stil.

Mnogi ne znaju da je upravo Mirko Kodić prvi primetio talenat, sada već jedne od naših najpoznatijih pevačica, Svetlane Cece Ražnatović.

Naime, Mirko Kodić je prilikom jedne posete Crnoj Gori bio u nekom restoranu u kom je čuo devojčicu koja drži mikrfon i peva pesme Šemse. Veoma se zainteresovao, s obzirom da je njen talenat bio i više nego očigledan. Počeo je da se raspituje kod vlasnika restorana, koji mu je objasnio da su njeni roditelji ovde stalni gosti, odnosno da svako letovanje dolaze ovde i da ona povremeno uzme mikrofon u ruke i zapeva.

Talentovani harmonikaš je odlučio da porazgovara sa njenim roditeljima, razmenili su brojeve telefona, a čim se vratio u Srbiju odlučio je da se obrati PGP RTS- u, koji nisu bili zainteresovani. Jedan od razloga je što je ona tada bila veoma mlada i smatrali su da ne može dete biti tako dobar pevač.

Mirko nije želeo da odustane od svoje ideje i na kraju je izvukao deblji kraj, upoznao je Svetlanu Ražnatović sa čelnicima PGP RTS- a, koji su kasnije bili oduševljeni.

Kako je kasnije popularna pevačica, majka srpske muzike, Ceca Ražnatović stupila u vezu, a kasnije i brak, sa Arkanom, Mirko i Arkan su postali veoma bliski prijatelji.

Kao što je već pomenuto Mirko je srećno oženjen, a iz braka sa svojom suprugm ima dete, ćerku Rebeku.

Njegova ćerka Rebeka je krenula njegovim stopama, želela bi da se bavi pevanjem i da dostigne veliku slavu.

Četiri godine je bila članica Leontininog hora, nakon čega je prešla u šolu pevanja poznatog pevača Marka Kona. Mirko ne želi da staje na put njenoj sreći i dopušta joj da sama odluči čime će se baviti.

Muzička karijera Mirka Kodića

Mirko se pored harmonike bavio i pevanjem, te je tako svoju pevačku karijeru započeo ’70- ih godina prošlog veka.

Njegov ogroman talenat ubrzo je prepoznat, ima je dosta sreće tokom svoje karijere, naime veoma brzo je počeo da radi sa velikim imenima naše muzike.

Započeo je rad sa Šabanom Šaulićem, koji ga je poznao na svoju turneju po nekadašnjoj Jugoslaviji, međutim, Šaban je odlučio da njihova saradnja ne ostane samo na tome.

Želeo je da Mirsko bude stalni član njihove ekipe, što se i deslilo.

Albumi koje je snimio u periodu od 1979. godine pa do danas su: “Kola Mirka Kodića“; “Zaljubljeno srce“; “Dijamanti“; “Hit kola Mirka Kodića“; “Kola“; “Svirački merak“; “Nova kola“; “Najnovija kola“; kao i “Harmoniko moja“.

Radio je na prvom albumu poznatog mladog pevača Jašara Ahmedovskog.

Popularni harmonikaš je između svojih albuma počeo da pravi sve veći razmak, tako je svoj poslednji album izdao pre deset godina pod nazivom “Kola 4“.

Na njegov naredni album publika verno čeka.

Ime i Prezime: Mirko Kodić

Datum i mesto rođenja: 29. novembar 1957. godine, Socijalističko Federativna Republika Jugoslavija, Jasenovo, Svilanjac

Zanimanje: Harmonikaš

Profesionalna karijera: 1979. godine do danas

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...