Muzičari

Toni Cetinski – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Popularni hrvatski pop pevač Toni Cetinski, poznat je i omiljen i kod nas i u regionu, kao jedan od najboljih muških vokala, te ima iza sebe uspešnu karijeru, i u nastavku teksta će biti nešto više reči o privatnom životu i pevačkim uspesima ovog vrsnog muzičara.

Toni Cetinski – biografija

Vrsni pop pevač Toni Cetinski je rođen kao Antoni Cetinski, 31. maja 1969. godine u Puli u Hrvatskoj, a otac mu je bio poznati muzičar Mirko Cetinski, od koga je Toni svakako i nasledio pevački talenat i danas se smatra jednim od najboljih muških vokala ui zemlji i regionu.

Majka poznatog pevača, Vinka Cetinski je bila zamenica ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske, a njegov mlađi brat Mateo se bavi televizijskim menadžmentom i komunikacijom, te je diplomirao u Bolonji, a magistraturu završio u Njujorku u SAD-u.

Manje je poznato da je Toni Cetinski u istoj meri voleo sport koliko i muziku, te je trenirao skijanje, odbojku, košarku, rukomet, tenis, ali je voleo i motociklizam i brzu vožnju, te je često vozio trke u Rovinju kao tinejdžer.

No, kao da je bilo predodređeno da Toni Cetinski postane muzičar kakav je danas, pa je on sa svega petnaest godina po prvi put nastupao na mnogim festivalima, pre svega svirajući gitaru u lokalnim bendovima, a od ostalih instrumenata poznati pevač svira i klavir, klavijature, bubnjeve, te bas gitaru, a manje je poznato da je u to vreme zbog duge i kovrdžave kose koja je bila njegov zaštitni znak, Toni Cetinski dobio i simpatični nadimak „slatkica“.

Toni Cetinski je u rodnom gradu završio osnovnu a potom i srednju Turističku školu, te je uporedo pohađao i Muzičku školu, a kako sam u šali ističe znao je da će postati vrhunski muzičar jer je od malena u svojoj kući „držao koncerte“, te i rodbini i susedima naplaćivao ulaznice za svoje performanse.

Prvi put se Toni Cetinski oženio 1995. godine sa manekenkom Antonelom Butigan, sa kojom je 1998. godine dobio sina Kristijana, ali su se nakon pet godina braka oni razveli, i to je bilo veoma medijsko propraćeno, pa j jedno vreme pevač bio odvojen od svog sina koga je dosta retko viđao.

U drugi brak je Toni Cetinski stupio 2007. godine sa Ivanom Nobilo, koja je bila ćerka poznatog hrvatskog advokata Anta Nobila, te je sa njom dobio ćerku Piu 2009. godine, ali se i ovaj brak poznatog pevača završio razvodom 2012. godine, mada su bivši supružnici ostali u dobrim odnosima, te je Ivana radila kao Tonijev menadžer.

Toni Cetinski – muzička karijera

U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, Toni Cetinski ima iza sebe brojne hitove koje voli publika u nnašoj zemlji i u regionu, te kako je i navedeno, on je odlučio da se bavi ovim poslom već sa petnaest godina kada je nastupao sa lokalnim bendovima i svirao bas gitaru, ali je zvanično njegova karijera pevača počela kada se 1991. godine on iz Rovinja preselio u Zagreb, te je do danas izdao brojne solo albume i učestvovao na mnogim festivalima.

Toni Cetinski je 1994. godine bio predstavnik Hrvatske na festivalu „Pesma Evrovizije“, sa numerom „Nek tu bude ljubav sva“ koju je za njega komponovao Željen Klašterka, a takođe je bio i član žirija u takmičenjima „The Voice – najljepši glas Hrvatske“, kao i u takmičenju „Hrvatska traži zvijezdu“.

Svoj prvi solo album je Toni Cetinski snimio 1990. godine pod nazivom „Srce nikad ne laže“ sa pesmama – „Dolina našeg djetinjstva“; „Nemoj se sa mnom igrati“; „Baby blue“; „Tvoje suze“; „Što te mama pušta samu“; „Ti si moja desna ruka“; „Lako je reći adio“; „Nema problema“; „Ruže, vino i pjesma za nju“, a koji je dobio priliku da predstavi u poznatoj emisiji na TV HRT „Sedma noć“, koju je uređivala i vodila poznata pevačica Radojka Šverko.

Već naredne 1991. godine, popularni pevač Toni Cetinski je rešio da se preseli u Zagreb, te da počne svoju profesionalnu pevačku karijeru, ali kako ni jedan početak nije lak, on je spavao u iznajmljenom stanu od trideset kvadrata, te je upoznao menadžera Zorana Škugora, i ta saradnja mu je otvorila mnoga vrata i počeli su da se nižu uspesi i najveći hitovi ovog pevača, koji su i dan danas aktuelni.

Toni Cetinski je 1992. godine u saradnji sa izdavačkom kućom „Aquarius records“ izdao svoj drugi solo album pod nazivom „Ljubomora vol. 1“, koji je imao pesme – „Andrea“; „Marina“; „Uspomene“; „Prijatelj“; „Ljubomora“; „Tebe ne bih mijenjao“; „Putuje“; „Elvis in me“ i „Hej, Dee Jay“.

Već naredne 1993. godine je za istu muzičku kuću Toni Cetinski objavio svoj treći studijski album, naziva „Ljubomora vol. 2“, na kome su se našle neke numere sa prethodnog albuma, kao i nove numere – „Nek te zagrli neko sretniji“; „Happy birthday sweet sixteen“ i „Stay“ na engleskom jeziku.

Iste te 1993. godine je pevač Toni Cetinski učestvovao na dva muzička festivala – najpre na festivalu u Splitu sa pesmom „Na kraju putovanja“ kada je osvojio treću nagradu, a onda i na „Melodijama Jadrana“ sa numerom „Santa Eufemia“ sa kojom je odneo pobedu.

Već 1994. godine je Toni Cetinski predstavljao Hrvatsku na festivalu „Pesma Evrovizije“, koji je održan u Dablinu, gde je izvodio numeru „Nek ti bude ljubav sva“, i osvojio je šesnaesto mesto, ali je te iste godine i proglašen za pop pevača godine u Hrvatskoj, na „Pop Expres“ festivalu.

Naredne 1995. godine je pevač opet učestvovao na muzičkom festivalu u Splitu sa pesmom „Ti, samo ti“, kada je osvbojio drugu nagradfu, a onda je izdao i svoj četvrti solo album pod nazivom „Ljubav i bol“, na kome se našlo dosta hitova – „23. prosinac“; „Ljubavi mi trebamo“; „Ja sam zaljubljen“; „Casanova“; „Danas ćeš mi trebati“; „Plamen ljubavi“; „Tvoje tijelo“; „Ljubav i bol“ i „Zauvjek tvoj“.

Smatra se da je zapravo ovaj album, bio prekretnica u karijeri popularnog pevača, te je Toni Cetinski dobio i nagradu „Music Pub“ kao pevač godine u Hrvatskoj, te je odlikovan i ordenom sa likom Marka Marulića, koji je poznat kao nagrada „Reda Danice Hrvatske“, za svoj doprinos kulturi u rodnoj državi.

Iste 1995. godine je pevač Toni Cetinski proglašen u Hrvatskoj za pop pevača godine, a njegova hit numera „23. prosinac“ je bila proglašena za hit godine iz pop žanra, na muzičkom festivalu „Pop Express“.

Toni Cetinski je naredne 1996. godine učestvovao ponovo na muzičkom festivalu u Splitu, sa pesmom „Neka noćas dođu svi“, sa kojom je pobedio i osvojio nagradu „Grand Prix“ festivala, te je na festivalu „Melodije Jadrana“ otpevao duetsku numeru sa pokojnim i legendarnim pevačem Oliverom Dragojevićem koja se zvala „Morski vuk“, za koju su osvojili drugo mesto i nagradu „Srebrni galeb“.

1997. godine je Toni Cetinski snimio svoj peti studijski album „Pepeo i prah“ sa numerama – „Prah i pepeo“; „Neka noćas dođu svi“; „Moja mala kraljice“; „Liar“; „I am sorry“; „Život“; „Brza ljubav“; „Čaša vina“, kao i duetsku numeru sa pevačicom Vanom „Dont let the sun go down on me“, a za koju su dobili prestižnu nagradu „Porin“.

Sledeći album je Toni Cetinski objavio već 1998. godine pod nazivom „A1“ sa numerama – „Ritam noći“; „Mi“; „The game“; „Srodne duše“; „Kao nekad“; „Diavolo in me“; „Zauvjek“; „Zbog nje“; „Volim te još“ i „Laž ili istina“, i za ovaj je album pevač 1999. godine i dobio nagradu „Porin“ za album godine, kao i nagradu za najbolji muški vokal u Hrvatskoj.

Toni Cetinski je 1999. godine snimio i novi solo album „Tiptonyc“ sa pesmama – „Miljama daleko“; „Voli me“; „Putnik“; „Ples“; „Kao jučer“; „Noć i ja“; „Ona“; „Intro“; „Sa druge strane obale“ i „Outro“, te je učestvovao na festivalu „Pjesma Mediterana“ u Budvi, sa numerom „Kao jučer“ i osvojio drugu nagradu.

Naredne 2000. godine je Toni Cetinski pobedio na festivalu u Splitu, kada je u duetu sa Zoricom Kondžom otpevao numeru „Dobar dan ti, dušo“, te je iste 2000. godine sa pesmom „Femme fatale“ Toni Cetinski učestvovao i pobedio na festivalu „Marco Polo“.

2001. godine je pevač nastupao na muzičkom takmičenju „Dora“, gde je otpevao jedan od svojih najvećih hitova „Blago onom ko te ima“, i odneo je pobedu, a potom je učestvovao i na festivalu u Bihaću sa pesmom „Sve bih opet“, gde je dobio prvu nagradu za aranžman, te drugu nagradu po izboru publike i stručnog žirija.

Iste te 2001. godine je Toni Cetinski snimio album „A sada“, na kome su se našle pesme – „Ti“; „Blago onom tko te ima“; „Reci da li znaš“; „Sve svoje snove“; „Zvijezda“; „Sve bih opet“; Ostani zauvjek“; „Daj mi sve“; „Moje sve“; „Iz dana u dan“; „Nebo iznad nas“, te je od „Radija M“ dobio nagradu za pevača godine u Bosni i Hercegovini.

Do danas je Toni Cetinski snimio i albume – „Budi uz mene“ (2003. godine); „Toni i prijatelji“ (2005. godine); „Ako se to zove ljubav“ (2006. godine); te 2010. godine album sa četrnaest svetskih klasika koje je Toni otpevao na italijanskom i engleskom jeziku; 2011. godine je izašao album sa duetima (koje je pevao sa kolegama Dinom Merlinom; Borisom Novkovićem; Sonjom Bakić); album „Opet si pobjedila“ (iz 2012. godine).

Od najnoviojih singlova je Toni Cetinski objavio numere „Žena nad ženama“; „Krik“ i duet sa Željkom Joksimovićem „Zabluda“ sve iz 2013. godine; 2014. godine su izašli hit singlovi „Mjesečar“; „Treba imat dušu“ i „Vjera, nevjera“.

Pored svega navedenog, Toni Cetinski je održao i brojne koncerte od kojih su najpoznatiji oni u „Areni“ Zagreb i u „Beogradskoj Areni“, te je osvojio veliki broj nagrada na festivalima, kao i prestižno priznanje „Porin“ u kategorijama za najboljeg pop pevača i za najbolji pop album, u nekoliko navrata.

Toni Cetinski – privatni život

Kako je napred i navedeno, Toni Cetinski iza sebe ima dva braka, koja su završila razvodom, a trenutno je oženjen Dubravkom Cetinski sa kojom je u braku od 2014. godine.

Svoju prvu suprugu, manekenku Antonelu Butigan, pevač je upoznao 1994. godine, kada se ona takmičila na izboru za „Miss Dubrovačko-neretvačke županije“, a on nastupao u zabavnom delu programa, te su se oni venčali 1995. godine, a 1998. godine dobili sina Kristijana.

Nakon razvoda od prve supruge Antonele, koji je bio vrlo buran, i koji je okončan 2000. godine, Toni Cetinski je retko viđao sina Kristijana jer je bio u lošim odnosima sa bivšom ženom, ali se vremenom sve to i popravilo, te je pevač sve više vremena provodio sa svojim naslednikom, koji je otišao na kraju da sa majkom živi u Nemačku, te nije prisustvovao i drugom venčanju svoga oca.

Naime, već 2000. godine je pevač Toni Cetinski počeo romansu sa ćerkom uglednog hrvatskog advokata Anta Nobila, Ivanom Nobilo, sa kojom se i oženio 2007. godine u Rovinju, a 2009. godine je par dobio ćerku Piu, a Ivana je postala i menadžerka svome suprugu, no i ovaj brak popularnog pevača se završio razvodom 2012. godine, ali je sa Ivanom ostao u dobrim odnosima i nastavili su svoju poslovnu saradnju.

Nakon drugog razvoda, Toni Cetinski je počeo romansu sredinom 2012. godine sa menadžerkom fabrike duvana u Rovinju Sandrom Mulvaj, sa kojom je bio devet meseci, ali su potom raskinuli i opstali su dobri prijatelji i dan danas.

Sadašnju suprugu Dubravku Duvjak, Toni Cetinski je upoznao već početkom 2013. godine i to na rođendanskom slavlju jednog svog bliskog prijatelja, te je pevač od nje stariji čitavih petnaest godina, ali to nije bila prepreka da se oni venčaju 2014. godine najpre u Las Vegasu, a onda su i u Dubrovniku napravili „pravu svadbu“, na kojima su kumovali pevačica Severina Vučković i PR stručnjak Davor Grgin.

Mada još uvek nemaju dece, Toni i Dubravka Cetinski planiraju proširenje porodice, a pevač ne propušta priliku da istakne koliko je srećan sa svojom mladom suprugom, i da je ona „anđeo, koji ga opčinjava lepotom i leči ljubavlju“.

Najnovija numera koju je kao singl snimio pevač Toni Cetinski, zove se „Svaka tvoja laž“, i mada je objavljena pre svega dva meseca, na njegovoj oficijelnoj stranici na kanalu „YouTube“, ima već blizu milion pregleda.

Ime i Prezime: Antoni Toni Cetinski

Nadimak: Tony; “Slatkica”

Datum i mesto rođenja: 31. maj 1969. godine, Pula, Hrvatska

Zanimanje: pop pevač i kompozitor

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/ToniCetinskyOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/tonicetinsky/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxnJg_wXyl3IovqbUVbndRw

Sponzorisano:

Loading...
loading...