Muzičari

Goran Bregović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedan od naših najpoznatijih muzičara, nekadašnji frontmen legendarnog rok sastava „Bijelo dugme“, jeste Goran Bregović popularniji i kao Brega, te će o njegpovoj bogatoj karijeri, kao i o detaljima iz privatnog života, biti nešto više reči u nastavku teksta koji sledi.

Goran Bregović – biografija

Poznati muzičar Goran Bregović je rođen u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, 22. marta 1950. godine, od oca Hrvata iz Zagorja Franje Bregovića koji je bio oficir u vojsci JNA, i majke Borke Perišić koja je poreklom iz Virovitice.

Deda Gorana Bregovića sa majčine strane, bio je poznati heroj Solunskog rata i Drugog svetskog rata, koji je za zasluge dobio zemlju u Slavoniji, gde se sa porodicom i naselio, te je tamo Brega i rođen, kada su se pred kraj rata njegovi roditelji upoznali u Virovitici.

Međutim, roditelji poznatog muzičara su se razveli kada je on imao svega deset godina, jer se njegov otac Franjo odao alkoholu, pa je nakon razvoda roditelja Goran Bregović živeo sa majkom Borkom i mlađom sestrom Dajanom, dok je njegov mlađi brat Predrag otišao sa njihovim ocem Franjom da živi u Livnu, te ga je Goran Bregović svakoga leta posećivao, a kada je Predrag postao punoletan, preselio se u Sarajevo i počeo studije.

Poznato je da je Goran Bregović još od najranijeg detinjstva pokazivao i interesovanje ali i imao talenta za muziku, pa je pohađao osnovnu Muzičku školu odsek violina, ali je iz iste i izbačen jer se ponašao dosta neodgovorno, i obrazloženje škole je bilo da Goran nema dovoljno talenta i posvećenosti za muziku.

Kada je majka Borka svom sinu Goranu Bregoviću, kupila prvu gitaru, on je shvatio da je zaista muzika ono što mu je najveća želja u životu, te je uprkos protivljenju svoje majke odlučio da upiše srednju Umetničku školu, iz koje se na kraju i ispisao, te je počeo da pohađa srednju Saobraćajnu školu u rodnom Sarajevu, a on je u znak bunta odlučio da pusti kosu i da tako zadrži neki svoj „muzičarski fazon“.

No, na kraju je Goran Bregović napustio i srednju Saobraćajnu školu, pa je upisao Gimnaziju u Sarajevu, a u isto vreme je počeo da svira bas gitaru u bendu koji se zvao „Beštije“, i smatra se da je to zapravo i bio početak njegove buduće uspešne karijere muzičara, i svojevrsna odskočna daska da postane ono što jeste danas.

Na žalost, porodične okolnosti nikako nisu bile povoljne za mladog Gorana Bregovića, te ga je kada je bio tinejdžer i imao svega šesnaest godina, majka Borka napustila, i on je morao da nađe načina da se sam izdržava i brine o sebi, pa je radio razne poslove, od gradilišta preko prodaje novina ali muzički talenat nije želeo da zanemari, pa je kad god je imao slobodnog vremena svirao u kafani na Konjicu, i to ni manje ni više nego tada traženu narodnu muziku.

Mada je Goran Bregović 1971. godine uspeo da upiše u Sarajevu studije filozofije i sociologije, na kraju nije uspeo da diplomira, te je napustio fakultet kako bi mogao da se sasvim posveti građenju svoje muzičke karijere.

Svojom dugogodišnjom devojkom Dženanom Sudžuk, koja je bila u to vreme perspektivna mlada manekenka, Goran Bregović se oženio 1993. godine, u Parizu i sa njom je i danas u braku i imaju tri ćerke, Emu, Unu i Lulu.

Manje je poznato i da Goran Bregović iz veze sa izvesnom devojkom, a sa kojom je bio pre braka sa Dženanom Sudžuk, ima i ćerku Željku, a koja je udata i koja je Bregi podarila unuku Bianku.

Mada je danas svetski poznati i priznati muzičar i kompozitor, Goran Bregović živi na relaciji Sarajevo – Beograd – Pariz, a u „gradu svetlosti“ mu živi supruga sa tri ćerke.

Goran Bregović – muzička karijera

Nakon što je od malena znao da je muzika njegova najveća ljubav i buduće životno opredeljenje, te i nastojao da svira i nastupa kako u lokalnim kafanama, tako i sa pomenutom grupom „Beštije“ gde je svirao bas gitaru, desilo se da je na jednom nastupu 1969. godine, Goran Bregović imao tu sreću da ga čuje Željko Bebek, koji mu je ponuduio da se priključi njegovoj grupi „Kodeksi“.

Takva ponuda poznatog muzičara kakav je u to vreme već i donekle bio Željko Bebek, za mladog osamnaestogodišnjaka Gorana Bregovića, bila je prilika koja se ne propušta, te je ponudu da svira bas gitaru u bendu „Kodeksi“ bez puno dvoumljenja i prihvatio, i iste te 1969. godine su svirali u Dubrovniku gostima jednog hotela.

Kako su bili odlično prihvaćeni, Bebek i Brega su dobili ponudu da sa grupom „Kodeksi“ nastupaju u jednom noćnom klubu u napulju, na duži vremenski period, pa iako je u startu bilo nekih nesuglasica oko muzičkog repertoara, ipak je sve rešeno u korist benda, i naredne 1970. godine je Goran Bregović postao glavni gitarista benda, a pored njega i Bebeka su u postavi „Kodeksa“ bili i Milić Vukašinović i Zoran Redžić.

Upravo je najveći uticaj u tadašnjoj grupi „Koideksi“ a u smislu samog repertoara, imao Milić Vukašinović, koji je doneo zvuk stranih bendova kakvi su bili „Black Sabbath“ i „Led Zeppelin“, i mada je grupa jedno vreme činila i prvu postavu „Bijelog dugmeta“, 1980. godine je iz nje otišao glavni vokal, Željko Bebek.

Nakon nekoliko godina provedenih u Napulju, majka Gorana Bregovića Borka, te sa njom i brat Zorana Redžića Fadil, došli su da ih sve vrate u Sarajevo, a onda je i Milić Vukašinović napustio grupu i otišao u London, a Brega je pokušao da upisane studije filozofije i sociologije privede kraju, ali bez uspeha.

Rešen da po svaku cenu uspe na muzičkoj sceni, Goran Bregović je sa Zoranom Redžićem i sa Ismetom Nunom Arnautovićem, 1971. godine osnovao grupu „Jutro“, a koja je kasnije u januaru 1974. godine postala „Bijelo dugme“, i ostala do danas jedna od najpoznatijih i najboljih rok grupa bivše Jugoslavije.

Tada su „Bijelo dugme“ u prvoj postavi činili popred Gorana Bregovića i Željko Bebek i Zoran Redžić, kao i kasnije Vlado Pravdić i Milić Vukašinović, te Mladen Vojičić Tifa, Điđi Jankelić i Alen Islamović, kao i pokojni Laza Ristovski i Ipe Ivandić.
Goran Bregović je u grupi „Bijelo dugme“, bio i gitarista, ali i tekstopisac, kompozitor, prateći vokal, producent i generalno i idejni tvorac i jedini stalni član u svakoj postavi pomenute grupe do njenog konačnog raspada.

U tadašnjoj Jugoslaviji, grupa „Bijelo dugme“, imala je u razdoblju od 1974. godine, pa do 1989. godine, veliki broj izdatih albuma, nebrojene koncerte, te kompilacije najvećih hitova, i činilo se da nikada neće doći kraj njhovoj slavi i uspesima koji su se nizali jedan za drugim.

Svoju solo karijeru, Goran Bregović je počeo nakon što se grupa „Bijelo dugme“ i definitivno raspala, i to u periodu 1988. godine, a prvi solo projekat mu je bio rad na filmskoj muzici, kada je za film Emira Kusturice „Dom za vešanje“ iz 1988. godine, uradio kompletnu muziku, koja je bila prava prekretnica u Breginoj karijeri i otvorila mu je mnoga vrata u zemlji i u svetu.

Na dalje su Goran Bregović i Emir Kusturica, koji mu je postao i venčani kum, nastavili saradnju na rediteljevom sledećem filmu „Arizona Dream“, za koji je opet Goran Bregović Brega 1993. godine komponovao muziku, a nju je odsvirao legendarni svetski roker Iggy Pop.

Kada je u Bosni i Hercegovini izbio rat, Goran Bregović se sa porodicom preselio u Pariz, ali je često boravio i u Beogradu, a njegov naredni veliki solo projekat je bio u to vreme rad na komponovanju muzike za francuski film „Kraljica Margo“, koji je na festivalu u Kanu osvojio čak dve nagrade 1994. godine.

Nakon postignutog uspeha i nagrade za filmsku muziku na projektu „Kraljica Margo“, Goran Bregović je nastavio da komponuje filmsku muziku i njegov sledeći veliki projekat je bio fim „Underground“, za koji je osvojio nagradu „Golden Palm“, a film je bio poznat i pod nazivom „Bila jednom, jedna zemlja“, i urađen je takođe pod rediteljskom palicom Emira Kusturice.

Sekvence iz pomenutog filma, koje su izvođene na trubi, te su bile mešavina etno muzike, kao i pop i rok žanra, postale su na neki način zaštitni znak onoga što Goran Bregović stvara, ali je tada došla optužba da je Brega plagirao romsku muziku, te da je originalni romski melos obradio bez traženja autorskih prava.

Upravo je najveći hit u ovom filmu, pesma „Mjesečina“, smatrana plagijatom numere koju je komponovao i izvodio „kralj romske muzike“ Šaban Bajramović, pa se protiv Brege okrenuo i reditelj filma „Kraljica Margo“, koji je optužio kompozitora da „ima talenat da ukrade pesme sa svih strana“.

No, Goran Bregović se nije obazirao na takve navode, te je 1997. godine ostvario saradnju sa poznatom turskom pevačicom Sezen Aksu, radeći na njenom albumu kao kompozitor i aranžer, a onda je sarađivao i 2000. godine sa poljskom pevačicom Kayah na albumu „Kayah i Bregović“, koji je imao odličan uspeh u svetu.

Naredne 2001. godine su Goran Bregović i pomenuta poljska pevačica kayah ponovili saradnju na albumu koji je kod nas preveden kao „Daj mi drugi život“, a 2005. godine je u Beogradu održano ukupno tri oproštajna koncerta „Bijelog dugmeta“, na beogradskom Hipodromu.

Kako danas Goran Bregović ima internacionalnu slavu i svetsku karijeru, neke sekvence njegovih kompozicija su bile odabrane i za američki film „Borat“, a posebno se ističe obrada poznate naše pesme „Đurđevdan“, kojoj je Brega izmenio aranžman.

U međuvremenu je Goran Bregović osnovao sopstvenu grupu, koja se sastoji od preko četrdeset članova koji sviraju razne tradicionalne i moderne instrumente, te je jedno vreme njegova grupa bila poznata i pod naziovom „Orkestar za svadbe i sahrane“, a glavni vokal je bio mladi Alen Ademović.

U Breginoj grupi, sa kojom je nastupao širom Balkana ali i u svetu, bile su prisutne i prateće ženske pevačice obučene u bugarsku narodnu nošnju, te elementi romskog folklora, kao i neki instrumenti poput gajdi i truba.

Upravo u tom nekom razdoblju od 1998. godine pa do 2012. godine, Goran Bregović je sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“, nastupao sa obradama muzike iz filmova koje je radio, te i sa obradama pesama grupe „Bijelo dugme“, što su mu neki članovi tog sastava javno zamerali, ali je on isticao da polaže prava na sve te numere jer je većinu sam napisao i komponovao.

Pomenuta grupa Gorana Bregovića „Orkestar za svadbe i sahrane“, imala je tako reći dve različite postave – manju koja je brojala ukupno deset stalnih članova i koja je bila namenjena za manje prostore, te veću postavu od ukupno 37 članova, shodno tome gde su nastupali i tako se postava i menjala.

Već početkom 2012. godine, došlo je do izmena u grupi „Orkestar za svadbe i sahrane“, pa je tad manja postava imala samo devet članova, a velika postava je umanjena na svega 19 muzičara, a sa ovom je novom preraspodelom grupe, Goran Bregović nastupao u SAD-u, u gradu Njujorku u „Lincoln“ centru, 15. i 16. jula 2016. godine, koji je bio rasprodat do poslednjeg mesta.

Od poznatih muzičara koji su tokom ranijih godina nastupali sa Goranom Bregovićem, bili su Ogi Radivojević na bubnjevima; Alen Ademović kao vokal i bubnjar; Dalibor Lukić na trubi; Dejan Manigodić na trubi i Vaska jankovska kao ženski vokal.

Trenutna postava grupe „Orkestar za svadbe i sahrane“, sastoji se od sledećih muzičara za manju postavu – Goran Bregović pomoćni vokal i gitara; Muharem Redžepi vokal i bubnjevi; Dragić Veličković kao druga truba; Bokan Stanković prva truba; Stojan Dimov saksofon i klarinet; Aleksandar Rajković prvi trombon; Miloš Mihajlović drugi trombon; te ženski vokali Danijela Radkova Aleksandrova i Ljudmila Radkova Traikova.

Goran Bregović – privatni život

Mada se o privatnom životu Gorana Bregovića dosta malo zna, pomenuto je da je on od 1993. godine oženjen nekadašnjom manekenkom Dženanom Sudžuk, sa kojom ima tri ćerke – Emu koja je rođena marta 1995. godine; Unu koja je rođena februara 2002. godine i Lulu koja je rođena u maju 2004. godine, a na venčanju je Bregin kum bio poznati reditelj Emir Kusturica.

Iz veze koju je imao pre braka sa Dženanom, Goran Bregović ima i ćerku Željku, te je postao i deda kada je ona rodila ćerkicu Bianku.

Kako Goran Bregović živi na relaciji Pariz – Sarajevo – Beograd, zbog posla putuje širom sveta i nema vremena za sebe i za odmor, to je doživeo i jednu malu nezgodu, kada je u Beogradu u želji da leto provede u miru i tišini u svojoj vili na Senjaku, pao sa trešnje 2012. godine, te je povredio kičmu, ali na svu sreću ne peterano ozbiljno.

Ime i Prezime: Goran Bregović

Nadimak: Brega

Datum i mesto rođenja: 22. mart 1950. godine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: pop i rok muzičar; kompozitor; gitarista; aranžer; kompozitor filmske muzike

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/goranbregovic

Instagram: https://www.instagram.com/goran_bregovic_official/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/user/BregovicGoranVIPPER

Web stranica: http://www.goranbregovic.rs/

Sponzorisano:

Loading...
loading...