Muzičari

Marija Šerifović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Marija Šerifović je jedna od naših najpopularnijih pop pevačica, koja je i prva pobednica „Pesme Evrovizije“ za Srbiju, te koja svojim moćnim vokalom i izvanrednim talentom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa će u nastavku teksta biti više reči o bogatoj karijeri i privatnom životu ove mega zvezde naše muzičke scene.

Marija Šerifović – biografija

Poznata pop zvezda Marija Šerifović je rođena u Kragujevcu 14. novembra 1984. godine, od majke pevačice Verice Šerifović, i oca popularnog kompozitora Rajka Šerifovića, sa kojim je nakon razvoda od verice poznata pevačica bila u vrlo lošim odnosima.

Marija Šerifović je u svom rodnom Kragujevcu završila osnovnu školu i gimnaziju, te je završila i osnovno muzičko obrazovanje, a kako je i sama istakla najveće probleme je tokom školovanja imala sa matematikom, te kada je dobila dvojku kao prelaznu ocenu, to je proslavila uz trubače.

Svakako je sasvim jasno da je muzički talenat Marija Šerifović nasledila od svoje majke Verice koja spada u najbolje vokale na našoj muzičkoj sceni, ali je manje poznato da su i deda i baba po majci bili vrsni pevači i interpretatori starogradskih i narodnih pesama.

Popularna pevačica je sa svega dvanaest godina nastupila na dečijem muzičkom festiovalu „Deca pevaju hitove“, na kome je otpevala hit čuvene Vitni Hjuston „I will always love you“, i tada je osvojila prvu nagradu i njena karijera je imala naznake da bude izvanredna, kakva danas i jeste.

Marija Šerifović se nakon završene srednje škole preselila sa majkom Vericom u Beograd gde je upisala fakultet za menadžment, te je najpoznatija po svojoj pobedi na „Evroviziji“ koju je imala kada je otpevala pesmu „Molitva“.

Poznata pevačica je nekoliko sezona članica žirija „Zvezda Granda“, a jedan period je živela i radila u Americi, u Los Anđelesu, i mada se o njenom privatnom životu malo toga zna, ona je sama izjavila da je homoseksualne orijentacije, i to na premijeri filma „Ispovest“ 2013. godine, koji je i snimljen prema istoimenoj knjizi čiji je Marija Šerifović autor.

Muzička karijera Marije Šerifović

U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, koja je zvanično počela 1998. godine kada je Marija Šerifović snimila duet sa svojkom majkom Vericom Šerifović, pod imenom „Moje bube“, pevačica je imala učešće na brojnim festivalima, od kojih je svakako najznačajniji „Pesma Evrovizije“ iz 2007. gopdine, gde je pesmom „Molitva“ Marija Šerifović osvojila prvo mesto za Srbiju.

Prvi solo album je Marija Šerifović izdala 2003. godine, pod nazivom „Naj, najbolja“, na kome su svih devet numera postale veliki hitovi – „Još jedan korak“; „Sad idi nek te đavo nosi“; „Ti, samo ti“; „Volim ga“; „Ti mi se sviđaš“; „Znaj da znam“; „Za sreću nam malo treba“.

Iste te 2003. godine je Marija Šerifović nastupala na muzičkom festivalu u Budvi sa pesmom „Gorka čokolada“, a potom je naredne 2004. godine na istom festivalu osvojila prvo mesto sa hit pesmom „Bol do ludila“.

Naredne 2005. godine je Marija Šerifović nastupila na „Beoviziji“ sa numerom „Ponuda“ kada je i osvojila sedmom mesto, te je iste te godine na „Radijskom festivalu“ izvela pesmu „U nedelju“ i osvojila je prvo mesto.

U međuvremenu je Marija Šerifović sniumila pesmu „Agonija“, te je 2006. godine izdala i svoj drugi studijski album „Bez ljubavi“, sa hit numerama kakve su – „Na tvojoj košulji“; „Sto prvi“; „Jesen bez nas“; „laž“; „Povredi me“; „Pamti me po suzama“; „Nije mi prvi put“; „Bilo bi ti bolje“; „U nedelju“; „Bol do ludila“; „Gorka čoolada“ i „Bez ljubavi“ (duetska numera sa Markom iz grupe „187“).

Iste te 2006. godine je Marija Šerifović nastupila na muzičkom festivalu u Vrnjačkoj banji gde se predstavila pesmom „Dugo“ i osvojila nagradu za najbolju interpretaciju, i već 2007. godine je na festivalu „Beovizija“ izvela numeru „Molitva“ koja je bila poobednička, i tako se i plasirala za učešće na festivalu za „Pesmu Evrovizije“.

21. februara 2007. godine je Marija Šerifović održala svoj previ veliki koncert u beogradu u rasprodatom „Sava Centru“, te je 8. marta iste godine odnela pobedu na „Beoviziji, a onda je 12. maja 2007. godine pobedila sa pomenutom numerom „Molitva“ na „Pesmi Evrovizije“ u Finskoj u Helsinkiju.

Popularna numera je urađena specijalno za Mariju Šerifović, te su tekst, aranžman i muziku za pesmu „Molitva“ uradili Saša Milošević Mare i Vladimir Grajić Graja, i već se 10. maja na polufinalnoj večeri videlo da Marija ima velike šanse da pobedi, kada je i osvojila prvo mesto u polufinalu, svojim sasvim jednostavnim scenskim nastupom, gde je do izražaja došao pre svega njen raskošni pevački talenat.

Nakon pobede na pomenutom festivalu u Finskoj, Marija Šerifović je imala svečani doček ispred Skupštine grada Beograda, te je numeru „Molitva“, prepevala na engleski i finski jezik, što je dodatno i oduševilo evropsku publiku, a njena pobeda je našoj zemlji omogućila da već i naredne 2008. godine Beograd bude domaćin ovog prestižnog muzičkog takmičenja.

Međutim, u narednom periodu je Marija Šerifović doživela neprijatnosti, kada je njen tadašnji menadžer Saša Mirković, 2008. godine objavio knjigu u kojoj je izneo čitav niz detalja iz privatnog života popularne pevačice, te ga je ona tužila i sa njim i definitivno prekinula svaku saradnju.

Mnogi smatraju da je Marija Šerifović napravila grešku kada jhe pevala svoju pobedničku pesmu „Molitva“, kao i numeru „More pelina“ na mitingu SRS-a u kampanji za predsednika Srbije, te je njeno mešanje u politiku naišlo na mnoge osude domaće javnosti.

2008. godine je Marija Šerifović izdala svoj novi solo album, pod nazivom „Nisam anđeo“, a na kome su se pored pesme „Molitva“ našle i mnoge druge hit numere – „Kasno da te menjam“; „Zabranjena priča“; „Podvala“; „Sve po starom“; „Ne voliš je znam“; „Bolji život“; „Vreme je da krenem“, te je ovaj album postigao odlične rezultate i snimljen je kao i prethodni za produkcijsku kuću „City records“.

Marija Šerifović je 2010. godine snimila duetsku numeru „Luda glava balkanska“ sa kolegom Acom Lukasom, te jena iznenađenje mnogih ušla i u reality program „Farma“, ali kako je imala zakazanu koncertnu turneju, morala je da iz šoua izađe nakon kraćeg vremena, i mnogi smatraju da joj takav potez u karijeri zaista nije ni bio potreban i da je sebe bez potrebe kompromitovala.

11. maja 2010. godine je Marija Šerifović održala spektakularni koncert pred deset hiljada ljudi u rasprodatoj „Beogradskoj Areni“, a naredne 2012. godine je u dusetu sa svojom majkom Vericom Šerifović, otpevala čuveni hit „Čudna jada, od Mostara grada“, te pokazala da ima izvanredan talkenat i za narodnu muziku, te je kasnije često pevala i neke od najvećih hitova svoje majke na svojim koncertima i nastupima.

Marija Šerifović je 2014. godine izdala novi album „Hrabro“, sa velikim brojem hitova, među kojima su se istakle posebno pesme – „Samo tvoja“; „Ružna strana ljubavi“; „Mrš“; „Ja volim svoj greh“; „Izvini se“; „Vidim te svuda“, kao i duestku pesmu „Gorka hrabrost“ sa Aleksandrom Ribakom, koji je bio pobednik „Pesme Evrovizije“.

Iste te 2014. godine je Marija Šerifović 11. maja održala koncert u Beogradu pred oko deset hiljada fanova, na stadionu FK „Voždovac“, te je već naredne 2015. godine izdala singl „Pametna i luda“.

Iste te 2015. godine je Marija Šerifović postala deo stručnog žirija u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“ u kome je i danas nakon nekoliko sezona, uz svoje kolege Dragana Stojkovića Bosanca, Jelenu Karleušu, Violetu Viki Miljković, Anu Bekutu i Snežanu Đurićić.

Pesma „Molitva“ je i danas jedan od najpopularnijih hitova Marije Šerifović, makar sudeći prema brojupregleda na kanalu „YouTube“, gde ima preko 45 miliona pregleda do sada.

Privatni život Marije Šerifović

Mada se malo zna o privatnom životu Marije Šerifović, te se i dugo spekulisalo o njenoj homoseksualnoj orijentaciji, ona je odlučila da napiše autobiografsku knjigu „Ispovest“ te i da snimu film, koji je premijerno prikazan u „Sava Centru“ u Beogradu 27. novembra 2013. godine, kada je pevačica javno priznala svoju naklonost prema ženskom polu, te istakla da nema razloga da se toga stidi.

Inače je poznato i da se popularna pevačica oprobala i kao ugostitelj, kada je jedno vreme sa svojom majkom Vericom držala poslastičarnicu „MaraVera“ na Novom Beogradu, ali taj je posao na žalost ubrzo propao.

Poznato je da sa svojim ocem Rajkom Šerifovićem, koji je nekadašnji bubnjar grupe „Žaoke“, i za koga se njena majka Verica Šerifović udala 1982. godine, Marija Šerifović nije dugo bila u dobrim odnosima, jer je tukao i psihički mmaltretirao njenu majku sve vreme dok su bili u braku, a par se razveo zvanično 2003. godine, nakon čega se Verica Šerifović preudala za drugog muža popularnog muzičara Miću Nikolića.

Inače je poznato da se Marijin otac Rajko Šerifović ženio dva puta, te da ona po ocu ima i dva polubrata, Dušana koji je na žalost preminuo od teške bolesti 2013. godine, i Danijela Pavlovića koji je takođe pevač i sa kojim je Marija u odličnim odnosima, te ga je i javno podržala kada je učestvovao u takmičenju „Operacija trijumf“.

U pomenutom filmu „Ispovest“ je Marija Šerifović iznela sve detalje iz svog privatnog života, te je prvi deo autobiografskog ostvarenja zapravo i govorio o tome da je njen otac Rajko maltretirao majku Vericu Šerifović, i da ju je i ostavio u devetom mesecu trudnoće, te da je Marija pripala tad ocu na starateljstvo, i da je on krivac jer je njena majka tada deklarisana u medijima kao nepodobna majka, kao alkoholičarka i zavisnik od narkotika, a da je zapravo Rajko Šerifović taj koji je Mariji uništio detinjstvo dok je živela sa njim, jer je stalno bio pijan i kockao se, pa joj je porocima uskratio priliku da ima lepo detinjstvo i odrastanje.

Međutim, tada se u medijima oglasio i Marijin otac Rajko, koji je imao veoma ružne komentare o životu svoje ćerke, te ju je optužio da sve radi samo zbog novca, i da ga ni jednom nije posetila u zatvoru, a on joj je pomagao kada je trebala da snimi prvi album, te je dosta novca uložio u njenu karijeru, a ona sve veruje majciu Verici koja pevačicu namerno pokušava godinama da udalji od njega, ali se Marija Šerifović na ovakve navode oca nije obazirala, mada su se u međuvremenu pojavile spekulacije da su se oni pomirili, kada je Rajko Šerifović bio ozbiljno bolestan.

Drugi deo filma je govorio o tome kako je Marija Šerifović ponosna na sebe jer je pripadnik LGBT populacije, te da ima želju da se ostvari kao majka, i da će kada se oseti za to spremnom i otići na veštačku inseminaciju.

Poznato je da je Marija Šerifović pre nego što je javno priznala da je naklonjena istom polu, imala jednu vezu sa muškarcem, a to je bio nekadašnji crnogorski glumac Slavko Kalezić, kada su se u javnosti pojavile fotogrfije na kojima se pevačica i glumac ljube, mada je i tada onima koji su znali marijinu oruijentaciju, bilo jasno da je u pitanju marketinški trik.

Na zvaničnom Instagram profilu Marije Šerifović, jeste jedna njena izjava kojom se ona kako kaže i u karijeri i u životu vodi, a koja glasi „Ja nisam najbolja. Ja samo smatram da mogu uraditi stvari koje drugi smatraju nemogućim“, što samo po sebi govori koliko je Marija skromna iako je neminovno jasno da je ona jedna od naših najvećih muzičkih zvezda, pred kojom su tek uspesi i velika ostvarenja, jer je još uvek mlada i može da postane veliko ime kod nas i u svetu.

Pevačica je posebno ponosna jer je njena kandidatkinja Džejla Ramović, pobedila u sezoni „Zvezde Granda“ koja je nedavno završena, pa su zajedno nastupile mna festivalu „Ulaz“ i Marija Šerifović je sama istakla da odavno nije čula nekoga ko je toiliko dobar i talentovan pevač, i da će mladoj Džejli uvek biti ne samo muzički mentor nego i pravi prijatelj kada je u pitanju njena dalja muzička karijera.

Popularna pevačica Marija Šerifović je veliki ljubitelj životinja, te je imala dugo godina psa rase engleski buldog, koga je nazvala Roki, ali koji je na žalost uginuo, što je pevačici vrlo teško palo.

Poznato je i da je Marija Šerifović veliki prijatelj sa najpopularnijim imenima naše strade, te je tako privatno drugarica sa Jelenom Karleušom, Ivanom Negativ, Anom Bekutom, Snežanom Đurišić, Acom Lukasom, Lepom Brenom, Zoricom Brunclik, a bila je vrlo bliska sa pokojnim pevačem Šabanom Šaulićem kome je i gostovala na koncertu u „Beogradskoj Areni“.

U maju 2019. godine je Marija Šerifović održala seriju koncerata pod nazivom „Druga strana ploče“, na kojima je publici pevala kako svoje hitove, tako i one numere koje privatno voli da sluša „za svoju dušu“, te se prisetila i pokojnog kolege Šabana Šaulića, a imala je i mnoge goste kako na sceni tako i u publici, jer je među kolegama vrlo voiljena i poštovana, pre svega jer je veoma neposredna i iskrena osoba.

Ime i Prezime: Marija Šerifović

Nadimak: Mara; „jedina evrovizijska pobednica“

Datum i mesto rođenja: 14. novembar 1984. godine, Kragujevac, Srbija

Zanimanje: pop pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/officialmarija

Instagram: https://www.instagram.com/serifovic/

Twitter: https://twitter.com/futomaki

Web stranica: http://www.marija-music.com/

Sponzorisano:

Loading...
loading...