Muzičari

Alen Islamović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznati rok pevač Alen Islamović u našoj javnosti je ostao upamćen kao jedan od vrsnih vokala najpoznatije jugoslovenske rok grupe osamdesetih godina “Bijelo dugme”, te se smatra jednim od najboljih muških vokala sa prostora bivše Jugoslavije, uz neprevaziđenog Željka Bebeka i vrsnog Mladena Vojičića Tifu, koji su takođe pevali u pomenutoj grupi, koju je osnovao Goran Bregović Brega.

Pogledajmo za početak Alenovu biografiju.

Alen Islamović – biografija

Popularni muzičar Alen Islamović je rođen 17. avgusta 1957. godine u mestu Sokolac oko 5 km udaljenom od grada Bihaća, u Bosni i Hercegovini, a kada je pevač imao samo dve godine, cela porodica se preselila u Bihać jer je Alenov otac u tom gradu dobio novi posao.

Alen Islamović inače ima dva rođena starija brata i sestru, te je od svoje braće i nasledio ljubav prema muzici, kada su oni kupili prvi gramofon i LP ploče šezdesetih i sedamdesetih godina.

Sedamdesetih godina je Alenov stariji brat kupio i prvu akustičnu gitaru, te je pevač počeo da uči i da svira , a nakon što je završio osnovnu školu i u Bihaću upisao srednju tekstilnu školu, Alen je osnovao i svoj prvi bend “BAG”, u kome je pevao i svirao bas gitaru, te je zatim svirao bas gitaru u grupi “TNT”, i bio vokalni solista 1975. godine.

U periodu od 1976. do 1978. godine je Alen Islamović sa grupom koja je bila veoma popularna u Bihaću, i zvala se “BIVIS”, nastupao na igrankama i po žurkama za srednjoškolce, koje su se pak održavale svake subote uveče.

U vremenu pred kraj 1978. godine, popularni pevač Alen Islamović je otišao u vojsku u kojoj je bio sve do 1980. godine, te je opet osnovao svoj bend “BAG”, i svirao je na igrankama i žurkama u Bihaću, ali i u okolnim mestima kao što su Drvar, Šibenik, Bosanski Petrovac, Banja Luka, te i Prijedor.

U tom periodu je Alenov bend “BAG”, bio često predgrupa već priznatom rok i hevi metal bendu “Divlje jagode”, te kada mu je ponuđeno mesto bas gitariste u grupi, iako je tada Alen Islamović već imao stalni posao u Bihaću, koji sum u pronašli roditeljil, on je odlučio da postane član jedne od najpoznatijih jugoslovenskih rok grupa, a uz veliku podršku najstarijeg brata, te da kasnije i sa “Bijelim dugmetom”, postane deo kultne muzičke istorije ove zemlje.

Muzička karijera Alena Islamovića – od kultnog rokera do dueta u žanru turbo-folka

Značajna muzička karijera Alena Islamovića je počela onog trenutka kada ga je Sead Lipovača nakon što se vratio iz vojske, pozvao da se pridruži grupi “Divlje jagode”, kao bas gitarista, te je Alen sa ovom kultnom hevi metal grupom snimio album “Stakleni hotel” 1980. godine, i pesma “Autostop” je postala veliki hit i vratila je grupi staru slavu.

Već 1982. godine, je Alen Islamović je i pevao u grupi “Divlje jagode”, te je na 200 nastupa te godine, često pevao i hitove svetski poznate grupe AC/DC, a te iste godine su nastali i neki od najvećih hitova pomenute grupe, pesme “Motori”; “Nasmješi se”; “Šejla”, na kojima je Alen pak bio i tekstopisac.

Pomenuti album “Divljih jagoda” iz 1982. godine, a na kome je Alen Islamović bio i bas gitarista i vokal i tekstopisac, “Motori”, prodat je u rekordnih 400 hiljada kopija, te je i grupa krenula na velike turneje koje su bile rasprodate po celoj tadašnjoj Jugoslaviji, od Slovenije do Makedonije.

Alen Islamović je grupi “Divlje jagode” doneo veliku popularnost, te su oni pak i proglašeni za rok grupu godine, Alen je postao i gitarista i rok pevač godine, i oni su odlučili da 1984. godine snime novi album “Čarobnjaci”, kada je pevaču tada Goran Bregović tajno ponudio da pređe u “Bijelo dugme”, koje je ostalo bez vokalnog soliste, što je Alen najpre i odbio, jer se spremao da sa “Divljim jagodama” ostvari proboj na inostrano tržište, pre svega zapadno.

Naredne 1985. godine, Alen Islamović i “Divlje jagode” su počeli da snimaju u Londonu album za inostrano tržište, te su i imali legendarni koncert u “Marky klubu”, gde su u to vreme nastupali i svi najpoznatiji bendovi sveta “Bitlsi”; “Stounsi” i mnogi drugi, a Alen Islamović je po 12 sati dnevno učio engleski jezik, a kako bi ga što bolje savladao, ali je ipak na kraju došlo iste godine do povratka grupe u Jugoslaviju i njenog konačnog raspada.

U periodu početkom 1986. godine, Alen Islamović je nastupao samostalno po većim diskotekama u Bosni i Hercegovini, te se ubrzo pročulo da su se “Divlje jagode” razišle, i pevač je ponovo pak dobio ponudu od “Bijelog dugmeta”, koju je posle dva dana razmišljanja i prihvatio, te je otpočeo snimanje prvog zajedničkog albuma sa novom grupom “Pljuni i zapjevaj”.

Po medijima se tada spekulisalo da je Goran Bregović Brega, izabrao Alena za pevača grupe, ne zbog njegovog vrhunskog talenta, već pre svega zbog njegovog “normalnog načina života”, koji je uključivao to da se pevač niti drogira niti pije, te se Alen posle svake svirke ili turneje vraćao u rodni Bihać, gde se bavio ugostiteljstvom i igrao stoni tenis.

Sa “Bijelim dugmetom”, u kome je Alen Islamović ostao sve do 1989. godine, kada je napustio turneju bez najave jer je imao probleme sa bubrezima, te je nakon toga došlo i do rata i grupa se tada i definitivno raspala, Islamović je snimio albume – “Pljuni i zapjevaj” (iz 1986. godine); te “Mramor, kamen i željezo” (iz 1987. godine); “Nakon svih ovih godina” (iz 1988. godine); “Ćiribiribela” (iz 1989. godine), nakon čega je pevač počeo zvanično i svoju solo karijeru.

Iste te 1989. godine je Alen Islamović izdao svoj prvi solo album “Haj nek se čuje, čuje, haj nek se zna”, koji publika nije posebno dobro prihvatila, te je na dalje i zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, pevač ubrzo bio prinuđen da se iz Bihaća preseli u Zagreb, a u solo karijeri je pevač snimio i albume “Gdje je moj rođeni brat” (iz 1992. godine), te pak nekoliko albuma sa najvećim hitovima, kao i albume “Mrtvo hladno” (iz 2006. godine), i album iz 2014. godine “Alkatraz”.

U novijoj karijeri, Alen Islamović je sa poznatim Vladom Kalemberom, te sa Juricom Pađenom, Slavkom Pintarićem i Rajkom Dujmićem, svirao ritam gitaru i pevao u grupi “4 ASA”, te je pak 2005. godine učestvovao na oproštajnim koncertima “Bijelog dugmeta”.

Alen Islamović je 2003. godine snimio duet sa turbo-folk pevačicom Indirom Radić “Lopov”, pa i 2016. godine duetsku pesmu sa Milicom Pavlović iz “Zvezda Granda”, a pod nazivom “Još se branim ćutanjem”.

Godine 2014. je počela turneja “Bijelog dugmeta” kojom se slavi četri decenije od albuma “Kad bih bio bijelo dugme”, na kojoj učestvuje i Alen Islamović, te je pak pevao i na novom reizdanju pomenutog albuma koji je izdat 2015./2016. godine za hrvatsko tržište, a pod nazivom pak same turneje “Ko ne poludi, taj nije normalan”.

U julu 2017. godine, Alen Islamović je krenuo na koncertnu turneju sa nekadašnjim bendom pak “Divlje jagode”, koji takođe slave 40 godina, a pod nazivom “Alen i Jagode”.

Privatni život Alena Islamovića

Za razliku od većine muzičara sa rok scene, za koje se uvek vezuju loše navike i razuzdan način života, Alen Islamović je i u tom smislu bio izuzetak, te je voleo da se bavi sportom, i manje je i poznato da je pevač igrao fudbal za FK “Jedinstvo” iz Bihaća, te i da je trenirao stoni tenis.

Danas je Alen Islamović u skladnom braku sa suprugom Marijanom, a sa kojom ima dve ćerke Unu (koja ima 31 godinu i već je udata) i osam godina mlađu ćerku Laru, sa kojima uživa pak da provodi zajedničke odmore kada ima vremena od brojnih nastupa u inostranstvu, gde je on i dan danas tražen kao pevač, i gde većinom izvodi hitove “Bijelog dugmeta”.

Ime i Prezime: Alen Islamović

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 17. avgust 1957. godine, Bihać, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: rok; hevi metal i pop pevač; član bendova “Divlje jagode” i “Bijelo dugme”

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/music.alen.islamovic

Instagram: https://www.instagram.com/islamovicii/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/user/AlenIslamovicNet

Web stranica: http://www.alen-islamovic.net/

Sponzorisano:

Loading...
loading...