Muzičari

Sandi Cenov – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Popularni hrvatski pop pevač Aleksandar Sandi Cenov, našoj javnosti je postao i do danas i ostao najpoznatiji po numeri „Malena“ iz 1995. godine, te se ponovo vratio na muzičku scenu i ostao „večiti dečak hrvatske pop scene“, a u nastavku teksta će biti nešto više reči o karijeri i privatnom životu ovog poznatog muzičara.

Sandi Cenov – biografija

Muzičar iz Hrvatske je rođen u Rijeci kao Aleksandar Cenov, 17. jula 1968. godine, a već je u osnovnoj školi koju je pohađao u Rijeci, znao da će se jednoga dana baviti muzikom, pa je učio da svira bubnjeve i gitaru.

Mada u vreme kada je osnovan bend „Bedž“, Sandi Cenov zapravo nije znao da svira ni jedan isntrument, ipak je tada bilo sasvim „nužno i in“ imati svoj bend, pa je tako i zaštitni znak svih momaka koji su bili u srednjoj školi, bio bedž sa imenom benda, koji su nosili u školu.

Mada je u početku učio da svira bubnjeve, ipak se na kraju Sandi Cenov opredelio za gitaru, jer mu je delovala kao jedan jednostavniji instrument, i mogao je da je nosi i na ekskurzije, te je on počeo da u vreme srednje škole piše i amaterski komponuje i svoje prve pesme.

Mada je nekoliko godina Sandi Cenov svirao gitaru u pomenutoj grupi „Bedž“, on je na dalje u međuvremenu promenio još nekoliko bendova gde je svirao gitaru, ali je onda u muzičkoj grupi „Uran“ po prvi put postao glavni vokal, te je grupa učestvovala na raznim festivalima, i osvajala mnoge nagrade.

Kako je većina članova pomenutog benda morala da ode na služenje vojnog roka, grupa „Uran“ se nekako i spontano raspala, a Sandi Cenov je upisao Pravni fakultet na kome je ostao apsolvent jer mnije želeo da se odrekne muzike i nastavio je da svira najpre u jednom hevi metal bendu, „Hard time“, u kome je pevao oko godinu dana.

U međuvremenu se u Hrvatskoj vratio trend starih rok zvukova, pa je Sandi Cenov postao vokal rok benda „Fantomi“, ali u isti mah radi i na svom albumu koji je predstavio pod nazivom „Sve je to samo rok end rol“, a na kome se izdvojila numera „Bivše djevojke“, za koju je urađen i visoko kvalitetan spot.

Sandi Cenov – muzička karijera

Mada se zvaničnom godinom početka muzičke karijere Sandija Cenova smatra 1990. godina kada je on i izdao svoj prvi solom album, manje je poznato da je on već tada iza sebe imao punih deset godina iskustva jer je od 1980. godine svirao i pevao u sastavu „Bedž“, koji je i kao deo svog scenskjog nastupa nosio bedževe.

U međuvremenu je Sandi Cenov postao popularan širom Hrvatske, te je 1993. godine sa grupom „E.T.“ uradio remix pesme „Ljubav za sve“, a koja je urađena prema delu čuvenog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, odnosno nastala je od njegovog koncerta u b-molu.

Do sada je popularni pevač Sandi Cenov snimio sledeće albume – „Sve je to samo rock and roll“ (iz 1990. godine); „Ljubav za sve“ (iz 1993. godine); „U tvojim mislima“ (iz 1994. godine); kao i „Neka trese, neka udara“ (iz 1995. godine); „Neke pjesme ljubavne“ (iz 1998. godine); „Navike“ (iz 2000. godine); „Sve je tu“ (iz 2001. godine); „Popravi mi dan“ (iz 2004. godine); „Sandiland“ (iz 2007. godine); „Sve što imam“ (iz 2010. godine) i „To je to“ (iz 2012. godine).

Najveći hitovi koje je u karijeri imao Sandi Cenov, bili su pored numere „Ljubav za sve“, i pesme „Malena“ i „Nebo“, te pevač počinje da gradi uspešnu karijeru koja je dostigla vrhunac turnejom po Hrvatskoj i regionu, te i snimanjem albuma „U tvojim mislima“.

Sandi Cenov je posle svakog novog albuma, praktikovao da ide na regionalne koncertne turneje (po Bosni i Hercegovini; Sloveniji; Crnoj Gori i Srbiji), kako bi sve svoje pesme uživo približio publici i mada se činilo da je odlaskom u Pariz na vrhuncu karijere napravio grešku, ipak kao da pauze u karijeri nije uopšte ni bilo, Sandi Cenov je pobedio 1998. godine na „Hrvatskom Radijskom festivalu“ sa pesmom „Sunce moje to si ti“.

Manje je poznato i da je Sandi Cenov imao manju epizodnu ulogu u humorističkoj seriji „Ko te šiša“, koja se prikazivala na HRT-u u periodu od 2017. do 2019. godine, kao i u animiranoj seriji „Pčelica Maja“ iz 2014. godine.

Takođe je Sandi Cenov 2008. godine bio učesnik reality programa „VIP Veliki Brat“, ali je ipak izašao iz istog samo nakon dva dana provedena u „kući Velikog Brata“, a imao je nameru da u reality uđe kako bi promovisao svoj album „Sandilend“.

Sandi Cenov – privatni život

Poznato je da je pevač Sandi Cenov ostao upamćen kada je svoju prelepu devojku tadašnju Miss Hrvatske, Branku Bebić, sa kojom je počeo vezu 1995. godine i kojoj je i napisao pesmu „Žena budi mi ti“, upravo pomenutom numerom i zaprosio gostujući na radiju, a što je čula gotovo cela Hrvatska.

Ljubav pevača i prelepe misice, bila je takva da je on nju i oženio i na vrhuncu uspeha pevač Sandi Cenov je napustio karijeru i preselio se u Pariz, i mada je tamo i radio na novom albumu „Neka trese, neka udara“ iz 1995. godine, on nije mogao da ga promoviše na pravi način iz inostranstva, te taj album nije postigao zapažen uspeh.

Nakon što se vratio iz Pariza, Sandi Cenov je snimio svoj povratnički album „Unpluged“, te je obnovio saradnju sa grupom „E.T.“ u duetskoj numeri „Vrijeme novih ljubavi“, te i organizovao je i povratničku koncertnu turneju po Hrvatskoj.

Nakon što je brak Sandija Cenova i lepe Branke Bebić završio razvodom, on je uplovio u strasnu romansu sa srpskom voditeljkom Anom Mihailovski, za koju i danas ističe da je po njega bila fatalna i da ju je zaista neizmerno voleo.

2006. godine je Sandi Cenov stupio u brak sa drugom ženom Ilinom sa kojom je i danas zajedno i sa kojom ima i ćerku Zaru i sina Mikulu.

Popularni pevač Sandi Cenov često ističe da on i Ilina imaju skladan brak i da o svemu mogu otvoreno da razgovaraju, te da im ni razlika u godinama (Sandi je stariji od žene Iline punih 12 godina), ne predstavlja nikakav problem, kao ni različita zanimanja, jer je Ilina po profesiji pravnik, a pored toga je počela da vodi i vrlo popularan modni blog.

Inače, Sandi Cenov i Ilina su se venčali na Baliju, 2006. godine, a onda su 2007. godine obnovili bračne zavete i organizovali i crkveno i opštinsko venčanje u Zagrebu, a manje je poznato da je svoju sadašnju ženu pevač pre nego što su stupšili u brak, poznavao samo tri meseca.

Kada je 2015. godine , Sandi Cenov snimio duetsku numeru „Svadba“, i to sa svojim pevačkim idolom Mladenom Vojičićem Tifom, radijski voditelj Dalibor Petko, morao je da pita pevača koja mu je od dve svadbe bila bolja (da li prva sa Brankom Bebić ili druga sa Ilinom), te ga je u šali nazvao „gospodar prstenova“.

Naravno da je pevač odgovorio u svom duhovitom maniru, te je istakao i „prednosti i mane“ oba svoja venčanja, ali je spomenuo i to da je na prvoj svadbi njegova majka plakala jer se oženio tad previše mlad, a na drugoj je plakala od sreće jer je uspeo da se na kraju opet oženi i da ne opstane samac.

U šali danas Sandi Cenov kaže da je nekada bio veliki zavodnik, te da su sve žene „padale pred njim“, a on danas ima samo dve najveće ljubavi kojima je maksimalno posvećen, a to su njegova supruga Ilina, i njeegovo dvoje dece.

Mada ističe kako ima jako malo slobodnog vremena, te da je sada već i „čovek u godinama“, ipak Sandi Cenov kaže da su mu dva najveća hobija motociklizam koji praktikuje leti, te skijanje i snou bording koje obožava kao zimske sportove.

Danas se Sandi Cenov po malo i povukao iz javnog života te se posvetio porodici, mada kaže da i dalje komponuje pesme i piše tekstove, malo više za druge a manje za sebe, i da ne planira ništa već ako oseti da je vreme da izda novi singl ili snimi album, tako će i uraditi, pa je pak u zadnjim godinama i u Beogradu retko boravio, te je bilo baš pravo iznenađenje kada je na snimanju jedne emisije na „Grand“ TV bio i ovaj nekada poznati pevač i veliki zavodnik.

Ime i Prezime: Aleksandar Sandi Cenov

Nadimak: Sandi; “večiti dečak”; “otrov za misice”

Datum i mesto rođenja: 17. jul 1968. godine, Rijeka, Hrvatska

Zanimanje: pop pevač; gitarista; kompozitor; tekstopisac

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...