Muzičari

Jelena Rozga – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jelena Rozga je jedna od najpopularnijih muzičkih zvezda u celom našem regionu. Pogledate li neki od njenih spotova na YouTube-u videćete da skoro svaki ima zavidan broj prikaza.

Jedan od najpregledanijih je “Bižuterija” iz 2010. godine koji do sada ima preko 20 miliona prikaza.

Jelena Rozga bi se mogla nazvati pravom devojkom iz naroda, a svoj san je počela da ostvaruje pre dvadesetak godina kada je svojim glasom osvojila prvog čoveka svih muzičkih hitova sa hrvatske estrade i kada je izabrana za pevačicu popularne i legendarne grupe “Magazin”. Bila je treća pevačica po redu u ovoj poznatoj pop grupi.

Nazivali su je najisplatljivijim i najskupljim proizvodom “bračnog para Huljić”. Vjekoslav i Tonči umeju lako da pripreme lagane pesmice sa rečima koje se lako pamte i koje se vrlo brzo pretvaraju u ultrahitove, a sve što je potrebno to je da imate dobar glas i neophodnu harizmu. Jelena Rozga svakako ima glas, a harizmu je uspela kroz sve ove godine na javnoj sceni da izgradi.

Na njoj je sve prirodno, nema nadogradnje, silikone ili umetke. Telo joj je vrhunski izvajano zahvaljujući baletu kojim se od ranog detinjstva bavila. Veliki je radoholičar, posvećena svojoj publici, pesmama i koncertima. Nije je stid priznati da je pevala i pred 5000 i pred 50 ljudi jer je sve to deo njenog trnovitpg puta do uspeha.

U prvim godinama samostalne karijere imala je razne pokušaje i promašaje kojih se danas ne stidi jer ih smatra delom života i karijere koja je danas bogata festivalskim nagradama i punim koncertnim dvoranama.

Novinari su menjali stavove prema njoj i nije bilo tako malo slučajeva da je nisu upoređivali sa Severinom.

Ipak, Rozga uglavnom zavređuje pisanu reč zahvaljujući svojoj muzici i svojim nastupima, a vrlo retko nekim drugim domenima njenog života.

Kolege i muzički kritičari su tokom svih ovih godina ponekad pokazivali i zavist jer su smatrali da neke nagrade koje je dobijala i nisu tako zaslužene s obzirom na to da su dobijene za, po njihovom mišljenju, šund pesme. Dešavalo se i da joj ne pruže ruku nakon uručenja nagrade.

Ono što Rozgi niko ne može oduzeti, to je – njena publika. Jeleninu publiku čine i muškarci i žene i devojčice i bake, dakle granice nema. Mnoge generacije pronalaze sebe u njenom glasu i u njenim izvedbama.

Raspon njenih numera je zaista veliki, od klasičnih pop hitova iz perioda grupe “Magazin”, pa sve do modernih pesmica koje se slušaju po klubovima.

Iako se ne može reći da su tekstovi njenih pesama duboko smisleni i kvalitetni, ona osvaja svojim kristalnim glasom, dobrom energijom i iskrenom emocijom koja obuzima svakog ko je sluša.

Detinjstvo

Jelena Rozga se rodila 23. avgusta 1977. godine u Splitu. Otac joj je Ante, a majka Marija. Odrastala je u ovom predivnom gradu na hrvatskom primorju, okružena lepotom mora i istorijskih zidina Dioklecijanove palate.

Bila je vrlo nemirno dete. Kako sama kaže, nije prestajala da igra i da pleše. Stalno je pevušila i cupkala i uvek nalazila publiku, pa makar to bile i komšije. Bila je tatina miljenica i ne krije da je bila razmažena i da je uvek radila po svom.

Mama joj je bila stroga i shvatila je da mora pozitivno da usmeri njenu energiju, pa su odlučili da je upišu na balet. Imala je sedam godina kada su je upisali u osnovnu baletsku školu.

Svoje školske dane je provodila u osnovnoj i baletskoj školi u Splitu. Bila je posvećena svojoj prvoj ljubavi – plesu, ali je volela i da peva. Učlanila se u Kulturno-umetničko društvo “Mozaik” (Lepe Smoje) i tamo uvežbavala svoj glas. 1992. godine je sa svojim KUD-om učestvovala na jednom pevačkom takmičenju odabravši pesmu grupe “Magazin” – Uvenut će ružmarin.

Nešto kasnije, 1994. godine, na festivalu “Zvuci Jadrana” uspela je da osvoji nagradu “Zlatna Gospa” za najbolje izvođenje pesme Ti si želja mog života. Kako se kasnije ispostavilo, to što je svaki put bila uspešna upravo sa pesmama grupe “Magazin” nije bilo slučajno.

Kada je završila osnovnu školu, upisala je srednju baletsku školu i Drugu opštu gimnaziju u Zagrebu. Logičan nastavak za jednu mladu, uspešnu i talentovanu balerinu bio je balet Hrvatskog narodnog kazališta u kome je Jelena Rozga dobila angažman.

Nastupala je u više koreografija i u postavkama “Labudovog jezera”, “Trnove ružice” i “Krcka Oraščića”.

Danas i sama kaže da joj je to vreme i detinjstvo koje je provela u baletskoj školi ostalo u lepom sećanju i da ga pamti kao vrlo veselo i posebno životno razdoblje. Dvanaest godina koje je provela baveći se baletom i živeći životom jedne balerine uvek joj izazivaju ponos i osmeh na licu.

Jelena Rozga smatra da ju je balet oblikovao kao ženu i da joj je ozbiljno bavljenje ovom umetnošću zauvek usadilo disciplinu, predanost i red u život. Naravno, ovo je shvatila tek kada je prestala da se bavi aktivno baletskom umetnošću.

O njenim mladim godinama svedoči i upravnica baleta Hrvatskog narodnog pozorišta, gospođa Osmanović Almira, koja se priseća da je Jelena bila vrlo nežna, plaha i slatka devojka.

Za Jelenu još kaže da je zaista imala divnu figuru i da je uvek izgledala krhko baš kao prava balerina. Mogla je da ima jednu posebnu karijeru koja bi bila vrlo osobena da je ostala u tom baletskom svetu.

Početak pevačke karijere

Prvi čovek grupe “Magazin” (Tonči Huljič) je 1995. godine tražio novu pevačicu jer Danijela Martinović nije više mogla da peva. Jelenina majka Marija je napravila dogovor sa Tončijem da naprave audiciju za Jelenu.

Audicija je obavljena u Zagrebu, u jednom restoranu. Rozga je otpevala Tončiju Zlato ljubavi i Opusti se i članovi grupe “Magazin” su odlučili da je prime.

Godina 1996. bila je godina prekretnice u životu Jelene Rozge. Naime, te godine se prijavila za učestvovanje na festivalu “Dora”. Tada je zvanično i počela njena profesionalna muzička karijera. Na festivalu je nastupala kao solo pevačica pod svojim imenom, a ne kao pevačica grupe “Magazin”.

Festival “Dora” je hrvatsko takmičenje za pesmu Evrovizije, odnosno muzičko takmičenje koje organizuje Hrvatska radiotelevizija i koje se održava svake godine u februaru mesecu. Spektakl se odvija ili u studiju Hrvatske radiotelevizije ili u Kristalnoj dvorani u hotelu “Kvarner” u Opatiji. Takmičenje podrazumeva dva polufinala i jedno finale.

Svi autori i izvođači šalju svoje muzičke numere stručnom žiriju, a potom žiri mora da da odobrenje koje će numere nastupati na “Dori”. U prvoj polufinalnoj večeri nastupa polovina izvođača, a u drugoj druga polovina. Posle toga sledi glasanje od strane gledalaca koji daju polovinu procenata bodova i od strane sudija koji daju drugu polovinu bodova. Kada se saberu glasovi, dobijaju se izvođači koji se mogu kvalifikovati za finale. Finalne večeri se takmiči 8 izvođača iz prve večeri i 8 izvođača iz druge večeri. Svi ponovo izvedu svoje pesme, a onda sledi glasanje. Pobednik predstavlja Hrvatsku na Eurosongu.

Onaj koji je pobedio na “Dori” obavezno izvodi svoju pesmu na otvaranju “Dore” naredne godine i pozvan je da uruči nagradu novom pobedniku.

Upravo je period od 1996. do 2000. godine bio jedan od najuspešnijih perioda za Hrvatsku kada je u pitanju takmičenje pesma Evrovizije. Za Eurosong je tada zaista bila važna pesma, a festival “Dora” se trudio da ispuni te zadate uslove, pa je kvalitet pesama prilično ojačao. 1996. godina je u Hrvatskoj ostala upamćena kao vrlo uspešna godina zbog toga što su na Evroviziji osvojili značajno četvrto mesto zahvaljujući izvođenju pesme Sveta ljubav koju je komponovao Zrinko Tutić, a izvodila Maja Blagdan.

Za Jelenu Rozgu je ova godina takođe bila izuzetna. Danas se kaže da je ona bila najprijatnije iznenađenje festivala “Dora” i da je ostavila vrlo upečatljiv utisak svojim interesantnim baletskim nastupom na opatijskoj sceni na kojoj je otpevala pesmu Aha.

Jelena Rozga se našla na drugom mestu na zvaničnoj tabeli festivala i tog trenutka je započeo njen uspon na estradi.

Karijera sa grupom “Magazin”

Iste godine (1996) Jelena Rozga je debitovala kao vodeći vokal grupe “Magazin” na “Melodijama hrvatskog Jadrana”. Tada je otpevala pesmu Suze biserne, a imala je nepunih 19 godina.

1996.godine grupa “Magazin” sa novom pevačicom Jelenom Rozgom objavila je svoj album “Nebo boje moje ljubavi”. Ovaj album je imao nekoliko vrlo uspešnih pesama i popularnih hitova koji se pamte, kao i zlatni tiraž. To su pesme Minut srca tvog, Samo navika, Nebo boje moje ljubavi i Suze biserne.

1997.godine, Jelena Rozga je opet nastupala na festivalu “Dora” sa grupom “Magazin”. Tada je otpevala pesmu Opijum.

Iste te godine su ponovo uzeli učešće na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” i otpevali pesmu Ime mi spominje.

1998.godine Jelena Rozga je sa grupom “Magazin” snimila i objavila vrlo uspešan muzički album pod imenom “Da si ti ja”. Sa ovog albuma se pamte mnoge lepe pesme koje se i danas slušaju: Briga me, Idi i ne budi ljudi, Gutljaj vina, Luna i veliki hit Ginem.

Opet su odlučili da nastupaju na festivalu “Dora”, ovog puta sa pesmom Na svijetu sve.

Leto 1998. godine je obeležila pesma Idi i ne budi ljude sa kojom su nastupali na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” i dostigli platinasti tiraž.

2000.godine su objavili novi album, takođe veoma popularan koji nosi ime kao i najpoznatija pesma – Minus i plus. Sa ovog albuma su ostale upamćene i pesme Nemam snage da se pomirim, Kasno je, Je l’ zbog nje, itd.

Uspešna saradnja sa grupom “Magazin” je Jeleni Rozgi donosila sve veću popularnost. Već 2002. godine objavili su album “S druge strane meseca” sa kojeg pamtimo hitove Ko me zove i Dani su bez broja.

Poslednji album koji je Jelena Rozga snimila sa grupom “Magazin” bio je album “Pa?…” Ovaj album je, kao i prethodni albumi imao veliki uspeh i izbacio je hit Da li znaš da te ne volim.

Poslednji zvaničan nastup grupe “Magazin” sa pevačicom Jelenom Rozgom bio je na “Dori” sa pesmom Oprosti mala.

Kada se pogleda celokupan istorijat ove legendarne grupe, vidi se da je desetogodišnja saradnja sa Jelenom Rozgom kao vodećim vokalom bio jedan od najproduktivnijih perioda. Ovde nikako ne treba zaboraviti i velike koncerte koje su održali u Sarajevu i Beogradu, u više navrata.

Samostalna karijera

Jelena Rozga zvanično prestaje da bude vodeći vokal grupe “Magazin” 2006. godine.

Bez obzira na to, Jelena nastavlja da sarađuje sa Huljićem i snima svoje samostalne albume.

U toku 2006. godine već objavljuje svoj solo album pod imenom “Oprosti mala”. Album je objavljen u dva navrata, s tim što je ponovno izdanje izašlo 2007. godine i na njemu su se našle i neke nove pesme. Kao hitovi su se se izdvojile pesme Roba s greškom, Gospe moja, Nemam, Ne zovi me Marija.

Od tog trenutka pa do danas njena karijera ide uzlaznom putanjom. Ostvaruje saradnje u vidu dueta sa mnogim poznatim pevačima i muzičkim grupama, dobija nagrade na festivalima, održava koncerte u velikim dvoranama.

Oktobra 2018. godine Jelena Rozga je napravila saradnju sa pevačicom Eminom Jahović koja je autor teksta i muzike za pesmu Ostani. Produkciju je uradio Darko Dimitrov. Spot i sama pesma su doživeli veliki uspeh na svim medijima zbog toga što je na njoj primetan potpuno drugačiji Jelenin imidž. Za samo jedan dan pesma je doživela oko 350.000 pregleda na IDJ kanalu.

Privatni život i porodica

Jelena ima stariju sestru koja se zove Julija. Za sada nije udata i nema dece.

Dve godine je bila u vezi sa poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom, ali su se rastali 2017. godine.

Ime i prezime: Jelena Rozga

Datum i mesto rođenja: 23. avgust 1977. godine, Split, Hrvatska

Zanimanje: pevačica, aktivistkinja na projektima za integraciju romske nacionalen manjine.

Nagrade: Porin (Hit godine pesma Bižuterija), Grand Prix na Festivalu zabavne muzike u Splitu (više puta).

Visina: 172 cm

Težina: 64 kg

Instagram: @rozgajelenaofficial

Facebook: @rozga.jelena

YouTube: http://bit.ly/JelenaRozgaYT

Sponzorisano:

Loading...
loading...