Muzičari

Branka Šćepanović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Branka Šćepanović se danas smatra jednom od živih legendi crnogorske izvorne i narodne melos muzike, i iza sebe ima veoma uspešnu karijeru pevačice, ali ističe da je od kada se udala uvek pre svega bila supruga i majka, iako je muzika bila i ostala njena velika ljubav od početka karijere pa do danas.

Pogledajmo za početak Brankinu biografiju.

Branka Šćepanović – biografija

Poznata pevačica tradicionalne crnogorske muzike je rođena u Kolašinu, u Crnoj Gori, kao jedinica porodice Šćepanović, miljenica majke i oca, kojoj je sve bilo podređeno i koja je imala veoma srećno i lepo detinjstvo, te peva skoro pet decenija, a udata je i ima dvoje dece, sina i ćerku, koji su fakultetski obrazovani i imaju svoje porodice, te je Branka Šćepanović i ponosna baka dvoje unučadi, a trenutno živi i radi u Beogradu, gde provodi penzionerske dane, ali se rado odaziva pozivima da nastupi na nekim koncertima, ili proslavama u čast narodnog melosa.

Svoj prvi muzički nastup je popularna zvezda narodne muzike Branka Šćepanović, imala još u prvom razredu osnovne škole, kada je na festivalu pevača amatera „Mikrofon je vaš“, otpevala numeru „Sarajčice hajdemo“, koju je tada pevao legendarni izvođać sevdalinki Safet Isović.

Iako u svojim izborima u početku nije imala podršku svojih roditelja, Branka je shvatila da je pak muzika njena velika ljubav, te je najpre upisala osnovnu Muzičku školu u Podgorici, da bi se ona nedugo potom priključila i KUD „Budo Tomović“, gde je nastavila da peva.

Branka je više puta isticala da se njenoj karijeri pevačice najviše protivio njen patrijarhalni otac, koji je svaki pevački nastup povezivao sa pevanjem u kafani u budućnosti, ali kada je shvatio da Branka ima nameru da postane radiski i televizijski solista, te da će on time moći jednoga dana i da se ponosi, kako ona kaže, nikada joj više nije zabranio da se takmiči u pevanju i da nastupa.

Nakon što je Branka završila Muzičku školu, te je pak pokušavala da se bezuspešno zaposli kao nastavnica muzičkog vaspitanja, ona je shvatila nakon godinu dana bez posla, da je pevanje njen i životni poziv i velika ljubav, a poziv da 1968. godine učestvuje na „Beogradskom saboru“, kao predstavnica Crne Gore, samo je tu njenu odluku potvrdio i učvrstio, posebno kada je od publike za svoj nastup doživela višeminutne ovacije.

Sada ćete saznati više o Brankinoj muzičkoj karijeri.

Muzička karijera Branke Šćepanović

Iako su poznatu pevačicu više puta pitali da li je ikada poželela da se oproba u „komercijalnoj muzici“, te da li se kaje što je stalno pevala samo narodne folklorne crnogorske pesme, ona kaže da je narodni melos bio i ostao njena najveća ljubav, ali da se uvek trudila da pesmama koje pak i peva, uvek doda neki svoj lični pečat kao interpretator.

U toku karijere, Branka je imala veliku podršku svog supruga, koji se sedamdesetih godina zbog nje i njene dalje karijere preselio u Beograd, gde je našao posao, te su u srpskoj prestonici tada oni osnovali porodicu, ali ona ističe da je uprkos tome što je smatraju jednom od danas najvećih umetnica iz polja narodne muzike, ona pre svega bila supruga i majka, pa tek na posletku pevač.

Iako Branku Šćepanović mnogi smatraju naslednicom legendarne crnogorske narodne pevačice Ksenije Cicvarić, ona skromno kaže da joj to veoma imponuje, ali da je Ksenija Cicvarić pak bila jedna i jedinstvena, te da je sa njom svako poređenje nemoguće i izlišno.

Sa pokojnom Ksenijom Cicvarić je Branka bila u prijateljskim odnosima, te su se i družile na nastupima ali i privatno, a kada se pevačica razbolela, Branka ju je redovno i obilazila i zvala je telefonom, te su se kako kaže poslednji put videle mesec dana pre Ksenijine smrti.

Branka je u svojoj karijeri snimila veliki broj albuma sa interpretacijama narodnih crnogorskih pesama, te smatra da je prava blagodat što ima i muža i decu koji apsolutno obožavaju i znaju da cene to čime se ona bavi, i što se trudila celoga života da pravi narodni melos sačuva od zaborava i da ga predstavi narednim generacijama koje tek dolaze.

U periodu od 1974. godine, pa sve do 1997. godine, Branka je snimila solo albume – „Branka Šćepanović“; „Kad zapjeva Crnogorka“; „Baš me zanima“; „Hoćemo li đevojke“; „Narodni biseri“ i „Branka Šćepanović“, kao i veliki broj singlova i takozvanih singl-ploča.

Privatni život Branke Šćepanović

Poznata pevačica ističe da je počela da peva kao veoma mlada devojka, te je već od 1968. godine počela da aktivno peva, a već 1969. godine počela i da snima singlove i kasnije i ploče, te je na sceni već pola veka, a najveća podrška u tome joj je bio suprug za koga se Branka i udala odmah na samom početku svoje karijere.

Iako se tada podrazumevalo da u Crnoj Gori udata žena treba da bude domaćica i da ne treba da se bavi javnim poslom, njen muž je shvatio da Branka ne može bez muzike, te su se preselili u Beograd gde i danas žive, i imaju sina i ćerku i dvoje unuka, od devet i osam godina, sa kojima najradije provode vreme.

Branka istiće da ne voli da bude besposlena i da penzionerske dane najradije provodi u šetnji ili sebi uvek nađe neku aktivnost, te se raduje svakom pozivu da nastupi, pa iako je htela da jednom i odustane od muzike jer je sve postalo previše komercijalno, kada je bila jedne prilike gost pevač Dragoljubu Đuričiću na koncertu u Cucama, shvatila je da je crnogorska publika željna kvalitetne pesme jer je nisu praktično pustili da ode sa scene dok ne otpeva koš nekoliko numera.

Ime i Prezime: Branka Šćepanović

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: Kolašin, Crna Gora

Zanimanje: narodna pevačica

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/branka.scepanovicpopovic

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCmEM5yxjqSyT-N1oyJjk_5w

Sponzorisano:

Loading...
loading...