Muzičari

Goran Karan – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Goran Karan je jedan od najpoznatijih pop pevača na prostorima Hrvatske. Svoju popularnost stekao je veoma rano i to kao član brojnih bendova, da bi danas stekao status afirmisanog solo pop pevača.

Najveću popularnost dostigao je kada je bio član tada popularne grupe “Big Blue“.

Iza sebe ima jedan brak, iz kod ima dva sina, a trenutno je vanbračnoj zajednici iz koje takođe ima dva sina.

Iza sebe ima sedam studijskih muzičkih albuma, i dan- danas karte za njegove nastupe uvek budu rasprodate.

Goran Karan – Biografija

Popularni pevač, Goran Karan, rođen je 2. aprila 1964. godine u Socijalističko Federativnoj Republici Jugoslaviji, u gradu Beogradu u kom se zadržao veoma kratko.

Naime, kada je njegova majka bila pred porođaj, zajedno sa svojim mužem je krenula na putovanje i u trenutku kada je bilo vreme za porođaj, oni su se našli u Beogradu.

U Beogradu su ostali još neko vreme, sve dok se njegova majka nije oporavila od porođaja, nakon čega su se vratili u Split.

Čitavo njegovo detinjstvo vezano je za Split, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Muzička karijera Gorana Karana

Popularni pevač muzikom je počeo da se bavi početkom osamdeseth godina prošlog veka, kada je postao član nekoliko bendova, a to su: Epicentar, Zippo i Udovica.

Sa grupom Crna udovica idao je 1987. godine album pod nazivom “Sudbina“. Na ovom albumu su svoje mesto našle sledeće numere: “Povedi me“; “Gladijatori“; “Kad ona plače“; “Sudbina“; “Pogodili su te“; “Crna udovica“; “Obala tuge“; “Proklet od svih“; i “Fantazija 1“.

Sa grupom Zippo izdao je album “Vatrene ulice“ 1989. godine, a na njemu su se našle pesme: “Otvori“; “Bez sna“; “Rock ’N’ Roll z ljepši san“; “Ja volim heavy“; “Crna žena“; “Sada znam“; “Dođi“; “Moj život je R ’N’ R“; “Samo za nas“; “Nikad više“; “1001 Noć“; “Ljubi me i voli me“.

Najveću slavu je dostigao sa pomenutim bendom Big Blue, sa kojim je izdao album “Na putu za rajski grad“, 1995. godine, na kom se nalaze numere: “Bubnjevi me bude“; “Girls are on the fire“; “Vještice“; “Samo ti“; “Parobrodom“; “Prizaj mi“; “Kad ona plače“; “Na putuza rajski grad“; “Ugasi me“; “Samo za tebe“; “Valovi dolaze“; kao i “Laku noć, Suzana“.

Album “Na putu za rajski grad“ je snimljen i na engleskom jeziku, a sa njega je najveću pažnju publike privukla pesma “Priznaj mi“, koja je nešto kasnije te 1995. godine, proglašena za rok hit godine.

Publiku je iznenadio svojom pojavom u mjuziklu “Sarajevski krug“, u kom je igrao glavnu mušku ulogu, a na njegovo veliko iznenađenje ovaj mjuzikl mu je pružio priliku da nastupa u brojnim, poznatim, evropskim pozorištima. Pomenuti mjuzikl je sa glumačkom ekipom uzvodio u Francuskoj, Beču, Italiji i drugim zemljama.

Bend se nažalost raspao iste godine, a Goran je odlučio da započne samostalnu kariieru. Izbacio je nekoliko pesaa, a sve do pesme “Kazna mi je što te ljubim“, nije privukao značajniju pažnju publike.

Za zvaničnu godinu početka njegove smostalne karijere uzima se 1997. godina. Veoma brzo je počeo da ređa uspehe, pa je tako 1998. godine pobedio na poznatom fetivalu “Zadar- fest“ sa pesmom “Kazna mi je što te ljubim“.

U saradnji sa poznatim hrvatskim kompozitorom Zdenkom Runjićem, nastaje njegov prvi album od kada je započeo samostalnu karijeru. Album je idao 1999. godine, pod nazivom “Kao da te ne volim“, a na njemu su se našle sledeće numere: “Lipa si, lipa“; “Nisam te vrijedan“; “Kao da te ne volim“; “Uvelo lišće“; “Tu non liores mi querida“; “Kazna mi je što te ljubim“; “Od jubavi san duša ranjena“; “Malena“; “Splitska Serenada“; “Kad ti u oči zaronim“; “Bolero“; i “Da mi se providi“.

Goran je sa velikom legendom Oliverom Dragojevićem otpevao pesamu “Tu non Liores mi Querida“, koja je postala veliki hit. Skoro svaka pesma sa albuma postala je hit i njegov album je proglašen za najboljim te godine.

Prvu nagradu osvaja 1999. godine na prestižnom hrvatskom festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana“, i to sa pesmom “Prozor kraj đardina“. Svakako da je ovo bila njegova godina, s obzirom da je pored nagrade za najbolji album, proglašen i najboljim pevačem za tu godinu.

Sa još jednom pesmo sa svog prvog albuma je osvojio prvu nagradu, ovoga puta na festivalu “Hit ljeta“, gde se predstavio pesmom “Lipa si, lipa“.

Naredne godine je usledio niz nastupa, naime, Goran Karan je održao čak četiri solistička koncerta u zagraačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski“, a za svaki njegov nastup se tražila karta više. Ubrzo nakon niza koncerata u pomenutoj dvorani, Karan je započeo turneju po Zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova turneja je odlično prošla, te se popularni pevač vratio u Hrvatsku gde je primio tri nagrade “Porin“ i to za: “najbolje muško vokalno izvođenje“, “najbolji album zabavne muzike“ i “najbolju vokalnu saradnju“, koja se odnosi na pesmu “ Tu non Liores mi Querida“ koju je snimio sa Oliverom Dragojevićem.

Te 2000. godine Goran Karan je odlučio da se prijavi na popularno takmičenje “Dora“, na kom se bira pesma koja će predstavljati Hrvatsku na “Evroviziji“. Na pomenutom takmičenju je odljučio da se pojavi sa pesmom “Kad zaspu anđeli“, koja se ispostavila kao pravi izbor, s obzirom da je osvojio prvo mesto i samim tim priliku da se pojavi na tako velikom takmičenju kao što je “Evrovizija“. Na Evroviziji je uspeo da se plasira u finale, ali je u njemu završio na devetom mestu.

Izdaje svoj drugi studijski album pod nazivom “Vagabundo“, na kom su svoje mesto našle numere: “Di me mladost ostala“; “Ja sam samo Vagabundo“; “Sve je bilo zbog tebe“; “Putujen tamo“; “Jubin te, jubin“; “Kada zaspu anđeli“; “Prozor kraj Đardina“; “Splitski tango“; “Kada jesen dođe“; “Kako da te zaboravim“; “Bilo cviće“: “Novi dan“; i “Stay with me“.

Na ovom albumu je ponovo sarađivao sa Runjićem, koji je zaslužan za pisanje teksta većine pesama.

Njegov novi album izlazi 2002. godine, pod nazivom “Ahoj“, a na njemu su se našle numere: “Ahoj!- Liši galebe moj“; “Samo moru virujen“; “Gori noć“; “Još uvijek verujem da ljubav postoji“; “Kad ti srce ne piva“; “Potonut ću u mrak“; “Koga ljubiš sad“; “Probudi me u svitanje“; “Lolita“; “Ne zaboravi me ti“; “Partenca(Ay, Ay, Ay)“; kao i “Dalmatinske suze“.

2005.godine izdaje album “Od srca do usana“, na kom su se pored naslovne numere našle pesme: “Ružo moja bila“; “Cvijet među stijenama“; “Nima vrimena“; “Kuća slomljenog srca“; “Nisam ti sve reka“; “Lipo misto“; “Drugo lice ljubavi“; “Nije nam se dalo“; “Bijele zastave“; “Ne šalji lađe“; “Uvijek čekam te“; “Moja si ti to znaš“; “Suđeni na pola“; “Modro more“; i “Nessun dorma“.

Na ovom albumu je radio sa brojnim talentovanim kolegama, naime, sarađivao je sa Aleksandrom Kovač, Kemalom Montenom, Zrinkom Tutićem, Arsenom Dedićem i drugima.

Zanimljivo je da je ovaj album praćen velikom humanitarnom akcijom koja ja nosila isti naziv kao i album, a tokom nje je popularni pevač obišao veliki broj domova za nezbrinutu decu, koji se nalaze na području Hrvatske.

Tri godine kasnije objavljuje svoje peti po redu solo album, koji nosi naziv “Dite Jubavi“, a na kom se nalaze sledeće numere: “Trag od jubavi“; “Anđele“; “Dite jubavi“; “Di si rasla“; “Pali s oblaka“; “Takni me“; “Vitre moj“; “Zašto sam još uvik sam“; “Dica“; “Jesen stiže dunjo moja“; “Ovo srce“; “Oprostila si“; “Un segno dell amore“; i “Antalya“.

2011.godine napisao je pesmu “Uvijek vjerni“ pred kvalifikacije hrvatske fudbalske reprezentacije za odlazak na Evropsko prvenstvo, ova pesma je postala veoma populara i ujedno i himna navijača Hrvatske, koji su verno bodrili fudbalsku reprezentaciju.

Godinu dana kasnije održao je jedan od svojih najvećih nastupa, koji se održao u Skoplju i to za vreme “Dana makedonske državnosti“, na Karanov nastup došlo je nešto više od 70 000 ljudi.

Goran Karan 2013. godine izdaje album “Čovik tvoj“, na kom se pored naslovne numere nalaze sledeće pesme: “Par je Božji dar“; “Serenada u ponoć“; “Prijatelju“; “Ljubav čuvaj“; “Zaboravi“; “Pomalo“; “Kad mrak mi oprosti“; “Digni me“; “Adam i Eva“; kao i numera “Nevera“.

Pet godina je publika čekala na njegov naredni album. Karan je svoj poslednji album izdao 2018. godine, pod nazivom “Glas sa juga“. Na ovom albumu se nalaze pesme: “Dobro ti jutro, ljubavi“; “Moja košulja“; “Još si lipa“; “Glas sa juga“; zajedno sa Severinom otpevao je pesmu “Sta je svit“; “Gorko more“; “Moj slatki lopove“; “Mali mulac“; “U 4 oka“; “Sanjaj“; “Štorija“; i pesma “Ako to je sve“, koju je Karan otpevao zajedno sa Rajkom Dujmićem.

Nakon što je album izašao na prostorima Hrvatske, Karan je pravio turneje po Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, usled kojih je promovisao svoj novi album, a takođe i podsetio publiku na svoje stare pesme.

Krajem prošle godine objavio je još jednu pesmu, reč je o duetskoj numeri “Jednom davno“, prilikom koje je sarađivao sa Antonijem Serana, koji važi za jednog od najpoznatijih usnih harmonikaša.

Pesma je postala veliki hit i ubrzo je zauzela svoje mesto na Top listi najslušanijih pesama.

Privatni život Gorana Karana

Kako je već pomenuto, popularni pevač je rođen u Beogradu, ali se u njemu zadržao veoma kratko, sve dok se njegova majka nije oporavila nakon porođaja.

Jedan je od retkih koji su uspeli da svoj privatan život toliko dobro sakriju od očiju javnosti. Vrlo rado daje intervjue, međutim, na pitanja koja su u vezi sa njegovim privatnim životom ne odgovara.

Sve što se o njemu zna je da iza sebe ima jedan brak, a da trenutno živi u vanbračnoj zajednici. Sa svojom prvom velikom ljubavi, Suzanom, sa kojom je ljubav ozvaničio brakom, bio je preko deceniju. Suzana i Goran su dobili svoje prvo dete 1991. godine, sina Roka. Nekoliko godina kasnije, Suzana je ponovo ostala u drugom stanju, na svet je došao još jedan sin, kog su nazvali Ivan.

Neko vreme je prošlo od rođenja njihovog drugog deteta, sina Ivana, do njihovog sporazumnog razvoda.

Oboje su nastavili sa svojim životom, a Goran je dobio još dece 2005. godine sa svojom novom partnerkom Meri.

Par je dobio dvojajčane blizance koje su nazvali Ivor i Mirna.

Kako Goran pretežno piše svoje pesme, smatra da deo sebe daje publici prilikom izvođenja istih, međutim, i dalje se veoma malo zna o njegovom privatnom životu.

Popularni pevač je aktuelan na facebooku i instagramu.

Ime i Prezime: Goran Karan

Datum i mesto rođenje : 2. april 1964. godine, Socijalističko Federativna Republika Jugoslavija, u Beogradu

Trenutno prebivalište: Skoplje

Zanimanje: pop- rock pevač

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...