Muzičari

Beba Selimović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedna od najpoznatijih pevačica sevdalinki na našim prostorima jeste Izeta Beba Selimović, koja je u svojoj bogatoj karijeri prepevala i svojim čarobnim glasom dočarala najveće hitove iz ovog muzičkog žanra.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o karijeri i privatnom životu ove vrsne estradne umetnice koja se penzionisala ali je iza sebe ostavila neizbrisiv umetnički trag i dojam.

Izeta Beba Selimović – biografija 

Poznata pevačica Izeta Selimović je rođena u Trebinju u Bosni i Hercegovini, 27. marta 1939. godine, i muzikom je počela da se aktivno bavi 1957. godine, da bi se 2005. godine oprostila od svoje pevačke karijere.

Sa svojim roditeljima se kada je imela samo četri godine Izeta Beba Selimović preselila u grad Sarajevo gde je pohađala osnovnu školu, i upravo je u tom gradu na tadašnjem Radio Sarajevu i otpočela svoju plodnu pevačku karijeru i ostala i danas upamćena kao jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki.

Ono što je obeležilo rad Bebe Selimović jeste njen veoma profesionalan pristup muzici, te je ona sevdalinke interpretirala u njihovom originalu, bez ikakve „modernizacije“ i zbog toga je uvek bila poštovana i smatrana velikim profesionalcem i dobila je nadimak „Dama sevdalinki“.

Zanimljivo je da iako je prevahodno pevala pomenute pesme, Beba Selimović je u arhivi Radio Sarajeva sačuvala od zaborava i veliki broj starogradskih pesama i balada, te je uvek važila za vrsnu umetnicu bez premca i konkurencije.

U toku svoje dugogodišnje karijere Beba Selimović je uspešno sarađivala sa drugim vrsnim umetnicima iz tog žanra kakvi su Nada Mamula; Safet Isović; Meho Puzić; Zaim Imamović; Zehra Deović; Zora Dubljanin, sa kojima je ostvarila i veoma lepa i dugogodišnja prijateljstva.

Manje je poznato i to da je Beba Selimović imala i svoju debitantsku ulogu u filmu „Sarajevski atentat“, te je dobila i brojna prizmanja, i sa scene se zvanično povukla 2005. godine, nakon objavljivanja trostrukog albuma sa najlepšim pesmama.

Muzička karijera Izete Bebe Selimović 

Kako je Beba Selimović često imala običaj da govori da se „treba povući onda kada je nešto u životu najlepše da čovek ne bi imao razloga da žali i da pati“, tako se i ona penzionisala pomenute 2005. godine, ostavivši svoje neprocenjive interpretacije da govore za sebe, na trostrukom izdanju najlepših sevdalinki koje je dočarala svojim čarobnim glasom.

Beba Selimović je bila i veliki humanitarac i dobila je brojne nagrade i priznanja, od kojih je možda i najznačajnija ona iz 2008. godine u Tuzli, kada je dobila „Oskara za životno delo“, kao i „Povelja zlatna značka“ Radio televizije Sarajevo.

Beba Selimović danas živi u Sarajevu, i članica je počasnih umetnika Bosne i Hercegovine, a iz njenog bogatog opusa prepevanih sevdalinki su najpoznatije sledeće: „Moj dragane“; „Moj pendžeru“; „Ne ašikuj Mujo“; „Na zemlji se jednom diše“; „Mene moja majka gleda sa čardaka“; „Kolika je Prijedor čaršija“; „Ko se ono brijegom šeće“; „Kraj potoka bistre vode“; „Kolika je u Mostaru Cernica“; „Konja kuje brate Sulejmane“; „Oprosti, oprosti“; „Mene moja zaklinjala majka“.

Još neke poznate numere u izvedbi ove vrsne estradne dive su i : „Samo ti“; „Plačem ja plačeš ti“; „Pruži mi ruke, grli me“; „Prolaze dani“; „Sa tugom prolaze dani“; „Ostani, ostani“; „Zvijezda tjera Meseca“; „Kad bih znala“; „Kako srcu svom da kažem“; „Vrati mi se“; „Uspomeno, uspomeno“; „Zlatna jesen“; „Čempres viti“; „Čudila se aman ja“; „Gornju Tuzlu opasala guja“; „Djevojka sokolu zulum učinila“; „U srcu mome živiš samo ti“; „U avliji“; „U proljeće mirisno“; „Vezak vezla adem kada“; „Umorih se ruže trgajući“.

Beba Selimović je učestvovala u svojoj bogatoj karijeri i na nekim veoma poznatim muzičkim festivalima kakvi su – „Ilidža“ (1966.; 1967.; 1968.; 1970. i 1973. godine), sa pesmama – „Vetar nosi žuto lišće“; „Prolaze dani“; „Ah ljubav, ljubav“; „O ćuti sad srce moje“ i „Zbogom“.

Na festivalu „beogradski sabor“ je Beba Selimović učestvovala sva puta i to 1970. godine sa pesmom „Na zemlji se jednom diše“ i 1971. godine sa numerom „Ja lutam“.

Privatni život Izete Bebe Selimović

Kako je napred i navedeno, Beba Selimović danas živi u Sarajevu, u penziji je i uživa u društvu svoja dva sina i dve snaje i najveća radost su joj njeni unuci kojih ima troje, i koji joj oplemenjuju život.

Beba se sama povukla sa estrade, i sama je odlučila da prestane da se medijski eksponira, te da živi jedan miran i povučen život kao prava dama puštajući da njeno stvaralaštvo, koncerti i pesme budu te koje će da se pamte.

Mada je rođena u Trebinju, Beba Selimović je uvek volela da istakne da sebe smatra Sarajkom, jer je to grad u kome je odrasla, udala se, izgradila karijeru i u kome i danas živi.

Kako je mlada ostala udovica sa dvojicom sinova koje je dobila u skladnom braku, Beba se nikada nije predavala već je bila vrlo i posvećen roditelj i trudila se da njenoj deci ništa ne manjka i da ih izvede na pravi put.

Pevačica je kako kaže danas srećna i zadovoljna što je svoju karijeru izgradila bez i jedne mrlje i bez ijedne ružne reči koju bi neko o njoj mogao reći, te je zadovoljna onim što je postigla, ali je i veoma neobična njena odluka da se povuće sa scene, što ona objašnjava time da je najbolje kada čovek shvati da je dao šta je mogao i da je najbolje povući se onda kada je najlepše kako se ne bi imalo za čime žaliti.

A život ide dalje, ima šta da se živi i uživa, „da se troše sećanja i uspomene“, i ova veoma divna dama je svesna svega što je do sada postigla i ostvarila, i kaže da ni za čim ne žali i da bi opet sve uradila isto, jer je ostala dosledna sebi i nikada nije prihvatala neke kompromise zarad možda baš veće materijalne satisfakcije, popularnosti i slave.

Da nikada nije kasno za nove početke i za sreću u životu, ova pevačica je dokazala kada se nakon punih 25 godina od smrti svog prvog supruga udala za muzičara Džavida Šabanagića sa kojim i danas uživa u skladnom braku, te ističe da ga je dugo poznavala i da se iz prijateljstva među njima zapravo mkasnije i rodila ljubav.

Neosporno je da se pomene da je Beba Selimović važila za svojevrsnu lepoticu tadašnje estradne scene, i da je kako sama kaže odbijala udvarače svojom ozbiljnošću i stavom jedne poštene žene koja je samohrana majka, te i koja nije bila zainteresovana da se olako upušta u avanture.

Ime i Prezime: Izeta Beba Selimović 

Nadimak: Beba; „Dama sevdalinki“

Datum i mesto rođenja: 27. mart 1939. godine, Trebinje, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: pevačica sevdalinki i starogradskih pesama

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...