Muzičari

Safet Isović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Safet Isović je najpoznatiji jugoslovenski odnosno bosanski izvođač sevdalinki, po kojima je postao i ostao poznat do svoje smrti, te je bio uzor mnogim mladim pevačima koji su se pak i interesovali za ovu vrstu narodnih pesama, ali nikada njegovu slavu niko nije ni dostigao ni do sada „prestigao“.

Pogledajmo za početak njegovu biografiju.

Safet Isović – biografija

Poznati pevač je rođen u Bileći, kao Safet Isović, 6. januara 1936. godine u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a današnjoj Bosni i Hercegovini, ali je još kao mali zbog ratnih događaja muzičar bio prinuđen da se sa porodicom preseli u Banja Luku, gde je bio ratna izbeglica i u kojoj je i završio osnovnu školu „Šesta pučka škola“.

Nakon što je rat okončan, Safet se vratio u svoju rodnu Bileću, u kojoj je pohađao srednju školu, gimnaziju, da bi na dalje u Trebinju nastavio školovanje u tadašnjoj Višoj gimnaziji, pa potom je kada je završio šesti razred srednje škole, ponovo morao da se preseli u Slavonski Brod, te je i dovršio svoje srednje obrazovanje u gimnaziji „Zlatko Šnajder“, u kojoj je 1955. godine kao pak jedan od najuspešnijih učenika i maturirao.

Iste te 1955. godine, Safet Isović se preselio u Sarajevo, te je tamo upisao Pravni fakultet, a ovaj grad je postao njegova „druga kuća“, i u njemu je živeo i pevao do kraja života.

Manje je poznato da je pevač u vreme rata u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995. godine, bio i veoma teško ranjen, te je morao da napusti svoju kuću u Sarajevu i da se privremeno i preseli u Zagreb, ali se naravno neposredno po završetku rata on vratio u Sarajevo.

Jedan od najvećih izvođača sevdalinki i najpoznatiji umetnik sa prostora Jugoslavije, preminuo je 2. septembra 2007. godine u Sarajevu, a ostavio je iza sebe neutešnu suprugu Eminu, te pak i svog sina jedinca Benjamina, koji je inače veoma poznat bosanski pesnik, te je i svom ocu pisao neke od najlepših pesama koje je on u karijeri i otpevao.

Safet Isović – početak muzičke karijere i status legende sevdalinki koji je ostao i do danas

Iako je Safet Isović još za vreme svojih studentskih dana počeo da se bavi muzikom, te je i pevao sevdalinke u Sarajevskim kafanama, njegova muzička karijera tokom koje je on pak snimio oko 20 solo albuma, je u jednom pravom profesionalnom smislu zvanično počela 1956. godine.

Za radio Sarajevo, Safet je 1956. godine, nakon pobede na takmičenju pevača amatera, snimio dve svoje pesme „Kasno prođoh kraj Morića hana“ i „Kad ja pođem iz Sarajeva grada“, da bi naredne 1957. godine one i bile emitovane na radiju na dan oslobođenja Sarajeva.

U Beogradu, u popularnom „Domu sindikata“, Safet Isović je 1963. godine održao i svoj veliki solistički koncert, te je tada postigao veliki uspeh kao izvođač sevdalinki i nastavio dalje svoju vrlo uspešnu muzičku karijeru.

Neke od najpoznatijih pesama, koje je Safet Isović otpevao i snimio u svojoj karijeri su – „Da sam sjajna mjesečina“; „Malenim sokakom ne prolazim više“; „Jablani se povijaju“; „Zelen lišće goru kiti“ (duetska numera sa Milom Petrovićem); „Bosna moja“; „Kad sretneš Hanku“; „Šta se ovo Bosnom čuje“; „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“ (duetska numera sa čuvenom pevačicom Nadom Mamulom); „Oči moje, kletvom bih vas kleo“; „Zelen orah od roda se savija“; „Pjevaj Bosno, pa me razveseli“; „Sjetuje me majka“; „Šeher grade, Banja Luko mila“; „Na mezaru majka plače“, koje su bile u suštini njegove najpoznatije „novokomponovane numere“, ali je pre njih otpevao i neke od najlepših narodnih izvornih sevdalinki.

Izvorne pesme u duhu sevdaha, koje je poznati pevač Safet Isović otpevao i tako ih sačuvao od zaborava su – „Hej kakve Ajka crne oči ima“; „Zmaj od Bosne“; „Put putuje Latif aga“; „Vrbas voda nosila jablana“; „Akšam mrače, moj po Bogu brate“; „Slavuj ptica mala“; „Mujo đogu po mejdanu voda“; „Vozila se po Vrbasu lađa“; „Djevojka sokolu zulum učinila“; „Od sveg’ me je sačuvala majka“; „Kiša bi pala“; „Moj dilbere“; „Đul Zulejha“; „Grana od bora, pala kraj mora“; „Mujo kuje konja po mjesecu“; „Dvi planine viš’ Travnika grada“, i brojne druge poznate izvorne numere.

Pored brojnih priznanja koje je Safet Isović dobio u svojoj dugogodišnjoj karijeri, najpoznatije su – „ Estradna nagrada“ Bosne i Hercegovine, te „Estradna nagrada“ Jugoslavije, kao i pak „Zlatni mikrofon“ i preko 35 „srebrnih i zlatnih ploča“.

Safet Isović – privatni život

Iako se o privatnom životu poznatog muzičara veoma malo zna, on je u braku bio sa Eminom sve do svoje smrti, te ima i sina Benjamina, koji mu je napisao neke od najlepših novokomponovanih pesama, u duhu sevdalinki, koje je Safet otpevao u karijeri.

Pevač safet Isović je bio od 1990. godine i politički aktivan, te je jedan od osnivača Stranke demokratske partije u Bosni i Hercegovini, a deklarisao se kao antikomunista, te je bio i jedno vreme republički i federativni poslanik, ali se iz politike povukao 1998. godine, najviše zbog toga što se nikako nije slagao sa političkim stavovima tadašnjeg režima koji je bio na vlasti.

U Kliničkom centru u Sarajevu, poznati pevač je preminuo 2. septembra 2007. godine, a po svim muslimanskim običajima je i sahranjen 4. septembra na groblju u sklopu Alipašine Džamije u Sarajevu.

Ime i Prezime: Safet Isović

Nadimak: Sajo; „kralj sevdaha“

Datum i mesto rođenja: 6. januar 1936. godine, Bileća, Bosna i Hercegovina (tadašnja Kraljevina jugoslavija)

Datum i mesto smrti: 2. septembar 2007. godine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: narodni pevač sevdalinki

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...