Muzičari

Predrag Živković Tozovac – Biografija 2020, Visina, Godište

Predrag Živković Tozovac je jedan od najpoznatijih pevača narodne muzike, harmonikaš, kao i kompozitor, autor, i danas se sa pravom u svojoj osnoj deceniji smatra „živom legendom“ naše narodne muzike.

Među brojnim hitovima ovog vrsnog pevača, posebno su popularne pesme „Ja sam, ja Jeremija“ i
„Leno, Leno, Magdaleno“.

Predrag Živković Tozovac – biografija

Poznati pevač je rođen kao Dragan Predrag Živković u Kraljevu, u tadašnjoj Jugoslaviji, dana 22. januara 1936. godine, te je još kao dečak ostao bez oca Svetozara Toze Živkovića, koji je naime poginuo 1941. godine, kada su ga Nemci streljali u ratu, a kada je mladi Tozovac imao svega 10 godina, pa je pevač odrastao pak sa svojom majkom Budimkom.

Inače je još kao mali, pevač nastupao u kafani u Mataruškoj banji, koju je držao njegov otac poznati harmonikaš Toza, po kome je pevač i dobio svoj prepoznatljivi nadimak, pa je naučio i da svira harmoniku, koju je nasledio posle očeve smrti, pa je u početku svirao i pevao po raznim veseljima i svadbama.

Pored harmonike, Predrag Živković Tozovac je naučio da svira i bubnjeve i trubu, a od škole ima završenu osnovnu i srednju školu Gimnaziju, kao i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Karijera poznatog Tozovca je započela 11. jula 1965. godine, kada je on i snimio svoj prvi singl „Kad povedem kolo moje“, za kojim su usledile i pesme „Stigla jesen i u naša sela“; „Oči su ti tugom prelivene“; Olistala šuma“, a njemu je pak najveću popularnost donela pesma „Mirjana“, sa kojom je osvojio prvo mesto na takmičenju „Pesma leta“, 1971. godine.

Popularni pevač preko tri decenije živi sa nevenčanom suprugom Mimom, sa kojom nema dece, a planirao je da se sa njom venča na svoj 80. rođendan.

Muzička karijera Predraga Živkovića Tozovca

Predrag Živković Tozovac je postao poznat kao pevač narodne i folk muzike, već 1967. godine kada je snimio prvu singl ploču, sa hit pesmom Miće Milutinovića „Ispod lipe kraj potoka“, a iste navedene godine je snimio četri dueta sa Silvanom Armenulić, od kojih je najpoznatija numera „Devojčice garava“.

Kada je Predrag Živković Tozovac 1971. godine na pomenutoj „Pesmi leta“ pobedio sa pesmom „Mirjana“, započela je njegova prava uzlazna muzička karijera, te je na istom festivalu pobedio i 1972. godine sa velikim hitom „Oči jedne žene“, a kada je navedene godine snimio svoju hit numeru „Jeremija“, tadašnje vlasti su je proglasile „četničkom pesmom“, te je pevač bio odista pak primoran da se privremeno radi svoje bezbednosti preseli kod svog prijatelja u Nemačku.

Kada se posle dve godine iz Nemačke vratio u Jugoslaviju, vlasti su mu oduzele pasoš, ali je pevač Tozovac već tada postao i ostao do danas omiljen među starijom i mlađom generacijom, te je njegova popularnost na dalje samo dodatno rasla.

Inače je kao veliki šoumen, Predrag Živković uradio nekoliko TV emisija, te je održao brojne koncerte i snimio duetske numere sa kolegama Lepom Lukić, Predragom Gojkovićem Cunetom, Mirom Vasiljević, Miroslavom Ilićem; Vasilijom Radojčić i drugim tada baš velikim imenima narodne muzike.

Tozovac je inače 1969. godine na festivalu „Ilidža“ u Sarajevu, pobedio sa pesmom „Violino ne sviraj“, a 1970. godine je snimio jedan od svojih velikih hit singlova „Vlajna“.

Poznati pevač je 2012. godine dobio titulu Zaslužnog građanina grada Kraljeva, a pored brojnih koncerata je u „Sava Centru“ u Beogradu, održao iste 2012. godine svoj veliki solistički koncert 28. oktobra.

Najpoznatije pesme Predraga Živkovića Tozovca, koje traju i danas su – „Mirjana“; „Violino ne sviraj“; Vlajna“; Jeremija“; „Oči jedne žene“; „Ide Mile lajkovačkom prugom“; „Siroma’ sam al’ volim da živim“; „Donesi vina krčmarice“; „Rujno vino“; „Uzmi sve što ti život pruža“; te „Ti si me čekala“; „Ovamo, cigani“; „Jesen u mom sokaku“; „Prazna čaša na mom stolu“; „Danče“; te „Skeledžijo na Moravi“; „Zoki, Zorule“; „Leno, Leno, Magdaleno“; Čiča peče rakiju“; „Dozvoli mi da te zaboravim“; „Ti si me čekala“; „Ljubavi moja, tugo“; „Of, Jano, Jano“, te i mnoge druge numere.

Među brojnim albumima koje je Tozovac snimio, najpoznatiji su – „Tozovac“ (iz 1974. i 1977. te i 1079. i1981.godine); „Voleću te do kraja života“ (iz 1982. godine); te i „Majci na dar“ (iz 1983. godine); „Led, led sladoled“ (iz 1984. godine); te „Predrag Živković Tozovac“ (iz 1985. godine); „Deset novih super hitova“ (iz 1987. godine); „Zaigrajte uz moje pesme“ (iz 1988. godine); kao i „Ide Mile lajkovačkom prugom“ (iz 1989. godine); potom „Kako da ti kažem volim te“ (iz 1991. godine); „Ljubav je za sve godine“ (iz 1995. godine); „Žena neverna (iz 2002. godine) i „Putevi se naši razilaze“.

Privatni život Predraga Živkovića Tozovca

Poznati pevač Predrag Živković Tozovac je već trideset i pet godina u vezi ili kako sam kaže u nezvaničnom braku sa suprugom Emilijom poznatijom kao Mima, koja je od njega mlađa punih 20 godina, a pevač je želeo da se oženi upravo na svoj 80. rođendan, 22. januara 2016. godine.

Iako Tozovac ima i dva vanbračna sina, te se spekulisalo da je u mladosti bio pravi zavodnik i da je bio u vezi i sa poznatom pevačicom i glumicom Biljanom Ristić, on kaže da od kada je sreo Mimu, u nju se odmah zaljubio, te je za nju i napisao pesmu „Mima“, koju je objavio u svojoj zbirci pesama.

Među svojim kolegama sa estrade, Tozovac je omiljen ali i vrlo poštovan, pre svega zbog svog neverovatnog šarma i duhovitosti, te ni sa kim nije u konfliktu, a to dokazuje i posećenost njegovih koncerata na kojima su u prvim redovima uvek naše najveće muzičke zvezde.

Predrag Živković Tozovac danas u svojoj 82. godini, živi kako kaže kao da je u „cvetu mladosti“, ali priznaje da se kao i svaki čovek plaši smrti, posebno što je veliki broj njegovih kolega koje je veoma poštovao i voleo, „otišao na drugi svet“, a posebno ga je pogodila smrt velikog prijatelja Predraga Cuneta Gojkovića.

Manje je poznato da Predrag Živković Tozovac obožava klasičnu muziku, i da se privatno pevač najradije opušta uz dela Šopena, za koga veruje da je bio najveći kompozitor svih vremena i kao i on sam veliki zaljubljenik u muziku.

Najveće hitove je napisao za preminulu koleginicu Silvanu Armenulić, ali i za pevačicu Merimu Njegomir, za koje ističe da imaju izvanredan dar i talenat koji se „od Boga“ jednom dobija.

U šali poznati pevač Tozovac, kaže da ga je kroz život „varao ko god je hteo“, jer je po prirodi vrlo naivan i lakoveran, te i da hoće svima „da učini“, ali na sreću, ostao je do danas to što jeste i nikada se ni sa kim nije svađao, niti je pak kome bilo šta zamerio, te svojom najvećom vrlinom on smatra sposobnost da prašta

Ime i Prezime: Predrag Dragan Živković Tozovac (umetničko ime Tozovac)

Nadimak: Tozovac; Toza; „živa legenda narodne muzike“

Datum i mesto rođenja: 22. januar 1936. godine, Kraljevo, Jugoslavija

Zanimanje: narodni i folk pevač; kompozitor; harmonikaš; istaknuti estradni umetnik

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...