Muzičari

Lepa Brena – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Lepa Brena je jedna od najpoznatijih jugoslovenskih pevačica pop i folk muzike, i ima karijeru koja traje skoro pune četri decenije, a retko koja zvezda sa domaće scene se može pohvaliti takvom popularnošću i uspesima koje je Brena postigla.

Pevačica Lepa Brena uveliko priprema svoj koncert koji će održati 20. oktobra u „Štark Areni“, a u međuvremenu se raduje što će u martu naredne godine postati baka, jer je njena snaja Aleksandra Prijović u drugom stanju, sa njenim posinkom Filipom Živojinovićem.

Lepa Brena – biografija

Jedna od naših najvećih pevačkih zvezda Lepa Brena je rođena kao Fahreta Jahić, u Tuzli u Bosni i Hercegovini, 20. oktobra 1960. godine, u muslimanskoj porodici od oca Abida (koji je bio po profesiji medicinski tehničar) i majke Ifete (koja je bila krojačica), a pak ona ima i sestru Faketu i brata Faruka.

Svoje detinjstvo je Brena provela u Brčkom, gde je i završila osnovnu školu „Zaim Mušanović“, u kojoj je proglašeba za đaka generacije, a manje je poznato da se od malih nogu bavila sportom, te da je dugo trenirala košarku i to u klubu „Interplet“ iz Brčkog.

Svoj poznati nadimak Brena, naša najslavnija pevačica je dobila još u školi, od svog profesora fizičkog vaspitanja Vlade Bajera, što je kasnije i sama ispričala.

Kada je upisala Gimnaziju, Brena je sa samo 17 godina i to ni manje ni više nego „po kazni“, učestvovala na takmičenju „Mladi graditelji“, na kome je pobedila izvođenjem pesme svog kasnije velikog prijatelja, i nedavno preminulog legendarnog pevača Kemala Montena „Sviraj još, prijatelju moj“.

Tada je lepa plavuša i shvatila da je muzika njen pravi izbor i da želi da se bavi pevanjem, te je počela da nastupa po igrankama, Domovima kulture i muzičkim festivalima i takmičenjima sa grupom „Yudexi“, kada su je nakon pomenutog takmičenja zapazili momci iz benda i ponudili joj saradnju.

Mada je kod kuće Lepa Brena slušala gramofonske ploče i pevala samo sevdalinke, ona je zarad publike i svojih nastupa naučila i veliki broj domaćih i stranih pesama.

Nakon što je završila srednju školu, Brena se preselila 1979. godine u Beograd, gde je na PMF-u Univerziteta u Beogradu, upisala smer turizam, i studije je uspešno završila.

Dok je Lepa Brena išla na fakultet, njen brat je pohađao srednju školu, a sestra Faketa nije nikako uspevala da pronađe poosao, pa je pola plate Breninog oca odlazilo na njeno školovanje, i ona je pak odlučila da se nakon samo godinu dana studija, vrati u Brčko i da počne da nastupa i da peva za honorare kako bi pomogla svojoj porodici, koja je jedva uspevala da sastavi „kraj sa krajem“.

Brena je ubrzo u Brčkom postala poznato lice na igrankama i raznim proslavama i veseljima, a poznata je bila i kao „neka tamo mlada devojka koja peva rok muziku“, te je tada upoznala svog danas velikog prijatelja Sašu Popovića, sa kojim je počela da peva u njegovom bendu „Lira šou“, jer je njegova dotadašnja pevačica Spasa, zbog udaje napustila grupu.

Kako je Brena pevala rok i strane pesme u Domu kulture „Vasa Pelagić“ u Brčkom, a grupa Saše Popovića je pevala narodnu muziku, oni su kada su upoznali Lepu Brenu, bili sasvim negativnog utiska, i nije im se dopala, jer je bila dosta otresita i samouverena, te im je rekla da ona ne peva narodnjake, ali može lako da ih nauči.

Mada se Brena dogovorila o saradnji sa Sašom Popovićem, njen otac Abid se pobunio i zabranio svojoj ćerki da nastupa kao kafanska pevačica, te su nakon čak nekoliko meseci ubeđivanja njeni otac i majka popustili, i ispratili je aprila 1980. godine vozom iz Brčkog za Bačku Palanku.

Svoj prvi nastup je Lepa Brena imala 6. maja 1980. godine u hotelu „Turist“, te se pomenuta godina i smatra zvaničnom godinom kada je počela njena pevačka karijera, a posle pune dve godine putovanja i rada širom Srbije, grupa „Lira šou“, dobila je stalni angažman u hotelu „Park“ u Novom Sadu, 1982. godine.

Mada je Brena bila veoma talentovana i publiku je osvajala pak izvenrednim glasom i scenskim nastupima, ona je želela da se ugleda na tadašnje svetske zvezde pop i rok scene, te je osmislila odevne kombincije koje je želela da nosi na nastupima, a crteže je slala majci da ih šije, pa iako se Ifeti tako „oskudne krpice“ nisu ni malo dopadale, uvek bi radila kako je njena ćerka skicirala.

Iako je tada imala primetan višak kilograma, Lepa Brena je osmislila i na našim prostorima prva obukla „vruće pantalonice“, a postala je i svojevrsna buntovnica tadašnje scene, kada je rekla da će da se oblači onako kako sama želi i da se svog tela kao takvog ne stidi i da se neće obazirati na kritike okoline, a tada su joj uzori bile svetske zvezde Lajza Mineli i Tina Tarner.

1991. godine, Lepa Brena se udala za tada najslavnijeg jugoslovenskog tenisera Slobodana Bobu Živojinovića, sa kojim je dobila sinove Stefana i Viktora, a prihvatila je kao svoje dete i njegovog sina Filipa iz braka sa Zoricom Desnicom.

Muzička karijera i vrtoglavi uspeh Lepe Brene – od prvih početaka pa sve do danas

Svoju karijeru je Brena kako je i navedeno počela kao članica grupe „Lira šou“ 1980. godine, a pak posle slave koju je grupa stekla angažmanom u novosadskom hotelu „Park“, usledila je ponuda da počnu da pevaju u beogradskom restoranu i hotelu „Taš“, kada je vlasnik ovog mesta i nekadašnji košarkaš Vladimir Cvetković, postao i prvi zvanični menadžer Lepe Brene.

1981. godine, Brena je upoznala Milutina Popovića Zahara, koji joj je ponudio saradnju te je ona za PGP RTS snimila takozvani LP sa deset pesama, a ime grupe je promenjeno u „Brena i Slatki greh“.

Na takmičenju „Hit parada“, Brena i „Slatki greh“ su se sa legendarnom numerom „Čačak, Čačak“ pojavili iste godine, a pesma se našla i na njenom pomenutom prvom izdanju za PGP.

Tada je poznati reditelj Jovan Ristić, koji je uređivao program na RTS-u, isekao Brenu iz svog programa jer je bila nepristojno obučena, te je taj snimak prosledio velikom šoumenu, voditelju Milovanu Iliću Minimaksu, koji je vodio emisiju „Pretežno vedro“, te je on Breni tada dao epitet „lepa“, što je na dalje i postalo njeno umetničko ime.

Smatra se da je potpuna prekretnica i vrtoglavi uspeh Lepe Brene, usledio ipak nakon njenog pojavljivanja u filmu „Tesna koža1“, a Brena je kasnije pored sopstvenog filma „Hajde da se volimo 1, 2, 3 i 4“, imala uloge i u kultnim ostvarenjima „Nema problema“; „Kamiondžije opet voze“ i „Kamiondžije ponovo voze“.

Brena je 1983. godine opet u saradnji sa Milutinom Popovićem Zaharom, objavila za PGP RTS i svoj drugi album, na kome su se izdvojile pesme „Mile voli disko“; Duge noge“, kao i „Dama iz Londona“.

Kada se održavala takozvana „Jugovizija“, Brena se prijavila na takmičenje za izbor za „Pesmu Evrovizije“, sa numerom „Sitnije, Cile sitnije“, koja nije ostvarila željeni plasman, ali je zato ipak postala jedan od Breninih najvećih hitova u karijeri, a iste te godine je Raka Đokić postao pak baš i novi menađer Lepe Brene i „Slatkog greha“.

Kada je Raka Đokić postao Brenin menadžer, ona i njen prateći bend su i krenuli na svoju prvu veliku turneju, te su održali neverovatnih 17 uzastopnih koncerata u prepunom „Sava Centru“ u Beogradu, a najveći tadašnji koncert je održan na stadionu FK „Velež“ u Mostaru, kada je Brena pevala pred više od 30 hiljada fanova.

Lepa Brena je 1984. godine izdala album „Bato, bato“, te je njen do tada striktno narodnjački zvuk, postao više naklonjen pop maniru, a same nove pesme su bile „provokativnije, vrcavije i zabavnije“ širokim narodnim masama.

Iste 1984. godine, Raka Đokić je odlučio da okupi vrlo poznata filmska imena scenaristu Sinišu Pavića, te i reditelja Milana Miću Miloševića, i da snimi komediju „Nema problema“, a sa ciljem da se praktično ispromoviše Lepa Brena i njena grupa „Slatki greh“ kao jedan svojevrsni brend, te film doživljava neverovatan uspeh i biva nagrađen i Oskarom popularnosti za „film godine“.

Lepa Brena je iste 1984. godine snimila sa tada velikom pevačkom zvezdom Miroslavom Ilićem dve duetske numere „Živela Jugoslavija“ i „Jedan dan života“, a otvorila je u Sarajevu i „Zimske Olimpijske Igre“, te u Skenderiji održala svoj veliki solistički koncert.

Kao da dotadašnji uspeh za jednu godinu nije bio dovoljan, 1984. godine Lepa Brena kreće pak i na svoju veliku turneju po Evropi, Americi, Kanadi i Australiji, te je pored niza uspešnih nastupa, u Sidneju ostvarila rekordnu posećenost od 12 hiljada ljudi.

Brenin četvrti album je izašao 1985. godine, pod nazivom „Pile moje“, a potom je opet i krenula na svoju novu veliku turneju, gde je na stadionu u Rumuniji pevala pred preko 60 hiljada ljudi, a koncert na istom stadionu u Temišvaru „Dan Paltinišan“, održala je i u junu 2012. godine.

Iako se 1986. godine Lepa Brena ponovo prijavila za takmičenje na kome se birao predstavnik za „Pesmu Evrovizije“, opet nije uspela da se plasira na željeni festival, te je pak iste godine Brena objavila album „Voli me, voli“, te je i sa rok grupom „Alisa“ snimila numeru „Hej, hej dječače“.

Naredne 1987. godine, Brenin menadžer Raka Đokić je imao ideju da njen novi album bude najavljen filmom „Hajde da se volimo“, u kome bi ona izvela sve pesme sa svog novog albuma i na taj način ih pak i kao glavna glumica i pevačica i predstavila publici, što se pokazalo kao baš i odlična poslovna ideja, te je uz film prodavan i najnoviji Brenin album „Hajde da se volimo“.

Kako je prvi deo filma postigao neočekivano veliki uspeh, već 1989. godine je snimljen i prvi nastavak „Hajde da se volimo 2“, uz koji se prodavao naravno novi album „Četiri godine“, a onda je sledeće 1990. godine izašao i treći nastavak kultnog filma „Hajde da se volimo 3“, koji je naravno bio propraćen novim Breninim albumom „Ma boli me uvo za sve“.

Na dalje je Brena sa svojom grupom „Slatki greh“, održavala i po dva koncerta dnevno, te i preko 350 koncerata godišnje, a 1990. godine je plava pevačica u Sofiji u Bugarskoj održala na stadionu „Vasil Levski“ spektakularni koncert pred 90 hiljada ljudi, kada je na scenu sletela helikopterom, što je do tada na našim prostorima bilo neviđeno. Brena je isto to ponovila kasnije, na kraju 2011. godine u areni Armejec, kada je nastupila pred oko 20 hiljada ljudi.

Svoj poslednji album sa grupom „Slatki greh“, Lepa Brena je snimila 1991. godine, koji se zvao „Zaljubiška“, a potom je odlučila da otpočne svoju solo karijeru, koja traje uspešno sve do danas.

U svojoj solo karijeri, Lepa Brena je izdala najpre album „Ja nemam drugi dom“, 1994. godine, te je i održala koncert na beogradskom stadionu „Tašmajdan“, a potom je 1995. godine izašao i njen drugi album „Kazna božija“, koji je promovisan na njenoj turneji po Makedoniji.

Brena je 1996. godine izdala album „Luda za tobom“, a potom je 2000. godine okupila ponovo „Slatki greh“ i sa njima snimila projekat „Pomračenej sunca“.

Na dalje je 2004. godine, izašla je kompilacija sa 42 najveća hita Lepe Brene, pod nazivom „The Best Of Lepa Brena“, a potom 2008. godine i novi album „Uđi slobodno“ sa deset novih pesama, pa i 2011. godine pak novi solo album „Začarani krug“, a njen najnoviji album je nazvan „Je li važno dal se pjeva ili peva“.

Brena je na svoj rođendan 20. oktobra 2011. godine u „Beogradskoj areni“ održala koncert na koji je došla helikopterom, a planira da sličan spektakl ponovi i ove godine takođe na svoj dan rođenja, te se za koncert koji sledi uveliko priprema.

Privatni život Lepe Brene

Od 1991. godine pa sve do danas, Lepa Brena je u skladnom skoro tri decenije dugom braku sa nekadašnjim jugoslovenskim teniserom Slobodanom Bobom Živojinovićem, sa kojim je dobila dva sina Stefana (koji je rođen 1992. godine) i mlađeg Viktora (koji je rođen 1998. godine), ali je takođe sa njima odrastao i Bobin sin iz prvog braka Filip, za koga Brena uvek ističe da ga nikada nije odvajala od svoje biološke dece, te je presrećna što se Filip oženio i što će početkom naredne godine postati baka jednog dečaka.

Lepa Brena je preživela veliku porodičnu dramu, kada je njen stariji sin Stefan bio kidnapovan 23. novembra 2000. godine, te je nakon pet dana pušten pošto su otmičarima Živojinovići isplatili tadašnjih 2,5 miliona nemačkih maraka u gotovini.

Nakon nemilog događaja, Brena i Boba su se preselili u SAD, u Majami, kako bi njihova deca bila bezbedna, a gde poseduju nekretnine, kao i u Monte Karlo, ali su se nakon nekoliko godina vratili u Srbiju, gde su osnovali „Grand produkciju“, sa Sašom Popovićem, te godinama imaju emisiju „Zvezde Granda“, koja pronalazi mlade talente i pomaže im u pevačkoj karijeri.

Ime i Prezime: Fahreta Jahić (udata Fahreta Živojinović; umetničko ime Lepa Brena)

Nadimak: Brena

Datum i mesto rođenja: 20. oktobar 1960. godine, Tuzla, Jugoslavija

Zanimanje: pop i folk pevačica; glumica; vlasnica „Grand produkcije“; talent menadžer

Visina: 178 cm

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/JednaJeBrena.Official/

Instagram: https://www.instagram.com/jednajelepabrena/

Twitter: https://twitter.com/LepaBrena_TW

YouTube: https://www.youtube.com/user/JednaJeBrenacom

Web stranica: http://www.jednajebrena.com/

IMDb stranica: https://www.imdb.com/name/nm0503190/

Sponzorisano:

Loading...
loading...