Muzičari

Kemal Monteno – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Nosi titulu najboljeg kantautora na prostoru bivše Socijalističko Federativne Republike Jugoslavije, a svakako najpoznatijeg bosanskohercegovačkog kantautora, odnosno umetnika koji je sam pisao muziku i tekst za pesme koje izvodio.

Rođen je u Sarajevu u prvoj polovini 20. veka, tačnije 17. septembra 1948. godine. Kemalov otac Osvaldo bio je italijanski vojnik koji je za vreme hladnog rata došao u Sarajevo, gde je i ostao zbog ljubavi prema Bahriji, sa kojom je dobio Kemala.

Ovaj talentovani bosanskohercegovački pop- folk pevač sa očeve strane ima polusestru Danijelu, koja je od njega starija dve godine.

Njegova porodica je bila poprilično siromašna, te je on kako u detinjstvu, tako kasnije u životu bez obzira na slavu koju je stekao, živeo izuzetno skromno. Njegov otac Osvaldo, zajedno sa majkom Bahrijom, radio je na stadionu Koševo, današnjem Stadionu Asim Ferhatović Hase, živeći u barci koja se nalazila odmah iznad stadiona.

Prilikom ovako skromnog detinjstva, mnogo vremena je provodio sa Ciganima koji su se nalazili u okruženju, zbog kojih se u njemu rodila velika ljubav prema muzici.

Njegov otac je želeo da mu sin nosi bosansko ime, i upravo zbog bosansko- italijanske krvi koju je Kemal imao u sebi, njegova muzika se isticala svojom posebnošću, istinskim meditranskim stihovima, obogaćenim bosanskim duhom.

Početak karijere, prve nagrade i festivali na kojima je učestvovao

Bogatu muzičku karijeru Kemal započinje veoma mlad, u drugoj polovini 60- ih godina 20. veka, tačnije nastupom na festivalu Vaš šlager sezone, 1967. godine, predstavljajući sebe pesmom “Lidija“ kojom na veliko iznenađenje osvaja prvu nagradu.

Nakon ovog nastupa bilo je jasno da je ženski deo publike dobio svog novog miljenika, kog je verno pratio sve do njegovih poslednjih dana.

Kemal se na ovom festivalu pojavljivao i tokom narednih godina, na kom se pojavljivao 1976. godine sa pesmom “Sarajevo, ljubavi moja“, koju je otpevao na desetom jubilarnom Šlageru sezone, zatim 1977. godine, sa jednom od svojih najlepsih pesama “Zemljo moja“. Pesma “Sarajevo, ljubavi moja“ od trenutka kada je prvi put izvedena postaje nezaobilazan deo njegovog repertoara, ujedno i “himna“ njegovom rodnom gradu kog je toliko voleo.

Nastavio je da nastupa na mnogobrojnim domaćim festivalima zabavne muzike na kojima je ostvario veliki uspeh.

Svojim antologijskim pesmama kao što su: “Sviraj mi o njoj“, “Laž“, “Adrijana“, “Putovanja“ obeležio je sedamdesete godine prošlog veka. Pored navedenih, mnogobrojne nagrade kako publike, tako i žirija, osvajao je na Zagrebačkom festivalu, kao i Opatijskom festivalu, dok su njegovi albumi prodavani u zlatnim i platinastim tiražima.

Sa svojim dobrim prijateljem Davorom Popovićem 1970. godine je pevao na tadašnjem predsedniku SFR Jugoslavije Titu kada je bio u poseti Bugojnu.

Veoma važna godina za njegovu karijeru bila je 1973., kada je objavio svoj album “Muziko, ljubavi moja“ za tadašnji Jugton, što je ujedno označilo njegov diskografki početak. Na ovom albumu pored mnogobrojnih hitova nalazi se i pesma koju je posvetio svojoj velikog ljubavi iz mlađih dana, svojoj supruzi Branki, pesma nosi naziv “Jedne noći u decembru“.

Kemal Monteno je napisao muziku za jugoslovenski mjuzikl “Pjevam danju, pjevam noću“ koji je prvi put prikazan 16. maja 1979. godine. Ovaj film je režirao Jovan Ristić, takođe je napisao i scenario za film zajedno sa Dušanom Savkovićem. Film prati našeg poznatog pevača Zdravka Čolića na svim njegovim turnejama i snimanjima, prikazivajući nam kakav je on zapravo u privatnom životu, kao i šta sve njegovi saradnici misle o njegovom životu. Zanimljivo je da je i sam Kemal glumio u ovom filmu.

Nakon ovog uspešnog albuma, usledio je još uspešniji, album “Žene, žene“ koji je zvanično objavljen 1975. godine. U ovom albumu nalazilo se mnogo hitova, među kojima se izdvajaju: “Pjesme zaljubljenika“, kao i “Kratak je svaki tren“.

Nakon ovog albuma, usledio je album “Moje pjesme, moji snovi“ koji je bio objavljen dve godine kasnije, odnosno 1977. godine.

Hitovi koji su obeležili njegovu karijeru

Osamdesetih godina prošlog veka Kemal Monteno je nastavio da oduševljava publiku svojim pesmama, plasirajući malo drugačiji album, pod nazivom “Za svoju dušu“ (1980. godine) na kom je posebno mesto u srcima slušalaca pronašla pesma “Nije htjela“, duet sa pevačem Oliverom Dragojevićem. Pesma se nije ticala lično Kemala, odnosno njegovog ljubavnog života kako su mnogi spekulisali. Naime, ova predivna balada posvećena je jednom njegovom prijatelju, koji se takođe bavio pevanjem, odnosno, njegovoj ženi koja je volela drugog pevača i njegove pesme, te se on zbog toga razveo.

Nakon ovog albuma sledi još jedan veliki hit, peti album Kemala pod nazivom “Dolly Bell“ izdat je, svega dve godine nekon albuma “Za svoju dušu“, 1982. godine, takođe pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Jugoton. Album je nazvan po jednom od najpopularnijih filmova na našoj sceni, filmu “Sjećaš li se Doli Bel?“ snimljenog 1981. godine.

Ovaj film je prvi igrani film koji je režirao, sada jedan od naših najpoznatijih reditelja, Emir Kusturica, koji je završio filmsku režiju na Filmskoj akademiji u Pragu. Film nas vraća u šezdesete godine prošlog veka u Sarajevu, u kom se dečak po imenu Dino, odrastajući i spoznavajući svet uz muziku i filmove, zaljubljuje u prelepu prostitutku Doli Bel koju treba da sakrije po zahtevu njenog makroa.

Svega godinu dana kasnije usledio je album “Uvijek ti se vraćam“, nakon kog su usledila dva albuma, jedan za drugim, prvi 1985. godine pod nazivom “Moje najdraže pjesme“ ovoga puta pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Diskoton, u formatu LP vinil ploče, drugi album “Romantična priča“ iz 1986. godine, takođe pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Diskoton.

Treći album koji je izdat pod pokroviteljstvom ove muzičke kuće bio je “Kako da te zaboravim“ iz 1987. godine, nakon kog je usledela malo duža diskografska pauza. Pauza je prekinuta kompilacijom “Pjesme zaljubljenika“ u izdanju Croatia Records 1992. godine.

Ratna dešavanja i njihov uticaj na njegovu karijeru

U vreme ratnih dešavanja Kemal Monteno nije napisao nijednu pesmu, ali je otpevao pesmu autora Zlatana Arslanagića i Zlatana Fazlića pod nazivom “Pismo prijatelju“, koju je kasnije publika preimenovala u “Da ti roknu samo dvije“. Prvobitno je želeo, a nije mogao da napusti Sarajevo, da bi kasnije kao i mnoge njegove kolege samovoljno odbijao da ga napusti. Ipak 1995. godine, na zahtev zabrinutih kolega, među kojima su prvenstveno bili Arsen Dedić i Gabi Novak, odlučuje da se sa svojom porodicom odseli u Zagreb.

Kada se situacije smirila, Kemal objavljuje album “Hvala svima“ (Kemo i prijatelji) 2000. godine, u izdanju Croatia Records, na ovom albumu nalaze se pesma koje je otpevao u duetu sa Šerbedžijom, Oliverom Dragojevićem, grupom Crvena jabuka, Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Danijelom Martinović, Fuadom Backovićem, Borisom Novakovićem i Terezom Kesovijom. Svi dueti su postigli zaista veliki uspeh, međutim pesma koja se posebno izdvojila bila je “Ovako ne mogu dalje“ sa pevačicom Danijelom Martinović.

Privatni život Kemala Montena

Pevač je 1967. godine započeo svoju vezu sa Brankom, sa kojom se venčao nakon nekoliko godina zabavljanja, tačnije 26. juna 1971. godine. Sa njom je prvo dobio kćerku Adrianu, nakon koje je samo tri godine kasnije rođen sin Đani. Ovaj par je prvu unuku Lajlu dobio 1993. godine, a dve godine kasnije i unuku Loru. Poznato je da Kemal sve voje pesme posvetio svojoj ženi Branki, koja mu je bila najveća inspracija i podrška tokom izgradnje njegove karijere.

Kao mali sanjao je da postane fudbaler, ali zbog loših ocena koje je dobijao u školi, morao je da prestane da trenira. Dok je služio vojsku napisao je neke od svojih najlepših pesama.

Najteži period u njegovom životu bila je 1992. godina za vreme raspada Jugoslavije, kada mu je zbog ogromnog stresa zdravlje narušeno. Dijagnostikovan mu je dijabetes, nakon čega su ubrzo usledeli problemi sa bubrezima i srcem.

Njegov život se okončao 21. januara 2015. godine, usled upale pluća i sepse, u Zagrebu. Nedelju dana kasnije, sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu. Pevač je ispraćen uz zvuke svog velikog hita “Sarajevo, ljubavi moja“, a njegovoj sahrani prisustvovalo je negde oko 2 000 ljudi.

Ime i prezime: Kemal Monteno

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 17. septembar 1948. godine, Sarajevo, FNR Jugoslavija

Datum i mesto smrti: 21. januar 2015. godine, Zagreb, Hrvatska

Zanimanje: pevač

Visina: 165 cm

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...