Muzičari

Goca Božinovska – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Gordana Goca Božinovska je jedna od naših najpoznatijih pevačica narodne i turbo-folk muzike, koja iza sebe ima decenije rada i velike hitove, te će u nastavku teksta biti nešto više reči o njenoj muzičkoj karijeri kao i o privatnom životu.

Goca Božinovska – biografija

Popularna pevačica Goca Božinovska je rođena 16. januara 1965. godine u selu Samuila kod Kraljeva, a svoju karijeru je počela osamdesetih godina kao pevačica u kafanama duž Ibarske magistrale.

Svoj prvi solo album je pevačica snimila 1984. godine, a udavala se dva puta, najpre za poznatog kompozitora Radeta Vučkovića sa kojim je dobila ćerku Jelenu Vučković, koja je takođe poznata pevačica, a potom i za kik-boksera i „žestokog momka“ Zorana Šijana, sa kojim je dobila dvoje dece sina Miroslava Šijana i ćerku Zoricu.

Goca Božinovska je svoje detinjstvo provela vrlo skromno, jer joj je majka bila domaćica a otac najamni radnik, te je kako sama ističe svoj muzički talenat nasledila od majke koja je vrlo lepo pevala, ali nije se time bavila, jer se u to vreme pevačko zanimanje smatralo nemoralnim i bilo je u neku ruku i nepoželjno i loše posebno za žene.

Mada je Goca Božinovska želela da jednoga dana dođe u beograd i da završi fakultet, ona je ipak shvatila da je muzika njena najveća ljubav, te je dosta ranop počela da peva, a kaže da joj je Lepa Lukić u to vreme bila najveći uzor i idol, pa joj je u nekoliko navrata pisala i pisma želeći da je pevačica usvoji, pošto je poznato da Lepa Lukić nikada nije imala dece.

Mada su i Gocini roditelji shvatili da poseduje izvanredan pevački talenat, strogi otac joj nije dozvolio da počne da peva pre nego što završi školu, te je zapravo pevačica svoj prvi nastup imala kada je sa setsrom i društvom iz škole izašla u tada poznatu kafanu „Kod Ruže“.

Naime, kako tada Goca Božinovska nije imala svoj džeparac, muško društvo je platilo račun u kafani, i ona je imala izbor da kako bi izmirila dug, ili pere sudove ili da zapeva, i ona je naravno odabrala da se lati mikrofona i u pratnji orkestra je tada uspela celu kafanu da podigne na noge.

Tada joj je poznata gazdarica kafane Ruža, ponudila da kod nje peva i Goca Božinovska kaže da je od svog prvog pevačkog honorara, kupila ćebe i set šoljica za kafu, te je nastavila da peva u kafani „Kod Ruže“, ali je sa pratećim orkestrom počela da nastupa i u susednoj Vrnjačkoj Banji.

Kako su tada nastupi po kafanama trajali do dugo u noć, Goca Božinovska je iz Vrnjačke Banje putovala vozom direktno u školu, te je išla na časove, a od svojih roditelja je uspevala nekako da sakrije da svako veče ide na nastupe u kafane.

Kada je otac Goce Božinovske ipak saznao na kraju čime se ona bavi, pripretio joj je da mora da prestane da peva, ali ona nije želela da odustane i nastavila je dalje da nastupa i po kafanama i restoranima, ali i na brojnim svadbama, rođendanima i krštenjima, te je u isto vreme pohađala i srednju školu u Kraljevu.

No, čini se da otac Goce Božinovske nije odustajao u nameri da odvrati ćerku od pevačke karijere, te je odmah nakon završene srednje škole, nju prijavio na Biro za zapošljavanje, i kada je dobila poziv za prvi razgovor za posao, Goca Božinovska kaže da je to dioživela kao tragediju a ne kao priliku, te je plakala i odbila da radi u državnoj firmi, i tada su roditelji shvatili da neće moći da je sputaju u nameri da ostvari svoje snove, te je ona nastavila da peva i dalje.

Nakon što je uspešno završila sredne obrazovanje, Goca Božinovska je nastavila da peva u popularnim kafanama na Ibarskoj magistrali, gde su brojni vrsni muzičari i ostvarili svoju karijeru, te je jedno vreme pevala u kafani „Kod Loće“, a onda je upoznala Vesnu Zmijanac i nastupala sa njom svako veče, kada je njena starija koleginica uvelkiko tada bila već poznata pevačka zvezda.

Muzička karijera Goce Božinovske

U vreme dok je nastupala po kafanama na Ibarskoj magistrali, Goca Božinovska je upoznala kompozitora Radeta Vučkoviča, u koga se i odmah zaljubila, mada je on bio od nje stariji čitavih četrnaest godina, te joj je on i pomogao svojim kontaktima da snimi 1984. godine prvi album za muzičku kuću „Diskos“, a koji se zvao „Ti mi beše od zlata jabuka“, i tada se smatra da je baš i zvanično i počela pevačka karijera popularne folk pevačice.

Sve svoje pesme sa albuma prvenca, Goca Božinovska je otpevala u pratnji ansambla čuvenog Mirka Kodića, te je tekstove pesama napisala sama pevačica što danas malo ko zna, dok je Rade Vučković za većinu numera uradio aranžmane i bio kompozitor, a posebno su se tada istakle hit numere „Zbog tebe sam živela“; „Ona nosi prsten moj“; „Zlatan prsten i haljina“; kao i „Zbogom srećo“ i „Sve je prošlo“.

Tri godine kasnije je 1987. godine, Goca Božinovska snimila svoj drugi solo album „Ne idi“, na kome su se našle numere „Hvala tebi roditelju“; „Tebe hoću“; „Proklinjem ljubav tvoju“; „Žena i drug“, a koje je otpevala u pratnji orkestra „Feniks“, čuvenog Perice Simonovića, no album nije postigao očekivani uspeh ni kod publike ni kod kritičara, ali je Goca Božinovska nastavila da nastupa u Beogradu i da neumorno i dalje radi.

Treći studijski album je Goca Božinovska izdala 1989. godine, i to u saradnji sa svojim kolegom Halidom Muslimovićem, koji je na albumu „Oluja“ i bio autor većine pesama, a posebno su se istakle numere „Suze su ti neiskrene“; „Nemoj me folirati“; „Zabranjujem srcu da te voli“; „Sudbina hoće da budem sama“, te je pevačica ovaj album izdala za muzičku kuću „Diskos“, ali na žalost ni on nije ostvario neke veće uspehe kako se u prvi mah očekivalo.

Goca Božinovska je u to vreme međutim i dalje bila vrlo tražena pevačica, te je sa vrlo čuvenim Halidom Muslimovićem nastupala po celoj tadašnjoj Jugoslaviji, a onda je Goca nakon čak osam godina pauze objavila 1997. godine četvrti solo album naziva „Još sam jaka“, ovoga puta za produkcijsku kuću „Zam“, te je postigla odličan uspeh sa velikim brojem hitova koje je publika odlično prihvatila.

Na pomenutom četvrtom albumu Goce Božinovske, posebno su se istakle kao hitovi numere „Još sam jaka“, kao i „Koja bih bila ja“; „Idi, idi odlazi“; „Ne kuni me majko“; „A ja sam ti dala sve“, i manje je poznato da je većinu tekstova uradio čuveni Miladin Bogosavljević, dok je kompozitor bio Saša Popović, a prateće vokale je tada otpevala njegova sadašnja supruga Suzana Jovanović, koja je bila mlada pevačica koja je tek i počinjala karijeru.

Poznata pevačica Goca Božinovska je i na svom narednom petom albumu koji je izdala 1999. godine, pod nazivom „Okovi“, nastavila da sarađuje sa Sašom Popovićem i Miladinom Bogosavljevićem, a njenom timu saradnika su se priključili i čuveni Stevica Simeunović, kao i Tomislav Tomašević i Josip Bosanac, te su na ovom albumu hitovi postale pesme – „Eh, što nemaš dušu“; „Idi, idi ili ja ću“; „Životna greška“; „Moja je nesreća“; „Još da mogu sebe slagati“ i mnoge druge numere.

U tom periodu je Goca Božinovska postala jedna od najpopularnijih folk pevačica na našim prostorima kao i u dijaspori, te je sa istim timom saradnika već 2000. godine izdala i svoj novi šesti po redu solo album „Opomena“, na kome su se izdvojile numere – „Još su jake uspomene“; „Hajde, hajde“; „Sa mnom se nemoj nadati sreći“, i duetska numera koju je otpevala sa kolegom Enesom Begovićem „Kaznio me život“, a većinu tekstova je i na ovom albumu uradio čuveni Stevica Simeunović.

Goca Božinovska je za tada već poznatu „Grand produkciju“ izdala 2002. godine i svoj sedmi po redu solo album, naziva „Put pod noge“, na kome su se pored naslovne numere istakle kao veliki hitovi i pesme „Žena ostavljena“; „Rob“; „To, to lepoto“; „Magija“; „Umri“ i mnoge druge, a na ovom albumu je pevačica fanove obradovala i nekim starim hitovima koje je ponovo otpevala i snimila.

Kako je već bila odlično prihvaćena i veoma poznata pevačica, Goca Božinovska je odmah već i naredne 2003. godine izdala i novi CD osmi po redu, pod nazivom „U najboljim godinama“, te su se na njemu našle popularne pesme „Neodoljivo“; „Nije mi do života“; „U najboljim godinama“, i ukupno je snimljeno sedamnaest pesama, uključujući i neke ranije Gocine velike hitove, i album je prošao odlično.

Goca Božinovska je odlučila da napravi jednu dužu pauzu u izdavanju novih pesama, te je tako 2013. godine, čitavu deceniju nakon izlaska poslednjeg solo albuma, objavila singlove „Koga da krivim“ i „Bio si moja svetlost, moja tama“, a iste te 2013. godine je Goca učestvovala i u reality programu „Farma“ ali je diskvalifikovana jer se fizički obračunala sa koleginicom pevačicom Vesnom Rivas, međutim kako je utvrđeno da ona nije ni za šta kriva i da se samo branila, ubrzo je Goca Božinovska i vraćena u pomenuti šou, i uspela je da postane jedan od superfinalsita..

Tada se u medijima spekulisalo da je Goca Božinovska za učešće u pomenutom reality programu nedeljno imala honorar od čak tri i po hiljade evra, te da je bila najplaćenija učesnica pomenute sezone „Farme“, ali ona to nije želela da komentariše, pa su ostala samo nagađanja.

Privatni život Goce Božinovske

Kako je napred i navedeno, Goca Božinovska je ubrzo nakon što je počela da peva u kafanama na Ibarskoj magistrali, upoznala svog prvog muža, kompozitora Radeta Vučkovića, za koga se udala i sa kojim se 1984. godine preselila u Beograd, te je sa svega osamnaest godina Goca rodila ćerku Jelenu Vučković, koja je danas uspešna mlada pevačica i koja se takmičila u „Zvezdama Granda“.

Kada je ćerka Jelena imala samo tri meseca, Goca Božinovska ju je odvela u rodno mesto Samuilu kod svoje majke, koja ju je i odgajala dok Jelena nije napunila petnaest godina, i kako je pevačica kasnije priznala, to joj je bila najbolja odluka, jer je bila suviše mlada i neiskusna da se stara o detetu, te su je muž Rade Vučković i njena majka podržali i puno joj pomogli da nastavi pevačku karuijeru, ali je Goca Božinovska vikendima išla da vidi svoju ćerku, koju je kasnije tek odvojila od bake kada je Jelena trebala da upiše srednju školu.

Nakon tri godine braka, Goca Božinovska i Rade Vučković su se razveli, poa iako je tada imala puno udvarača i bila popularna pevačica, Goca se tek 1989. godine upustila u romansu sa drugim suprugom, kik bokserom Zoranom Šijanom, a koji je bio i poznat kao vođa takozvanog „Surčinskog kriminalnog klana“ i spadao je u žestoke momke iz kriminalnog miljea.

Kako je pevačica kasnije ispričala za medije, ona je Zorana Šijana srela dok je bila na letovanju u Herceg Novom, gde su nekoliko puta izašli na večeru, ali kako nisu razmenili brojeve telefona, on je pevačicu sačekao na aerodromu pošto je znao kada se vraća sa letovanja, i nedugo potom su počeli da se zabavljaju i kada ju je Zoran zaprosio, Goca Božinovska je pristala da se uda za njega, te su dobili iz velike ljubavi ćerku Zoranu i sina Miroslava koji je poznatiji kao Mirko, i koji je danas veliki prijatelj sa Veljkom Ražnatovićem.

Mada je ljubav Goce Božinovske i Zorana Šijana bila vrlo velika i intenzivna, te praćena stalnim svađama zbog ljubomore sa obe strane, oni su se na kraju svega i rastali 1996. godine, kada je tad Zoran pevačicu prevario sa njenom prvom komšinicom Goranom, sa kojom je kasnije dobio sina Vukašina.

Zoran Šijan je ubijen u novembru 1999. godine u Beogradu u obračunu kriminalnih prestoničkih klanova, i dan danas detalji njegove surove likvidacije u samom centru prestonice nisu rasvetljeni u potpunosti.

Kako je Goca Božinovska istakla u jednom intervju, nakon Zoranove smrti je druga njegova supruga Gorana, tražila od pevačice kuću koja je pripadala njenom pokojnom mužu, ali je Mirko Šijan, Gocin bivši svekar, dao Gorani i Vukašinu stan na Bežanijskoj kosi, a pevačica je zadržala kuću u kojoj i danas živi sa decom.

Ime i Prezime: Gordana Božinovska

Nadimak: Goca

Datum i mesto rođenja: 16. januar 1965. godine, Kraljevo, Srbija

Zanimanje: folk i narodna pevačica

Visina: 170 cm

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/goca.bozinovska.5

Instagram: https://www.instagram.com/gocabozinovska/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...