Muzičari

Jasmin Stavros – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznati hrvatski pop pevač Jasmin Stavros, poznat je dobro svim onim starijim generacijama publike i obožavalaca, a koji su njegov veliki hit „Da mi je sto Amerika“, pevale u glas, a sam život kao i karijera ovog muzičara, veoma su zanimljivi i neobični, a o čemu će i biti više reči u nastavku ovog teksta.

Jasmin Stavros – biografija

Prva neobična stvar jeste u tome da je Jasmin Stavros rođen pod pravim imenom Dragoljub Milo Vasić, u Splitu u Hrvatskoj, 1. novembra 1954. godine, a u rodnom gradu je završio i osnovnu i srednju Muzičku školu, u smerovima klavir i kontrabas.

Poznato je i da pevač Jasmin Stavros potiče iz jedne muzičke porodice, te da su mu se muzikom bavili i deda po ocu i otac, a majka mu je bila pevačica u ansamblu HNK-a, te se i njegov brat opredelio da se bavi muzikom.

Jasmin Stavros je takođe u Splitu išao i na privatne časove solo pevanja kod ugledne profesorke Ristić, koja ga je kako sam kaže naučila da pravilno diše i da svoj glas ne troši uzaludno, već da peva onako kako treba, na čemu joj je i danas zahvalan.

Popularni pevač Jasmin Stavros je svoju karijeru može se reći počeo sa svega dvanaest godina kada je svirao bubnjeve, a od petnaeste godine je počeo da profesionalno svira ovaj istrument u popularnim grupama „Delfini“; „Mladi batali“ i „More“, te je generalno u tom periodu počeo da „traži sebe“ i žanr koji bi mu najviše odgovarao po senzibilitetu.

Od 1973. godine je Jasmin Stavros počeo da se bavi i džez muzikom, pa je 1978. godine i počeo da radi kao „studijski bubnjar“ za nekadašnju produkcijsku kuću „Jugoton“, gde je sarađivao sa najvećim imenima Hrvatske kakvi su bili muzičari poput Josipe Lisac; Arsena Dedića; Nede Ukraden; Miše Kovača; Duška Lokina, te su na spisku svakako bili i mnogi drugi pevači iz regiona.

Osamdesetih godina je Jasmin Stavros odlučio da ode u Ameriku gde je boravio dve godine i završio je Jazz akademiju „Stanley Spector“ u Njujorku, te je u to vreme i nastala njegova baš najpoznatija pesma „Da mi je sto Amerika“, u kojoj je opevao koliko mu je nedostajala rodna Hrvatska, te kako mu je bilo dok je radio i živeo u Amertici.

Koliko je dobar muzičar u domenu zabavne i džez muzike bio Jasmin Stavros, dokazuje i to da je od pomenute Muzičke akademije iz Njujorka kao najbolji student iz Evrope, on 1982. godine dobio punu stipendiju i takozvanu „zelenu kartu“ za nastavak boravka u SAD-u, ali kako je tada pevač već bio oženjen i imao dvoje male dece, odlučio je da se ipak vrati u Hrvatsku.

Međutim, kada je u pitanju karijera Jasmina Stavrosa ipak po mišljenju publike i poznavalaca rada ovog pevača, njegova najpopularnija pesma numera „Đuli“, koju je otpevao sa Danijelom, i koja mu je donela i najveću slavu i finansijsku dobit.

Jasmin Stavros – muzička karijera – od bubnjara do vrsnog pop pevača

Mada je popularni Jasmin Stavros poznat kao pevač pop i zabavne muzike, on je pre svega bio i školovan da svira klavir i kontrabas, te je najpre svirao bubnjeve, a potom i udaraljke pre odlaska u Ameriku i to u ansamblu Hrvatskog Narodnog Kazališta, te je takođe i u isto vreme svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

No, svakako Jasmin Stavros nije želeo da zapostavi ni svoju solo karijeru pop pevača, te je kako i sam kaže „došao na ideju“ da postane pevač sasvim slučajno kada je 1986. godine, sa Doris Dragović snimio duetsku numeru „U tebe se neću zaljubiti“, na njenom albumu „Željo moja“, a jer se pevač koji je trebao da sa njom tu numeru otpeva, nije uopšte ni pojavio.

Sve je nekako potom i krenulo samo od sebe, te je potom Jasmin Stavros učestvovao na mnogim festivalima, a pre svega na MESAM-u sa numerom „Ženo“ 1987. godine; zatim 1988. godine i na festivalima u Splitu i Zagrebu sa pesmama „Rođen sam da gubim“ i „Ranjeno srce“; onda je opet 1989. i 1990. godine pevač nastupao na festivalu u Splitu sa numerama „Maro, Maro, Marice“ i „More“.

Nastavak nastupa na festivalima bio je iste 1990. godine, kada je Jasmin Stavros pevao u Zagrebu svoju numeru „Lidija“; potom je nastavio da niže uspehe na raznim muzičkim festivalima od 1992. godine pa sve do danas, kada je 2019. godine nastupao na festivalu „CMC“ u Vodicama sa numerom „Na planini“.

Među najpoznatijim festivalskim pesmama pevača Jasmina Stavrosa su svakako numere koje su i ovde hronološki navedene (od 1992. do 2019. godine) – „Snijeg“; „Jidri mi se, jidri“; „Adios, Amerika“; „Borim se“; „Dio puta tvog“; „Pitaju me“; „Kocka šećera“; „Što mi je trebalo“; „Nisam kriv“; „Boli“; „Vučja vremena“; „Rane stare, rane nove“; „Ribarska“; „Fućka mi se“; „Opet mlad“; „Od ponoći“ (duetska numera sa Nedom Ukraden); „Kraljevi zabave“; „Mare moja“ i pomenuta pesma iz 2019. godine „Na planini“.

Jasmin Stavros je 1987. godine snimio svoju prvu ploču „Priče iz kavane“, u saradnji sa Rajkom Dujmićem i Stevom Cvikićem, a koja je tada prodata u preko pedeset hiljada primeraka, a pevač je svoj prvi veliki solistički koncert održao u dvorani „Lisinski“, a ono što su mu mnogi kritičari zamerali jeste da je odličnu i perspektivnu karijeru bubnjara, zamenio pevanjem.

Zanimljivo je da su i svi pstali albumi Jasmina Stavrosa imali su zlatne tiraže, osim onog iz 1989. godine pod nazivom „Ljubio sam anđela“, a koji je dostigao platinasti tiraž, te je od početka svoje karijere do danas, Jasmin Stavros izdao sledeće albume – „Priče iz kavane“ (iz 1987. godine); „Evo mene opet“ (iz 1988. godine); „Ljubio sam anđela“ (iz 1989. godine); „Prijatelji“ (iz 1991. godine); „E moj čovječe“ (iz 1993. godine); „19 mojih uspijeha“ (iz iste 1993. godine); „Dijamanti“ (iz 1995. godine); „Zrak, zemlja, zrak“ (iz 1997. godine); „Dio puta mog“ (iz 1999. godine); „Jutrima“ (iz 2000. godine); „Vučja vremena“ (iz 2002. godine); „Krećem ponovo“ (iz 2004. godine); „Nemoj se udavati“ (iz 2007. godine); „Zlatna kolekcija“ (kompilacija hitova iz 2007. godine); „Ima dana“ (iz 2010. godine); „Ljubomorni ljudi“ (iz 2013. godine) i „Duga je noć“ (iz 2017. godine).

Jasmin Stavros – privatni život

Kako sam često ističe, pevač Jasmin Stavros je najviše povredio svoju majku, kada je promenio ime i uzeo svoje umetničko po kome je i danas poznat u javnosti, a koje je smislio Rajko Dujmić, jer mu se nije dopadalo pravo pevčevo ime Dragoljub Milo Vasić.

Kako je sva dokumenta Jasmin Stavros promenio i sva su glasila na njegovo „novo ime“, kaže da mu se i supruga i deca tako prezivaju, te da je otac njemu rekao da mu je i dalje sin iako se preziva drugačije, samo ga majka za koju je bio jako vezan, nikada nije nazvala imenom Jasmin, već samo Milo ili „srićo moja“.

Sa suprugom Žarkom sa kojom je i danas u srećnom braku, popularni pevač Jasmin Stavros je dobio dva sina, starijeg Mila koji ima 43 godine i koji je bubnjar i muzički producent (te koji je oženjen TVnovinarkom Anom Miščević) i mlađeg sina Krešu, koji je nakon rođenja jedva preživeo meningitis, koji je dobio usled lekarske greške.

Kako je Jasmin Stavros, dobio 2010. godine i unuka Mila, jer mu je pak stariji sin sa suprugom Anom, podartio najlepši i najvredniji dar da postane deda, to je pevač postao deda unuka Mila, te se sa ženom preselio u Zagreb u istu zgradu u kojoj mu živi sin i unuk sa porodicom.

Inače, kako sam pevač ističe, on je veliki vernik, i smatra da mu je vera pomogla da izdrži sve nedaće kada je njegov sin Kreša morao da u tri godine prođe kroz dvanaest operacija, te danas nije sposoban da se stara oi sebi u potpunosti, ali je i on veliki vernik, i kako Jasmin Stavros kaže, vrlo je jak duhom i ima veru u Boga i njegovu milost.

Smatra se da je jedna od najlepših i najemotivnijih pesama pevača Jasmina Stavrosa, numera koju je posvetio svojoj majci a koja se zove „Samo majka zna“, te koju je sam napisao uz pomoć svog prijatelja Dušana Bačića, a u kojoj je izrazio zahvalnost ocu i majci za sve što su za njega i brata u životu žrtvovali, te je teško podneo gubitak majke, za koju je bio vrlo vezan, a koja je bila u jednom staračkom domu gde je imala svu potrebnu negu.

Ime i Prezime: Dragoljub Milo Vasić (umetničko ime Jasmin Stavros)

Nadimak: Milo

Datum i mesto rođenja: 1. novembar 1954. godina, Split, Hrvatska

Zanimanje: pop pevač; džez muzičar; bubnjar

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://business.facebook.com/JasminStavrosSluzbenastranica/

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Web stranica: https://www.jasminstavros.com/

Sponzorisano:

Loading...
loading...