Muzičari

Djordje Balašević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedan od najpoznatijih srpskih muzičara, tekstopisac, pevač, kompozitor i „panonski mornar“ jeste Đorđe Balašević, čije su bezvremene numere omiljene mnogim generacijama, i koji svojim brojnim talentima oduševljava generacije i generacije vernih fanova.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o liku i delu ovog vrsnog muzičara, koji traje decenijama na našoj muzičkoj sceni, i koji nikada nije prihvatao kompromise i ostao je dosledan sebi i muzici koju stvara.

Đorđe Balašević – biografija 

Poznati pevač je rođen u Novom Sadu, 11. maja 1953. godine, od oca Jovana Balaševića i majke Mađarice Elvire Matilde Dolenc, a imao je i pet godina stariju sestru jasnu koja je umrla.

Balašević u rodnom gradu i danas živi sa svojom porodicom, te vredno radi na svojim pesmama, i iako je tražen u zemlji i regionu, sve ređe održava koncerte, ali su oni unapred rasprodati i uvek publika željno iščekuje svaki ovakav događaj.

Mada je neosporno od malena Balašević pokazivao veliki muzički talenat, njegovi roditelji se najpre nisu slagali sa time da im sin postane muzičar, jer je u to vreme profesija pevača shvatana kao nešto „manje važno i vrlo nepredvidivo“, i pretpostavljala se da je za „zgubidane i za one koji su u životu odlučni da ne rade ništa vredno i važno“.

Kako su smatrali da Đorđe treba da se bavi geografijom i da postane „neko i nešto“, roditelji poznatog kantautora nisu želeli da prisustvuju ni jednom njegovom koncertu, iako su uvek za njih u salama bila rezervisana dva mesta.

Zanimljiva je i priča o tome kako je zapravo pevač dobio svoje prezime Balašević, a poznato je da je ime dobio po svom dedi Đorđu koji se prezivao Balaš, ali koji nije želeo da se „pomađari“ te je na prezime dodao nastavak „ić“ koji je karakterističan za najveći broj srpskih ličnih prezimena.

Pevač je odrastao i danas živi u Novom Sadu u Ulici Jovana Cvijića, koju je i opevao u svojoj pesmi „Neki novi klinci“, a decenijama je u braku sa suprugom Oliverom Oljom Balašević, sa kojom ima troje dece, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Uz svoju stariju sestru je Đorđe veoma rano naučio da čita i piše, i u osnovnoj školi je počeo da piše svoje prve pesme, pa je smatran svojevrsnim „čudom od deteta“, ali je najpre imao snove da postane fudbaler a ne pevač.

Kako je u vreme dok je pohađao srednju škol+u, otac Jovan dobio posao u inostranstvu, to je na Đorđa na neki način ostavilo traga, te je u Gimnaziji jedva dobijao prelazne ocene iz prirodnih nauka, i na kraju je morao da je završi vanredno.

Nakon toga je na nagovor svoje majke, pevač upisao Prirodno matematički fakultet i studirao je geografiju, te iako je imao sve desetke, na kraju fakultet nije završio jer je postao preokupiran muzikom i učenje je ostavio po strani.

Kada je imao osamnaest godina, Balašević je naučio da svira gitaru, i vredno je pisao pesme koje je smatrao da nikada neće objaviti, te iako je bio veoma talentovan nikada nije pohađao Muzičku školu.

Zanimljiv je podatak koji je kasnije sam kantautor objasnio, da je njegova prva pesma bila zapravo posvećena jednoj običnoj muvi, koja ga je nervirala kada je ležao prehlađen, a počeo je da radi obrade pesama koje su puštane u emisiji „Muzički klub“.

Plodonosna muzička karijera i izvanredno stvaralaštvo Đorđa Balaševića

Smatra se da su muzički počeci Đorđa Balaševića zapravo u 1977. godini, kada je osnovao sa nekim svojim školskim drugovima grupu „Žetva“ te i snimio pesmu „U razdeljak te ljubim“, koja je puštena na RTV Ljubljana, te je nakon radijske premijere postala veoma slušana i veliki hit, iako je sam Balaševič kako je kasnije priznao nije naročito voleo.

Taj njegov singl prvenac je prodat u neverovatnom tiražu od oko 180 hiljada kopija, i to je trenutak kada Balaševićeva kjarijera počinje da kreće uzlaznom putanjom i kada su se naime pevaču i počele nuditi odlične prilike da se ostvari u muzičkoj profesiji.

Naredne 1978. godine je Balašević sa Vericom Todorović napravio novu grupu kojoj je dao ime „Rani mraz“, i čije je ime zapravo nastalo „iz inata“ prema poznatoj sibirskoj poslovici „ako se nadaš dobroj žetvi, treba da se čuvaš ranog mraza“.

No pošto u pomenutoj grupi niko od članova nije bio baš vrsni muzičar, i Đorđe i ekipa su mislili da će im slava trajati kratko, ali nakon nastupa na muzičkom festivalu u Opatiji, gde su izveli baš popularnu pesmu „Prva ljubav“, shvatili su da su se prevarili u procenama i da je pred njima ozbiljna karijera.

Manje je poznato da je pomenuta grupa „Rani mraz“ imala veliki broj članova među kojima su bili i Bora Đorđević i Bilja Krstić, te su oni nastupili na festivalu u Zagrebu sa pesmom „Marina“ a potom i na festivalu u Subotici sa pesmom koja je kasnije postala jedan od najvećih hitova Đorđa Balaševića i koja se zvala „Računajte na nas“.

U vreme najveće aktivnosti grupe „Rani mraz“ objavljeni su singlovi „Kristifore, crni sine“; „Oprosti mi, Katrin“; „Ljubio sam snašu na salašu“, ali su posle dva meseca grupu ipak napustili Bora Đorđević i Verica Todorović.

Naredne 1979. godine je Đorđe Balašević sa Biljom Krstić izdao album za PGP-RTS pod imenom „Mojoj majci umesto maturske slike u izlogu“ sa pesmama kakve su – „Uticaj rođaka na moj životni put“; „Jedan Saša iz voza“; „Neki novi klinci“; „Mnogo mi znači to“; „Drago mi je zbog mog starog“; „Stara pesma“; „Brakolomac“; „Moj frend ima rock and roll bend“.

Aranžmane za pomenute pesme su radili neki od članova bivše „Korni grupe“, a pevač je sa Biljom Krstić na festivalu u Splitu sa pesmom „Panonski mornar“ osvojio prvu nagradu, te su se ređali muzički festivali, i u međuvremenu je izdat i novi singl „Prvi januar“.

Te iste godine je Balašević u Domu sindikata napravio seriju od osam rasprodatih koncerata, a tada se i pojavio u ulogama u serijama „Kost od mamuta“ i „Poletarac“, te je na pomenutim koncertima gost Đorđa Balaševića bio pesnik Miroslav Mika Antić.

Manje je poznata činjenica da je Balašević u tom periodu napisao pesmu „Zbog tebe“ i poklonio je zvezdi u usponu Zdravku Čoliću, sa kojim je i dan danas ostao veliki prijatelj.

Naredne 1980. godine je Đorđe balašević morao da pođe na obavezno služenje vojnog roka u Požarevac i u Zagreb, te je tada bio glumac ali i kompozitor za seriju „Vojnici“.

Te iste godine je snimio i svoj poslednji album sa grupom „Rani mraz“, koji se zvao „Odlazi cirkus“ u izdanju PGP-RTS-a, i na njemu je pored naslovne bilo i još devet pesama, koje su i dan danas veliki hitovi – „Mirka“; „Znate l’ priču o Vasi Ladačkom“; „Život je more“; „Menuet“; „Još jedna gorka pesma“; „Nisam bio ja za nju“; „O, kako tužnih ljubavi ima“; „Pa dobro gde si ti“; „Ostaje mi to što se volimo“.

1981.godine je Balašević izdao singl numeru „Triput sam video Tita“, te je naredne 1982. godine odlučio da počne solo karijeru koju je zapravo kako kaže „isporomovisao“ na festivalu u Opatiji na kome je izveo pesmu „Priča o jednom petlu“.

Iste te 1982. godine je u saradnji sa PGP-RTS-om izašao prvi solo album poznatog muzičara koji se zvao „Pub“ i na kome su se pored pomenute pesme našle i numere – „Za sve je kriv Toma Sojer“; „Lepa protina kći“; „Za treću smenu“; „Boža zvani Pub“; „Predlog“; „Ilona“; „Ratnik paorskog srca“.

Iste te godine je Balašević pisao muziku za film „Pop Ćira i pop Spira“ u kojoj je tumačio i jednu od glavnih uloga, i tada se susreo sa današnjom suprugom Oliverom Balašević koja je i u filmu glumila njegovu devojku Jucu.

Već 1983. godine je Đorđe Balašević snimio svoj novi album „Celovečernji the Kid“, na kome su se našle pesme – „Blues mutne vode“; „Crni labud“; „Lunjo“; „Vi ste jedan obični miš“; „Nikad kao Bane“; „Medena vremena“; „Svirajte mi jesen stiže Dunjo moja“; „Neko to od gore vidi sve“.

Te iste 1983. godine je Balašević rasprodao svoj prvi koncert u beogradskom „Sava Centru“ i to je na dalje i postala jedna njegova tradicija u godinama koje su usledile.

Naredne 1984. godine je Đorđe Balašević bio pre svega posvećen glumi, pa je snimao u serijama „Vojnici“; „Ulični pevači“ i u filmu „Celovečernji kid“.

1985.godine je izašao novi Balaševićev album „003“ na kome su se istakle pesme – „Bela lađa“; „Al se nekad dobro jelo“; „Slovenska“; „Mani me se lepa Nasto“; „Baby blue“; „Noć kad sam preplivao Dunav“; „Olivera“; „Badnje veče“; „Put u središte zemlje“.

Smatra se da je sledeća 1986. godina bila praktično najznačajnija za dalje stvaralaštvo i uspeh Đorđa Balaševića, te je pevač formirao prateći bend koji će uz njega biti u studiju i na koncertima, i izdao je odličan album „Bezdan“ sa hitovima poput – „Ne volim januar“; „Sve je otišlo u Honduras“; „Virovitica“; „Stari orkestar“; „Nema više benda kao Neoplanti“; „Ne lomite mi bagrenje“; „Slow motion“; „Narodnjaci“ i pomenuta naslovna numera „Bezdan“.

Jedan posve neobičan projekat je Balašević objavio 1987. godine kao album „U tvojim molitvama“ ali na kome su se našle pesma sa live nastupa na koncertima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu.

Iste godine je pevač Đorđe balašević snimio i pesmu „Samo da rata ne bude“ sa decom iz sirotišta „Sonja Marinković“ u Novom Sadu, te je snimio i singl numeru „Poluuspavanka“.

Sa muzičkom kućom „Jugoton“ je Balašević 1988. godine izdao svoj novi album „panta rei“, sa pesmama kakve su – „Starim“; „Nemam ništa s’ tim“; „Neki se rode kraj vode“; „Requiem“; „Soliter“; „Oni“; „Šansona“; „Jednom“; „Čekajući Montenegro Expres“, ali je sasvim nenadano ovaj album imao dosta loše kritike i publike i stručne javnosti, ne zbog lošeg kvaliteta pesama, već zbog činjenice da je muziku dosta politizovao i u skoro svakoj pesmi je iznosio svoja viđenja Titove vladavine, što mu kao afirmisanom umetniku u karijeri nije ni najmanje bilo nužno.

Naredne 1989. godine je Balašević izdao novi album „Tri posleratna druga“ sa numerama – „Sugar rap“; „Ćaletova pesma“; „Devojka sa čardaš nogama“; „O Bože“; „Remorker“; kao i „Saputnik“; „D-mol“; „Kad odem“; „Još jedna pesma o maloj garavoj“.

Iste te 1989. godine je Đorđe balašević započeo da radi na svom romanu koji je izašao 1991. godine, a glumio je i u emisiji „Specijalna redakcija“ u kojoj je oživeo lika iz svoje pesme Vasu Ladačkog.

Pomenute 1991. godine je Balašević u saradnji sa muzičkom kućom „Diskoton“ izdao svoj novi album „Marim ja“, na kome je kroz pesme opet izneo neke svoje političke stavove ali na jedan lukaviji i dvosmisleniji način jer je već bio dovoljno zreo kao umetnik, te su se istakle numere – „Nevernik“; „Citron pesma“; „Ringišpil“; „Divlji badem“; „Čovek za kog se udala Buba Erdeljan“; „Ole-Lole“; „Slabo divanim madžarski“; „Kako su zli dečaci razbucali godišnjicu braka kod mog druga Jevrema“.

Balašević je 1992. godine po nalogu Vojne vlasti trebalo da ide u rat, ali se on sasvim povukao iz javnosti da bi izbegao da bude mobilisan, te je tada i otkazao svoj tradicionalni koncert u „Sava Centru“, i kako je odbio poziv da ide u rat, postao je zabranjen izvođač na državnim televizijma.

U nastavku karijere je Đorđe Balašević je objavio još neke poznate albume u periodu od 1993. do 2004. godine, a sa nebrojenim  hitovima kakvi su – „Sin jedinac“; „Ma jebite se devedesete“; „Namćor“; „Živeti slobodno“; „Devedesete“; „Plava balada“; „Eleonora“; „Ljudmila“; „Kao talas“; „Nevena“; „Ognjena“; „Maliganska“; „Kao rani mraz“; „Naopaka bajka“; „Nedostaje mi naša ljubav“; „Gedi gluperdi“ i mnoge druge pesme.

Najpopularnija pesma Đorđa Balaševića jeste prema broju pregleda na kanalu You Tube numera „Ne lomite mi bagrenje“.

Posebno emotivna godina je za pevača bila 1980. kada je njegova majka preminula, a godinu dana kasnije se oženio Oliverom Balašević, te dobio troje dece, a danas je ponosni deda dvoje unuka koje je rodila njegova najstarija ćerka Jovana koja je poznata glumica.

Pevač danas ređe nastupa, ali je za svoje bogate karijere održao mnogo legendarnih koncerata, i nikada nije želeo da nastupa kada su njegova deca imala zimske ili letnje raspuste kako bi se pak njima posvetio i što više vremena proveo sa svojom porodicim, koja mu je uvek bila i ostala ono najvažnije i najvrednije što ima.

Ime i Prezime: Đorđe Balašević

Nadimak: „panonski mornar“

Datum i mesto rođenja: 11. maj 1953. godine, Novi Sad, Srbija

Zanimanje: pop pevač, kompozitor; tekstopisac; pesnik; reditelj; glumac

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Web stranica: https://www.balasevic.info/

Sponzorisano:

Loading...
loading...