Muzičari

Dino Merlin – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Danas je Dino Merlin jedanm od najpoznatijih pevača u regionu, koji traje uspešno decenijama zahvaljujući svom originalnom nastupu i vanvremenskim hitovima koje je godinama stvarao i komponovao.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o liku i delu ovog umetnika, čije emotivne balade vole sve generacije, te i koji svojim nastupom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Dino Merlin – biografija 

Dino Merlin je rođen kao Edin Dervišhalidović u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, 12. septembra 1962. godine.

Danas poznati muzičar živi i radi u Sarajevu, i oženjen je suprugom Amelom Dervišhalidović, sa kojom ima sina Hamzu i ćerku Naidu.

Inače je svoju pevačku karijeru Dino Merlin počeo sedamdesetih godina u bendu „Dino“ koji je osnovao sa Mensurom Lutkico, ali je bend brzo propao, te je pevač 1983. godine osnovao grupu „Merlin“, te je nakon nekoliko godina otpočeo solo karijeru i danas je poznat kao Dino Merlin.

Muzička karijera Dina Merlina 

Kako je napred i navedeno, muzička karijera Dina Merlina je počela u dvojcu „Dino“, kada je pevač svirao gitaru i pevao po sarajevskim lokalima, ali je bend ubrzo doživeo krah i mada je želeo da odustane od muzike, ipak je na sreću pevač 1983. godine osnovao grupu „Merlin“.

U pomenutom bendu „Merlin“, pored Dina koji je pevao i svirao gitaru, bili su još i Mensur Lutkica na klavijaturama; Amir Bjelanović Tula na bas gitari; Enver Milišić Mili na gitari; Džafet Saračević Džaf na bubnjevima.

Pomenuti bend je svoj pravi debi imao zapravo na muzičkom festivalu „Nove nade, nove snage“ koji je održan 1984. godine, te je odmah naredne 1985. godine izašao i prvi album grupe „Merlin“ pod imenom „Konkuzna vremena“, na kome su se istakle ova numera i pesma „Ljubav nije paradajz“.

1986.godine je grupa „Merlin“ za koju je Dino pisao i tekstove i komponovao muziku, izdala novi album „Teško meni sa tobom“, na kome je naslovna numera postala jedan od najvećih hitova tog vremena.

Sa pomenutog albuma su se takođe istakle i numere „Nek padaju ćuskije“ i „Lažu me“, te je iste godine grupa „Merlin“ održala prvi veliki koncert pred publikom u prepunoj sarajevskoj dvorani „Zetra“.

U narednom periodu je grupa „Merlin“ izdala dosta uspešne albume – „Merlin“ iz 1987. godine; „Nešto lijepo treba da se desi“, iz 1989. godine i album „Peta strana svijeta“ iz 1990. godine, ali je tada došlo i do raspada grupe.

Nakon što su u ratu u Bosni poginula dva člana benda „Merlin“, Aleksandar Aćimović i Mustafa Nurak Bug, Dino Merlin je 1992. godine odlučio da započne solo karijeru, kojoj je ostao veran do danas.

Prvi Merlinov solo album se zvao „Moja bogda sna“ i snimljen je 1993. godine, te je Dino bio kompletan autor i ostao je dosledan pop muzici, ali je uneo i neke etno elemente i tako stvorio jedan prepoznatljiv žanr koji i danas neguje.

Jedan od najuspešnijh i najprodavanijih albuma Dina Merlina je bio onaj iz 2000. godine koji se zvao „Sredinom“, a svakako je do danas sve do albuma iz 2014. godine „Hotel Nacional“ Merlin postao i ostao jedan od najpoznatijih autora na našim prostorima i diljem Evrope.

Poznato je da je Dino Merlin veoma popularan kao tekstopisac i kompozitor, te je u svojoj vrlo bogatoj karijeri koja je obeležena sa preko sto pedeset hit pesama, napisao i mega popularnu pop pesmu „Kad zamirišu jorgovani“ za Vesnu Zmijanac, a sa kojom je istu otpevao u duetu.

Takođe neki od poznatih hitova Lepe Brene su izašli „iz pera“ Dina Merlina, i to su pre svega pesme „Igraj dragi“ i „Jablane“, te je za Vesnu Zmijanac takođe napisao i pesmu „Sto života“ i sa njom je i danas veliki prijatelj.

Za najveću balkansku folk zvezdu Svetlanu Cecu Ražnatović, Dino Merlin je 1993. godine napisao pesmu „Zaboravi“, a 1995. godine jednu od najpopularnijih numera „Beograd“.

Za poznatu hrvatsku pevačicu Ivanu Banfić, Merlin je napisao pesme „Ja nikad neću znati“; „Predaleko“ i „Sretan ti stoti rođendan“.

Takođe je, za predstavnika Bosne i Hercegovine na festivalu „Pesma Evrovizije“, Dino Merlin napisao numeru „Sva bol svijeta“, kada se te 1993. godine istom pesmom evrovizijskoj publici predstavio Fazla.

Manje je poznato da se jedna od danas najpopularnijih pevačica Emina Jahović, zapravo na muzičkoj sceni prvi put predstavila sa autorskom pesmom Dina Merlina koja se zvala „Tačka“, te da su pevačica i on kasnije postali veliki prijatelji te da su snimili hit duetsku numeru „Med“ kasnije 2009. godine.

Za Zdravka Čolića je Dino Merlin napisao jesdnu od najlepših pesama „Kao moja mati“, 2006. godine, a za grupu „Hari Mata Hari“ je napisao dve numere „Sreća“ i „U znaku djevice“, obe iz 2009. godine.

Inače je možda manje poznato da je upravo Dino Merlin bio autor teksta i muzike za nekadašnju himnu Bosne i Hercegovine koja se zvala „Jedna si jedina“, koju je napisao 1995. godine, mada je današnja zvanična himna imena „Intermezzo“ usvojena 1998. godine.

Poznati kantautor Dino Merlin je čak tri puta bio predstavnik Bosne i Hercegovine na festivalu „Pesma Evrovizije“, i to u Irskoj sa pesmom „Sva bol svijeta“ 1993. godine; te 1999. godine sa pesmom „Putnici“ koju je otpevao sa francuskom pevačicom Beatris Pulo i 2011. godine sa pesmom „Love in Rewind“, a kada je ostvario najbolji plasman i osvojio šesto mesto.

Albumi i koncerti Dina Merlina, nagrade za stvaralaštvo i za humanitarni rad 

Poznato je da je Dino merlin jedan od retkih muzičara za čije se nastupe uvek traži „karta više“ te je tako pevao pred prepunim stadinom „Koševo“ čak četri puta na svojim koncertnim turnejama – „Sredinom“; „Burek“; „Ispočetka“ i „Hotel Nacional“, 2004.; 2008; 2009. i 2015. godine.

U Beogradu je merlin pet puta pevao u prepunoj „Kombank areni“, a nastupao je i širom sveta u velelepnim dvoranama Pariza; Čikaga; Toronta; Rima.

Pevač Dino Merlin je tokom bogate karijere osvojio i veliki broj nagrada među kojima su samo neke – nagrada za hit godine iz 2001. za duet sa Ivanom Banfić „Godinama“; nagrada za album godine iz 2004. za album „Burek“; nagrada za duet godine iz 2004. sa Ninom Badrić za pesmu „Ti si mene“; nagrada za pop numeru godine za duet sa željkom Joksimovićem „Supermen“ iz 2005. godine.

Dino Merlin je jedan od dobitnika i veoma važne nagrade grada Sarajeva koja se dodeljuje za kulturu i umetnost i koja se zove „Šestoaprilska nagrada“ koja je pevaču uručena 2017. godine.

Od početka do danas, Dino Merlin je izdao sledeće albume i singl numere:

Sa grupom „Merlin“ je izašao 1985. godine album „Konkuzna vremena“ (sa numerama „Ljubav nije paradajz“; „Svijetla Zagreba“; „Ple u kandžama jastreba“; „Jutro u Splitu“; „Ružan san“; te i „Pričalica“; „Daj, nazovi me“ i „Duhovi konjaka“);

Sa grupom „Merlin“ je 1986. godine izašao album „Teško meni sa tobom“ (sa pesmama „Cijela Juga jedna avlija“; „Dođi il me se prođi“; „Sibirska“; „Nek padaju ćuskije“; „Ne budi me Seno“; „Lažu me“; „Uspavanka za Gorana B“; „Mama neću da sam živ“; „E otkad mi se nisi javila“);

Sa grupom „Merlin“ je 1987. godine izašao album „Merlin“ (sa pesmama „Tebi je lako“; „Sretna Nova“; „Na te mislim dušo“; „Kad ti dođem nesrećo“; „Samo sam ti ja isti osto“; „Lelo“; „Bez obzira na sve“; „Božić je“);

Sa grupom „Merlin“ je 1989. godine Dino izdao studijski album „Nešto lijepo treba da se desi“ (sa pesmama „Kad zamirišu jorgovani“; „Bosnom behar probeharao“; „Mjesečina“; „Ne plači mati“; „Zar je to sve što imam od tebe“; „Jel Sarajevo gde je nekad bilo“; „Danas sam OK“);

Sa grupom „Merlin“ je 1990. godine izdao poslednji zajednički album „Peta strana svijeta“ (sa pesmama „Šta ti značim ja“; „Palidrvce“; „Harmonika“; „Pala magla“; „Učini mi pravu stvar“; „I ovo prođe“; „Sa mojih usana“; „Pogledaj sa prozora“; „Ja sam na te naviko“);

Prvi solo album je Dino Merlin izdao 1993. godine pod imenom „Moja bogda sna“ (sa pesmama „Ako me ikada sretneš“; „Ti i ja“; „Da se kući vratim“; „Šta će mi sad ljubav“; „Prokletog me Bog stvorio“; „Zaboravi“; „Poljubih te sinoć“; „Ostat će istine dvije“);

Dve godine kasnije, 1995. godine je izašao drugi album Dina Merlina „Fotografija“ (sa pesmama „Ja potpuno trezan umirem“; „Nemam ja onih osamnaest godina“; „Ne zovi me na grijeh“; „De facto fato“; „Merjema“; „Kad sve ovo bude jučer“; „Moja pjesma“; „Ne daj me nikom“);

Album „Sredinom“ Dino Merlin je izdao 2000. godine (sa pesmama „Godinama“; „Umri prije smrti“; „Moj je život Švicarska“; „Kremen“; „Baška ti“; „Sve je laž“; „Sredinom“; Esma“; „Kad si rekla da me voliš“; „Hitna“; „Sam“; Da je tuga snijeg“; „Putnici“);

Četvrti solo album popularnog pevača se zvao „Burek“ i izdat je 2004. godine (sa pesmama kakve su „Majka ruži kćer“; „Želja“; „Zid“; „Sarajevo“; „Subota“; „Ti si mene“; „Kad čovjek voli ženu“; „Supermen“; „Bijelo“; Mišići“; „Svila“; „Na Vi“; „Ako nastaviš ovako“);

Peti Dinov solo album je bio „Ispočetka“ i izdat je 2008. godine“ (sa numerama „Nedostaješ“; „Deset mlađa“; „Individualizam“; „Dabogda“; „Da šutiš“; „Klupko“; „Ptica bijela“; „Otkrit ću ti tajnu“; „Grudobolja“; Drama“; „Hadžija“);

Poslednji izdat solo album se zvao „Hotel Nacional“ i izdat je 2014. godine (sa pesmama „Moja mala Židovko“; „Rane“; „Sve dok te bude imalo“; „Ruža“; „Školjka“; „Sunce“; „Uzmi ovaj dar“; „Ako izgovorim ljubav“; „Undo“; „Sve do medalje“).

Pored pomenutih albuma, Dino Merlin je poznati i po nekim hit singlovima koje je izdavao „u pauzama“ između snimanja novih solo projekata, a to su – „Med“; „Ruža“; „Love in Rewind“; „Supermen“, kao i nekoliko kompilacija sa najvećim hitovima i albume sa nastupa na koncertnim turnejama.

Albumi sa najvećim hitovima Dina Merlina su izašli – „Balade“ 1995. godine; „Najljepše pjesme“ iste 1995. godine; „Rest of the best“ iz 1996. godine, te najnovija kompilacija iz 2018. godine.

Merlin je 2011. godine tri večeri za redom napunio beogradsku „Kombank arenu“ što je malo kome pošlo za rukom, te je istakao da voli da privatno sluša kafansku muziku i da mu je jedan od najdražih pevača bio i ostao Toma Zdravković.

Na tadašnjim koncertima, gosti su mu bili Vesna Zmijanac, Ivana Banfić, Željko Joksimović, te su svi u publici u prepunoj dvorani svake večeri sa Dinom horski pevali njegove najveće hitove.

Privatni život Dina Merlina 

Generalno je Dino Merlin veoma otvoren u razgovorima sa novinarima, ali o svom privatnom aspektu života ne voli da previše razgovara.

Poznato je međutim da je pevač odrastao u veoma teškim uslovima, te da je bio jako vezan za svoju majku, sa kojom je ostao sam u detinjstvu kada ih je otac napustio, i veoma ga je pogodila njena smrt i veruje se da je jedna od njegovih najlepših balada „Nedostaješ“ posvećena upravo njegovoj majci.

Kako bi što više pomogao majci da prebrode teške dane nemaštine, Dino je često radio u sarajevskim fabrikama i neke plaćene teške fizičke poslove, ali od muzike nikada nije želeo da odustane i tako je i nastao bend „Merlin“ sa kojim je pevač i napravio početne najveće uspehe.

Kada se zaljubio u sadašnju suprugu Amelu, njihova ljubav je delovala nemoguća, jer je ona bila iz bogate porodice i branili su joj da se uda za siromašnog Dina koji je tada bio samo zanatlija.

Međutim, kao u filmovima, Dino i Amela su se venčali tajno, i ona je prešla da živi sa Dinom i njegovom majkom, te je danas u srećnom braku sa popularnim pevačem i imaju dvoje dece – sina Hamzu i ćerku Naidu.

No, Amela u početku nije bila podrška Dinu da se bavi muzikom, jer nije verovala da bi mogao uspeti, pa je to dovodilo do čestih svađa u braku, i danas se Dino tog perioda seća sa osmehom te ističe u šali da je u njega verovao samo njegov sused Alija Miladin, i malo je poznato da je baš njemu pevač posvetio numeru „Da te nije Alija“, kada je ovaj poginuo tokom rata u Bosni.

Malo je poznata informacija da je Dino Merlin bio i na psihijatrijskom lečćenju u Nemačkoj, jer ga je teret slave sasvim poremetio u duševnom aspektu, te i da je tada zapravo i nastao jedan od njegovih velikih hitova „Ja potpuno trijezan umirem“ koji se našao na albumu „Fotografija“ iz 1995. godine.

Pevač je veoma aktivan na društvenim mrežama, gde rado deli najnovije informacije sa svojim obožavaocima, a poslednje koncertne turneje koje je održao završene su u Crnoj Gori, i brojale su blizu milion posetilaca.

Dino Merlin je poznat kao veliki profesionalac, ali i vrsni muzičar koji stvara svoje pesme sa puno ljubavi i emocije, poštovan je i voljen među kolegama diljem Evrope i Balkana.

Svaka nova numera brzo nađe svoj put do pevačeve publike, jer kako je i sam Dino istakao on ima potrebu da kroz pesme „da celog sebe“ i da se na taj način iskreno otvori i poveže sa ljudima, da ne krije ništa i da srce ostavi u svakoj svojoj pesmi.

Jedna od pevačevih neostvarenih želja, jeste kako je i sam više puta naveo, da snimi duet sa nekad poznatim frontmenom grupe „Azra“, Branimirom Džonijem Štulićem, koji je danas u Holandiji i koji „stvara samo za sebe“, te su mali izgledi da će se Dinu ta želja i ostvariti.

Pevač je poštovan i rado slušan gde god da se pojavi, njegovi su koncerti puni energije i slušaju ga sve generacije, te on rado nastupa i svakoga puta obraduje publiku nekim novim „Live“ izdanjem sa koncertnih turneja, a do sada ih je bilo zaista mnogo i neke najpoznatije kompilacije sa koncerata su – „Vječna vatra“ iz 1999. godine; „Koševo live“ iz 2004. i 2005. godine; „Beogradska arena live“ iz 2011. godine; „Novi Pazar live“ iz 2004. i 2012. godine.

Dino Merlin je tokom karijere stekao brojna poznanstva ali i ostvario prijateljstva sa kolegama bez imalo sujete i ljubomore, pa se danas radio druži kada ima slobodnog vremena sa Zdravkom Čolićem Čolom; Željkom Joksimovićem; Vesnom Zmijanac; Eminom Jahović; Lepom Brenom; Harijem Varešanovićem i drugima.

Iako je veoma često zauzet, Dino je kako sam kaže „porodičan čovek“ i skoro četri decenije traje njegova bračna sreća sa suprugom Amelom, ali ne krije da su oni kao sav normalan svet imali i bračne krize i uspone i padove, te ga publika još i više voli jer je neposredani iskren kao čovek, i jer se nije „izdigao“ već je ostao isti onaj dečak iz Sarajeva koji se izborio za svoje „mesto pod zvezdama“.

Trenutno je Dino fokusiran na rad na novom albumu, ali o tome ne želi da previše priča, te pak i veoma vredno komponuje i smišlja noive hiotove koje će kada i sam bude zadovoljan podeliti sa svojom vernom publikom, ali u međuvremenu neumorno nastupa i uveseljava fanove svojom nepresušnom energijom.

Ime i Prezime: Dino Merlin (pravo ime mu je Edin Dervišhalidović)

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 12. 9. 1962. godine, Sarajevo Bosna i Hercegovina

Zanimanje: pop pevač; tekstopisac; kompozitor

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/dinomerlinofficial

Instagram: https://www.instagram.com/dinomerlinofficial/

Twitter: https://www.facebook.com/dinomerlinofficial

YouTube: https://www.youtube.com/user/DinoMerlinOfficial

Web stranica: http://www.dinomerlin.com/

Sponzorisano:

Loading...
loading...