Glumci

Branislav Lečić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedan od naših najpopularnijih glumaca kao i reditelj i nekadašnji ministar kulture koji iza sebe ima nebrojene pozorišne, televizijske i filmske uloge je Branislav Lečić.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o liku i delu ovog poznatog glumca koji je omiljen svim generacijama publike, a posebno pripadnicama lepšeg pola.

Branislav Lečić – biografija 

Popularni glumac Branislav Lečić je rođen u Šapcu 25. avgusta 1955. godine, kao sin jedinac od oca Aleksandra i majke Živane.

Nakon završene osnovne i srednje škole u rodnom Šapcu, Lečić je u Beogradu upisao Fakultet dramskih umetnosti na kome je i diplomirao u klasi profesora Minje Dedića 1978. godine.

Svoju prvu ulogu je glumac imao u filmu Gorana Markovića „Specijalno vaspitanje“ iz 1977. godine, kada je bilo jasno da je njegov talenat izvanredan i kada je publici dočarao ulogu Fikreta.

Kao mladić je Branislav Lečić svoje dane provodio kod babe i dede po majci na obroncima planine Cer, dok mu je deda po ocu Ivan poreklom iz mesta Kosjerić i bavio se opančarskim zanatom.

Kako je bio veoma aktivan u sportu, Branislav je trenirao fudbal, košarku, džudo i karate i sa svojim trenerom i tada karate majstorom Tomom Kojićem je učestvovao u osnivanju karate kluba „Napredak“.

U mladosti je Lečić bio i veliki ljubitelj motora, i važio je za pravog plejboja, a nekoliko puta je imao i saobraćajne nezgode na sreću bez ozbiljnijih posledica.

Sa njegovih petnaest godina su se roditelji Branislava Lečića razveli, te je glumac ostao da živi sa svojom majkom krojačicom, a umesto želje da upiše Gimnaziju, ipak se oslučio za srednju Tehničku školu kako bi mogao da se štop lakše zaposli.

Međutim, profesorka književnosti u srednjoj školi je shvatila da Lečić ima izvanredan talenat za recital i za glumu, te je tada naučio veliki broj citata iz „Gorskog vijenca“ i nastupio je na školskoj priredbi.

Nakon završene srednje škole, Branislav lečić je došao u beograd kako bi upisao mašinski fakultet, ali se ipak predomislio i odlučio da proba da upiše Akademiju dramskih umetnosti, gde je prošao prijemni iz prve i to recitujući pred komisijom jednu ljubavnu pesmu.

Možda je manje poznato da je čitava plejada danas vrsnih glumaca bila zajedno sa Lečićem u klasi profesora Minje Dedića, mešu kojima su Danica Maksimović i Enver Petrovci, kao i Sonja Knežević.

Kada je bio na prvoj godini studija, Lečić je radio na mnogim predstavama i bio je veoma posvećen student, ali se to na drugoj godini promenilo i on je želeo da napusti studije glume i nije dolazio na vežbe i na predavanja.

Međutim, shvativši koliki je Lečić zapravo talenat, njegov profesor mu je predložio da se prijavi za čuvenu ulogu u filmu „Specijalno vaspitanje“, u kome je ostavio fantastičan utisak na reditelja Gorana Markovića, sa kojim je i kasnije više puta sarađivao, i na kraju je uspeo i da diplomira 1978. godine.

Prva žena Branislava Lečića je bila osamnaest godina mlađa Ivana Vujadinović, koju je upoznao na skijanju na Kopaoniku, te je sa njom stupio u brak 1994. godine i dobio sina Ivana 1998. godine, i ćerku Anu 2000. godine.

Međutim, brak poznatog glumca Branislava Lečića je okončan 2007. godine, a mediji su dugo pak i spekulisali da je Branislava tadašnja supruga varala i da je to bio glavni razlog bračnog brodoloma.

Naredne 2008. godine je glumac u jednom beogradskom klubu upoznao mladu i prelepu voditeljku Ninu Radulović, koja je bila mlađa od njega čak trideset godina, i oni su svoju vezu u početku skrivali od javnosti, delom i zbog toga što roditelji mlade voditeljke nisu podržavali njen izbor.

Međutim, kada je Nina ostala u drugom stanju, ona i Lečić su se venčali 2010. godine, uz blagoslov njenih roditelja i u prisustvu dvesta najbližih prijatelja i rođaka u veoma poznatom beogradskom restoranu „Kolonijal San“ u naselju Senjak.

Nina i Branislav su aprila 2012. godine dobili sina Lava, te je delovalo da su jedno pored drugog pronašli svoju sreću i mir, i glumac je često izjavljivao u medijima kako bi bio presrećan da dobije i drugo dete sa svojom mladom suprugom.

No, u medijima su se u 2015. godini pojavile fotografije glumca i starlete Atine Ferari, koja je tvrdila da je sa njim imala romansu, pa kako je Branislav to demantovao i iako su priče o razvodu sa Ninom bivale sve glasnije, oni su odlučili da odu na zajedničko putovanje u Antaliju.

Već naredne 2016. godine su u zajedničkoj izjavi za jedan poznati nedeljnik, Nina i Branislav rekli da su odlučili da se prijateljski raziđu jer su se udaljili međusobno ali da će zarad sina ostati u korektnim odnosima, i krajem pomenute 2016. godine su potpisali i ozvaničili razvod braka.

U medijima je postala dostupna informacija da je Nina nakon razvoda sa sinom ostala da živi u zajedničkom stanu na Dedinju, te da je glumac plaćao alimentaciju od mesečnih 350 evra.

Iako se pisalo da je brak Nine i Leke „pukao“ zbog veze Branislava Lečića sa koleginicom Marijom Vicković, ona je to lično demantovalala, dok je Nina uplovila u romansu sa teniserom Filipom Krajinovićem, sa kojim je bila u vezi do kraja 2018. godine.

Danas je Branislav Lečić posvećen karijeri, te je prodekan na Akademiji umetnosti i multimedija i redovni profesor, a takođe je i osnivač edukativnog centra „Lekart“, a gde predaje na odseku za glumu i medije.

Lečić je prisutan na svim društvenim mrežama, ali nije preterano aktivan, ne voli nikakve poroke i često ističe da je zavisan od adrenalina i bavi se sportom.

Glumac ne krije da je presadio kosu jer je počeo da ćelavi, a negirao je spekulacije da je išao na zatezanje lica.

Lečić je i jedan od aktivista fondacije „Tijana Jurić“ i sa njenim ocem Igorom Jurioćem se trudi da spreči tragedije koje su zadesile ovu nesrećnu devojčicu koja je oteta i ubijena pre nekoliko godina u mestu Bajmok.

Poznato je i da je glumac veliki humanista, te se tako 2015. godine Branislav Lečić takmičio u akciji „Blic fondacije“ koja se zvala „Srce za decu“ i u vožnji kartinga je osvojio prvo mesto, i tada je prikupljena suma od preko 100 hiljada dinara za pomoć najugroženijima.

Popularni glumac je jedno vreme bio i Ministar kulture, te se i danas bavi politikom na aktuelnim protestima „1 od 5 miliona“, a bio je pobornik lika i dela ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Leka je za sebe često sklon da kaže da ga je život naučio mnogo ali nikada kako da oprosti izdaje prijateljima, ali je generalno shvatio da ne treba nikome da previše veruje i da se može osloniti samo na sebe.

Glumačka karijera Branislava Lečića 

Kako je ranije napomenuto, prva značajna i debitantska uloga Branislava Lečića je bila 1977. godine u filmu Gorana Markovića „Specijalno vaspitanje“ u kome je maestralno odglumio Fikreta osobu sa poremećajem u razvoju, za šta je dobio i neka veoma važna glumačka priznanja.

Sledeća velika uloga poznatog glumca je bila u seriji „Sivi dom“ iz 1986. godine, gde je Branislav imao priliku da sarađuje sa tada već velikim glumačkim imenima Draganom Gagom Nikolićem; Batom Živojinovićem i Mišom Janketićem.

1989.godine je u čuvenom istorijskom filmu „Boj na Kosovu“ Branislav Lečić glumio sultana Bajazita, ali se ipak smatra da su uloge koje su obeležile glumčevu karijeru bile ona iz 1992. godine kada je glumio čuvenog pesnika Aleksu Šantića u seriji o liku i delu ovog velikana, kao i uloga u filmu „Bulevar revolucije“ iz iste godine.

Uloge za Branislava Lečića su se na dalje samo nizale, te je tako u periodu od 1992. do 2000. godine ostvario i uloge u filmovima „Prvi put s ocem na jutrenje“; „Holivud ili propast“; „Tri karte za Holivud“; „Moj brat Aleksa“; „Aleksa Šantić“; „Ni na nebu ni na zemlji“; „Balkanska pravila“; „Pokvarenjak“; „Rođen kao ratnik“; „Podzemlje“; „Bila jednom jedna zemlja“; „Sudbina jednog razuma“.

U razdoblju od 2000. do 2008. godine je Lečić glumio u filmovima kakvi su – „Tajna porodičnog blaga“; „Lavirint“; „Profesionalac“; „Šejtanov ratnik“; „Na lepom plavom Dunavu“; „Pečat“; „Sveti Georgije ubiva aždahu“.

U vremenu od 2008. godine pa do danas, Lečić je ostvario uloge u nekim filmovima od kojih su najpoznatiji – „Montevideo, Bog te video“; „Oktobar“; „Branio sam Mladu Bosnu“ i „Apsurdni eksperiment“.

Što se tiče televizije, Branislav Lečić se pojavio u brojnim TV serijama, i birao je one zanimljive uloge, nekada sporedne ali karakterno jake, jer on nije glumac stereotipa i uvek voli da ekdperimentiše sa svojim talentom, te su mu najpoznatije uloge u serijama – „Otvorena vrata“; „Metla bez drške“; „Porodično blago“; „Sinđelići“; „Montevideo, Bog te video“; „Aleksa Šantić“; „Branio sam Mladu Bosnu“; „Lud, zbunjen, normalan“; „Zvezdara“; „Vojna akademija“; „Vratiće se rode“; „Lavirint“; „Sivi dom“; „Na kraju puta“; „Vrenje“; „Formula 1“, i mnoge druge.

Matično pozorište Branislava Lečića jeste beogradski JDP, u kome je on i odigrao svoju prvu predstavu „Ludi od ljubavi“, a do danas je odigrao i značajne uloge u predstavama – „Nije smrt biciklo da ti ga ukradu“; „Pseći valcer“; „Unosno mesto“; „Pred penzijom“; „Pijana noć 1918.“; „Otelo“; „Nora“; „Brod za lutke“; „Hamlet“; „Bure baruta“ i „Bliže“.

Pored pomenutih predstava koje su na repertoaru JDP-a, Lečić igra i u mnogim drugim predstavama u beogradskim pozorištima, i neke od njih su – „Samoudica“; „Amerika“ (u Ateljeu 212); „Generalna proba samoubistva“; „Korešpodencija“; „Dnevnik o Čarnojeviću“; „Rođenmdan gospodina Nušića“ (u Zvezdara teatru); kao i „Kanjoš Macedonović“ (Narodno pozorište); „Indigo“ (Dom Omladine Beograda); „Zmajovini pangalozi“ (pozorište za decu „Boško Buha“) i „Dnevna zapovest“ (Beogradsko dramsko pozorište).

Među brojnim priznanjima i nagradama za svoj rad i karijeru, svakako su za Lečića najznačajnije – Sterijina nagrada; nagrada Car Konstantin; Zlatna arena; četri Godišnje nagrade JDP-a; nagrade „Borini dani“ i  nagrada na međunarodnom festivalu u Italiji.

Kako je napred i navedeno, Branislav Lečić je u vreme vlade Zorana Đinđića bio Ministar za kulturu, te je poznat kao jedan od vođa petooktobarskih protesta i „Plišane revolucije“ kako su kasnije nazvani protesti kod Terazijske česme u Beogradu.

Kada je Čedomir Jovanović napustio Demokratsku stranku, i Lčečić je odlučio da se povuče te je 2005. godine sa njim osnovao Liberalno – demokratsku partiju, ali je i nju napustio 2007. godine, te je 2010. godine postao potpredsednik Demohrišćanske stranke čiji je i danas član.

Od 2017. godine se Branislav Lečić aktivno uključio u takozvane „proteste protiv diktature“ te ne podržava režim aktuelnog predsednika i jedan je od najglasnijih predstavnika opozicije u Srbiji.

Iako je protivnik pušenja i nije poročna osoba, Lečić je 2014. godine sa pevačicom Natašom Bekvalac postao ambasador elektronskih cigareta „Umbrella“; te je postao i deo jednog kratkog skeča na TV „Pink“ koji se zvao „Bravo šou“.

2017.godine je Lečić predavao na 41. filmskom festivalu u Vrnjačkoj banji, a takođe je počeo od avgusta iste godine da radi na projektu koji će režirati.

Ime i Prezime: Branislav Lečić

Nadimak: Leka

Datum i mesto rođenja: 25. avgust 1955. godine, Šabac, Srbija

Zanimanje: pozorišni, TV i filmski glumac; profesor glume; političar; reditelj i producent

Visina: 181 cm

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/branislavlecic.drugiprofil

Instagram: https://www.instagram.com/branislavlecic/

Twitter: https://twitter.com/lecicbranislav

YouTube: /

IMDb proifil: https://www.imdb.com/name/nm0496118/

Sponzorisano:

Loading...
loading...