Glumci

Pavle Vujisić – Biografija, Godište

Jedan od najvećih srpskih glumaca, Pavle Paja Vujisić, bio je i ostao legenda pozorišta, filma i televizije, a o njegovom životu i navikama danas svedoči njegova udovica Mirjana Vuisić, koju je on od milja vao „Sula“, i koja otkriva da je Paja bio i vrsni pesnik i da pokušava da sačuva od zaborava brojna njegova dela koja je napisao, ali ih je odmah potom cepao i bacao u kantu.

U nastavku pogledajmo biografiju.

Pavle Vujisić – biografija

Poznati glumac je rođen kao Pavle Vujisić (ali je kasnije njegovo prezime postalo Vuisić, a kao i za većinu stvari koje se Paje tiču, i za ovu zgodu se vezuje jedna anegdota), u Beogradu 10. jula 1926. godine, od majke Radmile i oca Miše, a preminuo je 1. oktobra 1988. godine, te je imao i mlađeg brata takođe glumca Dušana Vujisića.

Pavle Vujisić je studirao Pravni fakultet koji nije uspeo da završi, te je radio i kao novinar i kao voditelj na radiju pedesetih godina (na tadašnjem Radio Beogradu), a počeo je da glumi najpre u Pančevačkom pozorištu, te da statira u tadašnjim ratnim filmovima, i u filmu „Čudotvorni mač“ iz 1950. godine, ali kada je pokušao da upiše Akademiju i u tome nije uspeo, on je ostao glumac koji je imao vrsni talenat ali koji nije imao obrazovanja na Fakultetu dramskih umetnosti.

Kako je i napomenuto, Paja je svoju glumačku karijeru zvanično započeo 1950. godine u filmu „Čudotvorni mač“, te je od tada odigrao nebrojeno uloga na televiziji, filmu i u pozorištu, a poznat je ostao najviše kao Paja iz kultnih filmova i serije „Kamiondžije“, gde je glumio sa Miodragom Petrovićem Čkaljom, kao i iz filmova „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“.

Pune 32 godine je glumac bio u braku sa suprugom Mirjanom Vuisić, zvanom Sula, te je ona i dan danas jedini svedok njegovih srećnih i bolnih trenutakaka, a Pavle je preminuo od posledica karcinoma u Beogradu, 1. oktobra 1988. godine u svojoj 62. godini.

Glumačka karijera Pavla Vujisića

Nakon svojih filmskih početaka pomenute 1950. godine, Pavle Paja Vujisić je svoju veliku ulogu dobio 1958. godine u filmu „Tri koraka u prazno“, za koju je osvojio nagradu „Zlatna arena“ u Puli, na Filmskom festivalu.

1957. godine je Paja igrao u filmu reditelja Vladimira Pogačića „Subotom uveče“, te je sa njim sarađivao i 1959. godine ulogom u filmu „SAM“;

Sa kultnim rediteljem Vatroslavom Mimicom, Pavle Vujisić je snimio filmove – „Prometej s otoka Viševice“ (iz 1965. godine); „Ponedeljak ili utorak“ (iz 1966. godine); „Seljačka buna“ (iz 1975. godine) i „Poslednji podvig diverzanta Oblaka“ (iz 1978. godine);

Na dalje je poznati glumac Pavle Paja Vujisić sarađivao sa rediteljima – Žikom Pavlovićem (na filmovima „Neprijatelj“; „Buđenje pacova“; „Zaseda“); sa Brankom Bauerom („Doći i ostati“; „Salaš u Malom Ritu“); sa Borom Draškovićem („Život je lep“; „Horoskop“); kao i sa Veljkom Bulajićem („Bitka na Neretvi“); sa Aleksandrom Petrovićem („Majstor i Margarita“); sa veoma popularnim Goranom Paskaljevićem („Suton“; „Pas koji je voleo vozove“; „Poseban tretman“; „Čuvar plaže u zimskom periodu“); sa Srđanom Karanovićem („Petrijin vijenac“); sa izvrsnim Slobodanom Šijanom („Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“); kao i sa Goranom Markovićem („Majstori, majstori“) i sa Emirom Kusturicom („Sjećaš li se Doli Bel“).

Paja je glumio u velikom broju TV serija, kakve su „Paviljon broj šest“; „Valter brani Sarajevo“; „Partizani“; „Naše priredbe“; „Pesma“; „Povratak otpisanih“; „Učitelj“; „Hajdučki gaj“; „Više od igre“; „Servisna stanica“ i svakako njegova najpopularnija serija „Kamiondžije“.

Bard našeg glumišta Pavle Vujisić je osvojio brojne nagrade i priznanja, a najznačajnije od njih su „Car Konstantin“; „Zlatna arena“; „Gran pri“ festivala u Nišu, kao i nagradu za životno delo „Slavica“ u Nišu (koja danas nosi njegovo ime).

Privatni život Pavla Vujisića

Iako Paja nije imao dece sa svojom suprugom Mirjanom je proveo pune tri decenije života, te je voleo pesme, kafane, pecanje i da piše stihove, koje se stideo da objavi, pa njegova supruga danas sakuplja njegove radove i ima želju da objavi zbirku pesama.

Po kultnoj ulozi u „Kamiondžijama“, ali i jer je voleo da popije Pavle Vujisić dobio je nadimak Paja Čutura, ali je bio poznat i samo kao Paja.

Pavle Vujisić je bio pravi boem i slobodnjak, te je poznato da Čkalju nije voleo jer je kaže mnogo „preglumljivao“, ni jednu svoju repliku Paja nikada nije izgovarao kako je napisano već po svom nahođenju, i nikada nije voleo društvena dešavanja, te je najviše vremena provodio na reci Savi pecajući, ili pak u kafanama uz pesmu do zore.

Poznato je i to da Pavle Vujisić nije voleo Tita, te je uvek tražio da se njegova slika skloni „da je ne gleda“, ali kada ga je Josip Broz pozvao kod sebe na ručak, Pavle je otišao direktno iz svoje kućice na reci Savi, gde je bio na pecanju, u običnim „ritama“, i nije hteo ni da čuje da se za tada velikog predsednika preobuče.

Inače je poznata priča koja je vezana za testament koji je glumac Pavle Vujisić sastavio kada je shvatio da boluje od kancera, a koja je dovela do istinite činjenice da je na sahrani bila samo pak Mirjana Vujisić, njegova supruga i pop koji je držao opelo, i koji po Pajinoj želji nije znao koga Pavla sahranjuje, kako se od sahrane barda jugoslovenske i srpske glumačke scene, ne bi pravila neka tamo „fešta“.

Ime i Prezime: Pavle Vujisić (u suštini se poznati glumac prezivao Vuisić, jer su mu slovo „j“ izbacili iz prezimena, pa se on sam i potpisivao kao Vuisić)

Nadimak: Paja; „Paja Čutura“

Datum i mesto rođenja: 10. jul 1926. godine, Beograd

Datum i mesto smrti: 1. oktobar 1988. godine, Beograd

Zanimanje: bard srpskog glumišta; pesnik; boem

Visina: /

Težina: /

IMDb profil: https://www.imdb.com/name/nm0904303/

Sponzorisano:

Loading...
loading...