Glumci

Nikola Kojo – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Ovaj šarmantni glumac osvojio je naša srca još na samom početku svoje karijere kako svojim talentom, tako svojom jedinstvenom ličnošću. Nikola Kojoj je pre svega glumac koji pripada sedmoj umetnosti, odnosno filmu.

Trenutno uživa sa svojom suprugom i ćerkama, a poslednje što je radio je Tv serija ”Pet” koja je snimana tokom prošle godine.

Nikola Kojo- Biografija

Rođen je 5. septembra 1967. godine u današnjoj prestonici Srbije, Beogradu. Nikola Kojo je ime dobio po svom pradedi, koji je u Mostaru bio protojerej. Porodica ovog, jednog od najcenjenijih, glumca na području cele bivše Jugoslavije poreklom je iz Hercegovine.

Još kao dete pokazivao je svoj talenat angažovanjem u horu Radio Televizije Beograd, koja pod pod imenom Radio- telavizija Srbije postoji još od 1992. godine, a punopravan je član Evropske radiodifuzione unije osnovane 1950. godine.

Pored toga što je pevao u horu Radio-televizije Beograd, svirao je i violinu. Nikola Kojo kaže da je jednom, kao mali, kad je išao na probu hora, slučajno promašio vrata gde se održavala proba, te je završio na dramskoj sekciji, odosno dramskoj grupi osnivača dečije glume na današnjem Kolarcu, Bratislava Miladinovića Bate. Kako mu se dopalo ono što je video, odlučio je da se preusmeri na glumu, te je nastavio rad u grupi Miroslava Mike Aleksića, našeg poznatog režisera, scenariste, producenta i glumca. Njegovi roditelji nisu bili naročito srećni njegovom odlukom da se bavi glumom, jer su smatrali da je to neozbiljno zanimanje, i da je potrebno da se odluči za neki ozbiljan posao.

Na našu sreću, roditelji mu nisu zabranili da prati svoje snove, odnosno da se u potpunosti posveti glumi. Nikola Kojo spada u grupu obrazovanih glumaca, završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Filmovi, serije i uloge koje su proslavile glumca Nikolu Koju

Prvu ulogu i ujedno prvo debatovanje u filmu Nikola Kojo je dobio još kao dečak, sa svojih 13. godina. Njegova uloga bio je dečak Ivan u filmu “Rad na određeno vreme” u režiji Milana Jelića iz 1980. godine. U filmu se radi o životu jednog nastavnika koji “privremeno”, odnosno deset godina stanuje kod udate sestre, u stanu takođe živi sestra njegovog zeta. Njegov problem je taj što ima diplomu, ali nema stalan posao. U školi u kojoj on predaje njegov đak je dečak koji sam živi sa majkom i koji želi da ima oca. Ovog dečaka upravo glumi Nikola Kojo, koji uspešno spaja svoju majku sa svojim nastavnikom. Film je postigao veliki uspeh u čitavoj Jugoslaviji. Pored njega, na filmu se nalaze odveć izgrađeni glumci, Ljubiša Samardžić I Milena Dravić.

Samo dve godine nakon filma “Rad na određeno vreme” Nikola je isti lik “dečak Ivan” tumačio u filmu “Moj otac na određeno vreme” (1982. godine), takođe u režiji Milana Jelića. Za ulogu u svom prvom filmu Nikola je bio nagrađen od strane Filmskog festivala u Nišu.

Njegov uspeh se ovde nije zaustavio, nakon ovih filmova slede filmovi: kratki film “Bunar” iz 1982. godine; “Igmanski marš” iz 1983. godine; “Oštrica brijača” iz 1983. godine. Slede značajne uloge u Tv seriji “Sivi dom” iz 1984. godine, zatim uloga u serijalu “Lude godine” u režiji Zorana Čalića. Jednu od glavnih uloga u tri nastavka: “Šta se zgodi kad se ljubav rodi” iz 1984. godine koji je šesti nastavak filmskog serijala Lude godine u kom se Miša (Nikola Kojo) zaljubljuje u Natašu (Gala Videnović), mladu ruskinju koja u to vreme živi u Beogradu. Miša i Nataša su se našli u ljubavi ali bez podrške svojih roditelja, jedinu podršku su dobili od Žike i Milana koji čine sve da njihova ljubav uspe; “Žikina dinastija” sedmi nastavak istoimnog filmskog serijala, snimljen godinu dana kasnije.

U ovom serijalu Miša je posvećen muzici i gledajući sa strane ne izgleda zainteresovano ni za koga, što zabrinjava deda Žiku i Milana koji odlučuju da ispitaju da li je Miša uopšte zainteresovan za žene…Osmi nastavak serijala Lude godine u kom glavne uloge tumače, pored Nikole, Marko Todorović i Gidra Bojanić. Kako Miša u prethodnom serijalu nije bio zainteresovan za žene, ovde je i suviše zainteresovan za njih.

Ova tri serijala učinila su Nikolu jednim od najpopularnijih i najtraženijih mladih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nakon ovoga Nikola Kojo se pojavljuje u filmu “Razvod na određeno vreme” iz 1986. godine, koji predstavlja treći film koji prati život Svetlane i Siniše, kao i problema na koji nailaze, pre svega bračnih problema i problema sa stanovanjem. Pored Milene Dravić, Ljubiše Samardžića, ovde se pojavljuje i Velimir Bata Živoinović, kao i Jelisaveta Sablić, jednih od najvećih zvezda na našoj sceni. Svaki od serijala je postigao neverovatan uspeh među publikom.

Ostvaruje se i u seriji “Četrdeset osma- zavera i izdaja” 1988. godine u kojoj se prikazuje odnos između rukovodstva Jugoslavije i Sovjetskog Saveza uoči same rezolucije i njenog donošenja povodom četrdesetogodišnjice donošenja Rezolucije Informbiroa. Iste godine snimljen je film “Šta radiš večeras” u režiji Predraga Velinovića, Ivana Markova i Janka Baljaka. Film se sastoji od tri dela, odnosno iz tri priče, prva je Amsterdam, za njom Kravata obavezna i Apsolutni sluh.

Nakon uspešne decenije, usledila je još uspešnija, takom devedesetih godina 20. veka pojavljuje se u filmovima: “Početni udarac” iz 1990. godine u režiji Darka Bajića. Ovaj film predstavlja nastavak filma “Zaboravljeni” koji je snimljen samo dve godine ranije; film “Hajde da se volimo 3- udaje se Lepa Brena” takođe iz 1990. godine, u kom se prikazuje lažna svadba najveće dive jugoslovenske scene Lepa Brena, u kom samu sebe glumi Lepa Brena. Iste godine snimio je film “Ljubav je hleb sa devet kora”u režiji Stanka Crnobrnje. Pojavio se u seriji “Zaboravljeni” iz 1990. godine koja prati život troje mladih ljudi: Tungija (Boris Milivojević), Kifle (Srđan Todorović) i Dine (Mirjana Joković) koji se i suviše opterećeni saznanjem da su odbačeni i ostavljeni od strane svojih roditelja.

Pored navedenih svoje mesto našao je i u filmovima: “Tesna koža 4” iz 1991. godine; veliki hit “Mi nismo anđeli” iz 1992. godine iz iste godine “Policajac sa petlovog brda”; “Biće bolje” iz 1994. godine; “Do koske” i “Lepa sela lepo gore” iz 1996. godine; “Balkanska pravila” iz 1997. godine; “Kupi mi Eliota” i “Rane” iz 1998. godine; “Nebeska udica”, “Nož”, “Belo odelo” i “Točkovi” iz 1999. godine. Igrao je u predstavi “Moja draga” zajedno sa Draganom Bjelogrlićem, predstava je postigla ogroman uspeh.

Početkom 21. veka imao je značajne uloge u filmovima “Senke uspomena”, “Mehanizam” za koji je bio nagrađen od strane Niškog festivala za najboljeg glumca. Nakon njih slede: ”Bumerang”, “Blizanci”, “Slobodan pad”, “Mi nismo anđeli 2”, “Balkanska braća”, “Bal- Kan- Kan” i “Ivkova slava” u kom peva pesmu “Nesanica” nakon čega ona postaje veliki hit. U tom periodu snimio je i filmove “Kontakt”, popularni “Crni Gruja i kamen mudrosti”, kao i “Četvrti čovek” za koji je takođe bio nagrađivan, za svoju ulogu dobio je Grand Prim Naisa, kao i nagradu na Filmskom festival u Sopotu.

Briljirao je u sledećim serijama: “Crni Gruja”, “Premijer”, “Selo gori, a baba se češlja”, “Pozorište u kući”, kao i popularnoj seriji “Vratiće se rode”.

Nikola Kojo se u poslednjih 5,6 godina pojavljuje u serijama “Moj rođak sa sela”, “Ono kao ljubav”, “Na slovo, na slovo”, “Kriza srednjih godina” i “Folk”, takođe se pojavljaju u filmovima “Zduhač znači avantura”, “Šišanje”, veoma popularnom filmu “Parada”, “Stanje šoka”, “Smrt čoveka na Balkanu” i filmu “Nadrealisti”.

Privatni život Nikole Koje  

Kako smo već rekli, popularni glumac je kao mali svirao violinu i bio je član hora Radio- televizije Beograd, do svoje sedamnaeste godine bio je odlučan u tome da želi da postane muzičar, jer je glumu doživljavao samo kao neku vrstu hobija. Njegov otac je bio građevinac, a oba roditelja su želela da Niko završi nesto sa čim će imati obezbeđen posao. Tek iz trećeg pokušaja Nikola je uspeo da se upiše na Fakultet dramskih umetnosti, a među njegovim kolegama bili su Anita Mančić, Ulikas Fehmium, kao i Vjera Mujović.

Nikola Kojo je služio vojsku u Raškoj davne 1986. godine, za vreme služenja u posetu mu je došao Dragomir Bojanić Gidra, koji je ga odveo u obližnju kafanu gde mu je dao veliku sumu novca.

Što se tiče ljubavnog života ovog talentovanog glumca, on je u srećnom braku sa manekenkom Aleksandrom Đurić, koju je poznata po glavnoj ulozi u spotu za pesmu “Moja draga” našeg popularnog pevača Zdravka Čolića. Njih dvoje su započeli vezu 2007. godine, a ubrzo su se i venčali, u septembru iste godine, u krugu najbližih prijatelja i rodbine. U crkvi Svetog arhangela Gavrila održano je njihovo crkveno venčanje, a proslava se održala u restoranu čiji je Kojo vlasnik, a koji se naziva “Violeta, kućo stara”.

Ovaj srećan par dobio je godinu dana kasnije ćerku Anu, nakon čijeg rođenja su odlučili da zamrznu matične ćelije iz njene pupčane vrpce. Pet godina kasnije Aleksandra i Nikola su postali roditelji bliznakinja. Nikola je veoma posvećen svojoj ženi i svojim ćerkama, želi da ih nauči da budu što bolji ljudi, takođe želi da odrastaju u sredini koja nije puna predrasuda. Takođe kaže da im nikada ne bi dozvolio da se bave glumom.

Njegova strast su brodovi, kao i automobili. Kao mlad je uživao u brzoj vožnji, takođe Nikola nikada ne propušta trke formule I. Njegov kum je pokojni glumac Milorad Mandić Manda koje je Nikola upravo i posvetio film “Stado”. Njegov omiljen reditelj je Miloš Forman, koji ga je i pozvao u Prag, ali Nikola je odlučio da ne ode, zbog čega se i dan- danas kaje.

Nikola se zajedno sa svojom porodicom preselio iz grada u Sopot, gde je zajedno sa nekoliko prijatelja i kolega izgradio sopstveno privatno naselje sve u cilju snimanja dokumentarnog filma kako bi prikazali da je život na selu mnogo lepsi i manje stresniji pre svega.

Ime i prezime: Nikola Kojo

Datum i mesto rođenja: 5. septembar 1967. godine, Beograd

Zanimanje: glumac

Visina: Nikola Kojo je visok 184 cm.

Tažina: 92 kilograma

Sponzorisano:

Loading...
loading...