Glumci

Eva Ras – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Eva Ras važi za jednu od naših najpoznatijih filmskih, pozorišnih i TV glumica.

Tokom svoje višedecenijske karijere ostvarila je brojne značajne uloge, a neki od najpoznatijih filmova u kojima se pojavljuje su: “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“; “Biće skoro propast sveta“; kao i “Za sad bez dobrog naslova“.

Pored glume, Eva se ostvarila i kao slikarka i spisateljica, te je za svoja dela bila nagrađivana više puta.

Iako je postigla ogroman uspeh u više sfera umetnosti, Evu Ras život nije mazio, naime, ona je doživela nekoliko velikih tragedija u privatnom životu, od kojih se ni dan- danas nije oporavila.

Eva Ras – Biografija

Naša poznata glumica, spisateljica i slikarka, Eva Ras, rođena je 1. januara 1941. godine, kao Eva Marija Balaš Stević u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji, u Mađarskoj.

Eva je rođena od majke Marije Balaš i oca Roberta Vagnera, ali nije živela sa oba roditelja, s obzirom da su se njeni roditelji rastali pre nego što je ona rođena, stoga je glumica po nacionalnosti Mađarica jevrejskog porekla.

Kada je postala punoletna, u želji da upiše slikarstvo na Akademiji umetnosti, otišla je u Beograd. Međutim, Eva nije prošla prijemni ispit, te je odlučila da se oproba na prijemnom za glumu, koji je uspešno prošla i to u klasi profesora Mate Miloševića.

Eva je bila vredna te je u roku diplomirala 1963. godine. Nije prestala da radi na sebi, iako je već u svojim tridesetim godinama uveliko bila ostvarena kao glumica i književnica, odlučila je da upiše dramaturgiju na Fakultetu Dramskih Umetsnosti u Beogradu, gde je uspešno diplomrala. Nije želela da je nazivaju “književnik amater“, što je bio osnovni razlog njenog upisa drugog fakulteta.

Udala se za svoju veliku ljubav Radomira Stevića Rasa, koji je bio poznati slikar i grafičar. Njih dvoje su delili istu strast, te su zajedno osnovali “Teatar nacionalne drame“ 1964. godine, u kom su se izvodila isključivo dela domaćih pisaca.

Radomir i Eva živeli su u srećnom i skladnom braku sve do njegove smrti 1982. godine.

Glumačka, spisateljska i slikarska karijera Eve Ras

Odmah nakon završteka Akademije umetnosti u Beogradu, Eva je počela aktivno da se bavi glumom, a naročito se posvetila “Teatru nacionalne drame“.

Tokom svoje bogate karijere sarađivala je sa mnogim poznatim rediteljima, kako u inostrastvu, tako i kod nas. Neki od najpoznatijih reditelja sa kojima je sarađivala su: Emir Kusturica, Živko Nikolić, Aleksandar Saša Petrović, Srđan Dragojević, Dušan Makavejev, Livije Đarmati, Janoš Roze, Frenc Kardoš, Đorđa Kadijevića i mnogih drugih.

Mnogi filmski krtičari naveli su njenu ulogu Goce u poznatom filmu “Biće skoro propast sveta“ u režiji talentovanog Aleksandra Saše Petrovića, iz 1968. godine, kao njenu najbolju ulogu u karijeri. Međutim određen broj kritičara se ne slaže sa takvim mišljenjem, naime, smatraju da je njena najbolja uloga u filmu “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT- a“ iz 1967. godine, u režiji Dušana Makavejeva.

Ovim filmom Eva Ras je postigla ogroman uspeh, naime, nakon njega stekla je veliku svetsku popularnost. Pored ogromnog talenta koji je prikazala u filmu, bila je jedna od naših prvih glumica koja ja pristala da bude naga zarad svoje uloge.

U periodu od 1963. godine pa sve do 1979. godine, Eva Ras se pojavljuje u sledećim ostvrenjima, hronološkim redosledom: “Zemljaci“; “Šut“; “Čovek nije ‘tica“; “Der Shatz der Azteken“; “Adam i Eva 66“; “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“; “Parničari“; “Ima ljubavi, nema ljubavi“; “Biće skoro propast sveta“; “TV Bukvar“; “Ljubav na seoski način“; “Žarki“; “Majstor i Margarita“; “Kužiš stari moj“; “Alljon mega menet“; “Autó“; “ Almodó ifjusag“; “Babino unuče“; ”Ekezet“; “Beštije“; “Gruppenbild mit Dame“; “Otac ili samoća“; “Minden szerdan” i ”Trofej”.

Od 1980. do 1989. godine pojavljuje se u sledećim filmskim i TV ulogama: ”Stan”; ”Kružna putovanja”; ”Kasno natporučniče”; ”Zalazak sunca”; “Mennyei sergenek”; ”Otac na službenom putu”; “Lepota poroka”; “Sivi dom”; “Uvek sremne žene”; “Za sada bez dobrog naslova”; “Špijun na štiklama”; “Bolji život”; “Vuk Karadžić”; “Put na jug”; “Iskušavanje đavola” kao i “Drugarica ministarka”.

Nastavlja u period od 1990. do 1999. godine da ređe uspešne uloge: “Granica”; “Hajde da se volimo 3”; “Bolji život 2”; “Holivud ili propast”; “Igrač na žici- Radomir Stević Ras”; “Mi nismo anđeli”; “Teatar u Srba”; “Velika frka”; “Vizantijsko plavo”; “Gorila se kupa u podne”; “Najviše na svetu celom”; “Dnevnik uvreda”; “Srećni ljudi”; “Vukovar, jedna priča”; “Policajac sa Petlovog brda”; “Oriđinali”; “Nasleđe”; “Srećni ljudi”; “Gore- dole”; “Porodično blago”.

U periodu od 2000. godine pa sve do danas, glumila je serijama i filmovima: ”Senke uspomena”; “A sad adio”; “Porodično blago 2”; “Država mrtvih”; “Jesen stiže, dunjo moja”; “Drugo stanje”; “Sinovci”; “Šejtanov ratnik”; “Stižu dolazi 2”; “Seljaci”; “Gorki plodovi”; “Hitna pomoć”; “Jesen stiže, Dunjo moja” (TV serija); “Bela lađa 3”; “Ma nije on takav”; “Parada”; “Most na Ibru”; “Najlepša je zemlja moja”; “Zvezdara”; “Mamurluci”; i “Petak 13”.

I dan- danas se bavi aktivno glumom, te trenutno radi na nekoliko projekata koji će uskoro biti realizovani.

Književnošću je počela da se bavi davne 1972. godine, kada je i objavila svoju prvu knjig pod nazivom “Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši”. Ukupno je izdala 18 književnih dela, čak njene tri knjige su prevedene na engleski jezik.

Njena književna dela su, redom: “Siva žena”; “U divna davna vremena”; “Kad mi mama kupi pare”; “Petla na panj”; “Rođeni mrtvi”; “Kuća na prodaju”; “Sa vrha mesečeve planine gledala sam svoj okrugli grob”; “Sa Evom u Raj”; “Srebrna postelja”; “u areni”; “Divlji jaganjci”; “Devojka koju nisu naučili da kaže ne”; “Tiho bez holivudizovanja”; “Vad baranyok”; “Baderisani Ekrem i Eva” i poslednja knjiga iz 2016. godine “Srbijo, ljubavi moja”.

Kada je slikarstvo u pitanju, njena najpoznatija dela su: “Elohim u Kniću”; “Mesečeva planina na Madagaskaru”; “Pastel”; “Monahinja Jefimija”; “Svetlosti severa”; “Ana Karenjina”; “Dugoga dana”; “San se ne snio”; “Sv. Đorđe na plavom konju”; “Ovim šorom, hej ovim šorom” i “Božja svetlost”.

Privatni život Eve Ras

Bez obzira na ogroman uspeh koji je ostvarila kako na polju glume, tako i u slikarstvu i književnosti, Eva Ras je imala zaista težak život.

Njena najveća ljubav, Radomir Stević Ras, za kog se i udala, nije doživeo starost sa njom. Njih dvoje su se odlično slagali, ali nažalost Radomir doživljava srčani udar 1982. godine, nakon čega Eva ostaje udovica.

Od kada joj je muž preminuo, Eva je u crnini. U nekoliko navrata je izjavljivala da je on njena najveća ljubav, te da ga i dalje voli.

Nakon ovog velikog gubitka, Eva nije pravila mesta u svom srcu za druge muškarce. Njena tragedija se nije na ovome zaustavila, naime, plod njihove ljubavi, njihovo jedino dete, ćerka Kruna, izgubila je svoj život.

Kruna je u to vreme živela u Parizu, gde je studirala, a umrla je 1993. godina, kada je imala svega 24 godine. Nikada nisu jasno prikazani dokazi, odnosno uzroci njene smrti. Život je izgubila pod veoma sumnjivim i nejasnim okolnostima, te je ta činjenica još više otežavala Evin gubitak.

Teško je zamisliti da neko ostane bez svoje velike ljubavi, a još teže da ostane bez svog jedinog deteta.

Eva Ras nikada nije uspela da se oporavi od ovako velike tragedije, te je od 1982. godine u crnini.

Ime i Prezime: Eva Ras, rođena kao Eva Marija Balaša Vagner, a udata Stević- Ras

Nadimak: /

Datum i Mesto rođenja: 1. januar 1941. godine, Subotica

Zanimanje: pozorišna, tv i filmska glumica, slikarka i spisateljica

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...