Glumci

Marko Janketić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Marko Janketić je naš mladi glumac koji se trenutno nalazi u usponu svoje karijere. Svakako važi za jednog od naših najtaletnovanijih glumaca koje javnost još nije u potpunosti otkrila.

Iako su mu oba roditelja veoma poznati u svetu glume, Marko nikada nije koristio njihova imena kako bi se probio u žižu medijske javnosti.

Do nedavno je bio u dugogodišnjoj vezi, koju je prema saznanjima brojnih medija prekinuo prošle godine.

Nekoliko godina nakon završetka Akademije umetnosti, Marko započinje svoju profesionalnu glumačku karijeru.

Danas vredno radi na svojim novim projektima, pored čega se nada da će upoznati pravu ženu za sebe.

Marko Janketić – Biografija

Srpski glumac, Marko Janketić, rođen je 1983. godine, od oca Mihaila Miše Janketića i majke Svjetlane Knežević, u Srbiji, u Beogradu.

Pored roditelja, odrastao je zajedno sa svojim bratom i dve sestre, kao velika i skladna porodica. Marko bi jednog dana želeo da i sam ima veliku porodicu kao što je njegova.

Njegov stariji brat Radomir odlučio se za sasvim drugačiju profesiju, danas radi u policiji. Pored brata, odlično se slaže i sa sestrama Ivom i Milicom. Starija od njih dve, Iva, profesionalno se bavi baletom, dok mu se mlađa sestra, Milica, takođe bavi glumom.

Njegov otac je želeo da ima veliku i složnu porodicu upravo zbog teškog detinjstva koje je proživeo. Još kao veoma mali “zakačio“ ga je rat, a takođe je izgubio svoje roditelje.

Marko je preko svojih roditelja, veoma poznatih glumaca, imao priliku da upozna naše brojne glumačke legende, ali često napominje da mu roditelji nikada nisu dozvoljavali da sluša razgovore između starijih ljudi, te se seća da je na njega najveći utisak ostavio Đuza Stojiljković.

Još dok je pohađao školu, gledajući svoje roditelje, znao je da želi da se oproba u glumi. Ne početku nije imao punu podršku svojih roditelja, s obzirom da se i oni bave tom profesijom, te da znaju kako je teško baviti se time u Srbiji.

Međutim, kako je to bila njegova konačna odluka, stali su uz njega i rado mu danas udeljuju profesionalne savete kad god mu je to potrebno.

Glumačka karijera Marka Janketića

Marko Janketić je svoju prvu ulogu dobio sa svega dvanaest godina u predstavi koja je nosila naziv “Bašta sljezove boje“. Svega godinu dana kasnije, 1998. godine, pojavio se u jednom od naših najpoznatijih filmova “Tri palme za dve bitange i ribicu“, koji je osvojio brojne nagrade.

Nakon završene osnovne škole, odlučio je da upiše srednju školu za dizajn nameštaja, s obzirom da je od malih nogu pokazao talenat za slikanje i crtanje, u kojima i dan- danas uživa. Da nije uspeo da upiše glumu, siguran je da bi se time bavio.

Nakon srednje škole odlazi na prijemni ispit za glumu, na Akademiju umetnosti, na kom je prošao bez željenog uspeha.

Naime, tek kasnije je saznao razlog zbog kog nije upao na glumu, rekli su mu da je bio isuviše mlad, kao i da mu je glas u tom periodu mutirao, te da nije bio ubedljiv.

S obzirom da je doneo odluku da želi da gluma bude njegov jedini poziv u životu, nije želeo da posustane nakon svog neuspeha. Pauzirao je godinu dana kako bi se još bolje pripremio, a za vreme pauziranja nije bio besposlen, vredno je radio kod svog strica u stolarskoj radionici.

Kako ni drugi put nije primljen na Akademiju umetnosti u Beogradu, odlučio je da sebi da još jednu, poslednju šansu, ovoga puta u Novom Sadu, u klasi Borisa Isakovića.

Ispostavilo se da je ovo bila najbolja opcija za njega, naučio je kako da živi i da se snalazi sam, u sasvim nepoznatom gradu, među nepoznatim ljudima.

Sledeća prepreka koja se pojavila i koja je svakako u tom trenutku narušila njegovo samopouzdanje, bila je priča, odnosno trač, koje je kružio među kolegama, a to je da je Marko Akademiju umetnosti upisao preko veze, na osnovu toga što su mu roditelji veoma proslavljeni u toj sferi.

Težio je da se dokaže kako bi osporio ovu neistinu, za šta mu je trebalo dosta vremena. Tek kako je vreme odmicalo, mnogi su uvidele njegov istinski talenat. Dobio je brojne pohvale poznatih kritičara, kao i kolega, što mu je bila dodatna motivacija da nastavi sa svojim poslom.

Na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Marko je diplomirao 2007. godine.

Nakon diplomiranja, dobija glavnu ulogu u predstavi, veoma ozbiljnom komadu, pod nazivom “Prljave ruke“, u režiji našeg poznatog reditelja Nikite Milivojevića, koji je u prošlosti radio sa njegovim ocem Mihailom Mišom Janketićem, kog je takođe proslavio.

Međutim, predstava nije protekla onako kako su on i reditelj očekivali, naime, publika nije bila oduševljena, kao ni kritičari koji su uputili poprilično oštre i negativne kritike.

Nakon ovoga, Marko se osećao poraženim, loše kritike su narušile njegovo samopouzdanje, zbog čega je odlučio da ne glumi određeni period.

Pauza od glume trajala je godinu dana, stim da se u tom periodu pojavljivao u pojedinim dečijim predstavama. Kada je konačno ponovo pronašao veru u sebe, odlučio je da se vrati ozbiljnoj glumi.

Od pre četiri godine Marko Janketić je član poznatog “Jugoslovenskog dramskog pozorišta“, pored čega je bio angažovan i u cenjenom Ateljeu 212, kao i u pozorištu “Duško Radović“, Bitefu, Pozorištu mladih u Novom Sadu, Pozorištu na Terazijama, Parobrodu, Jevrejskom kulturnom centru i mnogim drugim.

Publici je upao u oči nakon filma i serije “Bićemo prvaci sveta“, u kojima je Marko dobio jednu od glavnih uloga.

Ono što mu je donelo najveću slavu bila je televizijska serija “Ubice moga oca“ iz 2016. godine, u kojoj tumači ulogu inspektora Mirka. Dobio je brojne pozitivne kritike za svoju glumu, naročito su mu prijale one od poznatog glumca Vuka Kostića, koji je u pomenutoj seriji dobio glavnu ulogu.

U periodu od 2010. do 2016. godine pojavljuje se u sledećim ostvarenjima, hronološkim redosledom: “Beli, beli svet“ i “Šišanje“ (2010. godine); u 2011. godini pojavljuje se u “Kutija“ i “Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“; “Krugovi“ i “S/Kidanje“ (2013. godine); “Spomenik Majklu Džeksonu“, “Branio sam mladu Bosnu“, kao i “Peti leptir“ (2014. godine); “Bićemo prvaci sveta“, “Bez stepenika“, “Otadžbina“, “Poslednji panteri“, kao i “Branio sam mladu Bosnu“(TV serija) iz 2015. godine; “Dojč kafe“, “Prvaci sveta“, “ZG 80“, “Ubice moga oca“ (2016. godine).

Privatni život Marka Janketića

Pored toga što su mu roditelji poznati glumci, Mihailo Miša Janketić i Svjetlana Knežević, o njegovom privatnom životu vrlo malo se zna.

U slobodno vreme voli da crta, kuva i čita knjige, a sebe smatra veoma povučenom osobom.

Njegov zet je poznati vaterpolista Aleksandar Ćirić, te stoga obožava da prati sport.

Svako leto odlazi u Crnu Goru na imanje svoga oca gde provede nešto više od dve nedelje, a svoj odmor provodi u prirodi, uglavnom uživajući u biciklizmu.

Sve do polovine 2018. godine bio je u dugoj i stabilnoj vezi o kojoj se vrlo malo zna, jer ne voli da eksponira svoj privatni život.

Trenutno je sam, i ne žuri sa novom vezom, smatra da će prava doći u jednom trenutku.

Ime i Prezime: Marko Janketić

Datum i mesto rođenja: 1983. godine, Beograd

Zanimanje: glumac

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...