Glumci

Slavko Štimac – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Slavko Štimac je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih glumaca, koji se proslavio igrajući u filmovima reditelja Emira Kusturice, a danas ga publika može gledati u aktuelnoj sezoni TV serije „Ubice mog oca“.

Pogledajmo za početak Slavkovu biografiju.

Slavko Štimac – biografija

Poznati jugoslovenski ili srpsko-hrvatski glumac Slavko Štimac, rođen je u Hrvatskoj, u mestu Konjsko Brdo u Lici, u Hrvatskoj, 15. oktobra 1960. godine, od oca Pava Štimca, te je danas jedan od najpoznatijih glumaca koji je ostvario uloge na filmu, televiziji i u pozorištu.

Mada je poznati glumac retko voljan da za medije govori o svom privatnom životu, poznato je da je oženjen slikarkom i scenografom Vesnom Golubović, sa kojom ima sina Vida Štimca, koji je po struci diplomirani ekonomista.

Iako je Slavko Štimac počeo da se bavi glumom sa svega 12 godina, te je kao dečak glumio u filmu „Vuk samotnjak“, iz 1972. godine, koji je režirao čuveni Obrad Ranković, i u kome je on igrao dečaka pastira Ranka, po kome ga starija publika i najviše i danas pamti, poznati glumac je nastavio da niže uloge na filmu, televiziji i u pozorištu.

Sa petnaest godina je Štimac nastavio da igra na filmu, i ostvario je ulogu u „Salašu u Malom Ritu“ i u „Zimovanju u Jakobsfeldu“, te je i kao tinejdžer igrao u brojnim domaćim filmovima, a najzapaženiji uspeh i jednu od avojih najboljih glumačkih rola je Slavko ostvario 1981. godine, u kultnom jugoslovenskom filmu „Sjećaš li se Doli Bel“.

Na Univerzitetu u Beogradu, poznati glumac je upisao i diplomirao glumu na FDU, da bi 1996. godine otišao u Ameriku gde je snimio dva filma, ali se potom vratio u Beograd, gde je u vreme od 1972. do 2016. godine, snimio preko sedamdeset filmova, TV serija i odigrao brojne značajne pozorišne predstave.

Slavkov najnoviji film iz 2017. godine jeste „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“, a kako je i napomenuto, on trenutno igra i forenzičara u TV seriji „Ubice mog oca“.

Glumačka karijera legendarnog Slavka Štimca

Od svojih prvih glumačkih početaka, koji se vezuju za pomenutu 1972. godinu, pa sve do danas, Slavko Štimac je igrao u velikom broju kultnih jugoslovenskih filmova, serija i predstava, a one su navedeno hronološkim redom, sledeće:

„Vuk samotnjak“, film Obrada Rankovića iz 1972. godine, uloga pastira Ranka;

„Sutjeska“, film iz 1973. godine, reditelja Stipe Delića, uloga kurira;

„Zimovanje u Jakobsfeldu“, 1975. godine, film u režiji Branka Bauera, uloga Milana Maljevića;

„Salaš u Malom Ritu“, film iz 1976. godine u režiji Branka Bauera, uloga Milana Maljevića;

„Čast mi je pozvati vas“, jugoslovenska TV serija iz 1976. godine, uloga Slavka;

„Vlak u snijegu“, film iz 1976. godine u režiji Mate Relje, uloga Ljubana Marića;

„Lepše od snova“, jugoslovenski TV film iz 1976. godine, u režiji Dejana Ćorkovića, a prema scenariju čuvenog Siniše Pavića, uloga dečaka;

„Gvozdeni krst“, jugoslovenski film iz 1977. godine, u režiji Sema Pekinpoa, uloga Mihail;

„Specijalno vaspitanje“, film iz 1977. godine, u režiji Gorana Markovića, uloga Pere „Trte“;

„Tigar“, jugoslovenski film iz 1978. godine, u režiji Milana Jelića, uloga Čok;

„Tamo i natrag“, film iz 1978. godine, u režiji Aleksandra Petkovića, uloga Marko Jovanović;

„Dvoboj za južnu prugu“, jugoslovenski film iz 1978. godine, u režiji Zdravka velimirovića, uloga Bane;

„Kost od mamuta“, jugoslovenski TV film iz 1979. godine, u režiji Slobodana Šijana, uloga Dušan;

„Godišnja doba, Željke, Višnje i Branke“, film iz 1979. godine u režiji Petra Krelje;

„Pakleni otok“, jugoslovenski film iz 1979. godine, u režiji Vladimira Tadeja, uloga Partizan;

„Ko to tamo peva“, kultni film iz 1980. godine, u režiji Slobodana Šijana, uloga Mladoženja;

„Sjećaš li se Doli Bel“, kultni film iz 1981. godine, u režiji Emira Kusturuice“, uloga Dino;

„Živeti kao sav normalan svet“, film iz 1982. godine, u režiji Miloša Radivojevića, uloga Mladić u kolicima;

„Igmanski marš“, film iz 1983. godine, u režiji Zdravka Šotre, uloga Gane Truba;

„Čudo neviđeno“, jugoslovenski film iz 1984. godine u režiji Živka Nikolića, uloga Brat Kondić;

„Varljivo leto ’68“, film iz 1984. godine, u režiji Gorana Paskaljevića, uloga Petar Cvetković (a iste godine je snimljena i serija „Varljivo leto ’68“, u kojoj je Slavko Štimac reprizirao svoju kultnu rolu).

Naredne 1985. godine je Slavko Štimac snimio tri filma – „I to će proći“; „Ovni i mamuti“, „Držanje za vazduh“, te je 1986. godine ostvario ulogu u filmu „Svečana obaveza“, te 1987. godine glumio u još tri ostvarenja, filmovima „Na putu za Katangu“; „The Misfit Brigade“; „Dogodilo se na današnji dan“, da bi 1988. godine odigrao jednu od svojih najznačajnijih uloga u filmu „Braća po materi“, te je 1989. godine glumio i u TV seriji „Dome, slatki dome“.

Najznačajnije uloge Slavka Štimca su u razdoblju od 1991. do 1999. godine, bile u filmovima „Noć u kući moje majke“; „Kaži zašto me ostavi“; „Tri letnja dana“, i u TV seriji „Bila jednom, jedna zemlja“.

U periodu od 2000. do 2010. godine, popularni glumac je snimio filmove „Život je čudo“; „Optimisti“; „Od danas do sutra“; „Konji vrani“; „S.O.S – Spasite naše duše“; „Točka bez povratka“; „Turneja“; „Đavolja varoš“, kao i TV serije „Od danas do sutra“; „Život je čudo“; „Jesen stiže, Dunjo moja“.

Od 2010. godine sve do 2017. je Slavko Štimac igrao uloge u filmovima „Stevan M. Živković“; „Kariolan“ (sa Ralf Fajnsom); „Neprijatelj“; „Sve to“; „Najlepša je zemlja moja“; „Top je bio vreo“; „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“; „Zlatna petorka“, kao i u TV serijama „Turneja“; „Montevideo, vidimo se“ i „Ubice mog oca“.

Kao pozorišni glumac, Štimac je igrao u predstavama – „Čekajući Godoa“; „Klaustrofobična komedija“; „Korešpodencija“ (u kojoj igra i danas, u 2018. godini), te i u još nekim predstavama koje je odigrao devedesetih godina.

Privatni život Slavka Štimca

Poznati bard jugoslovenskog i srpskog glumišta, živi u Beogradu i za jednu javnu ličnost je veoma povučena i tiha osoba, koja ne govori preterano ni o sebi niti o svojoj privatnosti, te su veoma retki i novinski intervjui o ovom velikanu glumišta, a ne oni u kojima on daje bilo kakve informacije koje su ličnog karaktera.

Sa poznatom slikarkom i scenografom Vesnom Golubović, Slavko ima sina Vida koji ima 35 godine, i koji nije pošao očevim glumačkim stopama, te je završio Ekonomski fakultet, a glumac ističe da je u glumu ušao iz ljubavi, a ne zbog noivca, jer i danas živi vrlo skromno, bez velikih prohteva, i nije puno uspeo da profitira od svog poziva, ali je uspeo da ostvari zavidnu karijeru, i sigurno je jedno od najvećih imena koje će se pamtiti u domaćoj kinematografiji.

Ime i Prezime: Slavko Štimac

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 15. oktobar 1960. godine, Konjsko Brdo, Republika Hrvatska, nekadašnja FNRJ

Zanimanje: filmski; TV i pozorišni glumac

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

IMDb profil: https://www.imdb.com/name/nm0830371/

Sponzorisano:

Loading...
loading...