Glumci

Milena Dravić – Biografija, Visina, Težina, Godište

Glumica Milena Dravić je jedan od najveći bardova srpskog glumišta, te se o njenoj decenijama dugoj profesionalnoj karijeri i uspesima i nagradama koje je postigla, može sigurno napisati jedna velelepna biografija, ali je njena najveća životna ljubav, pored svakako glume bio i ostao veliki i pak nedavno preminuli glumac Dragan Gaga Nikolić, sa kojim je bila u braku pune 44 godine i sa kojim nije imala dece.

Milena Dravić – biografija

Poznata glumica Milena Dravić je rođena u Beogradu, u tadašnjoj Jugoslaviji 5. oktobra 1940. godine, od oca Milenka Dravića koji je bio profesionalni fudbaler (ali je morao da prestane da trenira kada se razboleo od infektivne žutice), i od majke Ane Dravić (koja je bila domaćica i posvećena porodici, mada je bila veoma talentovana za pevanje), a glumica ima i mlađeg brata Radeta, koji je sportista, hokejaš.

Milena je u dosadašnjoj karijeri ostvarila preko stotinu samo filmskih uloga, a radila je takođe i na televiziji i u pozorištu, a u javnosti je postala najpoznatija kao filmska partnerka velikog našeg glumca Ljubiše Samardžića, sa kojim je takođe i privatno bila veliki prijatelj.

Kako je Milena Dravić rođena Beograđanka, i to je pak rođena u naselju Dorćol, u samom centru grada, „u krugu dvojke“, te je i odrastala u kući preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog, a ona je osnovnu školu pohađala u Dušanovoj ulici, tj OŠ „Janko Veselinović“, da bi potom upisala i Prvu mušku gimnaziju u Beogradu.

Na nagovor Milenine tetke, koja je u mladoj glumici prepoznala talenat za ples kao i za lep govor i za recitovanje, Milena se upisala najpre u baletsku školu, da bi kasnije čak bila i manekenka, gde je na jednoj reviji na Kolarcu, nosila tadašnji hit odevni komad – „đubretarac“.

Nedugo nakon pomenute revije, Mileni Dravić je stigla i prva ponuda za ulogu u filmu, a ona je pak do penzije bila stalni član glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, za koje je pak umela da kaže da je bilo i ostalo njen pravi „prozor u svet“.

Naime, kada je lepa mlada Milena Dravić, otišla da 1959. godine u Sarajevu poseti svoju tetku, nju je zapazio tada poznati slovenački reditelj František Čap, te joj je ponudio da odigra glavnu ulogu u njegovom kultnom ostvarenju, filmu „Vrata ostaju otvorena“.

Milena Dravić je nakon pomenutog filma, upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, ali je sa njega 1970. godine bila na kratko i izbačena, jer nije mesec dana pohađala redovno sva veoma i obavezna predavanja, pa kada se vratila i kada je njena profesorka Ognjenka Milićević pokušala da je ubedi da „Prekobrojna“ bude Milenina diplomska filmska uloga, glumica je to odbila.

Manje je poznato da je pre braka sa Draganom Nikolićem, Milena Dravić bila najpre udata za reditelja Purišu Đorđevića, sa kojim je bila u braku nekoliko godina, a sa kojim se venčala 1960. godine, te i sa rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem, a sa kojim je bila u braku do njegove smrti 1969. godine, kada je on preminuo u svojoj 34. godini.

Svog trećeg supruga, Dragana Gagu Nikolića, Milena je upoznala još te iste 1969. godine, na snimanju filma „Horoskop“, ali su se upustili u romansu tek 1972. godine, kada su se opet sreli na snimanju filma „Kako su se volele dve budale“, te su se iste godine i venčali u opštini Vračar, a kuma im je bila poznata glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Brak „najomiljenijeg jugoslovenskog glumačkog para“, koji nikada nije imao dece, trajao je sve do 2016. godine, kada je poznati Dragan Gaga Nikolić, preminuo u Beogradu nakon teže bolesti.

Glumačka karijera Milene Dravić

Poznata glumica Milena Dravić je kako je i navedeno, svoju prvu ulogu odigrala u filmu „Vrata ostaju otvorena“, 1959. godine, te su usledile i uloge u ostvarenjima – „Diližansa snova“; „Leto je krivo za sve“; „Zajednički stan“ ; „Bolje je umeti“; „Uzavreli grad“, te i kultni film režisera Branka Bauera „Prekobrojna“, za koji je osvojila nagradu „Zlatna arena“ , na Filmskom festivalu u Puli.

Nakon toga je Milena Dravić shvatila da će njena karijera krenuti uzlaznom putanjom, posebno jer je odigrala kultne uloge u filmovima „Lito vilovito“; „Čovek nije tica“; „Kozara“, da bi 1967. godine odigrala kultnu „Hasanaginicu“, te iste godine bila nagrađena nagradom „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, za ulogu u filmu „Jutro“, u kome je igrala po prvi put sa Ljubišom Samardžićem.

Milena Dravić je na vrhuncu glumačke karijere bila u periodu od 1971. pa sve do 1990. godine, kada je najpre igrala 1971. godine u filmu Puriše Đorđevića „Biciklisti“, te dobila i svoju drugu „Zlatnu arenu“ u Puli, a potom je ona sa Gidrom Bojanićem i Draganom Gagom Nikolićem 1972. godine glumila u komediji „Kako su se volele dve budale“.

Iste te 1972. godine, Milena i Dragan Nikolić su se venčali, te su počeli da rade zajednički TV projekat, emisiju „Obraz uz obraz“, za koju su tekstove pisali najveći pesnici tog vremena Duško Radović i Ljubivoje Ršumović, a scenaristi su bili Zdravko Šotra i Siniša Pavić, te su tad poznati glumci u svom šou programu imali prilike da ugoste neke od najvećih imena tadašnje javne scene – Zdravka Čolića; Biseru Veletanlić; Jelisavetu Seku Sablić; Miodraga Petrovića Čkalju, i mnoge druge.

Milena Dravić je već 1973. godine, stekla status najpopularnije glumice u Jugoslaviji, koji je pak samo potvrdila svojim ulogama u filmovima „Sutjeska“; „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ (gde ponovo igra sa Ljubišom Samardžićem), te sa Ljubišom ponovo igra u filmovima „Povratak otpisanih“, 1978. godine, kao i u filmovima „Snovi, život, smrt Filipa Filipovića“ (snimljen 1980. godine), kao i filmove „Rad na određeno vreme“ i „Poseban tretman“ (za koji je dobila i nagradu „Zlatni globus“, kao glumica u jednom stranom filmu, te i nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu na Filmskom festivalu u Kanu).

Poznata glumica Milena Dravić, kao tada velika zvezda je igrala do 1990. godine još i u sledećim filmovima „Moj tata na određeno vreme“; „Razvod na određeno vreme“; „Laf u srcu“; „Šećerna vodica“; „Boj na Kosovu“; „Nije lako sa muškarcima“, kao i u hit seriji „Priče iz Nepričave“, u kojoj je igrala sa legendarnim Zoranom Radmilovićem.

Početkom 2000. godine, Milena Dravić je igrala u filmovima „Nebeska udica“ i Bure baruta“, da bi 2002. godine igrala u hit filmu „Zona Zamfirova“, a već 2007. godine igra u seriji „Pozorište u kući“.

Takođe je do 2010. godine poznata glumica imala uloge u seriji „Lud, zbunjen, normalan“, kao i u seriji „selo gori, a baba se češlja“, te u filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“, te i filmu reditelja Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“.

Tačno pola veka rada i uspeha Milene Dravić, 2009. godine u Srbiji niko nije obeležio, onako pak i kako je jedna od naših najvećih glumačkih legendi i zaslužila, te se ona sa svojom drugaricom i kumom Sekom Sablić te godine šetajući Sarajevom, pozirala ispred tada porušene zgrade „Bosna filma“, za koji je snimila svoj prvi film u karijeri.

Kada je u pitanju Milenina pozorišna karijera, ona ju je započela u „Ateljeu 212“, gde je odigrala niz predstava, te je igrala u brojnim pozorištima „gostujuće predstave“, a u periodu pak od 2011. i 2012. godine je igrala predstavu „Harold i Mod“.

Monografija o poznatoj glumici Mileni Dravić je objavljena krajem 2016. godine, pod nazivom „Milena Dravić – više od umetnosti“, a legat Milene Dravić i Dragana Nikolića je pak otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci u maju 2018. godine.

Ime i Prezime: Milena Dravić

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 5. oktobar 1940. godine, Beograd, Jugoslavija

Zanimanje: TV; filmska i pozorišna glumica

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

IMDb profil: https://www.imdb.com/name/nm0237244/

Sponzorisano:

Loading...
loading...