Glumci

Žiža Stojanović, glumica – Biografija 2020, Visina, Težina

Uloga Cane Fontane koju je Žiža Stojanović tumačila u periodu između 1993. godine i 1996. godine u seriji „Srećni ljudi“ koja je premijerno emitovana, ali i više puta reprizirana na programu televizije „RTS“, bila je toliko zapažena i toliko je prihvaćena od strane publike, da ovu glumicu i živu legendu ne samo srpskog već i jugoslovenskog glumišta mnogi i dalje poistovećuju sa njom.

Međutim, glumački opus Žiže Stojanović toliko je bogat, da sadrži i brojne druge, kako filmske, tako i pozorišne uloge ove slavne glumice.

Ukoliko želite da saznate koje sve uloge je u okviru svoje višedecenijske glumačke karijere tumačila Žiža Stojanović, predlažemo vam da pročitate njenu biografiju.

Žiža Stojanović – biografija

Žiža Stojanović, rođena je 19. novembra 1930. godine u Beogradu. Kada se priseti svog detinjstva, Žiža sa setom u glasu navodi da je ono veoma često bilo posuto trnjem i propraćeno nemaštinom i nevoljama koje su proisticale iz predratnih i ratnih godina u Jugoslaviji.

Kao veoma mala devojčica, Žiža je zavolela folklor, a njena ljubav prema folkloru, bila je toliko jaka da je na časove folklora odlazila čak i onda kada doslovno nije imala šta da obuje.

Ono što je kako se priseća Žiža oduvek znala, jeste da će jednoga dana, uprkos siromaštvu u kojem je živela uspeti da se odupre i da postane uspešna i ostvarena.

Da je tako zaista i bilo, dovoljno svedoči podatak da je Žiža tokom svog života uspela da ostvari izuzetno uspešnu i poštovanja vrednu glumačku karijeru kroz koju je tumačila uglavnom glavne uloge.

Žiža Stojanović – od početka karijere do danas

Svoju glumačku karijeru, Žiža Stojanović je započela 1949. godine ulogom u filmu pod nazivom „Barba Žvane“. Od tada, pa do momenta kada se penzionisala, Žiža je tumačila više od stotinu pretežno glavnih filmskih i pozorišnih uloga.

Ono što je pritom važno napomenuti, jeste da je Žižina filmska karijera uzlaznom putanjom krenula tek šezdesetih godina prošlog veka.

Od trenutka započinjanja glumačke karijere, pa do tada, Žiža je uglavnom glumila u pozorišnim predstavama.

Jedna od prvih pozorišnih predstava u kojima je Žiža glumila, bila je pozorišna predstava pod nazivom „Koštana“ u kojoj je pored glumačkog talenta, Žiža dobila priliku i da predstavi svoj raskošan glas.

 1. godine, u igranom filmu pod nazivom „Izbiračica“, Žiža Stojanović je tumačila ulogu Malčike.
 2. godina, Žiži Stojanović je donela ulogu u igranom filmu pod nazivom „Banket u Šarengradu“. Iste, dakle 1963. godine, Žiža Stojanović je igrala i u televizijskoj drami pod nazivom „Kir Janja“.
 3. godine, Žiža Stojanović je igrala u igranom filmu pod nazivom „Ponoćni gost“.
 4. godine, Žiža je igrala u igranom filmu koji nosi naziv „Vilin konjic i plehana furuna“.
 5. godine, Žiža Stojanović je tumačila ulogu služavke Ane u igranom filmu pod nazivom „Pokojnik“, a iste godine, publika je mogla videti i u filmu pod nazivom „Sufle“.
 6. godine, u igranom filmu koji nosi nazim „Levaci“, Žiža Stojanović je igrala ulofu Mocine ćerke Dušice. Iste godine, u igranom filmu koji nosi naziv „Diplomci“, Žiži je pripala uloga Zavaline supruge.
 7. godine, Žiža je glumila najpre u dokumentarnom filmu koji nosi naziv „Smeh sa scene: Savremeno pozorište“, a zatim, igrala je i u filmu koji nosi naziv „Ženski razgovori“.
 8. godine, Žiža Stojanović je igrala u igranoj Tv seriji koja nosi naziv „Naše pripredbe“.
 9. godina, bila je godina koja je Žiži Stojanović donela više poslovnog uspeha od svih prethodnih godina. Pomenute godine, Žiža Stojanović je igrala u tri igrana filma i u čak četiri igrane Tv serije. Reč je o igranim filmovima „U Orfeumu kod Brane“, „Zimovanje u Jakobsfeldu“ i „Život je lep“ i o igranim Tv serijama „Salaš u Malom Ritu“, „Pozorište u kući 3“, „Otpisani“ i „Đavolje merdevine“.
 10. godine, Žiža Stojanović je igrala u igranom filmu pod nazivom „Povratak otpisanih“ i u igranom filmu pod nazivom „Kuhinja“.
 11. godine, Žiža Stojanović, igrala je u dva igrana filma i to u igranom filmu koji nosi naziv „Sekvence i konsekvence“ i u igranom filmu koji nosi naziv „Više od igre“.
 12. godine, Žiža je igrala u igranoj Tv seriji pod nazivom „Povratak otpisanih“.
 13. godine, Žiži su pripale čak tri filmske uloge i uloga u jednoj igranoj Tv seriji. Reč je o igranim filmovima „Srećna porodica“, „Drugarčine“ i „Usijanje“ i o igranoj Tv seriji koja nosi naziv kao i prethodno pomenuti igrani film „Srećna porodica“.
 14. godine, Žiža Stojanović je igrala u tri igrane Tv serije, a to su igrana Tv serija „Duvanski put“, igrana Tv serija „Bilo pa prošlo“ i igrana Tv serija „Vruć vetar“.
 15. godine, Žiža Stojanović je tumačila ulogu Juce u igranom filmu pod nazivom „Kir Janja“, kao i ulogu građanke sa zalihama u igranom filmu pod nazivom „Vojnici“.
 16. godine, Žiža je igrala u igranoj Tv seriji pod nazivom „Lukicijada“, kao i u igranoj Tv seriji pod nazivom „Pop Ćira i pop Spira“.
 17. godine, Žiža Stojanović je igrala u filmu pod nazivom „Čovek sa četiri noge“ i u igranom filmu pod nazivom „Marija gde si“.
 18. godine, Žiža je tumačila ulogu Stanke, ujkine komšinice u igranom filmu pod nazivom „Moljac“, ulogu građanke sa zalihama u igranom filmu pod nazivom „Vojnici“ i ulogu vlasnice agencije u igranom filmu pod nazivom „Jaguarov skok“.
 19. godine, Žiža Stojanović je igrala sekretaricu u igranom filmu pod nazivom „Slučaj Laze Kostića“.
 20. godine, Žiži je pripala uloga prodavačice u igranom filmu pod nazivom „Majstor i šampita“.
 21. godine, kao i 1988. godine, Žiža Stojanović je igrala Ivinu gazdaricu u popularnoj igranoj Tv seriji koja nosi naziv „Bolji život“.
 22. godine, osim što je igrala u igranoj Tv seriji „Bolji život“, Žiža je igrala i u igranom filmu koji nosi naziv „Tesna koža 3“. U pomenutom filmu, Žiži je pripala uloga blagajnice.
 23. godine, Žiža je igrala u dva igrana filma i to u igranom filmu pod nazivom „Balkan ekspres 2“ u kojem joj pripala uloga igumanije i o igranom filmu pod nazivom „Nedeljom od devet do pet“ u kojem joj je pripala uloga komšinice. Iste godine, Žiža Stojanović je igrala i u igranoj Tv seriji pod nazivom „Drugarica ministarka“ u kojoj joj je pripala uloga Zage.
 24. godine, kao i 1991. godine, Žiža je igrala u igranoj Tv seriji koja nosi naziv „Bolji život 2“. I ovog puta, u pomenutoj Tv seriji, Žiži je pripala uloga Ivine gazdarice.
 25. godine, Žiža je igrala u dva igrana filma i to u igranom filmu pod nazivom „Kuća za rušenje“ u kojem joj je pripala uloga tetka Vide i u igranom filmu pod nazivom „Mala šala“ u kojem joj je pripala uloga tašte.
 26. godine, Žiža Stojanović je igrala u igranom filmu pod nazivom „Raj“, a iste godine, postala je uključena u glumački tim koji je učestvovao u stvaranju popularne igrane Tv serije pod nazivom „Srećni ljudi“ u kojoj je Žiži pripala uloga čuvene Cane Fontane. Ova uloga, smatra se najpopularnijom Žižinom ulogom. Snimanje pomenute igrane Tv serije, završeno je 1996. godine.
 27. godine, Žiži Stojanović je pripala uloga Savke u takođe popularnoj igranoj Tv seriji koja nosi naziv „Porodično blago“. Snimanje pomenute igrane Tv serije, završeno je 1999. godine.
 28. godine, Žiža Stojanović je igrala u filmu pod nazivom „Harold i Mod“.
 29. godine, Žiži je ponovo pripala uloga Savke u drugom delu popularne igrane Tv serije „Porodično blago“.
 30. godine, u popularnoj igranoj Tv seriji koja nosi naziv „Ljubav navika panika“, Žiži Stojanović je pripala uloga komšinice.
 31. godine, Žiža Stojanović je igrala tetka Smiljku u poznatoj igranoj Tv seriji „Vratiće se rode“.
 32. godine, Žiži Stojanović su pripale dve filmske uloge, a to je uloga komšinice u igranom filmu koji nosi naziv „Mamaroš“ i uloga komšinice sa prozora u igranom filmu koji nosi naziv „Mamurluci“.
 33. godine, Žiža Stojanović je postala jedna od takmičarki rijaliti programa „Zadruga“ koji se emituje na programu televizije „Pink“.

Ime i prezime: Žiža Stojanović

Datum i mesto rođenja: 19. novembar 1930. godine, Beograd, Srbija.

Zanimanje: Pozorišna i filmska glumica

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...