Glumci

Mira Banjac – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Mira Banjac je jedna od najpoznatjih srpskih glumica, koja je svoju slavu stekla vrlo mlada.

Talentovana glumica pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u prestonici prelepe Vojvodine.

Kada je reč o ovako velikoj glumici, teško je izdvojiti ulogu koja ju je obeležila. Svoj šarm, izuzetan smisao za humor, kao i neosporan talenat, Mira Banjac je ostavila na svakoj ulozi koju je glumila.

Tokom svoje dugogodišnje karijere nagrađivana je mnogo puta.

Mira Banjac- Biografija

Mirjana T. Banjac, poznatija kao Mira Banjac, rođena je u Erdeviku, malom naselju u opštini Šid, u Sremskom okrugu, 4. novembra 1929. godine.

Poznato je da pripada prvoj generaciji glumaca koja je išla u Pozorišnu školu u Novom Sadu, Mira je Pozorišnu školu završila 1950. godine.

Na početku svoje glumačke karijere dobijala je “sitnije“ angažmane: prvnstveno u pozorištu u Sremskoj Mitrovici, gde je glumila od 1949. do 1951. godine; zatim u periodu od 1953. do 1955. godine u Narodnom pozorištu u Banja Luci; u poznatom Srpskom narodnom pozorištu, u Novom Sadu, radila je od 1951. do 1970. godine; da bi ubrzo prešla z Beograd gde postaje članica čuvenog Ateljea 212.

Glumačka karijera Mire Banjac

Prvi filmovi u kojima se pojavljivala bili su: “Boj na Kosovu“ iz 1964. godine; “Džandrljivi muž“ iz 1967. godine;  iz iste godine glumi u televizijskoj seriji“Probisvet“; godinu dana kasnije pojavljuje se u filmu “Pusti snovi“; 1969. godine u filmu “Silom otac“. Ove uloge nisu ostavile veliki značaj na njenu karijeru.

Od 1970. do 1972. godine pojavljuje se u jugoslovenskim Tv serijama: “Rođaci“; “S vanglom u svet“; i “Diplomci“.  1971. godine se pojavljuje u filmu “Sladak život na srpski način“, a godinu dana kasnije u filmu “Jedan ujak Hojan“.

1972.godine se pojavljuje u: Tv miniseriji pod nazivom “Glumac je glumac“; dokumentarnom filmu “Smeh sa scene: Atelje 212“; filmu “Ne gazite muškatle“; kao i u televizijskoj seriji “Selo bez seljaka“.

1973.godine se pojavljuje u jugoslovenskim filmovima “Žute fesvice“ i “Slanici“, kao i jednoj od najpopularnijih serija na prostorima bivše Jugoslavije, “Kamiondžije“ u ulozi strine Cane.

Iste godine se pojavljuje u serijama: “Naše primedbe“; “Paja i Jare- Kamiondžije“ koji je nastao zbog ogromne popularnosti prvog serijala; kao i u filmovima: “Žuta“; “Bećarski divani“; i “Crvena bašta“.

Glumi u popularnim serijama “Divlje godine“ i “Pozorište u kući 2“, pored njih i u seriji “Obraz uz obraz“; filmovima: “Prosek“ i “Vlast“.

1975.godine pojavljuje se u ostvarenjima: “Kičma“; “Soba sa pet zidova“; “Hitler iz našeg sokaka“; “Pesma“.

Naredne godine igra u filmovima: “Zvezdana prašina“; “Nina- nana za Pavlicu“; “Kuhinja“; “Čuvar plaže u zimskom periodu“; kao i u Tv seriji “Marija“.

1977.godine glumi u dva jugoslovenska filma: “Kako upokojiti vampira“ i „“Ne naginji se van“.

Svoj talenat pokazuje pojavom u mjuziklu “Najlepše godine“ iz 1978. godine, iste godine se pojavljuje u Tv serijama: “Jedini dan“; “Sedam plus sedam“ i filmu “Sva čuda sveta“.

1979.godine glumi u filmovima “Srećna porodica“, iste godine se pojavljuje u istoimenoj seriji, i “Radio Vihor zove Anđeliju“.

Mira Banjac od 1980. godine dobija značajnije uloge, pojavljuje se u filmovima “Majstori, majstori!“, “Interesi“, “Samo za dvoje“, kao i u megapopularnoj seriji “Vruć vetar“ u režiji Aleksandra Đorđevića.

Zajedno sa, jednim od naših najtaletovanijih glumaca, Velimirom Batom Živojinovićem pojavljuje se u glavnoj ulozi u jugoslovenskom filmu “Lov u mutnom“ snimljenom 1981. godine. Iste godine se pojavljuje u filmovima: “Široko je lišće“; izuzetno proslavljenom jugoslovenskom filmu, u režiji Žarka Šotre, “Šesta brzina“, sa kojim je uporedo snimana serija pod nazivom “Priče iz radionice“, u kojoj takođe Mira ima ulogu. Mira Banjac je iz godine u godinu dobijla sve značajnije uloge, tako se i te 1981. godine pojavila u još jednom odličnom filmu, naime, prvom igranom filmu u režiji Emira Kusturice, “Sjećaš li se Doli Bel“.

Naredne godine se pojavljuje u jednoj epizodi serije “Doktorka na selu“ i “Imenjaci“, kao i u popularnim filmovima: “Čovek sa četiri noge“, u kojoj se pored nje u glavnoj ulozi pojavljuje Milena Dravić; “Korespodencija“; “Veliki transport“; “Oštrica brijača“, takođe iste godine ima veliko učešće u pozorišnoj predstavi “Radovan III“.

1984.godine glumi u: filmu “Opasni trag“; nastavku popularne jugoslovenske serije “Kamiondžije opet voze“; u seriji “Varljivo leto ‘68“, kao i u istoimenom filmu, u kom igra majku glavnog lika Petra Cvetkovića (Slavka Štimca). Film je režirao Goran Paskaljević, a i dan- danas važi za jedan od naših najpoznatijih filmova. Pored ovog filma, glavnu ulogu dobija u još jednom popularnom filmu, reč je o jugoslovenskom filmu “Balkasnski špijun“ u režiji Dušana Kovačevića.

U periodu od 1985. do 1990. godine Mira Banjac se pojavljuje u filmovima: “Ekran sneži“; “Jagode u grlu“; “Lepota poroka“; “Svečana obaveza“; “Medved 007“; “Milan- Dar“; “Pod ruševinama“; “Život radnika“; “Mlada sila“; “Srce i njena deca“; “Haustorče“; “Za sad bez dobrog naslova“; “Čovjek koji je znao gđe je sjever a gđe jug“; “Sveti George ubiva aždahu“; “Gospođa ministarka“; “Usamljena ruža“; “Specijalna redakcija“; “Čudo u Šangaju“; “Svet“; “Divlji svetac“; kao i u popularnom filmu “Balkan ekspres 2“.

Pojavljuje se u serijama: “Roman o Londonu“ “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“; “Dome, slatki dome“; “Roman bez drške“; i “Drugarica ministarka“.

Od 1990. do 2000. godine igra u filmovima: “Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove“; “Poslednji valcer u Sarajevu“; “Kuća za rušenje“; “Srpski rulet“; “Ruski car“; “Dnevnik uvreda 1993.“; “Vukovar, jedna priča“; “Ivan“; “Do koske“; “Lepa sela lepo gore“; “Laža i paralaža“; “Bure baruta“; “Nož“, serijama: “Zaboravljeni“; “Metla bez drške“; “Goli život“; “Oriđinali“; “Gore dole“.

U periodu od 2000. godine, pa sve do danas, Mira se pojavljuje u mnogorojnim filmovima i serijama. Kada su filmovi u pitanju, pojavljuje se u: “Mili i slatki, moj Đokice“; “Seljaci“; “Ona voli zvezdu“; “Sve je za ljude“; “Lola“; “Trideset dva kvadrata“; “Potera za sreć(k)om“; “Optimisti“; “Promeni me“; “Medeni mesec“; “Đavolja varoš“; “Kao rani mraz“; “Sedamdeset i dva dana“; “Beli, beli svet“; “Beli lavovi“; “Kad svane dan“; “Mamaroš“; “Top je bio vreo“; “Atomski zdesna“; “Baka“; “Stado“; “Rekvijem za gospođu J.“; “Biseri Bojane“.

Serijama: “Porodično blago“; “Porodično blago 2“; “Lisice“; “Kazneni prostor“; “Stižu dolari“; “Mješoviti brak“; “Ljubav, navika, panika“; “Seljaci“; “Vratiće se rode“; “Šesto čulo“; “Bela lađa“; “Vojna akademija“; “Sinđelići“; “Psi laju, vetar nosi“.

Privatni život Mire Banjac

Mira Banjac je imala veoma teško detinjstvo, o kom je otvoreno govorila. To je jedini period u njenom životu u koji nikada ne bi poželela da se vrati.

Kako je odrasla u vreme rata, kada je vladao samo užas i nemaština, nema ničega lepog da se seti. Njen otac je bio Amerikanac, a sa Mirinom majkom živeo je svega četiri godine, pre nego što je morao da se vrati u Ameriku. Nakon nekog vremena, njen otac je poslao papire za njenu majku i nju, ali njeni ujaci nisu dozvolili da im se putevi ponovo sretnu.

Njena majka je našla posao u Beogradu, dok se o Miri starala baka u Erdeviku.

Početkom rata zatvoriše se sve granice,  tako da bila odvojena od majke, živeći zajedno sa bakom koja je umela samo nekoliko reči da progovori na srpskom jeziku.

Pomenuto je da Mira pripada čuvenoj prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u predivnom Novom Sadu, na studijama glume upoznala je Andreju Jovanovića, svoju prvu ljubav.

Nakon diplomiranja par se venčao i veoma brzo dobio dete. Svoje prvo i jedino dete, sina Branislava Branu, Mira je rodila u 24. godini života.

Kako se sve veoma brzo izdešavalo, njihov brak nije dugo potrajao, naime, par se razveo nakon pet godina braka. Mira je naglasila da je imala sreće što joj je majka pružila ogromnu podršku u svemu što je radila.

Za Miru Banjac, pored njenog detinjstva, najmračniji period bilo je vreme koje je provela u Beogradu. U jednom trenutku je razmišljala o tome da sebi oduzme život, jer se našla u situaciji iz koje nije videla izlaz. Bila je sama, bez para, na ulicama Beograda, čak je od zelenaša posuđivala novac.

Na svu sreću u pravom trenutku se pojavila uloga s kojom uspeva da povrati sve dugove. Pozvao ju je Stipe Delić koji je želeo da ona glumi glavnu ulogu u njegovoj seriji, čuvenoj “Mariji“. Bio je to milionski ugovor, u seriji su je ošišali na kratko, ali je vredlo.

Tokom svoje bogate karijere nagrađivana je mnogo puta, neke od najprestižnijih nagrada koje je dobila, bile su: za najveće glumačko priznanje u Srbiji za životno delo “Dobričin prsten“; “Zlatni đuran“ koju je dobila 2004. godine za životno delo glumcu komičaru; dve Sterijine nagrade; nagrada“Pavle Vuisić“ i mnoge druge.

Ime i Prezime: Mirjana T. Banjac

Nadimak: Mira

Datum i mesto rođenja: 4. novembar 1929. godine, Erdevik, Kraljevina Jugoslavija

Težina: /

Visina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...