Sportisti

Boba Živojinović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Jedan od najboljih tenisera bivše Jugoslavije svojom igrom ostavio je ogroman trag u svetskoj istoriji tenisa.

Tokom svoje dugogodišnje karijere osvojio je mnogo titula, a neke od najimpozantnijih su: US Open koji je osvojio sa svojim partnerom Anreasom Gomezom, ATP turnir koji se održavao u glavnom gradu Teksasa , Hjustonu, davne 1986. godine, kao i ATP turnir koji je osvojio dve godine kasnije, ovoga puta u Sidneju.

Živi na dve lokacije, a to su Beograd i Florida (SAD).

Oženjen je jednom od naših najpopularnijih pevačica, legendi muzike, Lepom Brenom. Njih dvoje važe za jedan od najimućnijih i najskladnijih brakova.

Slobodan Boba Živojinović – Biografija

Slobodan Živojinović, poznatiji kao “Boba“ Živojinović, rođen je u Socijalističko Federativnoj Republici Jugoslaviji, u gradu Beogradu, 23. jula 1963. godine.

Veoma rano se zainteresovao za tenis, s obzirom da je njegov otac održavao teniske terene i držao klub “Crvena zvezda“, može se reći da je na tom mestu prvi put zaigrao tenis. Na početku ga nije doživljavao kao ozbiljan sport, već samo kao neku dečiju igru u pesku.

U to vreme nije ni razmišljao da se ozbiljno bavi tenisom, njegova majka je naravno bila za to da on pre svega završi dobru školu, nakon nje fakultet, a da mu tenis bude hobi.

Sa svega šest godina Boba se pojavljuje na svom prvom turniru, koji se na veliko iznenađenje završava veoma uspešno po njega. Nastavlja sa uporno sa treninzima, da bi sledeće godine, sa svega sedam godina, učestvovao na prvenstvu Srbije, u konkurenciji do dvanaest godina, gde je osvojio prvo mesto.

Boba nastavlja da ređa svoje ogromne uspehe, nakon ovog prvenstva, bio je državni prvak u konkurenciji do četrnaest godina, a nakon toga do šesnaest godina, pa naviše.

Ubrzo se pojavljuje na juniorskim turnirima širom Evrope, kao i sveta, na kojima je uvek bio jedan od najboljih. Nakon njih javnost se počela interesovati za njega.

Sa svojih sedamnaest godina nije uspeo kvalitetno da se organizuje kako bi optočeo svoju profesionalnu tenisersku karijeru, u to vreme se tenis nije toliko vrednovao, bio je poluamaterski sport. Kako je bio veoma skup, uglavnom su ga igrali samo bogati. Danas postoji mnogo više mogućnosti za treniranje tenisa, na primer retkos je da negde nema zimskih balona gde bi se moglo trenitati, kao u Bobino vreme.

Ubrzo se u Pančevu pojavio prvi takav balon, zbog kog je Boba ustajao u pet ujutru, kako bi uspeo da dođe pre drugih i na miru trenirao. Ovo je bio jedan od njegovih najtežih perioda kada je bavljenje tenisom u pitanju. Slobodan Živojinović je bio predvodnik jedne od grupa igrača u Jugoslviji, koji su postigli veliki uspeh u svetu tenisa, među njima su bili poznata Monika Seleš, Prpić, Goran Ivanišević i mnogi drugi.

Mnogi su mislili da se Boba bavi stoni tenisom, s obzirom da je on bio jedan od najpopularnijih sportova osamdesetih godina prošlog veka, sve dok nije počeo da se pojavljuje na velikim turnirima širom sveta, na kojima je postizao veliki uspeh.

Veliku podršku, kao i finansijsku pomoć, dobio je od svojih roditelja, prvenstveno od svog oca koji je bio u svetu tenisa. Kako je njegov stariji brat krenuo stopama oca, postigao je veliki uspeh kao trener tenisa. Odselio se u Nemačku gde je postao profesionalni trener, te je na taj način omogućio Bobi da vredno trenira u njihovim halama za vreme zime.

Profesionalna teniska karijera Slobodana Bobe Živojinovića

Do prve polovine osamdesetih godina prošlog veka i dalje je igrao amaterski tenis, značajniji uspeh postiže na evropskom prvenstvu za seniore koje se održavalo u Atini.

Na velikim svetskim turnirima pojavljuje se tek 1985. godine. Iste godine postigao je veliki uspeh na Australijan Openu, na kom je stigao do polufinala. Naredne godine dolazi do polufinala na još jednom prestižnom turniru, Vimbldonu.

Nakon ova dva polufinala Boba Živojinović postaje prepoznatljivo ime u svetu tenisa.

Za vreme svoje karijere osvojio je dve titule, prvu osvaja 1986. na turniru u Hjustonu, drugu 1988. godine na turniru u Sidneju. Odlično se pokazao i kao igrač u dublu, gde je osvojio osam titula.

Najvišu poziiju na ATP listi dostigao je 1987. godine, 26. oktobra, kada je završio kao broj 19 na svetu.

Bivšu Jugoslaviju predstavljao je na Letnjim olimpijskim igrama 1988. godine, koje su se održavale u Seulu, kao petnaesti nosilac. Francuz Gi Forže ga je porazio u drugom kolu.

1985.godine učestvovao je na Otvorenom prvenstvu Australije, gde je nakon teškog meča u četvrtfinalu, koje je igrao protiv tenisera Džona Makenora uspeo da izađe kao pobednik meča i dođe do polufinala. Ovaj meč je pored kvalitetnog tenisa ostao zapamćen i po tome kako je Boba zabavio publiku dok se njegov rival raspravljao sa sudijom.

Naime, u vreme kada je Džon gubio 2:0 nije bio zadovoljan jednom odlukom koju je doneo sudija, te je odlučio da se raspravlja sa njim. Kako je rasprava poprilično potrajala, Boba je ogladneo i od publike koje je jela sendviče u prvom redu zatražio je jedan za sebe. Oni su mu naravno uz veliko oduševljenje dali, nakon čega ga je on pojeo. Boba je izašao kao pobednik meča, sa rezultatom 3:2. Nažalost finale gubi od Vilandera.

1986.godine gubi od Ivana Lendla u polufinalu Vimbldona, njihov meč je trajao pet setova.

Sa bivšim ekvadorskim teniserom, Andresom Gomezom, u konkurenciji parova osvojio je US Open 1986. godine. Ta godina je bila veoma dobra za njega, osvojio je još tri turnira, a takođe se 8. septembra našao kao broj 1 dubl igrač sveta.

Tokom svoje karijere ostvario je 150 pobeda u singlu i 138 poraza, a u dublu 151 pobedu i 102 poraza.

Tenis je igrao profesionalno od 1981. godine do 1992. godine, nakon čega je odlučio da se posveti poslovnim poduhvatima, te je nekoliko godina kasnije postao i predsednik Teniskog saveza Srbije.

Boba je dugo razmišljao čime želi da se bavi, u jedno je bio siguran, a to je da ne želi da bude teniski teren, kako to inače ide nakon uspešne karijere. Želeo je da se posveti svojoj porodici, te da nađe posao u koji će uložiti, a koji će mu omogućiti da bude na jednom mestu, sa svojim voljenima.

Prvo je odlučio da pokuša sa uvozom mercedesa, nakon čega je počeo da uvozi popularno piće “Red Bull“. Ubrzo otvara “Grand slem“ kompaniju, a najveću pomoć oko posla pružao mu je Jan Cirijak, poznati teniski trener i menadžer.

Trudi se da pomogne srpskom tenisu, te je na raznim mestima tražio sponzore, što mu je uspešno pošlo za rukom. Pomoću sponzora naši mladi talenti dobili su priliku da se pojavjuju na raznim turnirima.

Privatni život Slobodana Bobe Živojinovića

Susret pevačice Lepe Brene i Bobe Živojinovića bio je ljubav na prvi pogled. Izjavili su da su imali osećaj da su sreli svoju srodnu dušu. Raka Đokić je zaslužan za njihovo upoznavanja, naime, nakon premijere filma “Hajde da se volimo“, doveo je Bobu nakon Breninog intervjua za “Ilustrovanu politku“. Ubrzo nakon susreta odlučuju da započnu ljubavnu romansu.

S obzirom da su i jedno i drugo bili u tom trenutku na vrhuncu svojih profesija, bilo je teško da nađu vreme jedno za drugo. Mnogo je teško spojiti dve tako različite profesije, s obzirom da su oboje putovali vrlo često.

Tek nakon što je Boba završio svoju profesionalnu tenisku karijeru, bilo im je mnogo lakše da opstanu kao par. Nakon četiri godine zabavljanja, par je odlučio da se uzme. Interesovanje za njihovo venčanje bilo je ogromno, te su povodom toga odlučili da snimaju svoje venčanje. Kako je ovaj prelepi događaj prozvan “atrakcijom veka“, snimljena je VHS kaseta koja je nosila naziv “U ime ljubavi“.

Kako su oboje odrastali u sličnom okruženju, nisu imali problem oko vaspitanja dece, kao i uzajamnom odnosu supružnika. Brena i Boba imaju dvoje dece, dva sina, Viktora koji ima sedamnaest godina i Stefana koji je stariji, ima dvadeset i tri godine. Boba iz prvog braka ima sina Filipa koji ima 33 godine.

Par je odlučio da započne biznis zajedno, te danas važe za jedne od najimućnijih privrednika. Danas zajedno sa Sašom Popovićem učestvuju u Grand produkciji. Tokom dvadeset i dve godine braka, zadesile su ih velike nedaće, naime, doživeli su ono čega se svi roditelji pribojavaju.

Njihov sin Stefan otet je 2000. godine, ali je na svu sreču vraćen nakon nekoliko dana. Boba i Brena se nikada nisu brinuli oko tih stvari, odnosno oko protekcije kuće i dece. Kako iza sebe imaju “čiste“ karijere, nisu smatrali da im je obezbeđenje neophodno. Ovo nelagodno iskustvo spojilo ih je još više.

Kada je Brena imala poprilično ozbiljne zdravstvene probleme sa trombozom, Boba je uvek bio uz nju. Trudio se da joj bude od pomoći koliko god može. Takođe su zajedno prošli kroz smrti roditelja, sve te teške stvari približavale su ih sve više. Pomogle su im da shvate život na malo drugačiji način, te da se posvete jedno drugom, kao i svojoj deci, što je više moguće.

Od kada je Brena rešila svoj problem sa zdravljem, par se trudi da bude što udaljeniji od očiju javnosti, stoga često putuju kako bi uživali u zajedničkom vremenu.

Kada ga pitaju koji je recept za održavanje ljubavi koja traje već dvadeset i osam godina, njegov odgovor je uvek da mora da postoji uzajamno poštovanje pre svega, kao i tolerancija.

Supružnici moraju da se drže čvrsto, da umeju da popuste kada je to neophodno, kao i da budu svesni da su deca veoma važna karika u njihovom braku, i da zajedno treba da rade na vaspitanju istih.

Ime i Prezima: Slobodan Živojinović

Nadimak: Boba

Datum i mesto rođenja: 23. jul 1963. godine, Socijalističko Federativna Republika Jugoslavija, Beograd

Prebivalište: Beograd (Srbija), Florida (SAD)

Zanimanje: teniser

Profesionalna karijera: 1981. do 1992. godine

Visina: 198 cm

Težina 100 kg

Sponzorisano:

Loading...
loading...