Sportisti

Vanja Udovičić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Trenutni ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, Vanja Udovičić, nekada je bio kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije.

Ovaj mladi funkcioner se rodio 12. septembra 1982. godine u Beogradu u tadašnjoj SFRJ.

Detinjstvo i školovanje

Pravo ime, odnosno ime koje je dobio na rođenju i krštenju u katoličkoj crkvi, mu je Franjo Udovičić. Naime, on je dete iz mešovitog braka. Majka mu je Srpkinja, a otac Davor je Hrvat iz Istre. Kada su mu se roditelji rastali, Vanja je ostao da živi sa majkom u Beogradu.

Otac mu se vratio u rodnu Istru gde i danas živi, a Vanja je još 2004. godine pored srpskog državljanstva, uzeo i hrvatsko državljanstvo i pasoš na šta je imao pravo.

Deda po ocu je Italijan, tako da je Vanja mogao uzeti i italijanski pasoš. To je i učinio kada je počeo da igra za italijanski klub Pro Recco koji je 2010. godine bio najbolji vaterpolo klub u Evropi. U jednom trenutku je Vanji ponuđeno da zaigra i za italijansku reprezentaciju, ali je Vanja to odbio.

Vanja Udovičić se smatra jednim od najsupešnijih vaterpolista, a verovatno i jednim od najtrofejnijih igrača.

Prve susrete sa velikim plavetnilom Vanja je imao u Istri, tačnije u Puli gde je nekada kao dete odlazio sa roditeljima na letovanja. U Puli je prvi put zaplivao.

U Beogradu je kratko (šest meseci) pohađao školu plivanja na Košutnjaku, ali se nije dugo zadržao jer mu u tim godinama pažnja nije bila skoncentrisana.

Kada je malo porastao i napunio devet godina, upisao se na vaterpolo i počeo da trenira za „Partizan“. U to vreme, najveći idoli i uzori su mu bili vaterpolisti Aleksandar Šoštar i Igor Milanović.

Pohađao je osnovnu školu „Filip Kljajić Fića“ u Beogradu, a potom i 11. beogradsku gimnaziju. U to vreme trpeo je uvrede svojih vršnjaka zbog imena, pa ga je promenio u Vanja kada je ima 15 godina.

Nakon gimnazije, Vanja upisuje Fakultet organizacionih nauka na beogradskom univerzitetu. Vrlo uspešno je završio osnovne studije i postao inženjer organizacionih nauka, a zatim je upisao master.

Vaterpolo karijera Vanje Udovičića

Prvi vaterpolo klub u kome je Vanja trenirao i igrao, kao što smo rekli, bio je beogradski klub „Partizan“. U ovom poznatom beogradskom klubu Vanja je išao redom, od najmlađih kategorija, preko juniorske, i tako redom.

U ovom klubu je bio od 1998. godine, pa sve do 2003. Za ovih 5 godina, Vanja je učestvovao sa juniorskom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu u Lenenu 2002. godine i tamo uspeo da osvojio prvo mesto. Nakon toga, sa svojim klubom osvaja prvenstvo Jugoslavije, takođe 2002. godine, a onda i kup Jugoslavije iste godine.

U to vreme klub veoma loše stoji finansijski i nažalost, Partizanova vaterpolo ekipa se rastura, a Vanja Udovičić odlučuje da prihvati ponudu vaterpolo kluba „Jadran“ iz Herceg Novog.

U vaterpolo klubu „Jadran“ Vanja je bio od 2003. godine do 2005. godine. Plivački vaterpolo klub „Jadran“ iz Herceg Novog postoji od 1926. godine. Ovaj klub je nekada bio šampion SFRJ, a u periodu u kome je Vanja igrao za ovaj klub, oni osvajaju ukupno četiri titule prvaka.

Uspeli su da 2004. godine budu vicešampioni Evrope. 2005. godine ekipa „Jadran“ brani Kup Srbije i Crne Gore. Finalni dvomeč je obeležilo nadigravanje između „Partizana“ i „Jadrana“, a Vanja Udovičić je bio jedan od najuspešnijih igrača postigavši tri gola. Poslednji gol im je i doneo titulu.

2005.godine Vanja Udovičić napušta klub „Jadran“ i odlazi u „Posilipo“ u kome ostaje do 2007. godine. Vaterpolo klub „Posilipo“ ili italijanski Circolo Nautico Posillipo je italijanski klub čije je sedište u Napulju. Osnovan je daleke 1925. godine, a utakmice i treninzi se uglavnom održavaju na bazenu Feliče Skandone.

Sam Udovičić je u to vreme govorio da mu se ostvario dečački san, jer se ovaj klub može uporediti sa Realom iz Madrida u fudbalu. Najveći uspeh sa ovim klubom Vanja Udovičić je postigao u sezoni 2005/2006 kada su osvojili Superkup Evrope. Nakon toga, odlučio je da pređe 2007. godine u drugi italijanski klub „Pro Reko“.

U vaterpolo klubu „Pro Reko“ Vanja je proveo 3 godine. Tamo je trenirao od 2007. do 2010. godine. Ovaj italijanski klub je klub koji se takmiči u seriji A u Italiji. To je veoma star i proslavljen vaterpolo klub koji postoji od 1913. godine. Imaju više od 32 ligaške titule, a osam puta su osvajali Kup evropskih šampiona.

U vreme kada je Vanja igrao za ovaj klub uspeli su tri godine za redom da osvoje kup Italije, a 2007/2008 i 2008/2009 bili su prvi na Superkupu Evrope. Evroligu su osvojili 2007/2008 i 2009/2010.

U isto vreme kada je Vanja Udovičić trebalo da trenira za klub „Pro Reko“ dobio je italijanski pasoš jer je to bio način da ga Italijani privole da igra za njihovu reprezentaciju. Ali postoji tu i još jedna zanimljiva priča. Naime, ekipa „Pro Reka“ je tada imala dosta stranih igrača.

Mediji su tada pisali kako u ovom šampionskom klubu igraju Mađari Tamaš Kađađ, Norbert Madaraš i Tibor Benedek, kao i naš Vladimir Vujasinović. Smatralo se da bi Vanjino učešće bilo nemoguće jer već ima previše stranaca. Ipak Đenovljani su našli rešenje i dali Vanji italijanski pasoš.

Nakon osvajanja Evrolige, 2010. godine, vlasnik ovog kluba, kao i trener, počinju da uslovljavaju Udovičića da zaigra za njihovu reprezentaciju. Međutim, to nije bila Vanjina želja i on raskida ugovor.

Nakon toga, odlučuje da pređe u zagrebački klub „Mladost“. U ovom klubu je bio od 2010. godine do 2012. godine. Sa novim timom Vanja osvaja Kup Hrvatske i biva proglašen za najboljeg igrača na takmičenju, a negde u isto vreme i za najboljeg igrača na svetu.

Ubrzo stižu i priznanja iz rodnog Beograda, u kome mu je Sportski savez Srbije dodelio Majsku nagradu sa obrazloženjem da je postigao izuzetan uspeh u okviru olimpijskih sportova.

Kada je završio karijeru u „Mladosti“, Vanja Udovičić počinje da igra za klub „Radnički“ iz Kragujevca u kome ostaje svega godinu dana i rešava da napusti svoju vaterpolo karijeru i posveti se politici. Sa „Radničkim“ je osvojio klupsko takmičenje LEN Kup Evrope koje se smatra drugim takmičenjem odmah posle Lige šampiona.

Vanja Udovičić – reprezentativac

Vanja Udovičić je bio član vaterpolo reprezentacije Srbije i Crne Gore od 2002. godine, pa sve do 2013. godine, s tim što je od 2006. godine Srbija samostalna država, pa se vaterpolo reprezentacija sada naziva reprezentacijom Srbije.

Još kao juniorski reprezentativac 2000. godine Vanja je zaigrao sa reprezentacijom Jugoslavije i u to vreme osvojili su prvo mesto na Evropskom prvenstvu.

Kasnije, njegov debi u seniorskoj reprezentaciji odigrao se 2002. godine. U to vreme, naša ekipa je osvojila bronzanu medalju na Svetskom kupu u Beogradu.

Evropsko prvenstvo 2003. godine se održavalo u Kranju i tada je naša reprezentacija osvojila prvo mesto, dok je na svetskom prvenstvu koje se odigravalo u barseloni, uazuela treće mesto.

Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine naši momci su osvojili srebrnu medalju, kao i na Svetskoj ligi koja se održavala u Long Biču.

Svetska liga u Beogradu i Svetsko prvenstvo u Montrealu 2005. godine doneli su našoj reprezentaciji zlatnu medalju.

Jedna od najuspešnijih godina za našu reprezentaciju bila je 2006. Tada su kao srpska reprezentacija osvojili čak tri zlata i to na Svetskom kupu u Budimpešti, u Svetskoj ligi u Atini i na Evropskom prvenstvu u našoj prestonici.

2007.godine u Berlinu se održavala Svetska liga i naša reprezentacija je osvojila prvo mesto, a Vanja Udovičić je bio najbolji igrač.

Naredne 2008. godine na narednim Olimpijskim igrama koje su se održavale u Pekingu, reprezentacija je osvojila bronzanu medalju, a u Malagi na Evropskom prvenstvu srebrnu medalju. Na Svetskoj ligi koja se te godine održavala u Đenovi, plavi su zasijali zlatom.

Vanja Udovičić je 2009. godine izabran za kapitena nove i podmlađene reprezentacije.

Uspesi su se nizali sve do 2013. godine kada se Vanja konačno povukao iz vaterpola i stavio tačku na profesionalno bavljenje ovim sportom.

Treba dodati da je Vanja odigrao skoro 300 utakmica kao reprezentativac i da je postigao tačno 360 golova. Njegova pozicija je bila pozicija beka.

Vanja Udovičić i politika

Septembra 2013. godine Vanju Udovičića su imenovali po prvi put za ministra sporta i omladine u Vladi Republike Srbije. U tom trenutku je premijer bio Ivica Dačić, a Vanja je kandidovan kao nestranačka ličnost.

Od 29. juna 2017. godine u vladi čiji je predsednik Ana Brnabić, Vanja Udovičić i dalje obavlja istu državnu funkciju.

Vanja Udovičić i njegov privatni život

Vanju Udovičića kao zgodnog i mladog neženju povezivali su sa mnogim poznatim i manje poznatim sportistkinjama, pevačicama i manekenkama. 2014. godine su mediji razglasili da je u vezi sa Ljubicom Đukanović koja je ćerka poznatog doktora Đukanovića (Boško), međutim oni su to demantovali.

Vanja je još uvek neoženjen.

Vanja Udovičić – ministar sporta i omladine u Vladi RS

Rođen: 12. septembra 1982. godine u Beogradu

Težina: 95 kg

Visina: 195 cm

Instagram: @vanjaudovicicc

Twitter: @VanjaUdovicic

Sponzorisano:

Loading...
loading...