Sportisti

Miroslav Ćiro Blažević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Miroslav Ćiro Blažević je poznati penzionisani fudbaler i fudbalski trener, koji je najveće uspehe ostvario sa reprezentacijom Hrvatske, koju je odveo na Evropsko prvenstvo 1996. godine, i sa kojom je osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu 1998. godine.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o liku i delu ovog vrsnog trenera koji je ostvario izvanredne rezultate u fudbalu i ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog sporta.

Miroslav Ćiro Blažević – biografija

Poznati trener je rođen u Travniku u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, 10. februara 1935. godine, a svoju bogatu trenersku karijeru je počeo sa svega 33 godine kada je u Švajcarskoj trenirao FK „Veve“, da bi potom u Lozani trenirao FK „Sion“ i na kraju i reprezentaciju Švajcarske.

Bogata karijera fudbaleskog trenera Miroslava Ćire Blaževića

Kako je napred i navedeno, Ćiro Blažević je počeo karijeru trenera u Švajcarskoj, ali se 1979. godine vratio u Hrvatsku i počeo da radi za FK „Rijeka“ iz Rijeke, te je u toj sezoni ekipa koju je vodio zauzela deseto mesto u ligi.

U sezoni 1980. godine je trener prešao na klupu zagrebačkog FK „Dinamo“, te je u toj prvoj sezoni imao neke solidnije rezultate kada je klub osvojio peto mesto u ligi, ali je već 1982. godine posle pune 24 godine „FK „Dinamo“ osvojio titulu šampiona u ligi Hrvatske.

Naredne 1983. godine se „Dinamo“ borio za titulu prvaka sa FK „Partizan“ i kada je izgubio u borbi za prvenstvo, Ćiro je odlučio da po prvi put napusti trenersko mesto u „Dinamu“.

1984.godine se Miroslav Ćiro Blažević vratio u Švajcarsku gde je sa FK „Gashoper“ osvojio prvenstvo Švajcarske, te je 1986. godine došao u Jugoslaviju i bio trener u Prištini sa kojom je i osvojio i ušao u Prvu ligu.

Iste te 1986. godine je trener ponovo došao u „Dinamo“ i osvojio značajne rezultate“ te je pune dve godine ostao na poziciji prvog stručnjaka ovog fudbalskog kluba, koji je napustio ponovo 1988. godine.

Jedan od najvećih uspeha u karijeri Ćira Blaževića je bila 1994. godina kada je postao trener reprezentacije Hrvatske koju je odveo na Evropsko prvenstvo 1996. i to je bila svojevrsna senzacija jer je tada Hrvatska stigla do četvrtfinala.

Naime, u kvalifikacijama za pomenuto Evropsko prvenstvo je Hrvatska bila ispred Italije na tabeli i direktno ostvarila plasman na EP 1996. godine.

Na takmičenju je pod vođstvom poznatog trenera reprezentacija Hrvatske pobedila Tursku i Dansku ali je izgubila od Portugala, no ipak je stigla do četvrtfinala Evropskog prvenstva na kome je izgubila sa rezultatom 2:1 od reprezentacije Nemačke.

Nakon ovog izvanrednog rezultata usledio je novi uspeh Ćira Blaževića, koji je reprezentaciju Hrvatske spremao za Svetsko prvenstvo 1998. godine, kada je u kvalifikacijama njegova reprezentacija bila na drugom mestu iza Danske, a u baražu je savladala Ukrajinu.

Na pomenutom Svetskom prvenstvu u Francuskoj, tim reprezentacije Hrvatske je bio sastavljen od odabranih igrača koji su se već pokazali u raznim evropskim klubovima, te je iste godine na takmičenju Hrvatska u konačnoim plasmanu bila na trećem mestu, što se smatra jednim od najvećih uspeha u istoriji fudbala ove zemlje.

Naime, na početku takmičenja je Hrvatska savladala Jamajku i Japan, te izgbila od reprezentacije Argentine, ali je u osmini finala uspela da pobedi Rumuniju, i da se plasira u četvrtfinale.

Čitav svet je ostao zatečen kada je u četvrtfinalu Svetskog porvenstva reprezentacija Hrvatske pobedila Nemačku sa 3:0, te je dospela u polufinale ali je tada izgubila od reprezentacije Holandije sa 2:1.

Kritike na račun Ćira Blaževića su tada bile sve glasnije jer se smatralo da bi rezultat bio bolji kao i plasman ekipe, da je on u igru uveo tada vrsnog Roberta Prosinečkog nakon izjednačenja od 1:1.

No, kako bilo da bilo, u utakmici za treće mesto je Hrvatska igrala opet protiv reprezentacije Holandije i tada je Robert Prosinečki odigrao celih 90 minuta meča, i Hrvatska je slavila pobedu sa rezultatom 2:1 i donela kući bronzanu medalju sa SP 1998. godine.

U daljim trenerskim podvizima, Miroslav Blažević nije imao naročitre uspehe sa reprezentacijom Hrvatske, te tako 2000. godine nije uspeo da se plasira na Evropsko prvenstvo, pa je iskusni trener smatrao da treba da se „podmladi ekipa“ što je donelo nove probleme i nije rezultiralo plasmanom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. godine, pa se tada trener zvanično povukao iz reprezentacije Hrvatske.

Od 2008. godine je Ćiro Blažević na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine došao na mesto trenera Meha Kodra, te je tada u sezoni i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine Bosna bila druga na tabeli iza reprezentacije Španije.

Međutim, u baražnim utakmicama je Bosna i Hercegovina izgubila od reprezentacije Portugala, pa je u decembru 2010. godine Ćiro Blažević dobio otkaz i više nije vodio Bosnu i Hercegovinu.

Najveći uspesi Miroslava Ćire Blaževića kao fudbalskog trenera su neki od sledećih:

Osvajanje Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1981/1982. godine;

Osvajanje Kupa Jugoslavije u sezoni 1983. godine;

Dvostruko osvajanje Prvenstva Hrvatske u sezonama 1992/1993. godine i 2002/2003. godine;

Osvajanje Kupa Hrvatske u sezoni 1994. godine;

Osvajanje Prvenstva Švajcarske u sezoni 1983/1984. godine;

Osvajanje Kupa Švajcarske u sezoni 1973/1974. godine;

Osvajanje četvrtog mesta na Evropskom prvenstvu sa reprezentacijom Hrvatske 1996. godine;

Osvajanje trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine sa reprezentacijom Hrvatske;

Dvostruka nagrada za doprinos fudbalu kao trenera koja se zove nagrada „Franjo Bučar“ i to 1998. i 2007. godine.

Manje je poznata činjenica da se Miroslav Ćiro Blažević 2005. godine oprobao i kao političar te se kandidovao za predsednika Hrvatske, ali je dobio u prvom krugu izbora manje od 1% glasova i tako je ispao iz dalje trke, mada poznavaoci prilika kažu da politička karijera nije bila ni dobar potez niti realan izbor za ovog vrsnog fudbalskog stručnjaka.

Ime i Prezime: Miroslav Blažević 

Nadimak: Ćiro

Datum i mesto rođenja: 10. februar 1935. godine, Travnik, Jugoslavija

Zanimanje: fudbalski trener i stručnjak

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...