Muzičari

Gordana Lazarević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Gordana Goca Lazarević je jedna od naših najpoznatijih pevačica narodne i folk muzike, koja na sceni traje više od nekoliko decenija i ima iza sebe brojne hitove, te je omiljena pevačica i kako pak mlađim, tako i starijim generacijama obožavalaca.

Inače, Gordana Goca Lazarević je poznata pre svega po nekadašnjem braku i uspešnoj saradnji sa kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom, od koga se pak i razvela, ali koji je za nju uradio neke od najlepših narodnih pesama, a njeni najveći hitovi su između ostalog i pesme „Vidovdan“; „Svilen konac“; „Mala žena od velike slađa“ i „Maramica“.

Gordana Lazarević – biografija

Poznata pevačica je rođena u Takovu, kod Gornjeg Milanovca, 1954. godine, u tadašnjoj SFRJ, a muzičku karijeru je Gordana Lazarević započela davne 1973. godine.

Nakon što je u rodnom mestu popularna Goca završila osnovnu školu, ona se preselila u Beograd da bi upisala srednju Ekonomsku školu, na smeru turizam, a nakon toga je pak pevačica upisala i Višu turističku školu, ali je nikada nije završila.

Naime, Gordana Lazarević je shvatila da su njena najveća ljubav muzika i ples, te se upisala u KUD „Ivo Lola Ribar“, a sa kojim je proputovala skoro celu tadašnju SFRJ, te imala pak i brojne nastupe po inostranstvu.

Iako se zvaničnim početkom Gocine muzičke karijere smatra 1973. godine, ipak je ona svoj prvi solo album snimila dve godine kasnije, te je 1975. godine otpevala u svojoj interpretaciji čak 32 narodne pesme i snimila album sa numerama – „Šano dušo“; „Stojanke“; te pak „Da znaeš mori, mome“; „Otvori mi, belo Lenče“; „Bela Vranjanke“, koje su pak pripadale izvornim pesmama iz opusa čuvenog pisca Bore Stankovića, koje je on sakupio i opisao u svojim delima.

Svoj najveći uspon je u to vreme, Gordana Goca Lazarević, imala nakon što je postala vokalni solista grupe „Đerdani“, a u kojoj su pevale i njene koleginice Snežana Đurišić i Gordana Goca Stojićević.

Šezdesetih godina je Gordana Lazarević u KUD „Ivo Lola Ribar“, upoznala Milutina Popovića Zahara, sa kojim je najpre ostvarila profesionalnu saradnju, i koji je i kasnije za nju komponovao neke od najlepših pesama koje je otpevala, a sa njim je bila i u braku od 1980. do 1990. godine, te su iz te deceniju duge bračne zajednice dobili dvoje dece – sina Miloša i ćerku Mariju.

Goca je do danas snimila oko 13 „singlica“ i 18 albuma, te je učestvovala na brojnim festivalima narodne muzike, a pomenuti su neki od njenih najvećih hitova – „Meni treba ljubav“; „Oprosti mi što mislim na tebe“; „Srpkinja“; „Koliba kraj puta“, te i napred pomenuti hitovi „Mala žena“; kao i „Vidovdan“; „Maramica“ i „Svilen konac“.

Nakon što je svoju decu „izvela na pravi put“, Goca Lazarević je upoznala biznismena Branka, za koga je neretko isticala da je bio njena najveća ljubav, ali za koga se nikada nije udavala jer je pak ona i smatrala da to nije u redu prema njenoj deci, ali koji je preminuo u svojoj 55. godini od posledica moždanog udara, te pevačica nije mogla dugo godina da preboli smrt svog partnera.

Danas je Goca Lazarević ponosna baka unuke Dunje i unuka Balše, koje ima njena ćerka Marija koja je diplomirani pedagog, dok se Gocin sin Miloš ostvario u profesiji reditelja, te planira da se oženi uskoro svojom dugogodišnjom devojkom Svetlanom.

Muzička karijera Gordane Goce Lazarević

Kako je napred i navedeno, Goca Lazarević je svoju karijeru otpočela 1973. godine, pevajući u grupi „Đerdani“, te je 1975. godine snimila album sa obradom 32 izvorne vranjanske pesme, da bi prvu singl ploču snimila 1977. godine, pod nazivom „Noć meraka“, a potom je u periodu od 1978. do 2006. godine snimila i sledeće albume, a to hronološki navedeno – „Koštana“ (iz 1978. godine); „Gordana Lazarević“ (iz 1981. godine); „Nije, nije šala“ (iz 1982. godine); „Trebaće ti verna žena“ (iz 1983. godine); „Parižanka“ (iz 1984. godine); „Zaljubljena žena“ (album iz 1986. godine); „Meni treba ljubav“ (iz 1987. godine); „Želja mi je“ (iz 1988. godine); „Robinja ljubavi“ (iz 1989. godine).

Posle ovog albuma je Goca Lazarević, napravila dvogodišnju pauzu u karijeri, i snimila i sledećih 8 albuma – „Eh, da si me voleo“ (iz 1991. godine); „Ako treba“ (iz 1993. godine); „Ja sam vatra“ (iz 1994. godine); „Hiljadu zastava“ (iz 1996. godine); „Mala žena“ (iz 1999. godine); pa potom i albume „Ćeraćemo se“ (iz 2001. godine); „Goca Lazarević“ (iz 2003. godine) i „Goca Lazarević“ (iz 2006. godine).

Najpoznatiji singlovi plave pevačice su – „Zadnja avantura“ (iz 2009. godine); „Ciganko“ (iz 2010. godine); „Đinđuva“ (iz 2012. godine); „Ćirilica“ (iz 2014. godine) i „Haljina tanka“ (iz 2015. godine).

U svojoj dugogodišnjoj pevačkoj karijeri, Goca Lazarević je učestvovala na brojnim festivalima, te tako na „Ilidži“ u Sarajevu 1977.; 1979. i 1980. godine, sa hit numerama – „Nećemo se nikad rastati“; „Možemo li srećni biti“ i „Došlo doba da se ljubav proba“.

Na festivalu „Slavonija“, Goca je učestvovala 1978. godine, sa numerom „Nemam zlata, ni dukata“, a potom su usledila njena takmičenja na festivalu „Hit parada“ 1981.; 1982.; 1986.; i 1989. godine, sa pesmama – „Hej momci, hej mladići“; „Deca Šumadije“; „Montenegro“, te i „Svirajte mi marš na Drinu“.

Kasnije je pak Goca Lazarević učestvovala 2003. godine na „Moravskim biserima“ sa pesmom „Dule, Duško“, te 2008. godine na „Grand festivalu“ sa numerom „Srpkinja“, kao i 2013. i 2016. godine na festivalu „Lira“, na kome se predstavila numerama „Tako muški lep“ (kada je osvojila prvo mesto) i „Lele, boške“.

Privatni život Gordane Goce Lazarević

Iako je napred napomenuto, da je Goca Lazarević punih deset godina bila u braku sa poznatim violinistom i kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom, sa kojim ima ćerku Mariju i sina Miloša, ona se kako je kasnije izjavila razvela jer nije bila srećna u tom braku, ali je sa Zaharom ipak do danas ostala u korektnim odnosima.

Inače je manje poznato da se svojevremeno poznatoj pevačici Goci Lazarević udvarao ni manje ni više nego legendarni Zdravko Čolić Čola, ali je ona odbila njegov poziv da izađu, jer kaže nije želela vezu sa nekim koga su sve žene obožavale i želele da mu budu devojke.

Nakon što je upoznala biznismena Branka, koji je bio vlasnik dve kompanije u Beogradu, te je i planirala da sa njim otpočne zajednički život, on je iznenada preminuo od moždanog udara, te pak pevačica punih sedam godina nije mogla da prežali taj gubitak.

Danas Goca Lazarević uživa u porodičnoj kući u elitnom naselju Bežanijska kosa u Beogradu, te u njoj živi sa sinom Milošem, a najviše voli kada joj u posetu dođu unuci, Dunja i Balša, te ona sa njima kaže i proživljava „svoju drugu mladost“.

Ime i Prezime: Gordana Lazarević

Nadimak: Goca

Datum i mesto rođenja: 1954. godina, Takovo kod Gornjeg Milanovca, Srbija (tadašnja SFRJ)

Zanimanje: narodna i folk pevačica; istaknuti estradni umetnik

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/gocalazarevic_official/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...