Muzičari

Indira Radić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Indira Radić važi za jednu od najpoznatijih pevačica narodne i pop- folk muzike na našoj estradi, naime, svojom specifičnom bojom glasa veoma brzo je postala prepoznatljiva, kako kod nas, tako i u dijaspori.

Neki od njenih najvećih hitova su: “Lopov“; “Zmaj“; “April“; “Moj živote dal‘ si živ“; “Bio si mi drag“; “Nisam sumnjala“ i mnoge druge.

Iza sebe ima jedan neuspeli brak, iz kog ima sina jedinca, kog je par nazvao Severin.

Indira Radić – Biografija

Indira Radić je rođena 14. juna 1966. godine, u Bosni i Hercegovini, u selu Dragalovcu, koje se nalazi u samoj okolini Doboja, gde je odrastala zajedno sa svojim ocem Živkom, koji je bio na visokom položaju komunističe partije u tadašnjoj Jugoslaviji, i sa majkom Rosom, koja je bila domaćica.

Svoje specifično ime upravo je dobila na inicijativu svog oca, da njegova ćerka dobije ime po poznatoj premijerki Indiri Gandi, čijom je on politikom bio fasciniran. Kad se prevede njeno ime na naš jezik, ono znači “cvet cvetova“.

Na svega pet kilometara od njenog sela nalazilo se mesto Stanari, u kom je Indira pohađala i završila osnovnu školu. Dugo je razmišljala šta je ono što bi bilo najpametnije da završi, te se odlučila za medicinsku školu, koju je nakon završene osnovne škole upisala u Doboju. Indira je čak jedno vreme radila u Zagrebu kao medicinska sestra.

Njen taletat za muziku roditelji su primetili još dok je bila veoma mala, u par navrata njeni roditelji su je vodili na muzička takmičenja koja su se održavala u Doboju. Jedan od njenih prvih uspeha bio je kada su je proglasili za “prvi glas Doboja“ 1985. na muzičkom takmičenju.

Sa svega dvadeset godina, 1976. godine, Indira je imala svoj prvi amaterski nastup na jednom svadbenom veselju, na kom je gostima otpevala pesmu “Nevernice moja, vrati mi se“ od Kemala Malovčića.

Petnaest godina kasnije, Indira Radić se prijaljuje na takmičenje pevača amatera koje se održavalo u Sarajevu, naime, organizovao ga je tadašnji Radio Sarajevo, na kom je uspela da dođe do finala, ali se takmičene prekinulo zbog ratnih nepogoda.

S obzirom da je duboko u sebi odlučila da želi da izgradi svoju muzičku karijeru, Indira je donela odluku da će nastupati po raznim kafanama i veseljima, kao i muzičkim manifestacijama. Zarađivala je lepu svotu novca, od koje je omogućila sebi i svojim roditeljima život u Beogradu.

Još kao veoma mlada upoznala je svog prvog supruga, sa kojim je 1991. godine dobila sina Severina Radića, kog je njen muž odveo iz Beograda za Bosnu. Ovo je za nju bila velika trauma, s obzirom da nije znala ništa o svom sinu pola godine. Kada se njen suprug vratio sa detetom za Beograd, lepa pevačica je odlučila da se od njega razvede 1996. godine.

Muzička karijera Indire Radić

Godinu dana nakon što je rodila svog sina, 1992. godine, Indira je snimila svoj prvi album “Nagrada i kazna“, na kom su se pored naslovne numere našle sledeće pesme: “Daj mi obećanje“; “I ti tiho ode“; “Suze moje“; “Čudna igra“; “Iskreno mi kaži“; “Hej, zašto da ne“; i “Pamtimo ono veče“.

U svoj album prvenac pevačica je uložila nešto oko dvadeset hiljada maraka, te je on zaista kvalitetno odrađen, zbog čega je dobro prošao kod publike.

Svoj drugi album snima 1993. godina za Južni vetar, koji nosi naziv “Zbog tebe“. Na ovom albumu se nalaze pesme: “Tužna vrbo“; “Zbog tebe“; “Suzo moja“; “Sunce u daljini“; “Sto godina sreće“; “Poljubi me i videćeš“; “Ti si moj“; kao i “Prošlo je vreme ljubavi“.

1994.godine snima svoj treći, ujedno poslednji album za “Južni vetar“, “Ugasi me“, na kom se nalaze numere: “Evo ti ruka, vodi me“; “Zaljubljena momka dva“; “Ugasi me“; “Gde si sad“; “Zašto sam se rodila“; “Oči moje, što ste zaplakale“; “Moja će te ljubav stići“; i “Još te pamte ruke moje“.

Svoj sledeći album 1995. godine izdaje za muzičku kuću PGP RTS, pod nazivom “Idi iz života moga“, koji postiže veliku popularnost, a na njemu su svoje mesto našle numere: “Sve je gore sa tobom“; “Idi iz mog života“; “Vidim strast u tvojim očima“; “Ti si isti kao ostali“; “Sve da volim ona me učila“; “Hiljadu noći“; “Tvoj pogled“; i “Hoće mi se hoće“.

Ponovo menja muzičku kuću, te 1996. godine, svoj novi album izdaje pod pokroviteljstvom diskografske kuće “ZAM“. Na albumu “Krug“ našle su se sledeće numere: “Ujed za srce“; “Opasno je opasno“; “Krug“; “Otiš’o si, ostala sam“; “Da kamen zaplače“; “Nevero“; “Srebrna duga“ duetska pesma sa popularnim Ninom Rešićem; kao i “Sin“.

Indira Radić je za vreme snimanja ovih albuma održala veliki broj koncerata, kako u našoj žemlji, tako i u inostranstvu, gde je bila rado viđen gost.

Ubrzo menja svoj imidž, te iz brinete prelazi u plavšu.

Godinu dana kasnije, nastavlja svoju saradnju za muzičkom kućom “ZAM“ čiji su vlasnici u to vreme bili Saša Popović i Lepa Brena, a za koje je iste godine snimila album “Izdajnik“, sa kog su se izdvojile pesme: “Pogledaj me sad u oči“; “Grom“; “Ni dani ni noći“; kao i “Osvetnica“.

1998.godine izlazi do tada njen najuspešniji album, sa kogu se se posebno izdvojile pesme: “Junačko srce“; “Srce puno otrova“; “Spakuj svoje stvari“; “Majko“; “Decembar“; i “Crne zore“.

Dve godine kasnije, popularna plavuša, prelazi u novoosnovanu muziču kuću “Grand Produkciju“, koja je uspela da okupi brojne pevačke zvezde. Za istoimenu kuću, dve godine za redom, snima dva albuma, prvi pod nazivom “Milenijum“ iz 2000. godine, a drugi pod nazivom “Gde ćemo večeras“ iz 2001. godine. Na veliko iznenađenje, ova dva albuma nisu ostvarila očekivan uspeh, svega nekoliko pesama su se izdvojile.

Godinu dana kasnije usledio je album koji je predstavljao njeno jubilarno deseto izdanje, na kom je sarađivala zajedno sa popularnim pevačem Alanom Islamovićem, sa kojim je snimila numeru “Lopov“, koja je postigla ogroman useh, o njenom uspehu svedoći činjenica da je pesma prevedena na čak tri jezika.

Marina Tucaković je bila autor ove peseme, koja je iste godine proglešena za “Hit godine“, kao i za “hit meseca“.

Indira nastavlja sa svojim velikim uspehom, već 2004. godine, izdaje svoj novi album, ovoga puta pod nazivom “Zmaj“, koji postiže ogroman uspeh. Na albumu su se našle sledeće numere: “Moj živote dal’ si živ“; “Zmaj“; “Vatromet“; “Nisam sumnjala“; “Svejedno je“; “Tetovaža“; “Bio si mi drag“; “Tika- tak“; “Zašto tako naopako“; i “Pedeset godina“.

Njen sledeći abum iz 2005. godine“Ljubav kad prestane“, nije uspeo da postigne upeh kao njen prethodni album, mađutim, sa njega se izdvajaju hitovi poput: “April“, za koju popularna pevačica dobija nagradu “Zlatni melos“ za hit godine; “Maline“; “Sedam smrtnih grehova“; kao i “Hvala što nisi“.

2007.godine izdaje album “Lepo se provedi“, a iste godine napravila je turneju po Hrvatskoj i Sloveniji.

Naredne godine izlazi novi album, pod nazivom “Heroji“, koji je postigao ogroman uspeh, a a njega su se izdvojile numere: “Na trapezu lokalnog cirkusa“; “Pije mi se pije“; “Ovaj život čas proleti“; “Ako me zavoliš“; i “Hajde sestro“.

Indira Radić pravi malu pauzu sa snimanjem albuma, te dve godine kasnije snima dva singla: “Pusti me“ i “Živim da živim“, a iste godine dobija nagradu za najbolju pevačicu na “Folk estradi“ u Osijeku.

Snima dva singla “Jednom se samo živi“ i “Proslaviću kraj“ 2010. godine, nakon čega odlazi na veliku turneju po Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa popularnim pevačem Alanom Islamovićem. Turneja je prošla veoma uspešno.

Svoj petnaesti album po redu “Istok, zapad, sever, jug“ izdaje 2011. godine, a na njemu su se našle duetske pesma sa brojnim zvezdama, poptu: Dženana Lončarevića; “Crvene jabuke“; “Lexington benda“; Romanom, Alenom Islamovićem; Azisom. Na veliku žalost ovaj kvalitetan album je ostao u senci njenog skandala, odnosno pesme “Marija“, koju je snimila sa Stankom Marinkovićem.

Privatni život Indire Radić

Veoma malo se zna o privatnom životu ove popularne pavačice, sem pomenutog braka iz kog ima dete, koje joj je tadašnji muž odveo jer nije želela da se vrati za Bosnu, naime, pevačica je želela da sa sinom i mužem živi u Beogradu. Međutim, njen suprug se nije slagao sa tim, te je odveo njihovo dete bez njenog odobrenja, o detetu kao što je već rečeno, nije ništa znala skoro pola godine.

Pet godina nakon ovog “incidenta“, Indira je podnela zahtev za razvod od svog muža, koji se obestinio 1996. godine.

Svoju privatnost Indira veoma vešto krije od očiju javnosti.

Poznato je da je njen sin Severin veoma talentovani kompozitor, kao i da se pre pet godina oženio ruskinjom Elinom, sa kojom ima sina Mihaela Radića. Indira je ponosna što je baka, i nada se da će u budućnosti imati više unuka.

Poznatu pevačicu su u više navrata dovodili u vezu sa Goranom Ratkovićem Raletom, estradnim menadžerom, što je ona osporila jednom prilikom kada je u medijima izjavila da nije imala partnera punih petnaest godina.

Ubrzo nakon toga, Indira je započela vezu sa oženjenim muškarcem, naime, u pitanju je bio Goran Kurtum, za kog je planirala da se uda odmah nakon što se on razvede. Međutim, par je svoju ljubavnu aferu okončao 2015. godine.

Indira je nakon toga odlučila da samo želi da se posveti svojoj muzici i pripremi novog albuma.

Jedna je od retkih pevačica na našoj estradi koja je o svojim estetskim zahvatima pričala otvoreno u medijima. Naime, tokom svoje dugogodišnje karijere podvrgla se korekciji usana i grudi, a takođe je priznala da redovno ide na tretmane botoksom.

Poznata je kao veliki humanista, te je stoga 2009. godine odnela priznanje, za svoj humanitarni rad pod, nazivom “Orden Velikog srca“, koji dodeljuje Fondacija Katarine Karađorđević, “NJKV“.

Ime i Prezime: Indira Radić

Nadimak: “srpska Šakira“; Nina

Datum i mesto rođenja: 14. jun 1966. godine, u Bosni i Hercegovini, u mestu Doboj

Zanimanje: narodna, turbofolk, etno i pop- folk pevačica

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...