Muzičari

Muharem Serbezovski – Biografija 2020, Visina, Težina

Mada je na našim prostorima Muharem Serbezovski najpoznatiji kao vrsni interpretator narodne i romske muzike, on je u svojoj karijeri postigao da se ostvari i kao pisac, prevodilac, kompozitor, magistar prava i političar.

Muharem Serbezovski – biografija 

Poznati pevač je rođen u Skoplju, 2. maja 1950. godine, a u tada najvećem romskom naselju na Balkanu, Šuto Orizari, kao član velike porodice koja je brojala jedanaest članova, i koja je kao i ostali sunarodnici imala malo sredstava za život.

Muharem je počeo da peva sa samo 14 godina, kako bi počeo da zarađuje i za sebe i za svoju vrlo siromašnu porodicu, te je od tada pa do danas napisao više od 400 pesama, objavio pet romana, te 3 zbirke poezije, preveo na romski jezik „Kuran“; „Bibliju“; „Sto godina samoće“; „Rat i mir“ i „Zločin i kaznu“, te je i završio i Filozofski fakultet u Sarajevu, na kome je magistrirao.

  1. godine, Muharem Serbezovski je bio član parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (kao član političke partije „Stranka za B i H“).

Od 1979. godine, poznati pevač je u skladnom braku sa suprugom Lidijom, sa kojom ima sina Durmiša, koji se takođe bavi muzikom.

Impozantna muzička i književna karijera Muharema Serbezovskog 

Od svog aktivnog bavljenja muzikom, za koju se navodi 1968. godina (iako je kako je pomenuto pevač počeo da nastupa sa svega 14 godina), pa do danas, Muharem Serbezovski je u svom četri decenije dugom pevačkom i kompozitorskom stažu, napisao i otpevao neke od najvećih hitova narodne, romske i folk muzike – „Sine moj“; „Ramo, Ramo, druže moj“; „Za venčanim stolom“; „Zašto su ti kose, pobelele druže“; „U tuđini“; „Cigani, drumovi“; „Rastajemo se mi“; „Probudite moju dušu“; „Noći moje“; „Moram plakati“; „Esmeralda“; „Mastika, Mastika“; kao i „Ljubavna kletva“; „Lepotica grada“; „Nisi sve izgubila“; „Šta je dušo“; „Hladna zima“; „Aj mastika“; te i „Minut“; „Crna mi je sudbina“; „Osman aga“; „Opet sam sam“; „Idi iz mog grada“; „Još uvek te volim“; „Jasmina“; „Ostao sam sam“, i mnoge druge pesme.

Najpoznatiji albumi i singl-ploče koje je ovaj romski pevač izdao do danas su – „Džemile“ (iz 1982. godine); „Šta će mi bogatstvo“; „Još uvek te volim“ i „Dođi u godini jedan dan“; „Vrati mi se voljena“ i „Tragična ljubav“; „Spavaj, čedo, spavaj“; „Ramu, ramu“; „Hajde svi da pevamo“; „Ramajana“ i „Izdajico srca mog“; „Zašto su ti kose, pobelele druže“ (singl iz 1977. godine, te i album istog naziva iz 1984. godine); „Suzana, volim te“; „Disko orijent“; „Dođi mi u godini jedan dan“; „Daj mi Bože strpljenja“.

U periodu od 2009. godine pa do danas, Serbezovski je izdao neke od najvećih hit singlova, i napisao je brojne numere svojim poznatim kolegama, a 27. maja 2012. godine je održao veliki povratnički koncert u „Sava Centru“ u Beogradu.

Poznati pevač je autor pet romana („Šareni dijamanti“; „Cigani A kategorije“; „Rat ciganskih Bogova“; „Cigani u NOB-u“) i tri zbirke poezije („Putevi vetrova i cigana“; „Jasine“), kao i jedne studije koja je prevedena na sedam svetskih jezika, i koja se zove „Cigani i ljudska prava“.

Muharem Serbezovski je učestvovao na brojnim festivalima, od „Ilidže“ u Sarajevu 1968. godine, sa pesmom „Hatidže“ (pa i narednih 1970.; 1971.; 1973.; 1975. godine, sa pesmama – „Ciganin sam i umem da volim“; „Ciganko vatrenog oka“; „Čekaću te ja“; „Jablan viti“); preko festivala „Hit parada“ 1975. godine (sa pesmom „Hajde, svi da pevamo“) i 1985. godine (sa pesmom „Čija li si“); te na „Jugoslovenskom festivalu“ u Parizu, 1975. godine (sa pesmom „Zeleno, zeleno“) i na „Grand festivalu“, 2014. godine (sa pesmom „Nisi sve izgubila“).

Iako je uvek poštovao sve svoje kolege, kao omiljenog izvođača i velikog prijatelja, sa kojim je i nastupao punih osam godina, i sa kojim je uvek „delio“ svoje nove pesme i cenio njegovo iskreno mišljenje, Muharem Serbezovski navodi legendarnog Tomu Zdravkovića.

Takođe, svoj poznati duet „Poslednji aplauz“, pevač je snimio sa Sinanom Sakićem, za koga kaže da je „čovek satkan od emocije“, te da su upravo Sinan i Muharemov sin Durmiš, zaslužni što se on ponovo vratio pevanju posle dugogodišnje pauze sa estradne scene.

Privatni život Muharema Serbezovskog 

O privatnom životu velikog pevača i umetnika Muharema Serbezovskog, zna se veoma malo, jer je bio i ostao do danas „veličina“ za sebe, veliki emotivac, profesionalac, humanista i borac za i romsku ali i svaku drugu nacionalnu manjinu.

Kako je i napomenuto, pevač je već punih 39 godina u braku sa suprugom Lidijom, sa kojom ima jednog sina Durmiša, koji je krenuo očevim stopama, te se i sam bavi muzikom.

Kako pevač često napominje, sa svojom porodicom je uvek imao predivan odnos, a supruga mu jedino zamera nedostatak vremena, posebno od kada se bavi i politikom, te kako kaže uspeva da spava samo pet sati dnevno.

Sa svojom porodicom odmara obično u svom apartmanu u Neumu, te voli i putovanja širom sveta i opušta se uz šetnje i čitanje, a bavi se i prevođenjem kapitalnih književnih dela, na romski jezik.

  1. godine, u medijima se pojavila lažna vest koja je uzdrmala estradnu scenu, a to je bilo da je poznati pevač u svojoj 67. godini preminuo u jednoj bolnici u Skoplju, a sve je ubrzo demantovao pevačev sin Durmiš, a nakon toga je i sam pevač objavio da je „živ i zdrav“.

Ime i Prezime: Muharem Serbezovski

Nadimak: Mumo

Datum i mesto rođenja: 2. maj 1950. godine, Skoplje, Makedonija

Zanimanje: narodni i folk pevač; političar; pisac; gitarista

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/muharemserbezovskioficijalnastranica/

Instagram: https://www.instagram.com/muharemserbezovski/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=slWbcFKwTg4

Sponzorisano:

Loading...
loading...