Muzičari

Bebi Dol – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Bebi Dol važi za jednu od najpoznatijih pevačica, koja je svoju slavu postigla za vreme nekadašnje Jugoslavije, a koja je i dan – danas prepoznatljivo ime na našoj estradi.

Vrhunac svoje slave postigla je predstavljajući Jugoslaviju na najpoznatijem muzičkom talmičenju u Evropi, pod nazivom “Pesma Evrovizije“.

Neki od njenih najvećih hitova su: “Rudi“; “Brazil“; “Iznad duge“; “Mustafa“; “Hajde da uzmemo neki dobar auto“ i mnoge druge.

Poslednjih nekoliko godina Bebi Dol se ne bavi muzikom, naime, ona je odlučila da učestvuje u brojnim reality programima, kao što su “Farma“ i “Zadruga“.

Bebi Dol – biografija

Dragana Šarić, naša poznata pevačica, poznatija kao Bebi Dol, rođena je 2. oktobra 1962. godine u Socijalističko Federativnoj Republici Jugoslaviji, u gradu Beogradu.

Rođena je od oca Milisava Šarića, našeg poznatog džez muzičara, i majke Magdalene. S obzirom da je njen otac bio veoma poznat i tražen muzičar, kada je imala samo dve godine, njena porodica se preselila u Hamburg. Tokom svog odrastanja često je menjala adrese i putovala, da bi se sa svojih sedam godina ponovo vratila u Jugoslaviju, ovoga puta za stalno.

Njena majka, Magdalena, inicirala je da se ponovo presele za Beograd kako bi Bebi Dol upisala osnovnu školu i nastavila dalje školovanje.

Uporedo sa osnovnom školom i  XIV Beogradskom gimnazijom, Bebi Dol je završila i osnovnu i srednju muzičku školu “Stevan Mokranjac“, koju je upisala na nagovor svoje bake, s obzirom da njeni roditelji nisu želeli da se ona bavi muzikom.

Kako je niko ne bi povezivao sa svojim ocem, koji je u to vreme bio veoma uvažen i ostvaren muzičar, tokom pohađanja osnovne i muzičke škole, dala je sebi umetničko ime Bebi Dol. U muzičkoj školi je pohađala solo pevanje i klavir.

Bebi Dol je imala nameru da nastavi sa svojim muzičkim obrazovanjem, te da nakon završene srednje škole upiše Muzičku akademiju u Beogradu, međutim, kako je već bila u procesu započinjanja svoje profesionalne muzičke karijere, odlučila je da odustane od te namere, te da se upotpunosti posveti svojoj muzici.

U Braku je sa Aleksandrom Todorovićem od 2014. godine.

Muzička karijera Bebi Dol

Krajem sedemdesetih godina prošlog veka Bebi Dol je počela da peva u bendu “Tarkus“, što se može uzeti kao početak njene muzičke karijere.

Svoj bend, pod nazivom “Anoda Ruž“, osnovala je 1981. godine zajedno sa Goranom Vejvodom. Iste godine snimila je dva singla: “Enigma“ i “Snovi od slame“, koje nisu ostavile značajniji utisak kod publike.

Nije prošlo mnogo vreme do početka započinjanja njene solo karijere. U to vreme je za poznati PGP RTS snimila dva hit singla: “Na planeti uzdaha“ i “Mustafa“. Pesma “Mustafa“ postala je ogroman hit, te je proglašena pesmom godine, a i dan- danas se smatra jednim od njeh najvećih hitova.

Pored velikog vokalnog talenta, postala je veoma prepoznatljiva i tražena zbog svoje autentične pojave i energije na sceni.

1983.godine sa pesmom “Rudi“ pojavljuje se na “Jugovizije“, sa kojom pobeđuje, a pesma postaje veliki hit. Pobedom se plasirala na veliko muzičko takmičenje “Pesmu Evrovizije“, koje se tada održavalo u Minhenu. Na ovom popularnom takmičenju svi su čuli za Jugoslaviju, a Bebi Dol se plasirala u finale, gde je osovojila šesto mesto, što je zaista veliki uspeh.

Nakon popularnog takmičenja odlučila je da napravi remix pesme “Rudi“, koja je postala najslušanija pop- rok pesma na prostorima tadašnje Jugoslavije. Snimila je još jedan singl “Baby Love“ koji je dobro prihvaćen među publikom.

Svoj prvi solo album pod nazivom “Ruže i krv“ snimila za je već pomenutu kuću PGP RST 1983. godine. Na albumu se nalaze pesme: “Superboj“; “Ruže i krv“; “Sinu Sunca i bratu meseca“; “Ljubav na pesku“; “Moj anđele, u belom, venčaj me“; “U 1001 noći“; “Bugarska“; i “Lapis Lazzuil“.

S obzirom da se proslavila na “Pesmi Evrovizje“,  periodu od 1984. do 1986. godine nastupala je u Egiptu, u prestižnom hotelu “Sheraton“. U pomnenutom hotelu nalazio se popularni pevač Sajmon Le Bon, koji peva u jednoj od najpopularnijih muzičkih grupa “Djuran Djuran“. Nakon što ju je čuo, izjavio je da je ona najbolja pevačica koju je do tada čuo.

Poznata produkcijska kuća “Virgin“ iz Kaira, ubrzo je ponudila popularnoj pevačici ugovor za snimanje albuma. Bebi Dol je bez premišljanja odbila ponudu o kojoj mnogi sanjaju, i bez obzira što su joj mnogi predviđali vrhunsku svetsku karijeru, odlučila je da se vrati u Jugoslaviju.

Svoja dva singla peva na engleskom, pod nazivom: “How good not to love“ i “Prove to all“ izdaje 1986. godine. Na muzičkom festivalu “MESAM“ iste godine je osvojila prvo mesto sa pesmom “Inš- Allah“. Ubrzo nakon toga ova pesma je bila zabranjena za emitovanje na svim programima, kao i za javnu izvedbu.

Ova godina je bila veoma značajna za njenu muzičku karijeru, pored značajnih singlova, održala je svoj prvi solistički koncert u “Ateljeu 212“, za koji su se rasprodale sve karte.

Naredne  godine se pojavljuje sa svojom pesmom “Zrno nežnosti“ na “Jugoviziji“, sa kojom je osvojila treće mesto.

Treću poziciju na istoimenom takmičenju osvojila je i 1988. godine, ovoga puta sa pesmom “Zatvori, mama, prozore“. Iste godine se sa pesmom “Slatke suze ljubavi“ pojavljuje na festivalu “MESAM“, na kom osvaja drugo mesto.

Godinu dana kasnije, na istoimenom festivalu, osvaja drugo mesto sa pesmom “Kad sreća odlazi“, ali je pored toga dobila i specijalnu nagradu stručnog žirija za “najbolju interpretaciju“.

1990.godine ponovo se pojavljuje na festivalu “MESAM“, sa pesmom “Izvini“, ali po prvi put ne ostvaruje značajniji uspeh, završila je na desetom mestu.

Pored neverovatnog muzičkog talenta, Bebi Dol je pokazala svoj talenat za glumu, naime, pojavljivala se u nekoliko hit serija, poput serije “Bolji život“ i “Lisice“. Takođe je imala i ulogu u predstavi “Ofelija“, koja se izvodila u tadašnjem Titogradskom pozorištu.

Sa poznatim muzičarem, Massimom Savićem, snimila je dve pesme: “Sunce sija, trava miriše“ i “Riječi čarobne“.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, pevala je prateće vokale u pesmi “Femme Fatale“ benda “Leb i sol“.

Pored navedenih, sarađivala je i sa grupama: “Du Du A“ i “Bulevar“, kao i sa Oliverom Mandićem, a na samom vrhuncu svoje slave bila je na turneji, velike legende, Zdravka Čolića.

Sa svojim novim hitom “Brazil“, 1991. godine, pojavila se na muzičkom takmičenju “Jugovizija“, na kom je odnela pobedu, nakon čega je predstavljala našu zemlju, tadašnju Jugoslaviju, na “Pesmi Evrovizije“, koja se tada na Malti.

Međutim, ovog puta nije ostvarila nikakav uspeh na pomenutom takmičenju, te kada se vratila u Jugoslaviju niko nije želeo da snimi njen singl. Stvari se menjaju, te njena pesma uz četiri spota postaje jedan od najvećih hitova u našoj zemlji, čak je zahvaljujuči njoj dobila poziv da učestvuje na festivalu “San Remo“, koji se održavao u Italiji.

Ovaj poziv za prestižan festival Bebi Dol je morala zbog političke situacije koja je u to vreme bila prisutna da odbije, te je stoga odlučila da krene na veliku turneju po Evropi sa svojom koleginicom Samantom Remus.

Svoj drugi album “Ritam Srca“ Bebi Dol izdaje 1995. godine, tek sedm godina kasnije najavila je svoj treći po redu album “Ljuta sam“, na kom su se našli brojni hitovi, poput: “Šapni mi“; “Ja sam imala“; “Maza, maza“ i druge.

Svoj poslednji solo album “Čovek rado izvan sebe živi“ izdala je 2006. godine, a godinu dana ranije održala je svoj drugi solistički koncert ponovo u “Ateljeu 212“.

Privatni život Bebi Dol

Kako Bebi Dol nikada nije želela da daje izjave o svom privatnom životu, o njemu se veoma malo zna.

Javnosti je poznata samo ljubavna romansa između nje i popularnog pevača Massima Savića, koji važi za njenu prvu veliku ljubav, a sa kim se zabavljala tokom osamdesetih, na smom vrhuncu svoje karijere.

Takođe je poznato da je Bebi Dol ušla u bračnu zajednicu sa svojim dugogodušnjim dečkom Aleksandrom Aleksom Todorovićem 26. septembra 2014. godine. Njen dugogodišnji prijatelj, poznati pevač, Oliver Mandić bio je kum na svadbi.

Od poznatih ličnosti, pored Olivera, privatno se druži i sa Milicom Mitrović, suprugom Željka Mitrovića, vlasnika TV “Pink“, a bila je bliska drugarica sa pokojnom glumicom Sonjom Savić.

Pre deset godina pojavila se prvi put u reality programu “Farma“, u kom je stigla do finala. Učestvovala je u šou programu “Dvor“ , nakon čega se opet 2013. i 2015. godine pojavila u reality programu “Farma“. Bebi Dol se nije pokazala u najboljem svetlu, pogotovo zbog svađa sa pevačicom Saškom Karan.

Mediji su vrlo često spekulisali od njenom finansijskom stanju, s obzirom da su kružile priče da se odala alkoholu, međutim ona nikada nije odgovarala na takave tvrdnje,.

Ime i Prezime: Dragana Šarić, danas Dana Todorović

Umetničko ime: Bebi Dol

Datum i mesto rođenja: 2. oktobar 1962. godine, Beograd

Zanimanje: pevačica

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...