Muzičari

Momčilo Bajagić Bajaga – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Momčilo Bajagić poznatiji samo kao Bajaga je popularni rok muzičar i pevač grupe „Bajaga i instruktori“, koji je decenijama prisutan da domaćoj rok i pop sceni sa velikim hitovima i omiljen je kod mlađih i starijih generacija koje su uz njegovu muziku odrastale, prvi pu se zaljubljivale i delile radosne ili manje srećne trenutke.

Momčilo Bajagić Bajaga – biografija

Poznati muzičar Bajaga je rođen kao Momčilo Bajagić u Bjelovaru u Hrvatskoj 19. februara 1960. godine, a živi i radi u Beogradu, te nastupa širom zemlje, regiona i inostranstva.

Zanimljiva je činjenica da se Momčilo Bajagić Bajaga sasvim „slučajno“ rodio u Hrvatskoj, kada su njegovi roditelji Jovanka i Živojin, iz beogradskog naselja Zemun gde su živeli, otišli u posetu kod njegove bake, i on se tamo prevremeno rodio, te se nedugo potom i vratio u Beograd, pa i sam smatra da je Beograđanin i po vokaciji Srbin, a što mu je ove godine i stvorilo neke politički indukovane probleme u susednoj zemlji, kada je njegov koncert bojkotovan i na kraju i otkazan.

Ljubav prema muzici i to onoj „kvalitetnoj“ Bajaga je sticao još od malena kada je od svoje majke Jovanke dobio na poklon ploču legendarnog Toma Džounsa „My way“, te su se kako je zavoleo pevanje i muziku nizale nove ploče i on i danas ima zavidnu kolekciju koja pre svega ima neprevaziđenu emotivnu vrednost.

Bajagin otac Živojin je bio vojni pilot, a majka ekonomista po struci, takođe je radila pri vojsci, ali kako muzičar ističe oni nikada prema njemu nisu bili strogi, te su ga uvek podržavali i samo su želeli da se nikada ne bavi pilotiranjem jer su u to vreme avionske nezgode bile vrlo česte.

Već u osmom razredu osnovne škole je Bajaga sa drugovima snimao na magnetofonu imitacije pesama poznatih inostranih grupa, pre svega „Pink Floyd“, a on je posle završene osnovne škole u Beogradu upisao i Drugu beogradsku gimnaziju.

Privatni život Momčila Bajagića Bajage

Danas Bajaga živi i radi u Beogradu, i oženjen je suprugom Emilijom, za koju je kaže napisao i otpevao sve svoje ljubavne pesme, i sa kojom ima sina Marka i ćerku Anđelu, te njihov brak pak nikada nije bio meta tabloidnih pisanja i skandala, i važi za jedan od najskladnijih na estradi.

Suprugu Emiliju, koja je poznatija kao Ema, Bajaga je upoznao u autobusu, te su iako iz istog kraja u Zemunu bili samo poznanici i viđali se „u prolazu“, jer se muzičar nikada nije usuđivao da joj priđe na ulici.

Ipak, kada su se sedeći jedno pored drugog u autobusu GSP-a, Bajaga i Ema upoznali, počeli su da se zabavljaju a potom i da žive zajedno, te su se posle punih sedam godina veze venčali 1989. godine, a sina Marka su dobili 1990. godine i on je trenirao košarku, a zanima ga i novinarstvo i mediji uopšte, te nije odlučio da krene očevim muzičkim stopama.

Sa druge strane, Bajagina mezimica Anđela je vrlo talentovana i pohađa Muzičku školu odsek klavir, te svira i gitaru koju je Bajaga sa ponosom naučio da svira, a popularni muzičar vrlo retko u medijima priča o svojoj porodici, te su retke slike sa njegovom suprugom ili decom, i on je sam pravi dokaz da je moguće da se profesionalno odvoji od privatnog, iako je i on slabo baš medijski eksponiran, a jedna od najpopularnijih javnih ličnosti u našoj zemlji.

Inače je opšte poznato da je Bajaga jedan od najvernijih navijača FK „Crvena zvezda“, te je i jedna njegova pesma postala svojevrsna himna ovog FK iz Beograda, a kada je u prilici pevač je redovan na tribinama Marakane odakle bodri svoj omiljeni tim.

Naime, pomenuta numera „Zvezda“ je bila na albumu „Zmaj od noćaja“ iz 2001. godine, jedna bonus numera, ali je stekla ogromnu popularnost kod publike ali i među najvatrenijim navijačima „Delijama“, te je pevač snimio i pesmu podrške za Tenisku reprezentaciju Srbije, i istakao više puta da za „Partizan“ ne bi mogao nikada da napiše pesmu, jer sve svoje numere piše od srca.

Zanimljiva je i manje poznata činjenica da Bajaga ne ume da vozi, te da iako je položio teorijski deo vozačkog ispita, kada je trebalo da ima polaganje vožnje desilo se da je preminuo Tito, te je tada država bila potpuno „paralisana“, i onm se i danas često vozi autobusom, a kada negde žuri ide taksijem.

Muzički kritičari su dosta često osporavali Bajagin muzički talebnat, te su smatrali da njegov vokal nema „dovoljan raspon“, te da on peva previše recitatorski ili narativno, te pored toga što je to sasvim bilo nevažno publici koja ga obožava, Bajaga je poznat i kao giotarista, kompozitor i tekstopisac, te je jedan kompletan autor i stvaralac, a brojke o prodatih više od pet miliona ploča u dosadašnjoj karijeri, sasvim dovoljno govore same za sebe.

Muzička karijera Momčila Bajagića Bajage

Svoju muzičku karijeru je Momčilo Bajagić Bajaga počeo zvanično 1974. godine, kada je pevao u bendu „TNT“, te potom i u grupi „Ofi“, pa je zapustio školu i u prvoj godini Gimnazije je pao na popravni ispit.

Kao srednjoškolac, Bajaga se 1978. godine priključio popularnom bendu „Riblja čorba“, jer je Bora Đorđević pre svega bio oduševljen njegovim talentom, ali i autentičnim „rokerskim imidžom“ sa dugom kosom i stilom oblačenja svetskih rok zvezda.

U „Ribljoj čorbi“, gde je bio ritam gitarista se Bajaga zadržao punih šest godina, da bi pak 1984. godine odlučio da započne karijeru sa svojim bendom „Instruktori pozitivne geografije“, a poznato je da je u međuvremenu napisao i komponovao veliki broj hitova za Slađanu Milošević i Zdravka Čolića, kao i za samu „Riblju čorbu“, a njegova najpoznatija pesma koju je napisao jeste „Kad hodaš!, koju Bora i danas rado izvodi.

Iste te 1984. godine je Bajaga sa novim bendom izdao album „Pozitivna geografija“, a potom je promenio ime benda u „Bajaga i instruktori“, te su usledili albumi – „Sa druge strane jastuka“ (je album iz 1985. godine, a koji se i danas smatra jednim od najboljih rok albuma koji su snimljeni u tadašnjoj Jugoslaviji) ); „Prodavnica tajni“ (iz 1987. godine); te i „Neka svemir čuje“ (iz 1989. godine); pa potom i „Četiri godišnja doba“ (iz 1991. godine); te i „Muzika na struju“ (iz 1993. godine); „Od bižuterije do ćilibara“ (iz 1997. godine); „Zmaj od noćaja“ (iz 2001. godine); te i „Šou počinje u ponoć“ (iz 2005. godine) i „Daljina, dim i prašina“ (iz 2012. godine.

U dugogodišnjoj karijeri koja treja već punih četri decenije, Bajaga je otpevao brojne hitove, a među kojima su najpoznatije numere – „442 do Beograda“; „Plavi safir“; te i „Od bižuterije do ćilibara“; „Muzika na struju“; „Zmaj od noćaja“; „Sa druge strane jastuka“; „Zažmuri“; „Samo nam je ljubav potrebna“; „Berlin“; „Moji su drugovi“; „Zvezda“; „Dobro jutro, džezeri“; kao i „Verujem, ne verujem“; „220“; „Ti se ljubiš“; „Vidi šta sam ti uradio“; „Šarene pilule za lilule“; „Nemoj da se zezaš sa mnom“; „Dvadeseti vek“; „Francuska ljubavna revolucija“; „Tamara“; te i „Tišina“; „Daljina, dim i prašina“; „Jedino to se zove ljubav“; „Šou počinje u ponoć“ i mnoge hit pesme koje se danas horski pevaju na Bajaginim koncertima.

Inače, iako je od početka nastanka grupe „Bajaga i instruktori“ dolazilo do brojnih promena u sastavu muzičara koji su svirali, uz Bajagu danas „Instruktore“ čine – Žika Milenković koji je prateći vokal i gitarista benda (i koji je jedan period imao i svoju grupu „Babe“); Čeda Macura na bubnjevima; Aleksandar Saša Lokner na klavijaturama; Miroslav Cvetković Cvele na bas gitari i Marko Nježić Kića na gitari.

Najnoviji album koji je Bajaga izdao početkom ove godine je „U sali lom“, koji je nadomestio šestogodišnju „diskografsku tišinu“ i na kome se nalazi devet pesama (pored naslovne numere su to i pesme – „Može da te ubije grom“; „Savršen dan“; „Bilo bi lako“; „Severac“; „Rekla si“; kao i „Loše napisan dan“; „Nikad te više neću zvati“; „Noćima sanjam“ i numera urađena sa Dragim Jelićem „Kad mesec prospe rekom srebra sjaj“) , a novi koncert poznati pevač sa svojom grupom priprema za prvi decembar 2018. godine u „Štark areni“ u Beogradu.

Inače je u dosadašnjoj karijeri, sa bendom „Bajaga i instruktori“, muzičar održao veliki broj baš spektakularnih nastupa širom zemlje i regiona, od kojih su najpoznatiji onaj prvi koncert iz 1984. godine u zagrebačkom kultnom klubu „Kulušić“, pa potom veliki koncerti u „Domu sindikata“ u Beogradu; u „Ciboni“ u Zagrebu; u „Tivoliju“ u Ljubljani; u „Zetri“ u sarajevu, te na stadionu „Tašmajdan“ u „hali Pionir“ , kao i u parku „Gorki“ u Moskvi, 1985. godine pred više od 10 hiljada ljudi.

Manje je poznata činjenica da je Bajaga pisao muziku za televizijske, filmske i pozorišne projekte i da je upravo on napisao muziku za kultnu predstavu „Ateljea 212“ u kojoj glumi pokojni Zoran Radmilović – „Radovan III“, te je napisao i poznatu numeru „Moji su drugovi“, a za film „Ni na nebu ni na zemlji“ reditelja Miše Radivojevića.

Pored ostalih pesama, Bajaga je uradio i saundtrak za seriju „Otvorena vrata“, kao i muziku za film „Profesionalac“, odnosno poznatu numeru „Pada vlada“, i pesmu „Bežiš od mene ljubavi“ za seriju „Vratiće se rode“, iz 2007. godine.

Danas je Momčilo Bajagić Bajaga jedan od najpopularnijih muzičara koji svira širom zemlje i regiona, piše tekstove za svoje kolege i komponuje, i sasvim je neopterećen slavom i uspehom, te je omiljen među muzičarima iz svih branši, a poznato je da je često sarađivao i sa našim poznatim narodnim pevačima kojim je napisao velike hitove – Vesni Zmijanac je on i napisao pesmu „Da budemo noćas zajedno“, koja je bila jedna od najpoznatijih u njenoj karijeri.

Ime i Prezime: Momčilo Bajagić (umetničko ime Bajaga)

Nadimak: Bajaga; „jugoslovenski Pol Makartni“

Datum i mesto rođenja: 19. februar 1960. godine, Bjelovar, Republika Hrvatska

Zanimanje: rok muzičar; pevač; gitarista; kompozitor; tekstopisac

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/bajaga.official.page/

Instagram: https://www.instagram.com/bajagaiinstruktoriofficial/

Twitter: https://twitter.com/BajagaOfficial

YouTube: https://www.youtube.com/user/BajagaiInstruktori

Web stranica: http://www.bajaga.com/

Sponzorisano:

Loading...
loading...