Muzičari

Snežana Djurišić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Istaknuta estradna umetnica tokom svoje karijere snimila je veliki broj pesama, od koji su najveći trag ostavile: “Kuće male“; “Srna“; “Kiše“; “Noć se sprema“; “Lepi moj“; “Odakle si sele“; “Mala soba tri sa tri“; kao i “Sve je prošlo među nama“.

Već nekoliko sezona članica je žirija prestižnog muzičkog takmičenja “Zvezde Granda“.

Snežana Đurišić je trenutno u srećnoj vezi, a iz braka ima dvoje dece, o kojima će biti reči nešto kasnije kada budemo pričali o njenom privatnom i ljubavnom životu.

Snežana Đurišić- Biografija

Snežana Đurišić je rođena 6. juna 1959. godine, u tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, u mestu Gornji Milanovac, u Moravičkom okrugu.

Sa ocem Milanom, majkom Darom i sestrom Mirom, koja je od nje dve godine mlađa, svoje detinjstvo je provela u Kraljevu. Još dok je bila veoma mala roditelji su prepoznali njen talenat za pevanje, pored njenih roditelja, njen učitelj Toma u muzičkoj školi u Kraljevu takođe je uočio njenu izuzetnu muzikalnost.

Snežana je veoma često kao solista nastupala sa školskim horom, a njen prvi javni nastup je bio u Domu društvenih organizacija u Kraljevu.

Otac je Snežanu, na inicijativu njenog učitelja iz muzičke škole, prijavio na takmičenje pevača amatera pod nazivom “Studio 6 vam pruža šansu“, gde je ona pred urednicom Radio Beograda, Radmilom Trifunović, otpevala dve pesme, prvu “O, mama, mama“ Lole Novaković, drugu od Lepe Lukić pod nazivom “Udati se nikad neću“. Nakon što je otpevala obe pesme, urednica joj je sugerisala da bi bilo bolje da otpeva drugu pesmu, što je Snežna i učinila. Svojom interpretacijom pesme “Udati se nikad neću“ oduševila je sve prisutne.

Žiri je, kao i publika, bio iznenađen time što je tako mala devojčica otpevala identično pesmu kao Lepa Lukić, stoga su želeli da je proglase zvaničnim pobednikom, međutim, kao je Snežana u to vreme imala samo deset godina, to nije bilo moguće. Iako nije proglašena zvaničnim pobednikom, svoju nagradu je dobila u vidu snimanja prve singl- ploče. Njena prva singl- ploča nosila je naziv “Baki i deki/ mami i tati“, a na njoj su se našle i dve pesme koje je napisao haromonikaš Dušan Palić iz Trstenika.

Njena prva sing- ploča izašla je 1969. godine, kada je imala svega deset godina.

Dve godine kasnije, još jednom joj se osmehnula sreća kada je Radmila Trifunović nazvala njenog oca da pita da li bi Snežana mogla da nastupa umesto Lepe Lukić, koja je bila sprečena, na poznatom festivalu “Beogradsko proleće“, naravno njen otac je, na oduševljenje Snežane, pristao na to.

Na ovom festivalu takmičili su se kompozitori, a grupa “One i oni“ zajedno sa Snežanom Đurišić izveli su pesmu Petra Tanasijevića pod nazivom “Šta je babi milo“. Snežana je još jednom oduševila sve prisutne svojim neverovanim pevačkim sposobnostima, s obzirom da je u tom trenutku imala 12 godina.

Jedna od najznačajnijih i svakako najupečatljivijih stvari koje su joj se desile u životu bio je njen nastup na proslavi rođendana Josipa Broza Tita u beogradskom Domu omladine. Naime, Snežana je nakon uspešnog nastupa na festivalu “Beogradsko proleće“ dobila poziv da zajedno sa mladim kolegom Zoranom Lekovićem i drugim muzičarima nastupi na proslavi rođendana tadašnjeg predsednika, koji je bio oduševljen njenim pevanjem, te joj je udelio čast da zajedno sa njim iseče prvi komad rođendanske torte, što je ona i učinila.

Neko vreme je sedela pored Josipa Broza Tita, prilikom čega ju je on ispitivao šta je ono čime bi želela da se bavi kada odraste, na šta je Snežana rekla da bi želela da bude pevačica. Naglasila je da u Kraljevu ne postoji srednja muzička škola, a s obzirom da njen otac ne može da dobije premeštaj za Beograd, ona ne može da nastavi svoje dalje muzičko obrazovanje.

Nakon samo nekoliko meseci od njihovog razgovora, njen otac Milan dobio je premeštaj u Beograd, tako da se cela porodica preselila. U Osnovnoj školi “Veselin Masleša“ na Vračaru Snežana je upisala šesti razred. Na početku je imala poteškoća od strane svojih vršnjaka koji su je zadirkivali time što su je vrlo često nazivali “seljankom“, te bi često usled toga dolazilo do tuče.

Snežana je u slobodno vreme trenirala džudo, a jedini preduslov od strane roditelja da se bavi pevanjem bio je da bude odličan đak, što je i bila.

Karijera i najveći hitovi Snežana Đurišić

Kako je sa svega deset godina snimila svoju prvu singl- ploču, Snežana je nakon premeštaja u Beograd nastavila uspešno da se bavi pevanjem. Njena druga singl- ploča usledila je 1971. godine, a na njoj su se našle pesme: “Ljubomora kleta“ i “Poklon za rođendan“. Snežanina druga singl- ploča objavljena je u izdanju Diskografske kuće “Beograd disk“, a Žarko Pavlović je pisao muziku za pesme, dok je tekst za pesme pisao Ratomir Ivanović.

Naredne 1972. godine Snežana pod pokroviteljstvom iste diskografske kuće objavljuje dve pesme: “Sve se cure udadoše“ i “Zavoleću, zavoleću“, za koje je isti dvojac napisao tekst i muziku.

Nastavlja sa snimanjem pesama, tako da u periodu od samo tri godine, od 1973. godine do 1976. godine objavljuje čak sedam singl- ploča na kojima se našlo 13 pesama. Prva pesma pod nazivom “Oprostite, mladi smo“ objavljena je pod pokroviteljstvom “PGP RTB“, dok su ostale pesme objavljene pod pokroviteljstvom poznate Diskografske kuće “Jugoton“.

Još u to vreme izdvajala se svojim posebnim i veoma prepoznatljiviim glasom, a pesme koje su postale veoma popularne bile su: “Čini mi se čini“; “Videla je moja majka“; “Čuj, čuj, mangupče“, kao i mnoge druge.

Snežana Đurišić ubrzo objavljuje svoju novu singl- ploču, ovog puta pod nazivom “Jedno nas sunce grejalo dugo/ Nemoj da me ljutiš“ koju je izdala 1977. godine. Međutim, dešavanja na njenom ljubavnom planu malo su poremetila dalji napredak karijere, Snežana se 1977. udala za Slobodana Gvozdenovića, nakon čega je ubrzo i dva puta postala majka. Bez obzira na novu ulogu koju je dobila u svom životu, ulogu majke, nije želela da odustane od svoje karijere, te je svega dve godine kasnije, tačnije 1979. godine objavila čak tri singl- albuma i to pod pokroviteljstvom diskografskih kuća “Beograd diska“; “Jugoton“ i “PGP RTB“. Sa ova tri singl- albuma posebno su se izdvojile pesme: “Mladi momci iz čaršije“; “Sama sa sobom“; “To su bili dani sreće“, kao i mnoge druge.

1979. godine Snežana Đurišić izdaje svoj prv solo album pod nazivom “Moj dilbere, kud se šećeš“ takođe pod pokroviteljstvom izdavačke kuće “Jugoton“. Ovaj njen album je specifičan jer su se na njemu našle obrade starih narodnih pesama, a neke od njih su: “Mamo, koj čuka na prota“; “Rekla nana da mi daš“; kao i “Ne stoj done Danke“. Sa ovog albuma dve pesme je napisao Danilo Živković, dve Milutin Popović Zahar, dok je po jednu pesmu napisao Aca Stepić i Petar Tanasijević.

Iste godine Snežana je nastupila na Festivalu “Hit parada“ sa pesmom “Sama sa sobom“, da bi naredne godine izdala još jednu singl- ploču, kao i drugi studijski album pod nazivom “Ne daj me nikom više“.

Diskografska kuća “PGP RTB“ objavljuje Snežanin treći album 25. maja 1982. godine, album nosi naziv “Nema ćara od bećara“, a na njemu se pored naslovne numere, nalazi još sedam numera. Sa naslovnom numerom odlučuje da nastupi na “Hit paradi“ koja se održala 1982. godine, nakon čega njena karijera dobija sasvim drugačiju putanju. Kako su je mnogi, još dok je bila dete, upoređivali sa njenom koleginicom Lepom Lukić, ovom pesmom kojom se predstavila na “Hit paradi“ Sneža daje svoj lični pečat svim narednim pesmama u svojoj karijeri.

Snežanina karijera bila je u usponu, ubrzo započinje intenzivnu saradnju sa Producentskom kućom “PGP RTB“, tako da je ova diskografska kuća u periodu od 1983. godine do 1990. godine izdala osam studijskih Snežinih albuma. Sa ovih albuma najveći uspeh su doživele pasme: “Pričaj mi, pričaj“; “Puče jelek, puče bruka“; “Mala soba dva sa tri“; “Pusti me da se isplačem“; “Kako je lepo bilo“; “Sve što radim tebi prija“; “Kad bi još jednom pokušali“; “Imena mi mog“; “Posteljo bela posteljo“ i mnoge druge.

Na Festivalu “Hit parada“ nastupala naredne četiri godine, na kom se publika prvi put susrela sa njenim pesmama kao što su “Lako si me, lako, preboleo“, zatim “Ispričaće komšije“ i druge. Na festivalu u Vogošći Snežana je 1988. godine pevala pesmu pod nazivom “Kome da pričam svoju bol“, da bi naredne godine sebe predstavila na “Šumadijskom saboru“ pesmom “Crno oko moje“.

1990. godine PGP objavljuje kompilaciju Snežaninih najlepših pesama, nakon čega na red dolazi album “Učiniću sve“, koji je kao i njeni prethodni albumi odlično prihvaćen među publikom, a sa njega se izdvaja pesma pod nazivom “Kiše“. Pored toga što je Dragan Stojković Bosanac bio producent celog albuma, on je takođe bio i njegov aranžer.

Slede turbulentna vremena, a s obzirom da je usledelo doba rata na prostoru bivše Jugolavije, 1992. godine i 1994. godine, nikome nije bilo lako da dalje napreduje, međutim Snežana Đurišić ipak uspeva da izda još dva albuma, prvi pod nazivom “Ljubav je raj“, a drugi pod nazivom “Neće srce“.

1996. godine Diskografske kuće “Discolux“ i “ZAM“ izdale su njen album pod nazivom “Kraljica“, na kom su se pored naslovne numere, izdvojile i: “Jedna suza“, “Ti, ona i ja“, kao i popularna duetska pesma “Blagujno dejče“ koju je otpevala sa Šabanom Šaulićem. Ovo je narodna pesma koju su mnogo pre njih popularizovali Cune Gojković i poznata pevačica Esma Redžepova.

PGP objavljuje CD i kasetu sa njenih deset pesama pod imenom “Istina“ 1996. godine, pored numere “Kuće male“, publika je sjajno prihvatila pesmu “Suđeno ti dušo“ za koju je muziku napisao popularni pevač narodne muzike Šaban Šaulić, dok je za tekst zaslužan Miki Jovičić.

Sledi treći album Snežane Đurišić koji izdaje Diskografska kuća “M. i T. Starčević“, a koji nosi naziv “Ona ti srce slama“, na ovom albumu nalaze se pesme: “Pevam za ljubavi stare“, “Kleo se, kleo“, pored kojih i splet narodnih pesama “Oj, javore, javore- Igrali se konji vrani- Odakle si, sele“.

Ubrzo izlazi i njen 18. album u izdanju Producentske kuće “ZAM“ pod nazivom “Zoro, sestro“, ova Producentska kuča izdala je i njen naredni album pod nazivom “Devet dana“ koji je usledio već naredne godine.

Snežana Đurišić tri puta nastupa na Festivalu “MESAM“ na kom izvodi pesme “Oj, Kruševcu, Lazarevo carstvo“, “Kad srce srcu kaže zbogom“, kao i “Istina“, zatim se pojavljuje na festivalu koji nosi naziv “Moravski biseri“ i to sa numerom “Kaješ li se“, a sve to u periodu od  1991. godine do 1998. godine.

Kako je već uveliko važila za jednu od kraljica narodne muzike, Snežana je tokom devedesetih godina prošlog veka održala dva solistička koncerta u poznatom, beogradskom “Domu sindikata“.

Izdaje neverovatni dvadeseti album po redu, ponovo u izdanju producijske kuće “ZAM“, a koji nosi ime “Da mi je“ 2000. godine.

Nakon ovog sede albumi “Jača od života“ iz 2001. godine; “Za tebe slobodna“ iz 2004. godine; nakon njega sledi album “Velika kuća, veliki grad“ iz 2009. godine.

Snežana u periodu od 2008. godine do 2015. godine objavljuje osam singlova, pored kojih održava još jedan veliki solistički koncert u svojoj karijeri u prepunom “Sava centru“ 24. feruara 2015. godine, kojim ujedno i obeležava 40 godina uspešne karijere.

Privatni život Snežane Đurišić

Udala se sa svega 18 godina za Slobodana Gvozdenovića kog je upoznala ispred studija, ali koji joj se na početku nije dopao. Slobodan je harmonikaš, a zajedno sa Snežanom je jednom nastupao u jednom restoranu koji se nalazi između Šapca i Loznice.

Čim je napunila 18 godina pobegla je sa njim jer je znala da roditelji neće odobriti to što se udaje tako rano, venčali su se 1977. godine.

Ubrzo su dobili dvoje dece, ćerku Maju, nakon koje i sina Marka, teško su živeli dugi niz godina, međutim uspeli su ubrzo da se skrase u sopstvenoj kući. Nažalost, harmoniju koja je vladala porodicom prekida saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao njen sin, koji je u pijanom stanju izazvao saobraćajnu nesreću prilikom koje je život izgubila Jelena Paunović. Naravno, on je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 4 i po godine.

Slobodan je iznenada preminuo 2013. godine u Beču, gde ju je dovezao na nastup, a Snežana kaže da nije u dobrom odnosu sa sinom.

Datum rođenja: 6. jun 1959. godine

Mesto rođenja: Gornji Milanovac

Zanimanje: Pevačica

Težina: /

Visina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...