Muzičari

Hanka Paldum – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Hanka Paldum je i dan danas jedna od najvećih zvezda narodne muzike, i pevačica koju zovu čak i „kraljicom sevdalinki“, jer se proslavila upravo pevajući ove pesme.

Iako je poznata pevačica poreklom iz Bosne i Hercegovine, njene velike hitove rado pevaju žitelji svih bivših jugoslovenskih republika, ali i naši ljudi koji godinama žive i rade širom sveta.

Hanka Paldum – biografija 

Hanka Paldum je rođena u mestu Čajniče, na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, 28. aprila 1956. godine, od oca Muje i majke Pembe, a ima dva brata, starijeg Mustafu i mlađeg Smaila, pa i dve mlađe sestre, Rasemu i Razu.

Kako je Hanka odrasla u vrlo strogoj i patrijarhalnoj porodici, ona nije imala prilike da baš puno izlazi i da se provodi, a prve muzičke korake načinila je kao članica hora u osnovnoj školi, gde je kao solista pevala sevdalinke.

Kako je veoma volela muziku, ali nije smela da to ni pomene svojim strogim roditeljima, u KUD „Bratstvo“, pevaćica se upisala zahvaljujući pomoći brata Smaila, koji ju je i odveo na tadašnju audiciju.

Kako je bila primljena i oduševila je direktora KUD „Bratstvo“, svojim talentom, on je lično otišao da ubedi Hankinog oca Muju da joj dopusti da peva i glumi u pomenutom KUD-u, što je na kraju njen otac i dozvolio, ali pod uslovom da je na svim probama i nastupima prati njen brat Smail.

Kasnije je popularna pevačice prešla u KUD „Ivo Lola Ribar“, ali se ubrzo potom sa porodicom preselila u Sarajevo, gde je upisala srednju Trgovačku školu, a ubrzo je ostala i bez oca, te je tada bio i jedan od najtežih perioda u njenoj mladosti.

Muzička karijera Hanke Paldum 

Svoju samostalnu muzičku karijeru, Hanka Paldum je započela učešćem na audiciji pevača za „Radio Sarajevo“, te je iste 1973. godine, pobedila i na takmičenju pevača amatera „Pevajmo danu mladosti“, te je i dobila mogućnost da snimi svoju prvu singl-ploču, sa dve hit numere – „Ljubav žene“ i „Burmu ću tvoju nositi“, sa samo 18 godina.

Već 1974. godine, Hanka je učestvovala na poznatom muzičkom festivalu „Ilidža“ u Sarajevu, sa numerom „Vrbas“, te je i snimila još nove dve singl-ploče, sa četiri pesme – „Živim za nas dvoje“; „Još te volim“; „Sve sam tebi dala“, i hit numeru „Voljela sam oči nevjerne“ (drugi naziv je „Zelene oči“, a pesmu je napisao i komponovao Mijat Božović), koja je bila tada najveći hit u Jugoslaviji, a i dan danas se ubraja među najveće i najlepše hitove Hanke Paldum.

Hanka je 1975. godine učestvovala na dva muzička festivala, a na pomenutoj i vrlo popularnoj „Ilidži“, iste godine je izvela i jednu od svojih najvećih hit pesama „Ja te pjesmom zovem“, koja je sinonim za ime Hanke Paldum od tada pa sve do danas (manje je poznato i to da je pomenutu pesmu pevačica posvetila svom tadašnjem momku Muradifu Brkiću, a koji je pak bio na služenju vojnog roka), te je iste 1975. godine, ona izdala i još nekoliko svojih hit pesama – „Plakat’ ću danas, plakat’ ću sutra“; „Pokraj puta rodila jabuka“; „Procvala ruža“; „Sunce grije“ i „Ne vraćaj se više“.

Prekretnica u karijeri Hanke Paldum, nastala je naredne 1976. godine, kada je ona najpre snimila pesmu „Vojnik na straži“, a zatim i duetsku nimeru „Hajde dušo, da ašikujemo“, sa tada bardom sevdaha Mehom Puzićem (na čijoj je mini-turneji i gostovala iste godine, pevajući sevdalinke), te se pak iste 1976. godine, mlada Hanka  i udala za svog momka Muradifa Brkića, a sa kojim je tad ubrzo osnovala muzičku kuću „Sarajevo disk“, za koju je između ostalog snimala i popularna rok grupa „Vatreni poljubac“, čiji je frontmen Milić Vukašinović, za Hanku Paldum napisao neke od njenih najvećih hitova u karijeri.

Od 1977. godine, do 1979. godine, Hanka je učestvovala dva puta na festivalu „Ilidža“, sa novim pesmama „Sve je prošlo kao pjesma“ i „Odreći ću se i srebra i zlata“, te je snimila nove pesme – „Gdje si, srećo“; „Dosta je bilo, ljubavi“; „Ti si mi sve“; „Ispijmo jednu čašu“; „Potraži sreću“, te i jedan od svojih velikih hitova – „Voljela sam, voljela“, a koju je za nju i napisao i komponovao 1979. godine Milić Vukašinović.

Prvi album poznate pevačice Hanke Paldum, pod nazivom „Čežnja“ (sa tom pesmom se pevačica iste godine predstavila na festivalu „Ilidža“), izašao je 1981. godine, a naravno u izdanju muzičke diskografske kuće „Sarajevo disk“, te je uz pomenutu naslovnu numeru, imao još devet pesama, ali se kao najveći hit sa ovog albuma izdvojila pesma „Crne kose“, koju je ponovo za nju napisao Milić Vukašinović.

Iste 1981. godine, Hanka Paldum je dobila „Oskara popularnosti“, za hit godine, za pesmu „Crne kose“, te je i otpočela u Beogradu, u „Domu sindikata“, svoju jugoslovensku koncertnu turneju.

Već 1982. godine, Hanka Paldum je ponovila saradnju sa Milićem Vukašinovićem, te izdala i svoj drugi album „Sanjam“, gde su bile i druge pesme – „Voljeni moj“; „Ljubav je radost i bol“; „Ja te volim“; „Nikoga nema pomoć kad ti treba“; „Uzalud mi tražiš oproštaj“; „Nikad više“; te i „Dal’ ću više ikad ljubit’“, i za ovaj album je poznata pevačica dobila ponovo priznanje „Oskar popularnosti“, ali ovaj put za album godine, a tiraž u kome je pak pomenuti album prodat bio je u preko milion i po primeraka.

Hanka je 1983. godine, uradila u saradnji sa Milićem Vukašinovićem i svoj treći album „Dobro došli, prijatelji“, ali je promenila diskografsku kuću, te je ova ploča izašla za „Jugodisk“, i pored naslovne numere imala je još sedam pesama, a pomenuti prelazak u „Jugodisk“, smatrao se i tada najvećim pevačkim transferom u bivšoj Jugoslaviji, u smislu vrednosti ugovora koji je pevačica potpisala.

  1. godina je donela nekoliko novih promena u karijeri bosanske pevačice, te je ona i prekinula saradnju sa Milićem Vukašinovićem, i na svom četvrtom albumu koji je izdala iste godine, ona je sarađivala sa kompozitorom Miodragom Ilićem, a album se zvao „Tebi ljubavi“, i pored naslovne numere je imao još deset hit pesama, koje je otpevala uz orkestar „Južni vetar“.

Međutim, daleko najveći hit u 1984. godini je bila pesma kojom se Hanka Paldum predstavila na festivalu „MESAM“, i koja se zvala „Pamtim još“.

Od 1985. godine pa sve do 2013. godine, Hanka Paldum je izdala još 15 albuma (sa vrlo velikim i brojem pesama, ali i vanvremenskih hitova), a oni su hronološki navedeni – „Nema kajanja“; te i „Bolno srce“ (sa istoimenom pesmom je 1986. godine pobedila na festivalu „Vogošća“, te je na ovom albumu i ponovo obnovila saradnju sa Milićem Vukašinovićem); „Gdje si dušo“; „Kani suzo, izdajice“; „Vjetrovi tuge“; „Uzalud behari mirišu“; te i „Stežem srce“; „Nek’ je od srca“; „Džanum“; S’ kim’ si, takav si“; „Žena kao žena“; „Sevdahom kroz vrijeme“ i „Hanka uživo“ (oba iz 2007. godine); „Sevdah je ljubav“, i 2013. godine album „Što svaka žena sanja“.

U toku svoje bogate muzičke karijere, Hanka je učestvovala na festivalima – „ Ilidža“ u Sarajevu (1974. ; 1975. ; 1977. ; 1979. i 1981. godine, sa pesmama „Vrbas“; „Ja te pjesmom zovem“; „Sve je prošlo kao pjesma“ ; „Odreći ću se i srebra i zlata“ i „Šežnja“); na „MESAM“-u (1984. godine, sa pesmom „Pamtim još“); na „Jugoslovenskom festivalu Pariz“ (1975. godine, sa pesmom „Još te volim“); i na festivalu „Vogošća“ (1986.; 1988.; 1989. i 1990. godine, sa pesmama „Bolno srce“; „Da sam te manje voljela“; „Kani suzo, izdajice“ i „Vjetrovi tuge“).

  1. godine, Hanka Paldum je u dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu održala svoj solistički koncert, da bi zatim 1999. godine serijom koncerata u Sarajevu u dvorani „Bosanskog kulturnog centra“, obeležila dve decenije svoje muzičke karijere.
  1. godine, Hanka Paldum je održala svoj veliki solistički koncert u Sarajevu u „Zetri“, a samo neki od gostiju su bili Alka Vuica; Josipa Lisac; Esma Redžepova; Milić Vukašinović; te i Halid Bešlić i Saša Matić.
  1. godine, pevačica je ponovo održala koncert u dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, gde je tematika bila sevdalinka, i koncert je održan pod nazivom „Sevdah je ljubav“.

Privatni život Hanke Paldum 

Danas Hanka Paldum živi u velelepnoj kući u centru Sarajeva (blizu Sarajevske pivare, koja je osnovana 1986. godine), a imala je i nekretninu u Beogradu u naselju Bežanijska kosa, koju je prodala krajem devedesetih godina.

Prva velika ljubav Hanke Paldum, bio je njen prvi momak, te i kasnije suprug Muradif Brkić, sa kojim je otpočela romansu još dok je on bio na studijama iz književnosti, a ona pohađala srednju školu, te su se i venčali nakon njegovog povratka iz vojske, 1976. godine u Muradifovom rodnom mestu Duvnu.

Sa svojim prvim mužem, Hanka je dobila najpre ćerku Minelu 1981. godine, a potom 1986. i sina Mirzu, a vrlo je teško podnela oba porođaja, te je na drugom čak i bila u stanju „kliničke smrti“.

Kako je vreme prolazilo, Hanka je u svom suprugu sve manje nalazila ljubav i podršku, a koju je imala na početku njihovog braka, te kada se Muradif počeo sve više odavati piću i kafanama, ona je od njega odlučila da se razvede početkom devedesetih godina, te je sama odgajala malu decu i nastavila karijeru u ratom zahvaćenom Sarajevu.

Nakon razvoda od Muradifa, Hanka Paldum je duže vreme bila u emotivnoj vezi sa Miladinom Živadinovićem, srpskim fudbalskim trenerom, koji ju je pratio na svim njenim nastupima, te ju je i zaprosio na njihovom zajedničkom odmoru u Kuvajtu, ali kako je pevačica odbila da se za njega uda, oni su raskinuli svoju emotivnu vezu.

Nedugo posle prekida pomenute veze, Hanka Paldum je otpočela romansu sa Fuadom Hamzićem sarajevskim trgovcem, za koga se i udala ali ubrzo i razvela, te smatra da je pogrešila što se udala i po drugi put u životu.

U medijima se jedno vreme spekulisalo da je poznata pevačica Hanka Paldum, bila u tajnoj vezi sa tada oženjenim bosanskim političkim funkcionerom Harisom Silajdžićem, ali pevačica to nije nikada ni potvrdila, ali ni demantovala.

Takođe se po novinama pisalo o velikoj ljubavi poznate pevačice, koja je bila pak neuzvraćena, a kasnije se saznalo da je bio u pitanju prof. Kasim Begić, sudija Ustavnog suda u Sarajevu.

  1. godine, omiljeni brat Hanke Paldum, Selim, koji joj je i puno pomagao tokom cele karijere, preminuo je od posledica karcinoma pluća.

Iako je Hanka uvek želela da svoju decu odgaji kao poštene ljude, njen sin Mirza, koji se i bavio fudbalom, na žalost je uvek bio problematičan, te je i imao velikih problema sa zakonom.

Naime, najpre je 2005. godine, Mirza pretučen u Sarajevu ispred jedne kafane, potom je 2006. godine bio umešan u saobraćajnu nesreću jer je motorem udario pešaka, da bi 2011. godine bio primljen u bolnicu, jer je ranjen u jednom okršaju, ali mu je majka tada dala alibi, te i izjavila da se on sam povredio, te da nije bilo nikakve pucnjave i svađe.

Međutim, Hankini problemi sa sinom se tu nisu zaustavili, te iako je on jedno vreme na živeo u Nemačkoj, na njeno insistiranje, ipak je po povratku u Sarajevo 2014. godine Mirza uhapšen i to zbog posedovanja heroina i pištolja za koji nije imao dozvolu, te je iste godine udario tri osobe na pešačkom prelazu, da bi ga Hanka tada definitivno i isterala iz porodične kuće, i on je ponovo završio u zatvoru 2016. godine, kada je zbog posedovanja droge uhapšen na graničnom prelazu Karakaj.

Sa druge strane, Hankina ćerka Minela, koja iza sebe ima dva braka, danas je menadžerka svoje majke i na nju je pevačica vrlo ponosna.

Ime i Prezime: Hanka Paldum

Nadimak: „kraljica sevdaha“

Datum i mesto rođenja: 28. april 1956. godine, Čajniče, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: narodna pevačica; pevačica sevdalinki i izvorne muzike

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/HankaPaldumOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/hankapaldum_official/

Twitter: https://twitter.com/hankapaldum

YouTube: /

Web stranica: http://www.hanka-paldum.com/

Sponzorisano:

Loading...
loading...