Muzičari

Neda Ukraden – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Neda Ukraden je popularna pevačica zabavne muzike, koja je u dosadašnjoj karijeri snimila veliki broj nezaboravnih hitova, te je i danas aktivna i bavi se muzikom, iako je već uveliko i zašla u sedmu deceniju života, njena popularnost i slava nisu izbledele.

Neki od najvećih hitova ove pevačice su – „Zora je“; „Boli, boli“; „Došlo doba da se rastajemo“; „Da se nađemo na pola puta“; „Vrati se sa kišom“; „Ko te ne zna“, i mnoge druge pesme.

Neda Ukraden – biografija 

Poznata jugoslovenska pevačica, rođena je u mestu Imotska u Hrvatskoj, i to 16. avgusta 1950. godine, od oca Dušana i majke Anđelije, koji su poreklom iz Crne Gore.

Kako je Nedin otac, zbog prirode posla često menjao svoje prebivalište, Neda se od malih nogu i selila, te je do svoje druge godine živela u rodnoj Imotskoj, da bi nakon toga otišla u Višegrad sa svojom porodicom, a potom se ponovo sa pet godina preselila u Goražde, gde je pošla u osnovnu školu „Maksim Gorki“, te je i pevala u školskom horu i učestvovala na brojnim priredbama.

Međutim, porodica Ukraden se ponovo nakon pet godina provedenih u Goraždama, preselila u Brčko, gde je nastavila školovanje, te opet išla u hor koji je vodio Mirko Štajer, koji je primetio Nedin raskošni pevački talenat, te je i ubedio da se 1962. godine, prijavi za takmičenje „Mladi graditelj“, sa horom „Rjabinuška“, gde je kao solista izvela numeru „Naš tabor putuje na jug“, Radmile Karaklajić, te odnela ubedljivu pobedu.

Ni u Goraždu pevačica nije uspela da završi osnovnu školu, jer je usledila još jedna nova selidba u Sarajevo, gde Neda nastavlja svoje osnovno obrazovanje u školi „Slobodan Vuković“, gde je ponovo bila član školskog hora.

U Sarajevu pevačica upisuje i gimnaziju „Braća Ribnikar“, te i učestvuje na festivalu „Mladi pjevaju proljeću“, sa pesmom „Kap veselja“, Lole Novaković, sa kojom se nije proslavila, jer je imala preveliku tremu, pa ju je publika ispratila zvižducima negodovanja.

Već 1966. godine, Neda se na nagovor školskih drugarica prijavila na audiciju „radio Sarajeva“, koji je tražio solistu zabavne muzike, te je ponovo izvela pesmu „Kap veselja“, koja je donela prekretnicu u njenoj karijeri, te je Neda od 1967. godine počela da se zvanično i aktivno bavi muzikom.

Neda je nakon završene srednje škole u Sarajevu upisala i završila i Filozofski fakultet, u istom gradu, ali takođe i Srednju muzičku školu.

Nakon što je diplomirala engleski jezik i književnost na pomenutoim fakultetu, te završila solo pevanje u muzičkoj školi, Neda Ukraden je u Sarajevu završila i Pravni fakultet, na odseku za međunarodno pravo, te se ubraja u jednu od najobrazovanijih pevačica naše estradne scene.

Iz braka sa poznatim jugoslovenskim scenaristom i rediteljem Milanom Bilbijom, od koga se kasnije i razvela, poznata pevačica je dobila ćerku Jelenu, a ima dve unuke, bliznakinje Nedu i Aleksandru, i unuka Dušana.

Pored muzičke karijere, Neda Ukraden koja od 1992. godine živi u Beogradu, ona se danas bavi i ugostiteljstvom, te je vlasnica popularnog prestoničkog restorana „Star“.

Muzička karijera Nede Ukraden – od pevačkih početaka do danas 

Kako je i napomenuto, poznata pevačica je aktivno počela da se bavi muzikom 1967. godine, kada je nastupila na festivalu „Vaš šlager“, sa pesmom „Igra bez kraja“, gde je ona pobedila u kategoriji najboljeg debitanta, te je iste godine zauzela treće mesto na festivalu u Subotici, sa duetskom pesmom „Ponekad“, koju je otpevala sa Tatjanom Gros.

Već 1969. godine, Neda je ponovo nastupila na festivalu „Vaš šlager“, sa pesmom čiji je autor Žarko Roje, a koja se zvala „Kiše su pale“, te je iste godine i snimila pesme „Ako me trebaš“ i „Sve što moje srce zna“.

Nakon što se za mladu pevačicu čulo i izvan granica tadašnje Jugoslavije, Neda Ukraden je bila predstavnik naše zemlje na „Pesmi Evrovizije“, sa pesmom „Dilema“, ali nije postigla neki veći i zapaženiji rezultat.

Dalji tok muzičke karijere, Neda je ostvarila na RTV Sarajevo, gde je imala emisiju „Na ti“, koju je vodila sa Nikolom Borotom, od 1971. – 1973. godine, i u kojoj je izvodila neke od nbajvećih hitova tog vremena.

Već 1973. godine, Neda je snimila dve nove pesme – „Tri devojke“ i „Jel’ to taj“, a 1974. godine je ponovo nastupila na festivalu u Subotici, sa numerom „Mlada majka“.

Iste, 1974. godine, Neda Ukraden je imala veliku čast, da 25. maja peva na rođendanu tadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Naredne 1975. godine, pevačica je ponovo nastupila na nekoliko muzičkih festivala – u Opatiji, sa pesmom „Srce u srcu“; na festivalu „Vaš šlager“, sa numerom „Novi Robinzoni“; u Slavoniji sa pesmom „Što si rano udala me, nano“; te i na festivalu „Slavonske popevke“, gde je pesmom „Sretan dan“, osvojila drugo mesto.

Iste 1975. godine, u saradnji sa Nikolom Borotom, Neda je snimila dve pesme – „Do poslednje kapi života“ i „Mezarje“, a zatim i svoj prvi album u saradnji sa grupom „Kamen na kamen“, koji se zvao „U mom kraju“, i obilovao je sa brojnim hit pesmama – „Suncokret“; „Lejla“; „U mom kraju“; „Ljubav je bagrem kad procveta“, te je iste godine ostvarila i svoju prvu i vrlo posećenu turneju, sa koje je ostao upamćen njen nastup u Prijedoru, gde je u istom danu pevačica održala ćak tri rasprodata koncerta.

  1. godine, Neda je ponovo nastupila na muzičkom festivalu u Opatiji, sa pesmom „Ej, da mi je naći“, kao i na festivalu „Vaš šlager“, sa numerom „Ja i ti“, i date godine je izdala svoj prvi solo album – „Ko me tu odnekud doziva“, na kome joj je jedan od saradnika bio i vrlo popularni muzičar Goran Bregović.

Nakon što je 1977. godine, Neda Ukraden nastupila na čak četiri muzička festivala, izdala je i svoj naredni album, pod nazivom „Najlepše pesme“, te sa Kornelijem Kovačem snimila pesmu „Narodna Vlada“, a zatim i još dve numere – „Tebe voli srce moje“ i „Dragana je mala, na livadu zvala“.

  1. godine, pevačica je ponovo učestvovala na muzičkim festivalima „Vaš šlager“; Opatija i „Beogradsko proleće“, a zatim objavila tri nove pesme – „Hajde bolan, ne luduj“; „Ljubav me čudno dira“ i „Što su polju cvjetovi“.

Naredne 1979. godine, Neda je učestvovala na festivalima „Vaš šlager“; Opatija i Zagreb, te je i objavila album „Još te volim“, koji je snimljen u Londonu, a na kome su joj saradnici bili Bora Đorđević i Kornelije Bata Kovač.

Na pomenutom albumu su se izdvojile numere – „Gdje bi nam bio kraj“; „Da li sam nešto značila tebi“; „Prevari me“; „Prijateljice“; „Ti nemaš šanse“ i „Jedino s’ tobom“.

  1. godine, pevačica je pevala prateće vokale za pesmu „Lejla“, kojom se Seid Memić Vajta predstavio na „Pesmi Evrovizije“, a iste godine se udala za Milana Bilbiju, te ubrzo rodila ćerku i napravila pauzu u muzičkoj karijeri.

Međutim, već 1981. godine, Neda se vratila na muzičku scenu, učešćem na festivalima „Vaš šlager“; Opatija i Slavonija, te i snimila povratnički album sa šest novih pesama – „Zora rudi“; „Čuje se glas“; „Maj“; „Moja mala soba“; „Suze tvoga lica“ i „Ljubavi, ljubavi“.

Iste, 1981. godine, Neda Ukraden je učestvovala na takmičenju za izbor predstavnika Jugoslavije za „Pesmu Evrovizije“, sa numerom – „Što se događa, to se ne događa“, ali nije uspela da ostvari plasman na pomenuti festival.

Naredne, 1982. godine, pevačica ponovo nastupa na festivalu „Vaš šlager“, gde sa pesmom „Ne budi me noćas“ osvaja prvu nagradu – „Zlatni mikrofon“, te učestvuje i na festivalu u Opatiji.

Pomenute godine, Neda Ukraden snima album u pop maniru, „To mora da je ljubav“, u saradnji sa kompozitorom Đorđem Novkovićem, koji je prodat u preko 350 hiljadfa kopija, a gde se pak između ostalih hitova, posebno izdvojila pesma „Vrati se s’ kišom“.

  1. godine, Neda uzima učešće na dva muzička festivala, a već 1984. godine nakon pobede na festivalu u Zagrebu, i učešća na „MESAM“-u, snima i album „Oči tvoje govore“, koji je prodat u oko 250 hiljada primeraka.
  1. godine, Neda Ukraden je snimila svoj najbolji i najtiražniji album u karijeri, „Zora je“, koji je prodat u preko pola miliona kopija, i na kome se nalaze neki od njenih najvećih hitova („Samo je nebo iznad nas“; „Zlato moje, zlaćano“).

Od 1986. godine pa do danas, neda je objavila albume – „Šaj, Šaj“; kao i hit album „Došlo vreme da se rastajemo“; „Ponoć je“ i „Posluži nas srećo“ (oba iz 1988. godine); „Dobro došli“; „Poslije nas“; „Živela muzika“; „Jorgovan“; „Između ljubavi i mržnje“; „Ljubavi žedna“; „Nova Neda“; „Život sam promjenila“; „Ljubomora“; Oduži mi se poljupcima“; „Da se nađemo na pola puta“ i „Biti svoja“.

U svojoj preko pet decenija dugoj muzičkoj karijeri, Neda je održala niz koncerata (od čega preko sto humanitarnih), te sarađivala sa najvećim imenima domaće estrade (Kornelije Kovač; Marina Tucaković; Futa Radulović; Bora Đorđević; Goran Bregović; Hari Varešanović; Miša Marković; Dejan Abadić; Dragan Brajović Braja) i snimila brojne duetske numere sa – Arsenom Dedićem; Kemalom Montenom; Mišom Kovačem; Vladom Kalemberom; kao i duet sa Milićem Vukašinovićem; Željkom Samardžićem; Alkom Vuicom; Sinišom Vučom; Ivanom Zakom; sa bugarskom pevačicom Reni; Željkom Vasićem i Jasminom Stavrosom.

Privatni život Nede Ukraden 

Neda Ukraden je jedna od pravih dama domaće scene, te je u vezi dugoj deset godina, i braku od tri godine, bila sa poznatim jugoslovenskim rediteljem i scenaristom Milanom Bilbijom, od koga se razvela, a akoji je preminuo 2013. godine.

Iz pomenutog braka, Neda ima ćerku Jelenu, koja je rodila bliznakinje Aleksandru i Nedu, a onda i sina Dušana, te za sebe pevačica kaže da je „najponosnija baka na svetu“.

Iako su prelepu pevačicu, mediji povezivali sa Sašom Popovićem, kao i sa Tonijem Bijelićem, koji je suprug Dragane Mirković, Neda je sve to demantovala.

U poslednje vreme se spekuliše da popularna pevačica u vezi sa 40 godina mlađim muškarcem, te da sa njim „proživljava drugu mladost“, ali je i ta vest ubrzo naišla na demanti, a i Neda je istakla da se posvetila porodici i unucima, sa kojima uživa u porodičnoj kući u Beogradu.

Ime i Prezime: Neda Ukraden

Nadimak: „srpska Tina Tarner“; „kraljica diskoteka“

Datum i mesto rođenja: 16. avgust 1950. godine, Imotski, Jugoslavija

Zanimanje: pop pevačica

Visina: 165 cm

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/Neda-Ukraden-13478192250/

Instagram: https://www.instagram.com/neda.ukraden/

Twitter: https://twitter.com/ukradenneda

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDM0WasickNTLTjNKnyumzw

Sponzorisano:

Loading...
loading...