Muzičari

Vesna Zmijanac – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Vesna Zmijanac je jedna od zasigurno najuspešnijih pevačica narodne i folk muzike sa naših prostora, koja traje već decenijama na estradi, te ima nebrojeno mnogo hitova, a koja je sada kako sama kaže u „mirnim penzionerskim danima“, te uživa kao baka unuke Ree, koju je njena ćerka Nikolija Jovanović dobila sa rep muzičarem Reljom Popovićem.

Inače, danas Vesna Zmijanac najradije svoje vreme provodi u svojoj kući na planini Bukulja, gde uživa u druženju sa susedima, hrani se zdravo, jer je imala problema sa poremećajem funkcije te i rada štitne žlezde.

Vesna Zmijanac – biografija

Naša velika zvezda narodne muzike je rođena u Crnoj Gori, u Nikšiću, 4. januara 1957. godine, od oca Dušana i majke Kovine koji su zbog očevog posla živeli u ovom gradu, sve dok se ipak Vesnini roditelji nisu razveli kada je ona imala svega godinu dana, te je ona sa svojom majkom otišla kod babe i dede u selo Ribnica kod Kraljeva.

U Kraljevu je Vesna najpre završila osnovno obrazovanje, a potom i upisala daktilografski kurs, ali je tada pevačicu napustila i njena majka, koja je odlučila da se odseli u Beč kako bi u Austriji radila, te je mlada Vesna odrastala sa babom i dedom po majci.

Kada je napunila 15 godina, Vesna Zmijanac je imala svoj prvi pevački nastup u jednoj kafani kod Kruševca, te kada je pak njena majka za to saznala, odlučila je da svoju ćerku odvede u Beč, i da joj tamo pruži adekvatno obrazovanje, i da spreči da Vesna postane „kafanska pevačica“, i da tako sebi upropasti život.

Mada je u Beču mlada Vesna upisala po želji svoje majke Kovine srednju tehničku školu, ona nju pak nikada nije uspela da je završi, te se zaposlila u tada poznatoj fabrici „Siemens“, ali je kada je shvatila da je sasvim nesrećna i da je muzika njen pravi izbor i najveća želja, uprkos tome što joj se majka usprotivila, Vesna Zmijanac se vratila u tadašnju Jugoslaviju, i počela vrlo aktivno i da nastupa u kafanama duž popularne „Ibarske magistrale“, a u kojima su se „izrodile“ mnoge velike zvezde, kao što je Silvana Armenulić i Toma Zdravković.

Kao i mnoge druge velike zvezde, i Vesna je imala sreću da je na jednom od nastupa čuje tada već poznato ime narodne muzike, pevač Šaban Šaulić, koji joj je pomogao da snimi svoje prve pesme i od tada je njena karijera krenula uzlaznom putanjom.

Vesna Zmijanac – muzička karijera od početaka pa sve do danas

Poznato je da je Vesna Zmijanac bila jedna od najvećih zvezda 80-tih i 90-tih godina, a zvanično je njena profesionalna muzička karijera otpočela 1976. godine, kada je i snimila dva singla i to su „Vetar duva oko kuće“ i „Ko nam se u ljubav meša“.

Kako je i napomenuto, Šaban Šaulić je dosta pomogao Vesni na početku njene karijere, te ju je 1979. godine i upoznao sa muzičkim ansamblom Branimira Đokića, i tada je pevačica snimila i singlove „Hvala ti za sve“ i „Ti nisi čovek koji zna da voli“, te kasnije iste navedene godine je izdala i numere „Ostavljena ženaa“ i „Pođi sa mnom, il’ ostani sa njom“, ovoga puta u saradnji sa orkestrom Aleksandra Ace Stepića.

Prvi put se na filmu, Vesna Zmijanac pojavila 1981. godine, koji se zvao „Sok od šljiva“, a gde je kao pevačica otpevala numeru tekstopisca Marine Tucaković „Uveli su rumeni obrazi“, koja je postala veliki hit, a u isti mah je Vesnu zapazio i reditelj Branko Baletić, koji joj je pomogao da potpiše važan ugovor o saradnji sa tadašnjim gigantom PGP RTS-om.

Kako je tada sve krenulo uzlaznom putanjom za mladu pevačicu, Vesna Zmijanac je odmah date 1982. godine, za PGP RTS snimila i svoj prvi solo album „Ljubi me ljubi, lepoto moja“, te sa još devet numera kao što su – „Suviše sam mlada da bih patila“; „Ne mogu te preboleti“; te i „Vetar duva oko kuće“; „Prolećne večeri“; „Sve smo bliži času pomirenja“; „Čuvaću te u svom srcu“; te „Kaži mi kaži“; „Ostavljena žena“ i „Nema za nas više srećnog jutra“.

Naredne 1983. godine, Vesna je po drugi put učestvovala na festivalu „Hit parada“, sa pesmom „Ti mali“, te ostvarila i ulogu pevačice u filmu „Kamiondžije 2“, gde se predstavila sa numerom „Poznati me nikad neće“.

Drugi album Vesne Zmijanac je izašao iste 1983. godine, i to u saradnji sa orkestrom Miroljuba Aranđelovića Kemiša, koji je izdat za PGP RTB, i imao je poznate numere – „Verujem u bolje dane“; „Sve moje neka bude tvoje“; „Uvenuće šljiva ranka“; „Zoveš me u mrak“; „Stari sat“; kao i „Odlazim od tebe“; „Šta si učinio sa mojim srcem“ i „Ne daj da uvenem“.

I naredne 1984. godine, Vesna Zmijanac je nastavila saradnju sa Kemišom i njegovim orkestrom, te izdala novi album sa pesmama – „Koga volim, ja ga volim“; „Mika harmonikaš“; te i „Malo po malo“; „Ajde idi, traži drugu“; „Šta će meni šminka“, a iste te godine je i učestvovala na festivalu „MESAM“, sa pesmom „Šta bi ti bez mene“, te i reprizirala svoju rolu u seriji „Kamiondžije opet voze“.

Novo učešće na „Hit paradi“, treće po redu, Vesna Zmijanac je imala 1985. godine, sa pesmom „Ori Mile, al duboko“, te je iste te godine Vesna izdala novi album sa jednim od najvećih hitova u karijeri „Nevera moja“, koju je za nju i napisao i komponovao Miroljub Aranđelović Kemiš, a pored navedene pesme su se istakle i numere „Zar bi me lako drugome dao“ kao i „Prazne su mi bele ruke“ i „Šta bi ti bez mene“.

Smatra se da je naredni album Vesne Zmijanac iz 1986. godine predstavljao realnu prekretnicu u njenoj karijeri, te je nosio naziv „Dođi što pre“ i prodat je u rekordnih 750 hiljada kopija, a na njemu je Vesna sarađivala sa orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca, koji je na datom albumu potpisao i hit numere „Nek me nema“; „Šta je ljubav“; „Kraj nogu ti umirem“; te i „Tri noći ne spavam“ i „Crne oči“.

Iako je tada bila na vrhuncu karijere, te su svi pomislili da će biti ponesena slavom, Vesna je već 1987. godine snimila i novi uspešan album „Kunem ti se životom“, sa pesmama kakve su „Još jednom da te vidim“; „Sebe sam ranila“; „Idi široko ti polje“ i „Nose me vetrovi ludi“, a i ovaj album je prodat u tiražu od preko pola miliona kopija, dok je pesma „Idi široko ti polje“ dobila nagradu „Oskar popularnosti“.

Pošto je snimila pomenuti album „kunem ti se životom“, Vesna Zmijanac je krenula na turneju od 100 dana, te je čak tri uzastopne večeri uspela da napuni „Halu Pionir“ u Beogradu.

Od 1988. do 2011. godine, Vesna Zmijanac je snimila još devet solo albuma, te i pak veliki broj singlova, a napisala je i knjigu „Kad zamirišu jorgovani“ 2000. godine (koja je i nazvana prema jednom od njenih najvećih hitova, istoimenoj pesmi koju je snimila u duetu sa Dinom Merlinom 1988. godine).

Pored pomenutog dueta „Kad zamirišu jorgovani“ sa Dinom Merlinom iz 1988. godine, Vesna je snimila i još neke poznate duetske pesme – „Muškarci“ (sa Lepom Brenom i Mirom Škorić); „Ja imam nekog a ti si sam“ (sa Slavkom Banjcem), te i „Idemo na more“ (sa Antonijem Pušićem aka Rambom Amadeusom).

Vesna Zmijanac – sasvim privatno

U svojoj autobiografskojknjizi, Vesna Zmijanac je otvoreno pisala o problemima koje je imala sa alkoholom kad je bila na vrhuncu karijere, o tome da je probala kokain, te i o problemima koje je imala sa koleginicom Zoricom Brunclik.

Naime, javnost je bila upoznata sa time da su Vesna Zmijanac i Miroljub Aranđelović Kemiš, pak pored profesionalne saradnje imali i emotivnu vezu, te da iako su se venčali odmah nakon što su snimili zajedno njen solo album, njihov brak je trajao oko tri godine, ali se spekulisalo da je ipak upravo Zorica Brunclik krivac za taj razvod, te dve koleginice nisu godinama govorile, da bi se pak one napokon 2014. godine pomirile, i Vesna je bila jedna od gošći na velikom solističkom koncertu Zorice Brunclik u „Beogradskoj Areni“.

Kako je pesmu „Nevera moja“, po kojoj je nazvan i ceo njen album i koja se i danas smatra pak jednim od najvećih hitova Vesne Zmijanac, komponovao Kemiš, godinama se pretpostavljalo da je ona uporavo njemu i posvećena, ali je pevačica otkrila da je pesma ipak „namenjena“ Halidu Muslimoviću, u koga je ona godinama bila veoma zaljubljena.

Vesna se 1986. godine udala za javnosti manje poznatog Vladimira Jovanovića, sa kojim je pak i dobila ćerku Nikoliju Jovanović, koja je takođe pevačica, a i taj brak nije Vesni dugo potrajao te se i od Vlade Jovanovića pevačica razvela ubrzo, ali su ostali zbog ćerke u korektnim odnosima.

Kasnije su Vesnu Zmijanac mediji povezivali sa brojnim manje ili više poznatim muškarcima, te je ona bila u vezi sa političarem Ivanom Stambolićem, te potom i visokim funkcionerom SPS-a Miloradom Vučelićem, a kasnije i sa pripadnikom „zemunskog klana“ Radetom Ćaldovićem Ćentom, koji je i ubijen 1997. godine.

Nakon nekog vremena, Vesnin ljubavni život je ponovo dospeo u žižu interesovanja kada je ona uplovila u romansu sa ocem pevača Saše Kapora, Nenadom Kaporom, te i sa poznatim srpskim biznismenom Željkom Rstićem, sa kojim je raskinula veridbu 2014. godine, nakon saznanja da ju je verenik prevario sa voditeljkom Tamarom Stojimirov, koja je od njega mlađa punih 16 godina.

Kako je navedeno, danas se Vesna Zmijanac povukla sa estrade, te povremeno peva ili gostuje u emisijama, a živi na planini Bukulji, te svaki slobodan trenutak provodi sa unukom Reom, koju je njena ćerka Nikolija dobila iz veze sa nevenčanim suprugom pevačem Reljom Popovićem.

Ime i Prezime: Vesna Zmijanac

Nadimak: Zmiki

Datum i mesto rođenja: 4. januar 1957. godine, Nikšić, Crna Gora

Zanimanje: narodna i folk pevačica; istaknuta estradna umetnica

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/VesnaZmijanacOfficial/

Instagram: https://www.instagram.com/vesnazmijanacofficial/

Twitter: https://twitter.com/vesna_zmijanac

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCmWis7PzWflIx78-9a7v_HQ

Sponzorisano:

Loading...
loading...