TV lica

Milomir Marić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Milomir Marić je glavni i odgovorni urednik TV „Happy“, te i novinar i voditelj emisija „Goli život“ i „Ćirilica“ na pomenutoj tlevizij, a poznat je i po svojim direktnim i vrlo provokativnim pitanjima koje se ne ustručava da postavi brojnim gostima iz raznih sfera javnog života.

Milomir Marić – biografija

Poznati novinar, TV urednik i voditelj, te i publicista Milomir Marić, rođen je 7. januara 1957. godine u Gornjem Milanovcu, u Jugoslaviji, a živi u Beogradu sa svojom nevenčanom ženom spisateljicom Vesnom Radusinović, već više od dve decenije, te i sa njenim sinom iz prvog braka Vedranom (koga je poznata književnica dobila u braku sa kritičarem Dževdetom Tuzlićem, te od koga se razvela).

Nakon završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja u rodnom gradu, Milomir Marić je diplomirao žurnalistiku na Fakultetu Političkih Nauka u Beogradu, te je svoju karijeru otpočeo kao novinar u magazinu „Duga“ davne 1970. godine.

Profesionalna karijera Milomira Marića

U svojoj bogatoj karijeri, Milomir Marić je bio novinar i urednik brojnih časopisa – „Duga“; te i „Intervju“; „Dama“; „Profil“, da bi 2001. godine postao glavni i odgovorni urednik na tadašnjoj TV „BK“, na kojoj je radio pune tri godine, odnosno sve do 2004. godine, a kada se televizija na kojoj je Marić radio i „ugasila“.

Od 2008. godine, Marić je prešao na TV „Happy“, na kojoj i danas radi i kao TV voditelj, ali i kao glavni i odgovorni urednik, te je autor emisija „Ćirilica2 i „Goli život“, a smatra se jednim od idejnih tvoraca reality programa „Parovi“, koji se već nekoliko sezona prikazuje na pomenutoj TV stanici.

Milomir marić je čak bio angažovan i kao voditelj III i IV sezone „Parova“, a vodio je i „Jutarnji program“, te je između ostalog i član evropskog udruženja novinara Srbije, kao i jedan od brojnih učesnik dokumentarca „SFRJ za početnike“, iz 2012. godine, kada se on pojavio u trećoj epizodi pomenutog serijala.

Pored svega ostalog, Milomir Marić se potpisuje kao reditelj i scenarista veoma poznate TV serije dokumentarnog tipa „Lepi i mrtvi“ iz 2012. godine, kada je u ukupno 15 epizoda prikazan životni put tragično nastradalih Beograđana Stevice Markovića i Miška Miloševića, koji su svoj „pohod na Zapad“, nastradali, te je u dokumentarcu sakupljen materijal i svedočenja njihovoh prijatelja i poznanika o tome ko ih je i na koji način, te i zbog čega „likvidirao“.

U svojoj bogatoj karijeri, Milomir Marić je objavio i dve knjige – „Deca komunizma I“ iz 1987. godine, te i „Deca komunizma II“ iz 2014. godine, a preko 10 godina je proveo u istraživanju te i sakupljanju nekih „tajnih i sakrivenih“ istorijskih dokumenata, upravo o eri komunizma, pa je njegova prva pomenuta knjiga izazvala pravu buru u tadašnjoj jugoslaviji.

Naime, Marić je tokom osamdesetih godina uradio veliki broj intervjua sa „starim komunistima“ a što mu je odlično poslužilo za njegovu prvu knjigu, te je njegov mentor u tom periodu pisanja, od 1979. do 1986. godine, njegov mentor bio poznati Vladimir Dedijer.

Kako je knjiga „Deca komunizma I“, doživela veliki uspeh, Milomir Marić je imao priliku da pak bude gost predavač na čuvenim svetskim Univerzitetima „Yale“; „Harvard“ i „Princetone“, a pak dalje nakon što se devedesetih godina vratio u Beograd, počeo je da ponovo radi kao urednik magazina „Duga“, koji je iako je kritikovao režim tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, imao i svojevrsnu kolumnu koju je pisala ni manje ni više nego Mirjana Marković, Miloševićeva supruga i osnivač stranke JUL.

U vreme kada je Marić bio urednik magazina „Duga“, desilo se i dan danas nerasvetljeno ubistvo novinarke ovog lista Dade Vujasinović.

Kako je i napomenuto, Marić je 2001. postao urednik TV „BK“, a potom je 2008. godine postao urednik TV „Happy“.

Inače je Milomir Marić poznat kao osoba koja „nema dlake na jeziku“, te ume da postavi veoma provokativna pitanja, a na pitanja i kritike zašto podržava reality formate, on ističe da mu starlete uopšte ne smetaju kao takve, jer je pak od njih zaista i saznao i shvatio u kakvoj zemlji mi danas svi živimo.

Na pitanje zašto se bavi i piše o tuđim životima, on u šali kaže da njegov još uvek nije dovoljno ni zanimljiv ni intrigantan da bi pisao o sebi, ali da će možda o njemu jednoga dana pisati drugi.

Milomir Marić – privatni život

Poznato je da je novinar i voditelj Milomir Marić u braku već više od 20 godine, sa našom vrlo poznatom spisateljicom Vesnom Radusinović, te iako par nema svoje biološke dece, Marić je kao sina prihvatio Vedrana Tuzlića, koga je vesna dobila u braku sa kritičarem Dževdetom Tuzlićem.

Prvi put su se Milomir Marić i njegova nevenčana supruga Vesna sreli u Podgorici, kada je on pak kao novinar došao da napravi reportažu o ondašnjem životu mladih, te su se sreli ispred jednog pozorišta, i Milomir je upitao Vesnu da je otprati do kuće, na šta je ona pristala, ali pod uslovom da se „rastanu“ na jedan kilometar od njenog doma.

Kako je tada Vesna živela sa vrlo strogim ocem, ona je ispričala da je išla na Skadarsko jezero u ribolov, a kada joj je postalo dosadno da se svima opravdava, ona je odlučila da dođe kod ujaka Andrije u Beograd, te da tu i završi četvrti razred gimnazije, te je dalje posle završene Zemunske gimnazije Vesna Radusinović upisala žurnalistiku na FPN u Beogradu, a jednom prilikom je pak Vesna sedeći u „Klubu književnika“ sa odličnim društvom – Radetom Šerbedžijom, Andrejom Popovićem i Adrijanom Videnović, srela prvog muža Dževdeta Tuzlića za koga se i udala i onda se preselila u Sarajevo.

Sa prvim suprugom sa kojim je bila u braku oko godinu dana, Vesna Radusinović se iz tada ratne Bosne preselila u Nemačku, te je odatle sa sinom Vedranom otišla za Beograd, gde je u avionu srela ni manje ni više nego Bogoljuba Karića, koji joj je ponudio da radi kao PR „BK“ grupe.

Kako se 1997. godine razvela i zvanično od prvog supruga, Vesna je ponovo srela posle skoro dve decenije Milomira Marića, koji je za nju tj o njoj napisao priču koju joj je pokazao, i rekao joj da je ona devojka za kojom je „tragao“ od dana kada ju je u Podgorici otpratio na kilometar do kuće.

Iako su Milomir i Vesna kako oboje ističu potpuna suprotnost jedno drugom, te su se verovatno zato toliko i zavoleli i „privukli“, oni se zajedno staraju o njenom sinu, te žive skladno u zajednici koju ne žele da krunišu brakom, te uživaju u zajedničkim putovanjima, ali su jedno drugom u isti mah i najveća podrška i najveća kritika.

U svojim brojnim intervjuima, Marić je razgovarao sa najvećim imenima politike, sporta, nauke, kriminala, javnog života, te razotkrio brojne tajne i isprovocirao goste u svojoj emisiji „Ćirilica“, a javno je pozvao i ratnog zločinca Ramuša Haradinaja da gostuje u njegovoj emisiji, i mnogi pak zaziru od gostovanja u pomenutoj emisiji, jer Milomir Marić uvek postavlja vrlo smislena i dosta direktna pitanja, te se ne trudi da dopusti gostima da pričaju već „smišljene priče“, već kao veliki profesionalac traga za istinom i pravim odgovorima, čime je tokom godina stekao i veliki broj baš „žustrih kritičara“, što ga po svemu sudeći uopšte ne dotiče i ne opterećuje.

Ime i Prezime: Milomir Marić

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 7. januar 1957. godine, Gornji Milanovac, Jugoslavija

Zanimanje: novinar; publicista, urednik; TV voditelj i autor

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/Cirilica.Maric/

Instagram: https://www.instagram.com/milomir.maric/

Twitter: https://twitter.com/reomirmaric
https://twitter.com/golizivot

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...