Muzičari

Tijana Dapčević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Tijana Dapčević je jedna od najpopularnijih naših pop pevačica, koja je poreklom iz Makedonije ali je udata već više od 15 godina za supruga Milana Dapčevića sa kojim ima sina i živi i radi u Beogradu.

U nastavku teksta će biti nešto više reči o muzičkoj karijeri i uspesima ove prelepe pevačica, kao i o njenom privatnom životu koji ona retko javno eksponira i živi jedan povučen život iako je medijska i estradna ličnost.

Tijana Dapčević – biografija 

Poznata pevačica Tijana Dapčević je rođena u Skoplju u Republici Makedoniji kao Tijana Todeska 3. februara 1976. godine, i ima mlađu sestru Tamaru Todesku koja je takođe pevačica.

Tijana potiče iz porodice vrsnih muzičara te je tako njena majka Biljana Todeska poznata makedonska operska pevačica, a otac Veljko je profesor kontrabasa na Muzičkoj akademiji u Skoplju, dok je mlađa sestra Tamara takođe popularna pevačica u Makedoniji.

Tijana je već sa pet godina krenula o osnovnu Muzičku školu, a sa sedam godina je počela da svira violončelo, i bila je jedan od najnagrađivanijih mladih čelista u tadašnjoj Jugoslaviji, a imala je čast da nastupa sa Makedonskom filharmonijom na prestižnim događajima od kojih je jedan od najznačajnijih nastup u Lajpcigu.

Od tinejdžerskih dana je Tijana naučila da bude samostalna i da se bori za sebe, te je snimala reklame i od prvog honorara koji je zaradila u jednoj reklami za energetsko piće, za sebe je kupila željeni kaput i čizme, a već kada je postala punoletna počela je da ide na putovanja po svetu i da radi kao voditeljka na radiju.

Inače pored maternjeg makedonskog i srpskog jezika, Tijana tečno govori i engleski i italijanski jezik, te se trudi da se stalno usavršava i unapređuje svoja znanja i talente.

Nakon što je u Makedoniji bila u dugoj vezi iz koje je izašla povređena i nije verovala da joj se ikada može dogoditi ona prava ljubav, na jednoj utakmici u Somboru je Tijana upoznala Milana Dapčevića, sa kojim je posle svega četri dana veze počela da živi zajedno, pa su se u aprilu 2001. godine oni i venčali i pevačica se definitivno preselila za Beograd.

Posle sedam godina braka sa Milanom, Tijana je 2009. godine rodila sina jedinca Vuka, i tada je izjavila kako ju je uloga majke sasvim promenila, i da je shvatila da treba da postane odgovorna osoba jer je njeno dete postalo centar sveta i za njega je bila spremna na sve.

Mali Vuk je 2011. godine kršten i tada su ona i Milan kupili stan na Voždovcu, a od krštenog kuma svoga sina koji je inače dobrostojeći Grk i Tijanin portodični prijatelj, poar je dobio i stan u centru Atine kao venčani i kršteni poklon.

U medijima su se u međuvremenu 2015. godine pojavili natpisi da je brak Milana i Tijane u krizi i da su pred razvodom, te se Tijana iselila na neko vreme iz njihovog zajedničkog doma, ali su na sreću uspeli da reše nesuglasice jer su o svemu otvoreno razgovarali, i pevačica je uvek isticala da je njen muž u isto vreme i njen najbolji prijatelj i da je shvatila da su njena osećanja previše jaka da bi olako odustala od čoveka koga voli.

U to ime su krajem 2016. godine Tijana i Milan Dapčević doneli odluku da svoju vezu i brak dodatno ojačaju tako što su bračne zavete obnovili na „Belgrade Wedding show“ i tada je Tijana nosila venčanicu naše poznate kreatorke Ivane Rabrenović.

Nekoliko puta je Tijana, koja je veoma otvorenma i neposredna osoba u medijima izjavljivala da su sukobi u braku najčešće nastajali jer je ona veliki trošadžija i da često voli da kupuje garderobu na velikim rasprodajama u Njujorku i Atini, te da joj je drago da je Milan prihvatio kakva jeste i što se on ne eksponira u javnosti jer mu medijska pažnja ne prija.

Od malena pa sve do danas je Tijana ostala vezana za svoje roditelje i posebno za sestru Tamaru, koja se aprila 2016. porodila i dobila ćerku Hanu, i Tijana nije skrivala oduševljenje što je postala tetka.

Mada je na javnoj sceni retkost da postoje i opstaju prijateljstva među muzičarima, Tijana je kao vrlo iskrena i komunikativna osoba brzo stekla ljude i prijatelje za ceo život, a njena najbolja drugarica je od kada je došla u beograd pevačica i kompozitor Leontina Vukomanović, kao i maneken i dizajner Boško Jakovljević.

Inače je poznato da je Tijana Dapčević bila prijatelj i sa pokojnim pevačem Tošetom Proeskim, i da su jedno drugo zdušno podržavali u karijerama, pa često ističe koliko sve više postaje svesna da joj svakim danom tragično nastradali mladi pevač nedostaje.

Tijana je uvek bila veliki humanitarac ali i borac za prava žena, manjina i LGBT populacije, te je tako podržala javno ideju za uvođenje brakova između homoseksualnih parova u SAD-u, a takođe je i demantovala medijske spekulacije da je odbila poziv da 2017. godine peva na „paradi ponosa“ u Beogradu.

Popularna pevačica je veliki ljubitelj sporta i nije krila da se u trudnoći ugojila čak 45 kilograma, pa iako je visoka 183 cm, mediji su je često kritikovali zbog kilaže i ona je kako je sama i jednom priznala zbog toga osećala veliki pritisak i nezadovoljstvo.

Da bi nešto promenila, Tijana Dapčević je 2015. godine poražila savet poznatog nutricioniste Kenana Mandre, koji joj je preporučio takozvanu „liposukcijsku dijetu“, te je pevačica počela da iz ishrane izbacuje sve proizvode na bazi pšeničnog brašna i postala je pobornik takozvane zdrave bezglutenske ishrane, te je svakako izbacila i ugljene hidrate i hranu sa aditivima.

Uporedo sa dijetom koja joj je propisana, Tijana je redovno išla na kardio treninge i radila je naporne vežbe u teretani, ali su rezultati postajali sve vidljiviji i pevačica je za kratko vreme vratila devojačku liniju, ali se i danas pridržava ovakvog načina ishrane i bavi se sportom.

Smatra da je sport i vreme provedeno u prirodi prava blagodet, te voli da trči po Banjičkoj šumi, i svom sinu Vuku je na vreme počela da usađuje zdrave navike i da mu podiže želju da počne da trenira neki sport.

U borbi sa kilogramima se pevačici pridružio i sprug Milan, koji je zahvaljujući liposukcijskoj dijeti i homaopatskim metodama i sam smršao 15 kilograma, ali Tijana ističe da jedan od poroka koga želi ali nikako ne uspeva da se reši jesu cigarete, ali da veruje da ako bude uporna kao i za sve ostalo u svom životu, i ta borba će na kraju rezultirati uspehom.

U medijima je Tijana Dapčević priznala da nikada nije imala ni jednu estetsku korekciju, te da je jedino išla na tretmane podmlađivanja i zatezanja lica, neagresivnom i nehirurškom meodom, te i koja je među poznatim damama aktuelna i koja se zove „holivudski sjaj“, kao i da redovno ide na masaže i mezoterapiju i na takav način održava svoje lice i telo u „top formi“.

Sama pevačica smatra da je spoljna lepota nemoguća bez unutrašnje ravnoteže, i stalno ističe kako se pridržava izreke „kakve su ti misli, takav ti je život“, a poznato je da je omiljena zbog svoje duhovitosti i vedrog duha, i da ima energiju tinejdžerke i dan danas.

Kako je veoma otvorena i neposredna osoba, Tijana je priznala u jednom intervjuu iz 2017. godine, da nikada nije bila zavisna od narkotika, ali da jeste probala marihuanu za vreme studija na Muzičkoj akademiji u Skoplju, ali da se na tom sve i završilo.

Kako sama za sebe ističe, Tijana voli svašta da proba u životu, te je na iznenađenje mnogih ona ušla u reality program „Farma“ oktobra 2009. godine, ali se nije najbolje snašla i nakon samo pet dana boravka na „imanju“ je izbačena glasovima publike.

Ona smatra da je tome doprinelo i to da nije negativna i svađalački nastrojena osoba, te da se zapravo to najviše i traži u ovakvim formatima, i da joj je do neke mere i drago što se „nije najbolje snašla“, a pored toga joj je nedostajao i sin Vuk, od koga nije navikla da se na duže vreme razdvaja.

Februara 2011. godine je Tijana sa suprugom Milanom ušla u još jedan reality format „Parovi“ na TV „Happy“, ali su već u martu oboje izbačeni glasovima publike.

No kako je čelnik ove TV kuće Milomir Marić, shvatio da je Tijana vrhunski šoumen, on joj je ponudio da sa glumcem Bodom Ninkovićem vodi emisiju koja prati dešavanja u reality programu „Maldivi“ što je ona i prihvatila i jednu sezonu je i radila kao TV voditeljka.

U emisiji humanitarnog karaktera, „Plesom do snova“ koja je osmišljena tako da sa poznatim ličnostima plešu profesionalni igračii, Tijana Dapčević je sa svojim partnerom Vojom uspela da pobedi i sav novac je doniran za lečenje dečaka Matije koji je bolovao od tumora na mozgu, ali je mališan na žalost nakon nekog vremena preminuo, što je pevačicu izuzetno emotivno potreslo.

Kao veliki i poznati humanitarac, Tijana Dapčević je tokom 2012. godine sa našom poznatom sportistkinjom Ivanom maksimović bila angažovana na prikupljanju sredstava za lečenje jedne devojčice kojoj je bila neophodna terapija matičnim ćelijama kako bi uspela da prohoda.

2013.godine se pevačica rado odazvala učešćem na festivalu humanitarnog karaktera kada je pak sakupljan novac za dete obolelo od tumora na mozgu, a ranije je 2010. godine sa prijateljicom Leontinom Vukomanović pevala u Ivanjici da bi se materijalna sredstva prikupila za one kojima su tada bila najpotrebnija.

U još jednom šou programu, Tijana Dapčević je učestvovala 2017. godine, a koji je poznat pod imenom „Tvoje lice zvuči poznato“ i takođe je humanitarnog tipa, te je pobedila u finalu imitacijom Lejdi Gage i osvojila nagradu od 1000 evra, koju je dala Centru za lica sa posebnim potrebama.

Muzička karijera Tijane Dapčević

U dosadašnjoj muzičkoj karijeri koja zvanično traje od 1997. godine kada je sa sestrom Tamarom otpevala pesmu „Igra luda“, Tijana je snimila brojne hitove, izdala albume i učestvovala na baš i raznim muzičkim festivalima.

1999.godine je sa svojim velikim prijateljem fotografom Dejanom Milićevićem, Tijana snimila pesmu „Moderan ritam“ i tada je i došla u Beograd na poziv Zorana Bašanovića, te je jedno vreme radila i kao TV voditeljka na „Pink“ televiziji.

2001.godine je pevačica objavila svoj prvi album imena „Kao da“ za kuću „City records“, na kom su se kao hitovi izdvojile pesme „Kao stepski vuk“ i „Jača od sudbine“.

Naredne 2002. godine je Tijana Dapčević na festivalu u Herceg Novom pobedila sa pesmom „Negativ“ koja je postala njen veliki hit, te je iste godine snimila i album „Negativ“ na kome se posebno i izdvojila numera „Marionete“, a koju je ona ekranizovala i u spotu je glumio njen dobar prijatelj i nekadašnji maneken Boško Jakovljević.

Tijanin treći album je izašao 2004. godine pod nazivom „Zemlja mojih snova“, na kome se našla i numera sa „Budvanskog festivala“ koja se zove „Ne daj“ i sa kojom je pevačica osvojila treće mesto, iako su joj mnogi predviđali pobedu.

2005.godine je na festivalu u Budvi Tijana Dapčević pobedila sa numerom „Sve je isto samo njega nema“, a 2006. godine je takođe osvojila prvo mesto na „Radijskom festivalu“ sa numerom „Julijana“.

Naredne 2007. godine je Tijana Dapčević snimila album „Žuta minuta“, te je potom 2010. godine izdala i novi album „Muzika“.

Avgusta 2013. godine je Tijana Dapčević sa numerom „Do neba“ predstavljala Makedoniju na „Pesmi Evrovizije“ u Danskoj, te je osvojila solidno petnaesto mesto u konačnom plasmanu.

Ime i Prezime: Tijana Dapčević (rođena Todeska)

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 3. februar 1976. godine, Skoplje, Republika Makedonija

Zanimanje: pop pevačica; profesor violončela

Visina: 183 cm

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/TijanaDapcevic/

Instagram: https://www.instagram.com/tijana.dapcevic/

Twitter: https://twitter.com/tijanadapcevic

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC4BglQEe0V6hnxv3OGFj25w

Web stranica: http://www.tijanadapcevic.info/

Sponzorisano:

Loading...
loading...