Glumci

Dubravka Kovjanić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Dubravku Kovjanić, beogradsku glumicu koja je Akademiju umetnosti završila u Novom Sadu, mogli smo prvi put da gledamo u simpatičnoj TV seriji Lisice koja se premijerno prikazivala 2003. godine na Radio televiziji Srbije i kasnije reprizirala u više navrata.

Ipak, njena prva zapaženija uloga bila je uloga mlade Maje Ljutić, simpatične i prirodne devojke koja se zaljubila u Crnogorca.

Roditelje su joj u seriji glumili Nela Mihajlović i pokojni glumac Milenko Zablaćanski, likovi koji dočekuju rođaka ujka Gorčila iz Amerike od koga očekuju veliko nasledstvo.

Čitava priča u seriji se vrti oko ovog događaja, dok Maja (Dubravka Kovjanić) muči muku sa roditeljima svog izabranika.

Od tada, ova glumica ne prestaje da vredno radi i gotovo da nema veće pozorišne kuće u Srbiji u kojoj ona nije bila u angažmanu. Dubravka Kovjanić ima i zavidnu filmsku i televizijsku karijeru, a poslednja TV serija u kojoj smo je gledali jeste serija Žmurke (2019) u kojoj igra majku Darinku.

Zapaženu ulogu je ostvarila i u seriji Koreni (2018) u kojoj se pojavila u četiri epizode.

Biografija

Dubravka Kovjanić se rodila 5. maja 1979. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a zatim je odlučila da polaže famozni prijemni ispit na glumi.

Otišla je na novosadsku Akademiju umetnosti i tamo bila primljena na dramski odsek. Klasu je te godine primao profesor Boro Drašković, filmski reditelj, pod čijom su mentorskom palicom stasavali mnogi dobri glumci.

Na fakultetu je učestvovala u studentskim predstavama i ispitima, a onda je 2002. godine dobila mogućnost da se pojavi u interesantnoj i drugačijoj TV seriji Lisice koju je režirao reditelj Gorčin Stojanović.

U ovoj savremenoj igranoj seriji koja je ukupno imala 18 epizoda, priča je pratila četiri drugarice Nađu, Stašu, Mimu i Branku koje su bezuspešno pokušavale da pronađu pravu ljubav, sreću i da pobegnu od ustaljenog načina života. Mnogi su ovu seriju nazivali srpskom verzijom popularne američke serije “Seks i grad”.

Dubravka Kovjanić je u seriji igrala junakinju Anju i snimila ukupno pet epizoda od osamnaest.

Nakon ove uloge odigrala je manju ulogu u TV seriji Jelena 2004. godine.

U periodu od 2004. do 2006. godine dobila je šansu da zaigra u velikoj nacionalnoj produkciji, koju je ona dobro iskoristila. U 28 epizoda od ukupno 50, Dubravka Kovjanić je igrala, rame uz rame, sa velikim imenima našeg glumišta kakva su Aleksandar Berček, Milenko zablaćanski, Branko Cvejić, Nela Mihajlović, Petar Kralj, Mira Karanović, Miša Janketić, Radivoje Bukvić, Ljiljana Dragutinović i dr.

U ovoj seriji je igrala devojku Maju Ljutić, ćerku bračnog para Ljutić kojima u goste stiže Gorčilo, rođak iz Amerike i od koga oni očekuju nasledstvo. Serija se zove Stižu dolari, a imali smo prilike da je nebrojeno puta gledamo u reprizama svih ovih godina.

Nakon ove presudne uloge, Dubravka se ipak odlučila za rad u pozorištu, tako da je nismo mogli gledati na malim ekranima.

Svoje velike i male uloge je gradila u mnogim pozorištima kod nas. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je ostvarila ulogu Male u predstavi Druga strana, potom Alise u Brodu za lutke, Magdalene Volf u predstavi Banat, Karoline Kesidi u predstavi U močvari, Febe u Šekspirovom komadu Kako vam drago, itd.

Pored JDP-a, Dubravka Kovjanić je sarađivala i sa Zvezdara teatrom, Bitef teatrom, Narodnim pozorištem iz Kruševca, Narodnim pozorištem iz Sombora, Malim pozorištem “Duško Radović” iz Beograda, kao i Pozorištem na Terazijama.

2009 i 2010. godinu obeležila su dva filma Čekaj me, ja sigurno neću doći (uloga Maturantkinje) i Žena sa slomljenim nosem (uloga Milice).

Potom su usledila snimanja poznatih i popularnih serija Miris kiše na Balkanu i Nepobedivo srce (2011/2012) u kojima je Dubravka Kovjanić dobila priliku da zaigra.

U međuvremenu, Dubravka Kovjanić je počela da se bavi i pedagoškim radom. Na Fakultetu savremenih umetnosti postala je asistent na užoj umetničkoj oblasti gluma, uz profesore Nebojšu Dugalića, Vidu Ognjenović, Irfana Mesnura i dr.

2015.godine je zaigrala u dve epizode TV serije Urgentni centar (glumi junakinju Natašu Bajić).

2016.godine je odigrala lik Anđe u četiri epizode serije Koreni koja je snimana po romanu Dobrice Ćosića.

Iste te godine pojavila se i u epizodi Autopilot, u ulozi Dunje, u seriji Jutro će promeniti sve.

Lep uspeh je zabeležio i kratki film “Strano telo” mladog reditelja Dušana Zorića u kome Dubravka Kovjanić igra jednu od glavnih uloga.

Film je imao premijeru u okviru takmičarskog programa na 75. filmskom festivalu u Veneciji.

Ime i prezime: Dubravka Duda Kovjanić

Datum i mesto rođenja: 5. maj 1979. godine, Beograd

Horoskopski znak: bik

Visina: 1.69 m

Obrazovanje: Akademija umetnosti u Novom Sadu, gluma

Dubravka Kovjanić povremeno pozajmljuje svoj glas za sinhronizaciju igranih i animiranih filmova i serija.

Sponzorisano:

Loading...
loading...