Glumci

Voja Brajović – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Voja Brajović je jedan od naših najistaknutijih glumaca, tokom svoje višedecenijske karijere ostvario se kako na pozorištu, tako i na filmu.

Svojim šarmom i harizmom ostavlja snažan utisak na sceni.

Dva puta se ženio, iz prvog braka ima ćerku i sina, iz drugog ima jedno dete, sina.

Neki od najpoznatijih filmova u kojima se Voja pojavljuje su: “Buba u uhu“; “Poslednji“; “Šešir profesora Koste Vujića“; “Mister Dolar“; “Otpisani“; “Čučuk Stana“ i mnogi drugi.

Voja Brajović- Biografija

Vojislav “Voja“ Brajović rođen je 11. maja 1949. godine u Beogradu, ali je osnovnu i srednju školu završio u Valjevu. Nakon završene gimnazije, Voja odlučuje da se vrati u svoj rodni grad u želji da upiše Akademiju dramskih umetnosti.

Akademiju upisuje 1967. godine i to u klasi profesora Predraga Bajčetića. Kao odličan student, diplomirao je u klasi profesorke Ognjenke Milićević.

1969.godine postao je stalni član prestižnog Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, a čak se i oprobao u političkim vodama, naime, Voja je bio angažovan u Vladi Republike Srbije kao ministar kulture u periodu od 2007. do 2008. godine.

Aktivno je počeo da se bavi glumom za vreme studiranja na Akademiji, a svoju prvu ulogu dobio je već 1968. godine.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, od kojih ćemo izdvojiti: “Dobričin prsten“ (2009. godina); “Godišnja nagrada Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu“ za ulogu kneza Vićencija, koju je imao u predstavi “Mera za meru“; “Sterijina nagrada“ koju je osvojio u više navrata i mnoge druge.

Glumačka karijera Voje Brajovića

Voja Brajović se može pohvaliti izuzetno bogatom glumačkom karijerom koja traje već pola veka.

1971.godine dobija ulogu u filmu “Sokratova odbrana i smrt“ u režiji Zdravka Šotre.

Iste godine pojavljuje se u jugoslovenskoj Tv drami pod nazivom “Šešir profesora Koste Vujića“, u ulozi “Mihaila Petrovića“. Film je režirao Vladimir Andrić, dok je za scenario zadužena Bojana Andrić, koja ga je adaptirala na osnovu istoimenog romana.

Naredne godine pojavaljuje se u: Tv filmu “Smeh sa scene: Jugoslovensko dramsko pozorište“; “Buba u uhu“ filmu koji je postigao veliki uspeh; kao i filmu “Čučuk Stana“.

Godinu dana kasnije glumi u filmu “Poslednji“ u režiji Steve Žigona.

1974.godina je bila pun pogodak za njega, pojavljuje se u filmovima: “Mister Dolar“; “Uljez“; “Otpisani“. Takođe se iste godine pojavljuje u serijama: “Otpisani“ koja je postigla ogroman uspeh; “Pozorište u kući 2“.

1975.godine pojavljuje se u filmovima: “Sinovi“; “Dole sa oružjem“; “Golgota“; kao i “Pavle Pavlović“.

1977.godine dobija glavne uloge u jugoslovenskim filmovima: “Marija“, u režiji Đorđa Kadijevića, megapopularnom ratnom filmu “Povratak otpisanih“; “Koštana“ rađenom po istoimenom romanu Bore Stankovića, u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasia, koji je takođe radio scenario; “Vojnikova ljubav“; “Vuci i ovce“. Iste godine pojavljuje se u seriji “Porobdžije“, koja je snimana u produkciji TV “Sarajevo“.

Naredne godine glumi u seriji “Više od igre“, koja se premijerno prikazivala u periodu od 14. aprila 1977. godine do 12. juna iste godine. Pojavljuje se i u filmu “Vasa Železnova“.

1978.godine ponovo obara publiku svojom ulogom “Tihi“ u jugoslovenskom TV filmu “Otpisani“, u kom se u glavnim ulogama pojavljuje zajedno sa Draganom Nikolićem (Prle), Aleksandrom Berček (Mrki), Zlatom Petković (Marija) i mnogim drugim. Iste godine pojavljuje se u seriji “Povratak otpisanih“, koja predstavlja nastavak serije “Otpisani“ iz 1974. godine. Serija broji ukupno 13 epizoda, a premijerno se prikazivala od 1. januara do 26. marta 1978. godine.

Iste godine, pojavljuje se u filmovima: “Sva čuda sveta“ i mjuziklu “Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal“.

1979.godine dobija ulogu u filmovima: “Srećna porodica“, takođe, se pojavljuje u istoimenoj seriji u ulozi oca; “Nacionalna klasa“; “Drugarčine“; “Lanci“.

Godinu dana kasnije glumi u filmovima “Stan“ i “Pozorišna veza“.

1981.godine pojavljuje se u seriji “Svetozar Marković“, kao i u filmovima: “Šesta brzina“; “Počnimo život iz početka“.

Naredne godine ostvaruje u filmovima: “13. jul“; “Ukazivanje Gospe u selu Grabovica“; jednom od najpopularnijih filmova na prostorima bivše Jugoslavije “Moj tata na određeno vreme“ u kom glavnu ulogu igra talentovani  Ljubiša Samarđić. Pojavljuje se i u seriji “Priče iz radionice“.

Igra ulogu “Bizmarka“ u filmu “Halo taksi“ iz 1983. godine, u kom glavnu ulogu igraju Velimir Bata Živojinović i Svetlana Bojković.

1984.godine pojavljuje se u filmovima: “Pazi šta radiš“, u ulozi direktora škole; “Jaguarov skok“ u režiji Aleksandra Đorđevića; “Ambasador“, kao i u jugoslovenskoj TV seriji “Kamiondžije opet voze“, koja predstavlja nastavak serije “Kamiondžije“ iz 1972. godine. Serija je postigla ogromnu popularnost, a za režiju je zaslužan Milo Đukanović.

Godinu dana kasnije pojvaljuje se u filmu “Tajvanska kanasta“ u režiji Gorana Markovića.

1986.godine pojavljuje se u filmovima: “Rodoljupci“; “Priče sa kraja hodnika“; kao i filmu “Pokondirana tikva“.

1987.godine dobija sporednu ulogu u jugoslovenskom filmu “Uvek spremne žene“, u kom glavne uloge igraju: Mirjana Karanović, Radmila Živković i Tanja Bošković. Pojavljuje se u kratkometražnom filmu “Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K“; kao i u filmu “Tesna koža 2“, nastavku popularnog filmskog serijala “Tesna koža“ u režiji Milana Živkovića.

U periodu od 1988. godine pa sve do danas, Voja Brajović se pojavljivao u filmovima: “Braća po materi“ (1988.); “Tesna koža 3“(1988.); “Balkan ekspres 2“ (1989.); “Boj na Kosovu“ (1989.); “Gospođa ministarka“ (1989.); “Mala šala“(1991.); “Glineni golubovi“(1991.); “Holivud ili propast“(1991.); “Tesna koža 4“(1991.); “Pohvala Svetom knezu Lazaru“ (1992.); “Tito i ja“(1992.); “Urnebesna tragedija“(1995.); “Kir Janja“(1997.); “Tango je tužna misao koja se pleše“(1997.); “Povratak lopova“(1998.); “Bure baruta“(1998.); “Siroti mali hrčki 2010“(2003.) ; “Između izgubljenog i neodržanog“(2004.); “Skela“(2004.); “Jesen stiže, dunjo moja“(2004.); “Ivkova slava“(2005.); “Lele, bato“(2005.); “Mera za meru“(2007.); “Crni Gruja i kamen mudrosti“(2007.); “Pogled u nebo“(2007.); “Kraljevina Srbija“(2008.); “Nije kraj“(2008.); “Turneja“(2008.); “Drug Crni u Narodnooslobodilačkoj borbi“(2009.); “Kako su me ukrali Nemci“(2011.); “Dobri dinosaurus“(2015.); “Zootropolis- grad životinja“(2016.); “Apsurdni eksperiment“(2019.).

Serijama: “Vuk Karadžić“ (1988.); “Bolji život“ (1988.); “Balkan ekspres 2“(1989.); “Metla bez drške“(1991.); “Broz i ja“(1993.); “Kazneni prostor“(2003.); “Mješoviti brak“(2003.); “Smešne i druge priče“(2004.); “Idealne veze“(2005.); “Ljubav, navika, panika“(2006.); “Jesen stiže, Dunjo moja“(2009.); “Turneja“(2011.); “Vojna akademija“(2012.-2014.); “Sinđelići“(2013.-2017.); “Senke nad Balkanom“(2017.).

Privatni život Voje Brajovića

Voja Brajović se ženio dva puta, prvi put sa Ljiljanom, koja je u to vreme bila student Medicinskog fakulteta u Beogradu, a koja je školovanje napustila nakon udaje za njega.

Njih dvoje su se poznavali od malena, tako da su među njima uvek bile prisutne simpatije. Još kao veoma mladi, počeli su da se zabavljaju, kada je Voja imao 18 godina, a ona svega 15 godina.

Odlučiju da svoju vezu krunišu brakom 1979. godine. Par ima dvoje dece, sina Vukotu i ćerku Iskru. Njhov sin se bavi pisanjem scenarija, glumom, kao i manekenstvom, dok se ćerka bavi samo glumom.

Njihov brak nakon toliko godina ipak nije uspeo da opstane, te je par podneo zahtev za razvod. Voja se razveo u svojoj 54. godini, međutim, veoma brzo nalazi novu lubav.

Naime, Voja je počeo da gaji simpatije prema 23 godine mlađoj koleginici, Milici Mihajlović, sa kojom ubrzo ulazi u vezu. Milica je ćerka našeg poznatog pisca Dragoslava Mihajlovića.

Njih dvoje su svoju vezu krunisali brakom 2002. godine, a samo godinu dana kasnije ostvaruju se kao roditelji, Milica na svet donosi sina Relju.

Danas, kada se Voja Brajović okrene iza sebe, žali samo za jednim, a to je što nije uspeo u potpunosti da bude posvećen roditelj. Kako kaže zbog posla nije mogao uvek da bude tu za svoje supruge i svoju decu, ali je veoma zahvalan na tome što su ga i jedna i druga supruga podržavale maksimalno tokom njegove karijere, kao i što su oduvek bile odlične majke, te su njihovu decu izvele na pravi put.

Pre dve godine, 2016. godine, njegova ćerka Iskra, iz prvog braka, se porodila i porodicu obogatila za još jednog člana. Na svet je donela prelepu ćerkicu Ines, koju svi u porodicu obožavaju, a Voja ističe da naročito voli da provodi svoje slobodno vreme sa njom, te da mu je ona nova miljenica.

Ime i Prezime: Vojislav Brajović

Nadimak: Voja

Datum i mesto rođenja: 11. maj 1949. godine, u Srbiji, u Beogradu

Zanimanje: glumac

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...