Glumci

Senad Bašić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Senad Bašić je popularni glumac iz Bosne i Hercegovine, koji je našoj publici ostao upečatljiv po svojoj ulozi u hit TV seriji „Lud, zbunjen, normalan“, gde glumi Faruka Fazlinovića, a sina Izeta Fazlinovića, koga mastralno tumači Mustafa Nadarević.

Senad Bašić – biografija

Popularni glumac i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Sarajevu, Senad Bašić, rođen je 26. avgusta 1962. godine u Bosni i Hercegovini, u Trebinju, a ima iza sebe veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga.

Mada je Senad rođen u Trebinju, te mu je otac Rušid bio profesionalni vozač, cela se porodica preselila u Beograd kada je glumcu bilo svega sedam godina, te se o njemu i bratu Zijadu i sestri Aidi, starala majka, domaćica Zeina.

Tokom pohađanja osnovne škole, Senada Bašića je izrazito zanimala poezija, te je bio vrlo čest takmičar na recitalima, i član literarne sekcije, a ljubav prema glumi je mladić otkrio dok je bio na služenju vojnog roka u Zadru, kada je postao član dramske sekcije.

Privatni život glumca Senada Bašića

Svoju današnju suprugu Jasnu (sa kojom je u braku pune trideset i tri godine), a sa kojom živi u Sarajevu sa njihovo dvoje dece, Senad je upoznao na vrlo „obično-neobičan način“, i to ni manje ni više nego u tramvaju, te dok su oboje pohađali Gimnaziju, a brak su sklopili u studentskim danima, te mu je supruga u vojsku slala dela Bertolda Brehta, kada je definitivno znao da će se baviti glumom kao životnim opredeljenjem.

Sa suprugom Jasnom, Senad Bašić ima dvoje dece, sina Skendera (koji ima 29 godine) i stariju ćerku Hanu (koja ima 31 godinu), te koja je kao maloletna postala mlada majka, pa je glumac pak postao i deda i ponosan je i presrećan jer ima unuku miljenicu Enu.

Mada njegova deca kao već odrasla znaju da im je otac glumac, oni ga doživljavaju kao „tatu“, te Senad kaže i da im je nekada neprijatno što ga njihovi vršnjaci prepoznaju, dok mu je supruga Jasna, kao i uvek najveća podrška, te ona najradije gleda i iskreno „ocenjuje“ sve njegove brojne role.

Iako je glumu upisao iz ljubavi, Senad ističe da je kao roditelj morao da nauči da postane odgovorniji, ali da mu to baš i nije polazilo za rukom, te ne ume sa parama, pa je oko toga zadužena njegova supruga, a životni moto popularnog „Faruka Fazlinovića“, jeste da treba naučiti da se svemu prilagodiš i da se vremenom menjaš, jer kako kaže Senad, i veliki Zdravko Čolić Čola, u jednoj hit pesmi peva „Tko ne želi da se mijenja, vole ga iz sažaljenja“.

Od ljudskih osobina, Senad kaže da najviše ne podnosi nadmenost i arogantnost, te ističe da je rad sa Mustafom Nadarevićem i privilegija i prilika da se nešto novo uvek nauči, te otkriva da ga i „van seta“ zove kao u seriji „tajo“, a na pitanje da li je strog kao profesor glume, ističe da nije ali da se trudi da svojim studentima pokaže što više životnih vrednosti i kvaliteta koje treba da poseduju, a ne samo da „prekali njihov talenat“.

Zanimljivo je da je svoju prvu ulogu na televiziji, poznati glumac dobio tek sa svojih 46 godine, upravo onu koja ga je najviše i proslavila, u seriji „Lud, zbunjen, normalan“, gde kako je rečeno i glumi Faruka Fazlinovića.

Danas Senad Bašić radi u pozorištu i glumi na televiziji i u filmovima, a u isti mah je i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gde je diplomirao 1987. godine u klasi profesora Bore Stjepanovića, te je dobio brojne nagrade za svoj rad, među kojima su najznačajnije – najbolji mladi glumac u Jajcu 1989. godine; „Mala liska“, na Festivalu komedije u Bosni i Hercegovini; kao i nominacija za nagradu „Zlatni leopard“ 2002. godine.

Glumačka karijera Senada Bašića

U dosadašnjoj filmskoj karijeri je glumac Senad Bašić odigrao brojne vrsne uloge, od 1985. godine kada je počeo u filmu „Audicija“, pa sve do danas, a uloge su hronološki navedeno sledeće – „I to će proći“ (film iz 1985. godine; uloga Filip); „Zlatna jabuka i devet paunica“ (iz 1987. godine); „Vizantija“; „Zabavni utorak“ i „Azra“ (iz 1988. godine); „Hajde da se volimo 2“ (iz 1989. godine; uloga vatrogasac); „Belle epoque“ (iz 1990. godine; uloga Bogdan Žerajić); te i „Moj brat Aleksa“; „Praznik u Sarajevu“ i „Djelidba“ (iz 1991. godine; uloge Osvald; Detektiv; Suljo Sejdić); „Rusko primirje“ (iz 1994. godine); „Savršen krug“ i „Dobro došli u Sarajevo“ (iz 1997. godine; uloge stražar i švercer); „Ljeto u zlatnoj dolini“ i „Gori vatra“ (iz 2003. godine); te
„Nafaka“ i „Warchild“ (iz 2006. godine); „Teško je biti fin“; „Estrellita“; „Kod amidže Idriza“; „Armin“ (iz 2007. godine), kao i „Turneja“ (iz 2008. godine).

Mada je u Bosni Senad poznat kao vrsni glumac i redovni je član i pozorišta i odigrao je mnoge predstave, kod nas nije bio toliko popularan sve do 2007. godine, kada se pojavio u seriji „Lud, zbunjen, normalan“, kao genijalni Faruk Fazlinović.

Ime i Prezime: Senad Bašić

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 26. avgust 1962. godine, Trebinje, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: pozorišni; filmski i televizijski glumac; profesor glume na Akademiji u Sarajevu

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: https://www.instagram.com/senad_basic_/

Twitter: /

YouTube: /

IMDb profil: https://www.imdb.com/name/nm0059824/

Sponzorisano:

Loading...
loading...