Muzičari

Radiša Urošević – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznati narodni i folk muzičar, pevač Radiša Urošević je na estradi prisutan aktivno već četrdeset godina, i bavi se muzikom od malih nogu, kada je prvi put zapevao na školskoj priredbi, pa sve do velikih koncerata koje je održao tokom dvoje bogate pevačke karijere.

Pogledajmo u nastavku Radišinu biografiju.

Radiša Urošević – biografija

Popularni pevač Radiša Urošević je rođen u Kragujevcu, u mestu Resnik 1. oktobra 1951. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji, od oca Obrada i majke Ljubice, te je kako je i navedeno, od malih nogu počeo da se bavi pevanjem, kada je sa svega 11 godina nastupao na jednoj školskoj priredbi, u osnovnoj školi koju je u rodnom mestu pohađao.

Takođe, sa samo jedanaest godina je Radiša učestvovao u radio emisiji „Selo, veselo“, kada je i pevao narodnu pesmu „U livadi, pod jasenom“ uz pratnju orkestra Dušana radančevića, a u kome je svirao i maestro Božidar Boki Milošević, na klarinetu, ali koji je tada bio i profesor u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu.

Iako je Boki Milošević rekao Radiši da ima izvanredan talenat i da mu se kada završi osnovnu školu javi da upiše Muzičku školu u Beogradu, danas popularni pevač je najpre u rodnom mestu upisao srednju Učiteljsku školu u Kragujevcu, ali je iz materijalnih razloga i na nagovor svog oca Obrada, istu i napustio posle tri meseca i upisao trogodišnji zanat u ŠUP-u (poznata škola „Toza Marković“za automehaničare), gde je dobio i stipendiju, ali je u isti mah pevao i po lokalnim vrlo poznatim gradskimrestoranima i kafanama.

Tada je Radiši Uroševiću u mestu Resnik u Kragujevcu, komšija bio i baš vrlo čuveni tekstopisac Panta Radivojević, koji je prepoznao talenat mladog pevača, te mu je pak odmah nakon završene srednje škole, napisao pesmu „Poletela ptica golubica“, koju je Radiša snimio za muzičku kuću „Jugoton“.

Privatni život pevača Radiše Uroševića

Pevač Radiša Urošević je oženjen Milankom sa kojom ima sinove Nikolu, Luku i Andreja, te je i ponosni deda unuka Luke, Milene i Dunje, a sa svojom porodicom danas živi u Maršiću (u mestu kod Kragujevca).

U periodu od oktobra 2010. godine pa sve do oktobra 2014. godine, bio je imenovan na mesto u Upravnom odboru PTT Srbije, ali je on pomenute godine podneo neopozivu ostavku na datu funkciju.

Popularni pevač Radiša Urošević se pojavio u jednoj sezoni reality programa „Farma“, a bio je i član žirija u emisiji „Nikad nije kasno“, a najviše voli da kada ne nastupa, lepo vreme provodi sa svojom brojnom porodicom i prijateljima.

Muzička karijera Radiše Uroševića

Zvanično je svoju pevačku karijeru Radiša Urošević započeo 1978. godine, kada je na takmičenju „Zlatna značka Diskosa“, na finalu u Subotici pobedio, i tako dobio priliku da snimi svoju prvu ploču za „Diskos“, te i da učestvuje na „Ilidži“ u Sarajevu, gde se predstavio pesmom „Mislim o njoj, dan i noć“.

Radiša Urošević je posle svoje objavljene prve singl ploče za „Diskos“, otišao pak na obavezno služenje vojnog roka u Zrenjanin, gde je nastupao u „Domu vojske“, a kada je imao dozvole za izlazak pevao je i po zrenjaninskim kafanama i restoranima.

Svoja redovna vojna odsustva je pevač tada koristio da učestvuje na muzičkim festivalima, te se i predstavio na takmičenju u Soko Banji, kada je pobedio sa numerom „Draga, laku noć“, da bi pak potom na festivalu „Lepenica“, takođe pobedio, ali imao priliku da nastupa sa popularnim parom Tinetom i Radojkom Živković.

Od početka karijere pa sve do danas je poznati pevač Radiša Urošević snimio veliki broj hitova, od kojih su najpoznatije pesme – „Pogledaj me draga“; „Poklanjam ti ovu pesmu“; „Čuvaj tajnu, noći mila“; „Poletela ptica golubica“; „Šta tvoje srce krije“; „Meni moja poručuje draga“; kao i „Zar da patim zbog neverstva tvoga“; „Prava ljubav se ne gasi“; „Svirajte noćas meni“; „Nevero moja, nevero“; „Nije tačno što pričaju ljudi“; „Beše lepo na početku“; „Ja ljubim i ćutim“; „Aj, neka, neka“; „Grehe činim, grehe praštam“; „Ostari se, druže moj“; „Prolaze godine“; „Sve sam dao i nije mi žao“; Seti se“; „Ne pusti me draga zaboravu“; „Ne zovi me prijateljem“; „Stigle su me kletve tvoje“; „Ljubim sliku sa venčanja“; „Verenice, suđenice“ i mnoge druge hit pesme.

U periodu od 1978. pa sve do 2016. godine, popularni pevač je učestvovao na brojnim muzičkim festivalima, te je osvajao nagrade i priznanja, a najpoznatija učešća su bila na festivalima „Ilidža“ (na kome je učestvovao 1985.; 1987.; 1988. godine), kao i „Hit parada“ (gde je učestvovao deset puta); „Moravski biseri“ (gde se takmičio 1996.; 2000.; 2002.; 2004.; 2007. i 2008. godine); kao i „MESAM“; „Šumadijski sabor“; „Vogošća“ i „Grand festival“ i „Lira“ (2016. godine, sa hitom „Vredelo je, vredelo“).

Najpopularnije Radišine pesme, koje i on sam iz svog velelepnog opusa najviše voli su „Rado moja bela“; „Pastirska tuga“ i „Dunjo moja“, a imao je prilike da tokom karijere sarađuje sa velikim brojem vrsnih kompozitora i muzičara kakvi su Boki Milošević; Bora Dugić; te Ljubo Kešelj; Mirko Glišić i Miša Mijatović, dok pak kako sam ističe žali jer nikada nije sarađivao sa Novicom Uroševićem i sa Dobrivojem Docom Ivankovićem.

Ime i Prezime: Radiša Urošević

Nadimak: /

Datum i mesto rođenja: 1. oktobar 1951. godine, Kragujevac, Jugoslavija

Zanimanje: narodni i folk pevač; istaknuti estradni umetnik

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/radisaobradovurosevic/

Instagram: https://www.instagram.com/radisa_urosevic/

Twitter: /

YouTube: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...