TV lica

Sanja Doležal – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Poznata hrvatska pevačica tokom svoje višedecenijske karijere postigla je ogroman uspeh. Bila je članica nekoliko grupa, međutim, najzapaženija je kao članica jedne od najpopularnijih jugoslvenskih grupa pod nazivom “Novi fosili.“

Pored pevanja, kao njenog primarnog talenta, Sanja Doležal se pronašla i u ulozi voditeljke, i to veoma uspešno. Sada ćemo reći ponešto o njenoj dugogodišnjoj karijeri, kao i o privatnom životu.

Sanja Doležal – Biografija

Popularna jugoslovenska pevačica i voditeljka rođena je u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, tačnije u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj u gradu Zagrebu, 9. maja 1963. godine. Sanja Doležal je nakon osnovne škole upisala muzičku školu koju je uspešno završila.

Nakon muzičke škole odlučila je da želi da upiše Filozofski fakultet, smer sociologija. Sanja je bila veoma zainteresovana za sociologiju, međutim, odlučila je da prati svoje snove, kada je muzika u pitanju, te fakultet nikad nije završila.

Još kao veoma mala, za vreme osnovne škole, počela je da peva u horu, a već sa svojih deset godina snimila je svoju prvu reklamu. Reklame koje je snimila bile su za Medolino i Frutolino. Posvetila se pevanju, ali se pored toga trudila da nađe slobodno vreme za neke fizičke aktivnosti, odlčila je da želi da trenira karate, pored ovoga Sanja je nalazila vremena i da se bavi pisanjem za omladinski časopis “Polet“. Međutim, kako su obaveze bile ozbiljnije, Sanja nije uspevala da nađe dovoljno vremena da se posveti svom obrazovanju.

Kako smo napomenuli, upisala je sociologiju, te se trudila da na turnejama nađe dovoljno vremena za spremanje ispita. Jedan predmet je bio prekratnica njenom odustajanju od fakulteta, naime popularna pevačica je došla na drugu godinu studija na kojoj je četiti puta izlazila na jedan ispit, na statistiku. Kako je izgubila volju za učenjem tog predmeta, svesna da obaveza oko nastupa ima sve više, odlučila je da odustane od studiranja.

Privatni život Sanje Doležal

Sanjin otac je cenjeni stvaralac i tekstopisac Miša Doležal, od koga je mnogo toga naučila. Sanja nije jedinica, ima brata Tonka, koji je mlađi od nje čak 12 godina.

Za vreme studija, Sanja Doležal upoznaje Dražena Petrovića, jednog od najvećih hrvatskih košarkaša, sa kojim se upustila u romantičnu vezu. Tada je imala svega 22 godine, a njihova romansa potrajala je godinu dana. Nažalost ovaj mlad i talentovan košarkaš gubi život u prometnoj nesrećni na autoputu u Nemačkoj 1993. godine.

Kada je Slobodan Momčilović Moka umro 1985. godine, Nenad Šarić je došao na njegovo mesto u grupi “Novi fosili“. Nenad i Sanja su ispočetka bili veoma dobri prijatelji, da bi nakon otprilike dve godine prijateljstva započeli ljubavnu vazu. Deset godina je trebalo da se odluče za zajednički život, što su i učinili, nakon čega je Sanja rodila sina Luku 1994. godine. Nakon Luke, dobili su još jedno dete, ovoga puta ćerkicu Leu.

Sanja i Nenad su bili u braku skoro 20 godina sve do njegove smrti 2012. godine. Šarić je bio bubnjar grupe Novi fosili, a umro je od moždanog udara.

Muzička i voditljska karijera Sanje Doležal

Ozbiljniji susret sa muzikom Sanja je imala tek kada je postala članica prve tinejdžerske grupe na prostorima bivše Jugoslavije. Sanja je grupi pristupila 1981. godine, a grupa je osnovana 1978. godine i opstala je svega godinu dana od kada je Sanja postala članica.

Sa samo 16 godina zajedno sa bendom snima pesmu “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad“ za Dinamo. Za četiri godine koliko su opstali, snimi su album “Privatno“ koji je publika dobro prihvatila, nakon njega usledio je album “Kad ostanemo sami“ na kom se više okrenula starijoj publici, međutim kako je došlo do pada prodaje albuma grupa je odlučila da bi bilo najbolje da se raziđe.

Sanja Doležal je upoznala Rajka Dujmića, danas jednog od najboljih autora i muzičara na hrvatskoj sceni, za vreme snimanja drugog albuma i to zahvaljujući menadžeru grupe koji je angažovao Rajka kao producenta. Međutim on nije smatrao da je Sanja dovoljno dobra da dođe na mesto Đurđice Barlov u grupi Novi fosili, međutim ona je ipak kasnije dobila to mesto jer je Slobodan Momčilović Moka smatrao da ona ima glavne adute za ovu grupu, a to su mladost i njena vedrina.

Grupa Novi fosili osnovana je davne 1969. godine, međutim svoje diskografske uspehe postižu tek dolaskom Rajka Djumića 1976. godine. Učestvovali su na mnogobrojnim nastpuma od kojih su najzapaženiji u Drezdenu i Bratislavi, gde su i osvojili značajne nagrade. Veoma brzo su postali miljenici publike, a na nastupima su pevali isključivo svoje pesme, koje je uglavnom komponovao talentovani Dujmić.

Godinu dana pre zastupljivanja naše zemlje na pesmi Evrovizije grupa je dobila nagradu od publike, tj. treću nagradu stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Drezdenu, takođe je i ploča “Za dobra stara vremena“ osvojila Gran pri JRT- a 1986. godine kao najbolja u kategoriji pop muzike.

Sanja snima svoj prvi album sa grupom Novi fosili pod nazivom “Poslije svega“ koji je među publikom postigao veliki uspeh. Album je prodan u preko 200 000 primeraka. Sanja je u to vreme imala svega 25 godina i bila na vrhuncu svoje karijere, a tek je sazrevala kao pevačica. U međuvremenu započela je vezu sa Rajkom Dujmićem.

Sanja je u grupi bila od 1983. godine do 1991. godine sve do početka rata koji je doveo do razilaženja članova ove popularne jugoslovenske grupe. Za to vreme Sanja je zajedno sa Novim fosilima predstvaljala Jugoslaviju na pesmi Evrovizije u Briselu 1987. godine. Predstavljali su nas pesmom “Ja sam za ples“, koje je veoma dobro prošla. Završili su na četvrtom mestu, što je za nas bio ogroman uspeh.

Nakon raspada grupe Sanja je dolučila da se po prvi put našla na televiziji. Sanja je snimila “Je l me neko tražio“; “Radio Nja- Nja“, kao i “Sedma noć“ i to veoma uspešno.

Pojavila se i na filmskom platnu, u filmovima “Čuvaj se sinjske ruke“ i “Lea i Darija- Dečije carstvo“. Pored navedenih svoj glas je posudila u crtanom filmu “Princ od Egipta“.

Nakon raspada grupe 1991. godine Sanja nije želela da zapostavi svoju muzičku karijeru, iako joj je odlično išlo na televiziji. Odlučila je da se okrene solističkoj karijeri, za vreme koje je simila tri albuma.

Snimila je albume: “Non Stop ples“ 1993. godine, zatim godinu dana kasnije “Kao u Snu“ nakon kog je napravila pauzu sa objavljivanjem albuma. Treći album je usledio 2000. godine pod nazivom “Plavuša“.

Kao voditeljka svoje mesto je našla na Hrvatskoj radioteleviziji, međutim sa ove televizije odlazi 2004. godine na novofirmiranu televiziju RTL, nakon što je dobila poziv za audiciju za talk show. Sanja se takmičila i u Plesu sa zvijezdama, u kojoj je njen partner bio Hrvoje Kraševac. Na ovoj televiziji je započela svoju emisiju “Sanja“. Njena emisija se bazirala na svakodnevne životne teme, ova emisija se prikazivala sve do 2006. godine.

Doležal je takođe bila članica žirija još jednog showa pod nazivom “Do poslednjeg zbora“ gde se dobro pokazala. Srce publike pridobila je i kao voditeljka kulinarskog showa “Tri, dva, jedan- peci“.

Najveća dostignuća Sanje Doležal

Jedno od svojih najvećih dostignuća postigla je kao voditeljka, onog trenutka kada je napustila Hrvatsu radioteleviziju i prešla na komercionalnu televiziju RTL, na kojoj je od 2004. godine vodila talk show pod nazivom “Sanja“. Ovom emisijom je RTL započeo redovni program, vreme njenog emitovanja bilo je svakog radnog dana u 17 časova i 45 minuta. Emisija je vrlo brzo pronašla svoje mesto među publikom, kako mlađom, tako i starijom. Kako je privukla veliku pažnju javnosti, Sanja Doležal je čak dobila nadimak “hrvatska Oprah“.

Takođe ne možemo a da ponovo ne spomenemo veliki uspeh koji je postigla sa grupom Novi fosili predstavljajući bivšu Jugoslaviju na pesmi Evrovizije. Te 1987. godine pobednik Eurosonga bio je Johny Logan sa svojom pesmom “Hold Me Now“, dok je Sanja sa Novim fosilima prikupila 92 boda i samim tim ostvarila ogroman uspeh, završivši na četvrtom mestu.

Ime i Prezime: Sanja Doležal

Datum i mesto rođenja: 9. maj 1963. godine, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Zanimanje: pevačica i voditeljka

Visina: /

Težina: /

Sponzorisano:

Loading...
loading...