TV lica

Daliborka Stojšić – Biografija 2020, Visina, Težina, Godište

Biografija jedne od najvećih jugoslovenskih zvezda Daliborke Stojšić, može da stane pak u čitav jedan biografski roman, jer je ona bila i „Miss Jugoslavije“; glumica; pevačica; TV voditeljka sa legendarnim Mićom Orlovićem, a uz to je i diplomirala književnost, te danas ističe da je zauvek muzikom prestala da se aktivno bavi, upravo zbog komercijalizacije i „vulgarizovanja“ estrade, i da se u njeno vreme, ovakva muzička scena ne bi mogla ni zamisliti.

Pogledajmo u nastavku teksta njenu biografiju.

Daliborka Stojšić – biografija

Daliborka Stojšić je rođena u Ćupriji, u takozvanoj „Češkoj koloniji“, te je njena baka Čehinja Hedviga Vanječkova, a njen deda ju je i upoznao u Pragu gde je bio na specijalizaciji, nakon što je u Beču završio studije hemije.

Po mnogima je najlepša Jugoslovenka svih vremena, Daliborka Stojšić, imala srećno detinjstvo, sve na dohvat ruke, bioskop, lutkarsko pozorište, sportske terene, te je poznata kao velika pop zvezda sedamdesetih godina, kada je pevala u grupi „One i Oni“, sa Žarkom Dančuom, Minjom Subotom i sa Lidijom Kodrić.

Prelepa pevačica je 1968. godine postala „Miss Jugoslavije“, te je 1969. godine imala i svoju prvu filmsku ulogu u filmu „Presađivanje osećanja“, da bi kasnije ostvarila i neke epizodne uloge.

1980. godine se pomenuta grupa „One i Oni“ raspala, a u isti mah se 1981. godine raspao i brak Daliborke Stojšić i popularnog Žarka Dančua, te je ona i danas udata za poznatog harmonikaša Branimira Đokića, sa kojim ima sina Bojana.

Kako je Daliborka Stojšić u Beogradu diplomirala na Filološkom fakultetu, postala je i kako kaže „edukovana književnica“, te je prošle godina izdala i svoju prvu zbirku pesama pod imenom pak „Lutka koja govori“, za koju je odabrala oko 150 pesama, od ukupno 500 koje je tokom godina napisala, a potom je ove godine objavila i drugu zbirku pesama pod nazivom „Vuk od srebrne kiše“, koju kao i prvu knjigu planira da predstavi na „Sajmu knjiga“ u oktobru mesecu u gradu Beogradu.

Daliborka Stojšić se i danas kao i u „Titovo vreme“, smatra jednom od najlepših žena u našoj zemlji, i ona sama veruje u to da lepota potiče iznutra, da moda dočazi i prolazi, ali da ono što je iskonsko i večno jeste ljudska dobrota, inteligencuja i skromnost, ali i svest da se treba povući kada se za to ima neki poseban osećaj, ili kada se više ne oseti pripadnost nečemu u šta se veruje, zbog čega se kako sama kaže povukla sa estradne scene.

Muzička karijera Daliborke Stojšić

Kako je napred i navedeno, Daliborka Stojšić je svoju muzičku karijeru započela u pop grupi „One i Oni“, te je nakon raspada grupe 1980. godine, ona počela svoju solo karijeru i 1982. godine je snimila album „Pazi..Kad-tad“, te je u nastavku karijere snimila i albume „Daliborka Stojšić“ iz 1985. i 1986. godine, i singlove i singl ploče – „Pa šta“; „Marame“; „Luda“; „Budi samo moj“; „Hej momo ubava“; „Ne budi brz“; „Kiše su slutile naš rastanak“; „Ja sam već zrela jabuka“; „Vatre“; „Pomozi mi“; „Pesmo, ljubavi moja“; „Marko“; „Telefon“ i mnoge druge.

Iako je bila na pragu blistave pevačke karijere, Daliborka Stojšić se povukla sa estrade, a pak u narednom periodu se ostvarila kao glumica u nekoliko epizodnih uloga, te je glumila u TV seriji „Obraz uz obraz“ (iz 1973. godine); u TV seriji „Pravdo budi lijepa“ (iz 1977. godine); te „Sviju srca miljenici“ i „U vaše zdravlje“ (iz 1978. godine); „Sedam plus sedam“ (1978. i 1979. godine) i u TV seriji „Proletarac“ (iz 1980. godine).

Pre pevačke karijere u grupi „One i Oni“, Daliborka Stojšić je 1968. godine za PGP RTS izdala duplu singl ploču sa četri pesme „Lolita“; „Luda sam zbog vas“; „Zemlja koju ću pronaći“ i „Sve ima svoj kraj“, a te iste godine je postala i „Miss Jugoslavije“, kao i ostvarila ulogu u svom prvom i jedinom filmu „Presađivanje osećanja“.

Sa pop grupom „One i Oni“, Daliborka Stojšić je snimila i albume tj „singlice“ – „Šta je babi milo“; „Daleko je zavičaj“ (iz 1971. godine); „Šta da činim kad sam furest“; „Ja mogu ćerka vama biti“ (iz 1972. godine); „More i mornari“; „Kaži mi kaži“ (iz 1972. godine); „Hej curo medena“; Ponoćna patrola“ (iz 1972. godine); „Daj ruku hladno je“ i „Hajde reci da me voliš“ (iz 1972. godine); „Ti nisi kao svi“ i „Tom, Tom“ (iz 1974. godine).

U solo karijeri je pevačica sa sadašnjim suprugom Branimirom Đokićem, animila nekoliko dosta slušanih albuma, alim najviše su se istakli oni iz 1982. godine, „Pazi, kad-tad“, a sa pesmama – „Oj, Cigani“; „Sad je vreme, za nove šeme“; „Neka spava“; „Đilave romalen“; kao i „Kapetane, kapetane“; „Blago tebi“; „Zar rastanak znači kraj“; „Kreni odmah ako hoćeš“; „dugo sam čekala, sad znam“.

Popularni album Daliborke Stojšić iz 1995. godine „Telefon“, imao je pored naslovne numere još i devet pesama, a neke su bile njeni veliki hitovi – „Vatra“; „Ja sam već zrela jabuka“; „Hej, momo ubava“; a potom je 1996. godine izašao i album „Đula“, sa takođe devet pesama pored naslovne numere, a hitovi među pesmama pored ranije pomenutih su bile i numere – „Snegovi decembra“; „Želim da si moj“; „Teško mi je zaboravit’ tebe“; „Zlatna ribica“; kao i „Pogreših u životu“; „Samo jednom se voli“; „Hej lekari, hej travari“ i „Sanjam te“.

Privatni život Daliborke Stojšić

Iako je Daliborka Stojšić bila i ostala vanvremenska lepotica, koja svoje detinjstvo pamti po tome što je krišom uzimala cipele na štiklu od svoje bake, i u njima je šetala blatnjavim ulicama rodne Ćuprije, te se na vrhuncu karijere povukla sa javne scene i odbila Holivudske producente i šansu da postane svetska zvezda, ona danas ni zbog čega ne žali.

Daliborka smatra da je upravo od svoje bake, pored muzikalnosti nasledila ili naučila da bude svoja i da nikada ne prihvata kompromise, te da se ne osvrće na ono što drugi govore ili misle, već da radi onako kako sama želi, jer će se za svoje eventualne greške, samo ona na kraju krajeva i kajati.

Nekadašnja „Miss“, voditeljka, glumica i pevačica, sreću je pronašla u porodičnoj toplini, pored supruga Branimira Đokića i njihovog sina Bojana, te se posvetila književnosti koja je i njena pak profesija po obrazovanju (iako je najpre želela da kao i njen deda upiše hemiju, ili pak da kao deda po ocu postane inženjer), te je izdala dve veoma uspešne zbirke pesama, protekle i ove godine (knjiga pesama „Vuk samotnjak“ je izdata 2. oktobra 2018. godine, i sadrži oko 90 novih pesama).

Danas Daliborka govori tečno četri svetska jezika, piše pesme, uživa u svom miru i svojoj slobodi da bude svoja i jedinstvena, a oni koji je sreću, kao i njeni poznanici i prijatelji, kažu za nju da je prava dama, kakva je oduvek i bila, i da i dalje zrači istom lepotom i energijom kao i nekada, a među njenim prijateljima je bio i pokojni akademik Vladeta Jerotić, te je njen odličan prijatelj i pesnik Matija Bećković.

Ime i Prezime: Daliborka Stojšić (udata Đokić)

Nadimak: „najlepša Jugoslovenka svih vremena“; Dada

Datum i mesto rođenja: Ćuprija, Jugoslavija

Zanimanje: književnica; pevačica; glumica; TV voditeljka; bivša „Miss Jugoslavije“

Visina: /

Težina: /

Facebook: /

Instagram: /

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCo5ipeSHoXHSynIAk3KqpAg

IMDb profil: https://www.imdb.com/name/nm0831276/

Sponzorisano:

Loading...
loading...